Ostavkom Stiera uskraćuju li Plenkoviću podršku i crkveni krugovi?

Pin It

Ako se vratimo nazad u povijest tada vidimo da je Andreju Plenkoviću uspjelo što nije niti jednom predsjedniku HDZ-a do sada, a to je da je protiv sebe javno podignuo na noge crkvene krugove s obzirom da se odmaknuo od demokršćanskih vrijednosti i pritom zaboravio da se HDZ temelji upravo na tim vrijednostima, a ne lijevo liberalnim.

U trenucima dok se u javnosti još nisu niti slegnule tenzije oko ostavke Davora Ivo Stiera radi konzervativnih stavova sa mjesta potpredsjednika Vlade RH i ministra vanjskih i europskih poslova kako bi se sada već bivši dužnosnik Vlade RH posvetio stranačkom radu implementirajući demokršćanska načela u svijest stranačkih umova za Andreja Plenkovića uslijedio je novi šok.

Sisački biskup Vlado Košić uputio je otvoreno pismo predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću i prozvao ga za političku prostituciju sa dojučerašnjim neprijateljem kako bi spasio Vladu RH, a pritom pokazao neosjetljivost za osjećaje i vrijednosti koje gaji većina hrvatskog naroda.

Da premijer RH ne posjeduje osjećaje u političkom životu pokazuje njegovo autokratsko hladnokrvno rezrješenje ministara prilikom rušenja vlastite saborske većine kada su i članovi predsjedništva HDZ-a takvu odluku pratili preko malih ekrana, te hladnokrvan nastup prilikom obrzlaganja ostavke sada već bivšeg kolege u Vladi RH nije djelovao previše empatičan.

Prisjetimo se samo na koji način je Andrej Plenković preuzeo HDZ od Tomislava Karamarka dok su pobjednika svih izbora cipelarili na podu svi politički akteri koji u političkoj areni imaju težinu pa  do mainstream medija radi nametnute afere, a danas vidimo da je Tomislav Karamarko jedini zastupao nacionale interese u slučaju INA - MOL  što potvrđuje i međunarodna presuda u Ženevi. Ne da mu se nisu ispričali, već njegove rezultate prezentiraju vlastitim uspjehom.

Zamjenom teze i manipulacijom javnog mnijenja ispasti će da su Andrej Plenković, Davor Božinović i Branko Bačić najzaslužniji  što HDZ ima prvu hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović nakon smrti prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana kao što su za to zaslužni Milan Kujundžić, Drago Prgomet, Martina Dalić, Jadranka Kosor, Nina Obuljen i sl. politički istomišljenici Andreja Plenkovića. Načinom na koji je preuzeo HDZ Plenković je sve rekao o sebi, a rezultat svega je moralna kaljuža koja je proizvedena političkom prostitucijom radi spašavanja anemičnog Andreja već provjerenim obrascem šeksologije iz saborske galerije.

Nadalje, osim što je sisački biskup Vlado Košić napao Andreja Plenkovića za političku prostituciju optužio je premijera RH da se lišio Zlatka Hasanbegovića i Brune Esih, ljudi visoke moralnosti i zavidnog domoljublja, a uzeo u svoj klub "one koji su zagovornici optužbi na račun hrvatskoga naroda, koji su protiv života, koji nemaju nacionalnog osjećaja.

Također, zamolio je predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića da više ne ističe da je HDZ stranka demokršćanska jer od sada, ili barem dok ju Andrej Plenković vodi, to više nije. Zamjerio mu je da je za svog potpredsjednika Vlade RH uveo čovjeka koji sudjeluje u gay paradi, a riješio se čovjeka koji je sudjelovao u hodu za život.

Ako se vratimo nazad u povijest tada vidimo da je Andreju Plenkoviću uspjelo što nije niti jednom predsjedniku HDZ-a do sada, a to je da je protiv sebe javno podignuo na noge crkvene krugove s obzirom da se odmaknuo od demokršćanskih vrijednosti i pritom zaboravio da se HDZ temelji upravo na tim vrijednostima, a ne lijevo liberalnim.

Osim Davora Ivo Stiera koji je svoje nezadovoljstvo istaknuo uskrativši svoju podršku Vladi RH radi moralnih i konzervativnih stavova trebali su isto učiniti i  drugi članovi predsjedništva HDZ-a poput sisačkog biskupa Vlade Košića, jer nije biskup jedina osoba u Republici Hrvatskoj koji vidi da Plenkovićevoj vladi nije stalo do naroda koji  je 86% katoličkih uvjerenja kao i da Vlada RH vodi politiku u krivom smjeru, ali tada im hrvatski narod treba biti ispred podijele sinekura.

Žao mi je da Gordan Jandroković ne zna javno i glasno artikulirati vlastite stavove poput sisačkog  biskupa Vlade Košića, ali kako je istaknuo simpatični “akademik” Miro Bulj u sklopu saborske rasprave da sutra dođu Turci Gordan Jandroković prvi bi imao najveći turban na glavi što je postalo sinonim za Jandrokovićevu lojalnost Sanaderu, Kosor, Karamarku i Plenkoviću.

Andrej Plenković pokušava zastupati tezu da u parlamentarnom sustavu demokracije kakav se provodi u Hrvatskoj kroz deset izbornih jedinica više nitko ne može doći do apsolutne većine, a pritom ne polazi od vlastitih lapsusa kako birači nisu birali HDZ da bi dobili za ministre Martinu Dalić ili  Ninu Obuljen odnosno za koalicijske partnere SDSS i HNS.

Upravo je to način premišljanja na bazi osmišljene psihologije među biračima kako bi se politika zgadila onima koji razmišljaju vlastitom glavom jer nam to nameću lider poput Andreja Plenkovića, a nezadovoljnici pristupili drugim alternativama s ciljem da bi Andrej Plenković sa 500.000 glasova mogao slaviti relativnog pobjednika izbora i koalirati sa neprirodnim saveznicima poput Milorada Pupovca i HNS-a u antologijskoj prevari birača, a hrvatski narod dugoročno bi izgubio vlastiti indetitet.

U kontekstu Stierove ostavke koji je prema vlastitim konzervativnim stavovima bliži crkvenim organizacijama poput Opus Dei i U ime obitelji Željke Markić odnosno ideološki Zlatku Hasanbegoviću i MOST-u za razliku od lijevo liberalnog HDZ-a možemo zaključiti kako Andrej Plenković započinje gubiti potporu crkvenih krugova. Ako je tko do sada mobilizirao desnicu unutar HDZ-a onda je to Andrej Plenković, a hoćemo li za vrijeme preostalog dijela njegove vladavine doživjeti prvo gay vjenčanje u redovima HDZ-a ili rušenje drugih novih tabua u bliskoj budućnosti vrijeme će pokazati.

Dok HDZ pod Plenkovićevom ingerencijom nije ono što je trebao biti budući da je predsjednik Vlade RH tu da skida tabue vlastitim djelovanjem moramo mu priznati kako je skinuo tabu u potpunosti i pritom omogućio MOST-u da korak po korak preuzme infrastrukturu unutar crkve što je već dobrim djelom i sprovedeno, jer nemojmo se zavaravati kako se na terenu ne lobira za MOST.

 

Sanjin Baković dipl.ing