HSP : Protiv Štromar/HNS-ove privatizacije vodopskbnih sustava

Pin It

Po novom Štromarovom ili prijedogu Vlade RH vodoopskrbni sustavi se uklanjaju iz komunalne djelatnosti pod opravdanjem da su regulirani drugim zakonima. Što u konaćnici znači da se ovim prijedlogom miče samo još jedan zakonski osigurač u posebnom zakonu koji kaže da vodoopskrbu obavljaju javne firme, a ako taj zakon padne dolazi se automatizmom do još većih troškova i što je najgore do PRIVATIZACIJE vodovoda.

HSP je svakako za uvođenje reda u Vodovodni sustav RH, jer je činjenica da se po nalazima revizije i javno dostupnih izvješća više od 50 % vode navodno "negdje gubi". Iako se neslužbeno zna da se veliko dio toga gubitka odnosi na legalnu pljačku i zlouporabu nadasve lošeg sustava. Međutim, taj se red ne uvodi kroz PRIVATIZACIJU i svakako ga ne bi trebao provoditi  Štromar ili jedan HNS koji ima političku težinu na razini statističke pogreške. HSP drži da su Vode i vodovodni sustav danas jedno od gotovo najvažnijih nacionalnih, političkih i gospodarskih pitanja hrvatske države i sukladno tome je potreban ne samo konsenzus svih političkih čimbenika već i uključivanje šire zainteresirane javnosti.

Dapače, HSP je po ovom pitanju u svojim stranačkim smjernicama jasno odredio svoj politički stav. Činjenica je da se bogatstvo svake zemlje mjeri po dostupnim količinama vode. Hrvatska je po nalazištima slatke vode najbogatija članica EU. Na žalost, od četiri najveća izvora danas niti jedan više nije u hrvatskim rukama. Stoga poseban naglasak stavljamo na Ustavne promjene. Beskompromisno ćemo inzistirati na pravu na sigurnu, čistu, zdravu i dostupnu vodu kao temeljnom ljudskom pravu. Gdje se pravo i zaštita vode smatra PRIORITETNIM pravom. Znači da ima prioritet ispred svih drugih prava ili interesa. Bilo ekonomskih, gospodarskih ili energetskih. Tu isto tako uključujemo i zabranu PRIVATIZACIJE, koncesioniranja vodnih i mineralnih izvorišta, kao i dostupnost pitke vode.

Ostvarenje prava na vodu temeljna je potreba ljudske egzistencije pa ga je, naročito s obzirom na društvene, političke i ekonomske okolnosti u RH, potrebno hitno zaštititi Ustavom, uključivši i sve preduvjete ostvarivanja tog prava, kao temeljno ljudsko pravo.

HSP predlaže konstitucionalizaciju ljudskog prava na vodu u RH za sve hrvatske državljane. Ljudsko pravo na vodu osnova je uređenja društvenih odnosa u vezi s opskrbom vodom za piće i sanitarne potrebe prema načelu jednakosti, što obvezuje tijela javne vlasti na donošenje zakona i drugih propisa kojima bi ti društveni odnosi bili pobliže pravno uređeni, što bi otklonilo danas prisutne dvojbe i nedoumice, te pridonijelo pravnoj sigurnosti svih građana.

Obaveza poštovanja ljudskih prava na vodu i odvodnju utjecala bi i na učinkovitije upravljanje vodnim resursima. PRIORIZACIJA prava na vodu u odnosu na sva ostala prava, osigurala bi dovoljne količine vode u budućnosti, te omogućila usklađivanje pitanja prava na vodu s poljoprivrednom, energetskom, okolišnom, klimatskom te sigurnosnom politikom i regulativom. Takva obaveza pretpostavlja da tijela javnih vlasti neće sudjelovati u aktivnostima koje mogu na bilo koji način ugroziti pristup vodi, što isto tako znači kako tijela javnih vlasti neće sudjelovati niti arbitrarnim utjecajima, niti samovoljnim uplitanjem u uobičajeno ili tradicionalno korištenje vode ili sudjelovati u radnjama koje mogu imati za posljedicu umanjenje količina vode ili onečišćenje vode.

Implementacija odredbe o obavljanju djelatnosti vodnih usluga po javnim isporučiteljima u Ustav RH predstavljala bi čvrstu i trajnu osnovu jamstva zabrane privatizacije upravljanja vodnim uslugama u RH kao temeljnog opredjeljenja u upravljanju vodnim uslugama.

Hrvatska je naime i potpisnik  završnog dokumenta Konferencije UN-a-o održivom razvoju iz 2012. godine (Rio+20) gdje su predsjednici država i vlada te visoki predstavnici potvrdili svoju „predanost ljudskom pravu na sigurnu vodu za piće i odvodnju, koje će postupno ostvarivati za [svoje] stanovništvo uz potpuno poštovanje NACIONALNE suverenosti“. Na europskoj razini, Parlamentarna skupština VE utvrdila je „da pristup vodi mora biti prepoznat kao temeljno ljudsko pravo budući da je voda nužna za život na zemlji te je resurs koji čovječanstvo mora dijeliti” i „sve države imaju obvezu ljudskih prava u pogledu pristupa sigurnoj vodi za piće, koja mora biti raspoloživa, fizički dostupna, pristupačna i prihvatljiva”.

Okvirnom direktivom o vodama EU-a također je priznato da „voda nije kao drugi komercijalni proizvodi, već je naslijeđe koje treba čuvati, zaštititi i postupati s njome kao takvom”. Može se tumačiti da su određena prava i načela propisana Poveljom EU-a o temeljnim pravima izravno mjerodavna za pristup sigurnoj vodi za piće i poboljšanoj odvodnji. Nedostupnost sigurne vode za piće i odvodnje očito utječe na uspješnu zaštitu temeljnih prava kao što su pravo na dostojanstvo (članak 1.) i pravo na život (članak 2.). Osim toga, u ovom kontekstu u obzir treba uzeti i predanost EU-a visokoj razini zaštite okoliša (članak 37.). Iako se Povelja primjenjuje na države članice samo pri provedbi prava EU-a, sve odredbe samog prava EU-a moraju biti sukladne Povelji. Stoga sve institucije i tijela EU-a moraju poštovati prava utvrđena u Povelji i osigurati da su sve mjere poduzete na temelju Ugovora sukladne s tim pravima. Vjerujemo da će povećanje transparentnosti prema svim građanima EU-a biti u središtu budućih napora EU-a u tome području. Prema tome kao stranka se zalažemo za poštivanje općeg i javnog dobra te tražimo transparentnost prema hrvatskom narodu i svim državljanima RH jer namjera nam je osnažiti položaj šire javnosti i nedostatka informacija koji ljudima onemogućuje da aktivnije sudjeluju u odlukama o upravljanju vodama na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini.

Na kraju postavljamo logično pitanje Vladi RH nije li i ovaj zakon samo još jedan veleizdajnički čin u nizu, a sve na tragu rasprodaje hrvatskih dobara i uništenja gospodarstva RH u cjelini? 

HSP se zalaže za očuvanje i upravljanje RH u maniri dobrog gospodara i na temeljima očuvanja općeg i javnog dobra, a VODA je svakako jedan od prioritetnih nacionalnih i gospodarskih pitanja.  Sukladno tome tražimo od Vlade RH da se prema tome pitanju dužno i postave jer tu nema političkih ni bilo kakvih kompromisa. VODA=ŽIVOT!

HSP- Predsjednik odbora za ekologiju

Željan Jurlin