Željan Jurlin: Novi zakon u najnovijoj režiji zločinačke organizacije!

Pin It

Nakon što su nas materijalno opljačkali, pokrali obiteljsko srebro i zlato, rasprodali i oteli nekretnine i pokretnine, prešli su na OPĆE I JAVNO DOBRO. Tako da je upravo sada na djelu pokušaj pljačke i rasprodaje još jedinog što je preostalo. Pravno beznađe, legalno bezakonje i otimanje Božjeg dobra; mora, otoka, vode i zraka i to uglavnom kroz resore energetike, zaštite okoliša, mora i morskih luka, a ako to izgubimo izgubit ćemo doslovno sve.

Naime, prijedlog zakona o Pomorskom dobru i morskim lukama trenutno jer na e-savjetovanju, a potom ide na izglasavanje u Hrvatski sabor. Već smo imali bezbroj prilika vidjeti na djelu izdaju i izglasavanje protunarodnih zakona pa je tako i sada potrebno navesti kako se radi o potpuno protujavnom, protuopćem, protuzakonitom i nestručnom prijedlogu, punom manipulativnih i kontradiktornih formulacija, koji su u koliziji sa zakonom, USTAVOM RH i pravilima struke , kao i svim pozitivnim propisima, koji reguliraju planiranje , građenje, zaštitu okoliša i uporabu općeg dobra kao pomorskog dobra. Naravno ako saborski politikanti budu išli na mišiće, kako to u pravilu rade, i ako budu ''fizički'' jači, dignut će tih potrebnih 87 ruku. Međutim, apsurdna je i sama mogućnost da bi upravo Hrvatski sabor, kao krovno zakonodavno tijelo RH, po svemu mogao izglasati nešto što je ne samo neusklađeno s hrvatskim zakonima, već je i u osnovi neustavno.

Slijedom svega navedenog dajemo sljedeće priopćenje za javnost:

Inicijativa Javno Je Dobro: ''Ograđujemo se i izuzimamo od zadnje verzije Nacrta prijedloga Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama koji je na e-savjetovanju od 17.studenog 2022. godine''

17.studenog 2022. godine otvoreno je novo javno e-savjetovanje: Nacrt prijedloga Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, a traje do 17.prosinca 2022.

24.kolovoza 2022. imenovani smo od strane ministra Butkovića, Ministarstvo mora u Radnu skupinu za izradu novog prijedloga ZPDLM kao 25. član Radne skupine (RS).

Aktivno smo sudjelovali u radu RS, raspravljali i nudili predlagali na svim sastancima od tada, ali i priložili pisane primjedbe i prijedloge unatoč veoma kratkom vremenu i obimnosti samoga zakona. Predali smo pet opsežnih, argumentiranih prijedloga potrebnih izmjena Prijedloga Zakona kao Otočni Sabor, član inicijative Javno Je Dobro. Pored toga, u tijeku rasprave proslijedili smo dodatna mišljenja dobivena od zainteresiranih udruga ili znanstvenika, ali i pravomoćne sudske presude koje je trebalo razmotriti i implementirati. Kroz raspravu smo upozoravali na neusuglašenost, čak i suprotstavljenost prijedloga zakona važećim zakonima i Ustavu RH, nelogičnost nadležnosti upravljanja i nadzora nad PD, nemogućnost praktične provedbe nekih članaka, te naglasili kako na zakonu treba još puno raditi prije negoli se pošalje na e-savjetovanje.

Iako su neki od naših prijedloga prihvaćeni, smatramo potrebnim naglasiti da za ostale nismo dobili nikakav odgovor. Dapače, nakon ponovnog traženja obrazloženja u tijeku zadnjeg sastanka Radne skupine odgovoreno nam je kako Ministarstvo nije dužno, niti namjerava išta obrazlagati, da je dovoljno rečeno time što nam pisani prijedlozi nisu uvaženi, znači - odbijeni su. Upućeni smo da iste primjedbe priložimo kroz e-savjetovanje kao i svi ostali građani.

Moramo naglasiti kako na Radnu skupinu nismo dobili završnu verziju Nacrta Prijedloga zakona prije negoli je poslan na e-savjetovanje jer je on nakon zadnjeg sastanka 11.studenog 2022. mijenjan, te se nikako nismo ni mogli usuglasiti s navedenom verzijom.

Zbog svega navedenog, kao članovi Radne skupine za izradu zakona, ograđujemo se i izuzimamo od zadnje verzije Nacrta prijedloga Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama koji je na e-savjetovanju od 17.studenog 2022. godine.

Udruga ‘’Otočni Sabor’’ - član inicijative Javno Je Dobro.

Kako s razumijevanjem čitati i iščitavati prijedlog novog Zakonate zašto Ministarstvo pomorstva i dužnosnici obmanjuju javnost i u svojim izjavama, a sve medijski dobro praćeno, plasiraju lažne informacije o sadržaju i namjeri novog prijedloga Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama i?

Prijedloga ZPDML ne samo da je smeće koje uopće nije smjelo ugledati svjetlost dana, a posebno ne ići u službenu proceduru jer isti nije usklađen sa zakonima, niti je usuglašen s Vladinim resorima. Dapače, u znatnoj je mjeri suprotan hrvatskim zakonima pa čak i Ustavu RH. Dovoljno je samo za primjer navesti Članak 7. u kojem stoji da "u ime RH poslove brige i upravljanja pomorskim dobrom izvršava Vlada RH". To je u startu neustavno, a osobno vjerujem i kriminalno jer opće dobro je kategorija kojom ne može, niti ima pravo upravljati izvršna vlast, odnosno hrvatska Vlada. Pogotovo ne koruptivna. Ako netko pak odlučuje, onda to može biti isključivo predstavničko tijelo, odnosno Hrvatski sabor.

Također i samo pitanje je li KONCESIJA , kako to stoji u prijedlogu, "privremeno VLASNIŠTVO nad pomorskim dobrom'' ili pak „pravo na djelatnost'' na pomorskom dobru? Naime, kategorija privremenog vlasništva ne postoji, niti je ista sukladna zakonskim odredbama, osim ako se naravno takav pravni status u budućnosti ne namjerava ozakoniti kroz neki novi zakon, što me zapravo u ovoj dubokoj i institucionalno kriminaliziranoj državi ne bi ni iznenadilo. Činjenica da Ministarstvo pomorstva i ministar Butković plasiranjem neistina dovode javnost u zabludu! ISTINA JE DA SE ovim PRIJEDLOGOM ZAKONA NE SAMO POTENCIRA, VEĆ SE I PROPISUJE OGRANIČAVANJE SLOBODNOG KORIŠTENJA I PRISTUPA PLAŽAMA.

Željan Jurlin