Željan Jurlin: Javno dobro

Pin It

HRT: "Javno Dobro" , nova politička stranka na hrvatskoj sceni!

Iako nova stranka na hrvatskoj političkoj sceni riječ je zapravo o autentičnim predstavnicima okolišne politike koja će beskompromisno štititi interese hrvatskog naroda i svih hrvatskih državljana. Usmjereni smo na zaštitu općeg i javnog dobra, vezano za morski (Isključivi gospodarski pojas) i obalni prostor i stoga EKOLOGIJU tretiramo kao prvorazredno nacionalno pitanje.

Radi se o političkoj alternativi za sve one koji danas tvrde da nemaju za koga glasovati, a žele vjerodostojnu političku opciju koja dosljedno i odgovorno provodi svoj izborni program.

A da ne bi bilo zabune treba istaknuti i još jednu vrlo važnu činjenicu, to da su inicijativa Javno Je Dobro, isto kao i stranka Javno Dobro, koja je rezultat te aktivističke platforme, apsolutno svoji i služe isključivo interesima hrvatskog naroda i svih hrvatskih državljana. Dakle, ne financira nas nitko i nitko nas ne može kupiti. Također ne pripadamo krugu lobističkih udruga koje iz raznih proračuna i zaklada dobivaju uglavnom iznimno velike novčane iznose ali sukladno tome i zadatke. I kao što recimo postoje političari i politikanti, tako je isto važno lučiti činjenicu da postoji volonterski društveni aktivizam, s ciljem rješavanja konkretnih problema na općinskoj, županijskoj ili državnoj razini, a postoji i onaj drugi sponzorirani gdje se okreću, odnosno ulažu i obrću milijunski iznosi. 

Kako šira hrvatska javnost još dovoljno ne luči tu bitnu razliku ili još gore, aktivizam i sve „aktiviste“ nažalost poistovjećuje, onda jednostavnim rječnikom rečida u stvarnom aktivizmu, vjerovali ili ne, postoje i oni "luđaci" koji se bore ne bi li ovo korumpirano, institucionalno kriminalizirano, nadasve ispolitizirano, a rekao bih i suludo društvo, učinili još koliko toliko normalnim.

Zašto pak stranka Javno dobro i postajemo li zapravo samo još jedna politička stranka na hrvatskoj političkoj sceni? 

Zato što je vladajuća kasta učinila doslovno sve kako bi uništila javno društveni AKTIVIZAM. Demokracija ulice kao najstarije i najizvornije demokratsko iskazivanje volje naroda potpuno su obesmislili, a REFERENDUM dokinuli jer on je danas doslovno onemogućen. Zato ćemo JAVNO I OPĆE DOBRO sada štititi i zastupati političkim sredstvima. Dakle, u POLITICI! 

Autentični smo predstavnici okolišne (zaštita okoliša, ljudi, prirode i prostora) politike, a vjerujem da ćemo biti i važan politički čimbenik. Što znači da nismo i nećemo biti instant lobistička grupacija, niti lažna tj. kontrolirana opozicija, a isto tako ne prihvaćamo institucionalnu kriminalizaciju ili politizaciju hrvatskog društva. Ne pristajemo na mešetarenje i politiku trajnih i nepomirljivih podjela, zahvaljujući kojoj ova, rekao bih, odnarođena vladajuća kasta upravlja državom na račun samo 17% dobivenih glasova. Ono što kao stranka između ostalog donosimo jest konstruktivno rješavanje konkretnih životnih problema na načelima sudjelovanja, transparentnosti i odgovornosti. Ikada smo kod toga držimo važnim istaknuti i to da ćemo surađivati sa svima koji imaju kompatibilni  program djelovanja. Možda je najbolji primjer bilo nedavno usvajanje ZPDML gdje smo kao inicijativa održali Okrugli stol u Hrvatskom saboru i na najbolji mogući način u zajedničkom interesu uspjeli sjediniti političku opoziciju, odnosno „desnicu“ i „ljevicu“. Dapače, držimo da je u situaciji kada gotovo svakodnevno svjedočimo rasapu i svekolikom uništenju Hrvatske bilo u gospodarskom, ekonomskom, socijalnom, kulturološkom, moralnom, demografskom, a usudili bi se reći i biološkom smislu, svaka daljnja podjela na ovim i ovakvim pitanjima iznimno OPASNA! U situaciji kada svi zajedno dijelimo 95% istih životnih problema, ne možemo dozvoliti da nas odnarođeni politikanti melju u svom pupkocentrično interesnom žrvnju, odnosno da nam oni koji zapravo nemaju nikakvu ideologiju nameću svjetonazor ili ideologiju kao prioritetno političko pitanje. Dijele nas ciljano i isključivo s razlogom kako bi se oni lakše održali na poziciji obnašanja vlasti i upravljali državom, a svebez dužnog političkog legitimiteta i to u okolnostima gdje nas zapravo svi u glas uvjeravaju u isto. To kako ovaj, institucionalno potpuno kriminaliziran ali i duboko odnarođeni, sustav za Hrvatsku nema alternative.

Stoga se stranka JAVNO DOBRO zalaže za poštivanje i implementaciju Ustavnih načela vezanih za ljudska prava i slobode, prava na izbor, očuvanje prirode i okoliša kao i svih bitnih resursa. Zastupamo novi pristup energetskim i vodnim politikama, kružno gospodarstvo uz zadržavanje vrijednih resursa u ciklusu oporabe otpada recikliranjem te odvajanjem biootpada, zaštitu poljoprivrednog zemljišta kao i poljoprivrednoj (ekološkoj) proizvodnji  s ciljem ostvarivanja PREHRAMBENOG SUVERENITETA. 

Osim činjenice da smo mi sljednici svega onoga što su nama ostavili naši preci i da smo to isto tako dužni ostaviti našim pokoljenjima, neospornim držimo također i to da su u vremenima velike globalne krize presudna, odnosno najvažnija, dva resursa; HRANA i VODA! Dakle, podržimo i zaštitimo sebe i svoje bližnje jer zločinačka organizacija očito ima neke sasvim druge prioritete. 

Željan jurlin – Javno Dobro