Kome se to sveti (osvećuje) Ivan Đikić?

Pin It

Related imageBukvalno rečeno, nakon što Sabor demokratskim glasovanjem nije uvažio i  mišljenje znanstvenika Ivana Đikića (o navodnom plagijatu ministra Barišića), taj se uglednik duboko povrijeđene sujete, manirom belosvetskog znanstvenika 'osvećuje' hrvatskom narodu…otkazujući svoj rad na istraživanju tumora u Splitu?

-„Nakon 15 godina profesorskog rada na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Splitu, gdje sam vodio Laboratorij za istraživanje tumora i predavao studentima medicine, tome je došao kraj. 

Danas sam napustio mjesto sveučilišnog profesora u Splitu i zaključao vrata svog laboratorija. Uskoro ću svoje znanstvene projekte započete u Splitu dalje razvijati u inozemstvu. Mogu samo reći: Zbogom Hrvatsko(j), hvala vam dragi studenti, kolege profesori i znanstvenici. Bila je čast raditi zajedno s vama i objavljivati u vrhunskim svjetskim časopisima.“

Uistinu, veoma emotivno ali i veoma teatralno, taj bivši neformalni savjetnik omrznutog i po Milanoviću smijenjenog ministra Željka Jovanovića sa znanstvenog polja zagazio je u mutne političke vode pokušavajući i ovim putem osporiti/protestirati demokratsku odluku Sabora. 

Jer, demokracija je oblik vladavine u kojem se odluke donose voljom većine, pa je tako i Sabor donio odluku vezanu uz ministra Barišića voljom većine, 72:49, usprkos isključivom, prepotentnom i beskompromisnom stavu 'vanzemaljskog' znanstvenika s onu stranu 'bare'! 

Doduše, Đikićeva pisma Saboru i premijeru sročena s okusom političkog pamfleta obilato su koristili 'ljevaci', vrgorčanin Goran Beus 'von' Richemberg, Nenad Stazić, Gordan Maras, Željko Jovanović, Sabina Glasovac a u bezobraštini i vrijeđanju najdublje je zastranila Nada Turina Đurić posprdno označivši ministra Barišića kao 'robu s grješkom'! 

Cijela saborska rasprava 'ljevaka' sličila je na dječje natjecanje 'tko će dalje pljunuti'!? 

Međutim, običan puk zabrinjava nešto drugo!

-Vjerojatno danas nema čovjeka u Hrvatskoj koji ne cijeni znanstveni i nadasve humani rad profesora Ivana Đikića na istraživanju tumora i iznalaženju lijeka za tu zloćudnu bolest pa je običnim ljudima neshvatljivo njegovo miješanje u čisto političke odluke Vlade i Sabora. 

Naime, napuštanje mjesta sveučilišnog profesora u Splitu i 'zaključavanje vrata' njegova istraživačkog laboratorija suprotno je medicinskoj etici i posebno Hipokratovoj zakletvi dio koje glasi:

„Svoje ću zvanje obavljati savjesno i dostojanstveno. 

Najvažnija će mi briga biti zdravlje mojega pacijenta. 

Poštovat ću tajne onog tko mi se povjeri. 

Održavat ću svim svojim silama čast i plemenite tradicije liječničkog zvanja. 

Moje kolege bit će mi braća. 

U vršenju dužnosti prema bolesniku neće na mene utjecati nikakvi obziri vjere, nacionalnosti, rase, političke ili klasne pripadnosti.“

Prema tome, ovakva odluka Ivana Đikića niti je dostojanstvena niti je savjesna, niti je humana a ponajmanje etična, prije bi se moglo reći, odluka je to, figurativno rečeno, razmaženog djeteta koji se, eto, koristeći svoju poziciju visoke znanosti, politički osvećuje većini u Saboru i hrvatskom premijeru jer nisu postupili onako kako je on u svojoj pametnoj glavi zamislio, uistinu, pubertetski prgavo! 

A sad nešto o 'robi s grješkom'….

 Ivan Đikić navodno je bio neformalni savjetnik bivšeg ministra Željka Jovanovića, koji je i bez dokazanog plagijata bio smijenjen s dužnosti odlukom tadašnjeg premijera Zorana Milanovića.

„Promjena ministra više je tehničko nego stvarno rješenje koje bi moglo unaprijediti bilo što u školstvu. Sindikat Preporod već je u prosincu pokrenuo peticiju da premijer smijeni Jovanovića. Nju je potpisalo 14.000 ljudi i to je najbolji pokazatelj što prosvjetari misle o bivšem ministru“, kazao je tada sindikalac Željko Stipić.

Dakle, očito se radilo o, kako to Nada Turina Đurić lijepo kaže, 'robi s grješkom', a narod bi dodao, parafraziram, 'kakav gospodar, takav….i njegov savjetnik', posebno kad je moralna odnosno etička vertikala u pitanju!

 

damir kalafatić