Jeli Richembergh plagijator i svog krsnog lista?

Pin It

Image result for beus gradonačelnik velika goricaPlagijat demokracije:

Na velikogoričkom području 2011. godine bilo je 109 registriranih Nijemaca, ali su za tadašnje izbore predstavnika njemačke manjine bila upisana samo dva kandidata. 

A na izborima su 'Nijemci' dobili – samo jedan glas, i to onaj Gorana Beusa 'von' Richembergha; on je prema tome 'demokratski' izabrao samog sebe!? 

Preteča harange na ministra Pavu Barišića zbog navodnog plagijata bio je HNS-ov zastupnik za turopoljske pojmove pomalo čudnovatog prezimena, Goran Beus Richembergh. 

Taj, inače dipl. brodograđevni tehničar,18. siječnja ove godine najavio je kako će pošteni HNS u Hrvatskom saboru pokrenuti službeni postupak za izglasavanje nepovjerenja ministru znanosti i obrazovanja Pavi Barišiću 'zbog dokaznog plagijata i činjenice da je lagao hrvatskoj javnosti'.

'Kao odgovorna i proaktivna opozicija danas pokrećemo postupak kojim ćemo zahtijevati da se točka o izglasavanju nepovjerenja ministru Barišiću uvrsti po žurnom postupku u dnevni red”, izjavio je tada navodni manjinski Nijemac, Goran Beus 'von' Richembergh novinarima u Saboru.

U našem tisku godinama se lome koplja oko ovog 'kvazi-Švabe', kako o njegovu podrijetlu tako isto i o veoma podozrivoj stručnoj spremi. 

Ali on i dalje bez problema prolazi sve zapreke. 

Evo što o liku i djelu našeg, plagiranog 'Švabe' zbori Imbro Berkeš, koordinator za nacionalne manjine grada Zagreba, izvadci:

-Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva predstavljala je Beusa 'von' Richembergh-a kao apsolventa politologije, što je tragikomika, jer to njegovo apsolviranje traje duže od mnogih njegovih životnih angažmana.

Zapravo taj nadri-političar ima tek diplomu srednje brodograđevne škole, ali već dugo je 'suradnik u kulturno-znanstvenim ustanovama'?! – što mu je bila idealna 'preporuka' da radi i kao 'turistički menadžer i publicist'.

Bio je tajnik (1988.- 1989.), a potom predsjednik Uprave Hrvatskoga ferijalnog i hostelskog saveza (od 1990. do 2000.) i organizacijski tajnik Hrvatske glazbene mladeži (2001/2002). 

Od 2002. radi kao razvojni koordinator i inspektor za srednju i istočnu Europu Međunarodne federacije omladinskih hostela (IYHF), inače najveće članske turističke organizacije u svijetu. 

Nadalje, direktor je Centra za mobilnost mladih u Velikoj Gorici; uistinu bizarno! 

Također, član je Hrvatskog društva politologa i Matice hrvatske – Odjela za književnost.

Kad je završio srednju brodograđevnu školu, bavljenje brodogradnjom nije mu 'sjelo' – pa se čovjek – što je i normalno – malo posvetio Partiji i politici te je u ono mračno doba postao: član Predsjedništva Republičke konferencije SSOH (1988.-1989.) i Savezne konferencije SSOJ-a (1988.- 1990.) te član šesteročlanog Odbora za raspuštanje SSOJ-a (1990.). 

A član Saveza komunista Hrvatske bio je od 1985. do 1988.). 

Danas je član Hrvatske narodne stranke u kojoj obnaša dužnosti člana Središnjeg interesnog odbora (SIO) za međunarodne odnose, tajnika SIO-a za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, člana Predsjedništva HNS-a Zagrebačke županije te predsjednika HNS-a Velike Gorice.

Pokušajte s nezavršenim fakultetom sami to postići bez političke pozadine – prije ćete završiti na burzi nego na svim ovim funkcijama; tako je zborio Imbro Berkeš!                                                                                                                                        

A sad evo školskog primjera plagijata jednog dugotrajnog sabornika časnog doma Hrvatskog sabora:                                                                                                                      

U veljači 2008., kad je već i postao saborskim zastupnikom, lokalni mediji u Velikoj Gorici otkrili su još jednu zanimljivost iz Beusove biografije: lažno predstavljanje, odnosno još jedan 'originalni' plagijat. 

-Naime, u stranačkim dokumentima HNS-a on je za sebe napisao da ima VSS, no provjerom na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu utvrđeno je da to nije točno: 

Beus je studij politologije upisao 1985., no već desecima godina ondje se vodi - kao apsolvent, vječni student!? 

Na službenim stranicama Hrvatskog sabora za Beusa pak piše 'SSS-(brodograđevinar)suradnik u kulturno-znanstvenim ustanovama'. 

A sad evo kako to piše 'Nacional' glede obiteljskog podrijetla tog potencijalnog multi-plagijatora (15.srpnja 2008.):

„Goran Beus rođen je 31. srpnja 1965. u Splitu u obitelji oca Edhema (Tahirevića) i majke Marije(djevojački Beus, iz zaseoka Beusi, selo Zavojane nedaleko Vrgorca, nap. a.). 

Pretpostavka: Domaći 'imigrant' Edhem Tahirević odnekud je stigao u zaselak Beusa kod Vrgorca, 'zamirio' zgodnu Mariju pa ju je 'umakao' i s njom odselio u Split…gdje mu se rodio mali Goran!? 

Kad je 1985. Goran došao na studij politologije u Zagreb, kolege sa studija sjećaju se da je tijekom prve godine svom prvom prezimenu po majci samoinicijativno dodao i ono drugo, zvučno i otmjeno-Richembergh. 

Svojim se drugim prezimenom počeo prikazivati kao pripadnik njemačke (odnosno austrijske?) manjine. 

Raspitujući se za Richembergha, Nacional je stupio u kontakt s predstavnicima Narodnog saveza Nijemaca u RH, koji s Goranom Beusom imaju ne baš dobra iskustva: godinama ih je opsjedao pismima u kojima ih je pokušavao uvjeriti da je potomak stare austrijske grofovske obitelji(von Richembergh?), no oni su i u razgovoru s Beusovom majkom Marijom zaključili da je riječ o ambicioznim fikcijama njenog nestašnog Gorana. 

Svojedobno se tobožnji potomak 'austrijske grofovije' uključio i u rad Židovske općine Zagreb, no njegov stvarni identitet i tamo je bio vrlo brzo otkriven. 

Mnogima je upadala u oči činjenica da ni Beus ni njegova majka uopće ne govore njemački, a sudeći po Beusovoj biografiji, on i danas, vjerojatno, njemački jezik tek uči!?“ 

Zaključak:

-Sve ovo što je napisano nije nikakvo djelo autora, postoji još mnogo napisa-puno lipih stvari, koje možemo pročitati po brojnim hrvatskim medijima a koje upućuju na 'Richembergh'-ovo plagiranje kao daleko veće od one nesretne 'fusnote' kod ministra Barišića…..uključivo i ono bizarno plagiranje krsnog lista!?

A Goran Beus, (UDBA-ško kodno ime Odisej!?), uza sve to ima čisti obraz dijeliti, 'von oben', moralne i etičke lekcije svima oko sebe umjesto da se pristojno pokrije ušima i pomete smeće pred svojim kućnim pragom.

Da se poslužimo njegovom metaforom, lažni 'austro-Nijemac' Beus godinama uspješno glumi kapetana fiktivnog 'Titanic'-a koji će se, kad-tad, neminovno razbiti o santu leda vlastit-og/ih plagijata!  

Živi bili pa vidjeli….premda je u hrvatskoj demo(n)kraciji sve moguće!

 

damir kalafatić

 

Dodatak: 

Zavojani se prvi put spominju u Kreševskoj povelji g. Jurja II Vojsalića Hrvatinića, sinovca vojvode Hrvoja, od 12.8.1434. Bosanski plemići su darovali desetak sela Gorske župe oko Biokova uključujući Zavojane domaćim plemićima Jurjevićima-Vlatkovićima. 

Stara župa Zavojani dijelila se prostorno na više zaseoka, nazvanih prema zemljopisnim značajkama: Jasena, Podprivorac, Grmine, Podpolje, Podostine, Križice, Kasaba, Zabrdo, ili prema plemenima: Ajduci, Beusi, Čovići, Vidaci, Rosići, Perić, Zekuljići, Pivci, Jukići, Tamburovići, Baletići, Bokšići, Bajtići, Buklijaši, Divići i dr.

U veljači 2008., kad je već postao saborski zastupnik, lokalni mediji u Velikoj Gorici otkrili su još jednu zanimljivost iz upisao 1985