Sauchin kopernikanski obrat: od okrivljenika do tužitelja!?

Pin It

-Disleksija, disgrafija ili jednostavno…..kleptomanija!?

 „Imam nova saznanja, takvih slučajeva kao što je moj bilo je i u svim prijašnjima vladama“, izjavio je danas Saucha pred novinarima, dodavši, kako će sve to prijaviti ekspeditivnom državnom odvjetniku, uvijek nasmiješenom Dinku Cvitanu. 

 

Drugim riječima, 'kad su to radili brojni drugi lupeži prije mene zašto ne bi ja malo krao kod mog poštenog Zokija'!?

Danas Saucha 'a priori' tvrdi kako nije potpisao niti jedan putni nalog, 'ni luk jeo niti sam ga omirisao'! 

Međutim, za potpise na čak 130 dokumenata grafološki vještak koji ih je pregledao, zaključio je da postoji 'velika vjerojatnost da su vjerodostojni' …odnosno da potpis odgovara upravo potpisu Tomislava Sauche unatoč urođenoj mu disleksiji/disgrafiji!

Samo na šest dokumenata/putnih naloga potpisi bi navodno mogli biti dvojbeni. 

Istražitelji su u dokumentima prepoznali obrazac prema kojem su se radili sporni nalozi: uvijek su rađeni na trajanje putovanja od desetak dana u ukupnom iznosu od 10.000 do 15.000 kuna.Tomislav Saucha je do jučer pred medijima ponavljao da nije kriv jer da nije toliko 'glup da to radi na taj način'.

Kada su mu USKOK-ovci predočili nalaz grafoloških vještaka za rukopise Centra za kriminalistička vještačenja,Tomislav Saucha se branio tako što je rekao da od djetinjstva pati od disleksije i disgrafije te da je potonji poremećaj vjerojatno doveo vještake u zabludu. 

-Ako nije nikada ništa potpisao čemu se onda opravdavati urođenom manom disleksije….koja je, eto, zavela grafološke vještake; uistinu, da nije žalosno bilo bi čak i smiješno?

Slučaj s 'popaljenim' dnevnicama otvoren je tek nakon što je HRT, a ne Cvitanov 'israživački ured', objavio prilog o nalazu Državne revizije za 2015. godinu, koja je utvrdila da je za službena putovanja tri posebna savjetnika u mandatu Zorana Milanovića izdvojeno čak 307.785 kuna. 

Radilo se o posebnim savjetnicima za znanost, europsko pravo i kulturu –uglednim ljudima, Nevenu Budaku, Siniši Petroviću i Slavku Goldsteinu - koji su imenovani u siječnju 2012. te su svoje poslove savjetovanja obavljali veoma plemenito, bez ikakve naknade. 

'Rashodi za dnevnice tri posebna savjetnika evidentirani su na temelju 57 naloga za službena putovanja u inozemstvo, prema kojima im je za 2015. isplaćeno ukupno 532 dnevnice', navedeno je u reviziji. 

-Netko je taj novac nekome na ruke izbrojio, a taj 'netko' bi trebao znati tko je bio taj lupež koji ga je primio, imenom i prezimenom. 

Ukoliko poput 'dislektičara' Sauche ne pati od neke urođene mane iz dječjeg doba, primjerice amnezije, zar ne?

Jednostavno je rješenje, treba samo otkriti identitet davatelja i primatelja novca i cijeli slučaj je riješen!

Čim je nalaz Revizije objavljen, dakako na HRT-u, počeli su se javljati bivši posebni savjetnici tvrdeći da nisu bili na tim putovanjima. Štoviše, neki od njih nisu bili te godine ni na jednom jedinom službenom putovanju-jednostavno nisu radili ništa, a javno je reagirao i okrivljeni Saucha tvrdeći da nije potpisao te naloge te da prvi radni dan (bio je vikend) ide odmah u Državno odvjetništvo prijaviti cijeli slučaj.

- Ovdje se radi o gruboj pogrešci, ili o podmetanju ili o teškom kaznenom djelu - ponavljao je tada Saucha a ponavlja i danas, prijeti čak i tužbama! Tužbama protiv koga, dali protiv navodnih krivotvoritelja njegova 'dislektičkog mačko-pisa'!?

Ipak, u DORH je otišao u društvu i Budaka i Goldsteina ali bez Zokijeva pajdaša Siniše Petrovića!? 

Međutim, nedugo nakon toga grafolozi su utvrdili da za potpise bivšeg predstojnika Ureda predsjednika Vlade na 130 dokumenata postoji navodno 'velika vjerojatnost da su vjerodostojni', Sauchini!!! 

USKOK je potom objavio da Sauchu terete da je…..

……„sukladno njegovim uputama izrađeno 117 putnih naloga za službena putovanja u inozemstvo na imena posebnih savjetnika predsjednika Vlade. Nakon što su ovlašteni službenici Ureda za opće poslove Hrvatskog sabora i Vlade, u uvjerenju da se radi o vjerodostojnim putnim nalozima za službena putovanja u inozemstvo koja će stvarno biti i izvršena, obračunali te isplatili gotov novac u visini traženih akontacija dnevnica, tako isplaćene novčane iznose okrivljenik je zadržavao za sebe te svojim potpisom putnih računa kao naredbodavatelj potvrđivao da su službena putovanja doista i obavljena, iako je znao da to nije odgovaralo istini. Na opisani je način sebi, na štetu državnog proračuna, pribavio imovinsku korist u iznosu od 540.522,81 kune i 1360 eura”. DORH je zatražio da se Sauchi skine imunitet kao saborskom zastupniku, a određen mu je i pritvor iz kojega je ekspresno izašao, već 17. veljače. 

Prošli se tjedan Saucha, nakon što je istupio iz SDP-a, vratio u saborske klupe kao nezavisni zastupnik….jer, kaže on, od nečega se mora živjeti…. …..pa makar to bila i saborska plaća, 'crkavica'! 

Osim nalaza grafologa, Sauchu su u istrazi teretili njegovi bivši suradnici: tajnica Sandra Zeljko te bivši šef Ureda za opće poslove Zvonko Matišić koji je za JL tvrdio da ne zna ništa o spornim dnevnicama.

Dakle, nitko ništa ne zna o dnevnicama i virtualnim putnim nalozima, ni bivši Zokijev doglavnik Tomislav Saucha ni posebni Zokijevi savjetnici, jedino je Državna revizija rutinskom kontrolom saznala o 'popaljenim' dnevnicama a veoma vjerojatno ništa ne bi znao ni podsmješljivi državni odvjetnik Dinko Cvitan da nije bilo, eto, radoznale Hrvatske televizije.

 

 -U sinoćnjem 'Otvorenom', otvoreno je u Sauchinu obranu ustao Radimir-Ratko Čačić, kojeg je svojedobno vic-maher Stipe Mesić titulirao kao 'gangstera nad gangsterima' zbog poznate afere oko nikad izgrađenog Doma umirovljenika u Dubrovniku. 

Naime,  Čačić je tada, 1990.g., od države dobio pozamašan predujam-akontaciju i to u 'DOJČMARKAMA' (20.000.000 DEM) za izgradnju tog 'penzionerskog' objekta a konačni obračun nikad nije obavljen-kao ni kod Sauchinih putnih naloga, odnosno od Doma u Medarevu kod Dubrovnika ostale su do danas samo sramotne razvaline. 

Cijeli predmet je kako pošteni fiškali vole reći 'otišao u zastaru' odnosno kako to narod lijepo kaže 'pojeo vuk magarca'!

Obzirom da su nedavno Plenković i Cvitan najavili cijelu istragu glede lopovluka svih Vlada počevši, valjda, od Nikice Valentića pa nadalje, vjerojatno će i ta istraga potrajati kojih, brat-bratu, desetak godina pa će tako i ovaj Sauchin slučaj završiti u 'pravosudbenoj zastari'. 

A opet tko zna možda Tomislav Saucha nađe i neko treće suvislo opravdanje ….da je kao malo dijete osim disleksije i disgrafije patio još i od neizlječive kleptomanije? 

 

damir kalafatić