Sanjin Baković: Osjećaju li se HDZ-ovci “dobro” radi potpore Milanovićevih suradnika?

Pin It

Glavni tajnik HDZ-a i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković na postavljeno pitanje Mislava Bage kako se osjeća kao član HDZ-a kojemu većinu osiguravaju Milanovićevi suradnici, potpredsjednici Vlade RH i ministri konstatirao je “dobro se osjećam”. Ujedno je istaknuo kako je to sasvim u redu.

Za pretpostaviti je kako je svakom poštenom i moralnom članu HDZ-a koji drži do vlastite vjerodostojnosti i koji se borio u političkim utakmicama tijekom prethodnih kampanja protiv Milanovićevih suradnika prošlo kroz glavu kakvu to tezu Gordan Jandroković zastupa u javnosti. To ne govori xy osoba, već riječ je o glavnom tajniku HDZ-a. Izjaviti da se osjećate dobro radi podrške Milanovićevih suradnika ismijavanje je vlastitih članova i simpatizera koji su marljivim radom uz bivšeg predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka podignuli HDZ iz pepela dok se Zoran Milanović nalazio na vrhuncu političke moći.

Gordan Jandroković pravdajući saborsku većinu od 78 odnosno 77 ruku jer istu je napustio Hrast-ov Hrvoje Zekanović zaboravlja apostrofirati kako je proces suradnje s Milanovićevim suradnicima započeo u trenutku kada je bivši predstojnik Ureda Zorana Milanovića i aktualni bivši SDP-ov saborski zastupnik Tomislav Saucha spasio Plenkovićevu Vladu. Umjesto da je Tomislav Saucha bio 76 oporbena ruka omjer prilikom glasanja bio je 75:75. Naravno, unutar tih 75 ruku bili su i glasovi Pupovčevog SDSS-a i Furia Radina. 

Nadalje, Zlatko Hasanbegović, Bruna Esih i Željko Glasnović zamijenjeni su Vrdoljakovim HNS-om pa smo imali situaciju da smo unutar 77 ruku imali bivšeg HNS-ovca Radimira Čačića, a sadašnjeg Reformistu. Zatim četiri glasa Vrdoljakovog HNS-a, tri glasa Pupovčevog SDSS-a, Tomislava Sauchu i Furia Radina. 

Stoga, teza da Gordan Jandroković i Andrej Plenković ne mogu utjecati na to da saborsku većinu čine bivši SDP-ovci poput Milanke Opačić, Zdravka Ronka, Maria Habeka, Ane Komparić Devčić, a prema potrebi saborskoj većini priključi se i moderni Demokrat Mirando Mrsić jest potpuna besmislica i obmana javnosti što se najbolje vidi na primjeru imena koja su se ukrcala u HDZ-ov vlakić prilikom spašavanja Plenkovićeve Vlade i održavanja klizne većine od 77 saborskih zastupnika do novih prelazaka u Klub Milana Bandića i HNS-a. 

Indikativno je to da glavnom tajniku HDZ-a Gordanu Jandrokoviću nije smetalo kada je sada već bivši član Živog Zida Marin Škibola spašavao Plenkovićevu Vladu, ali kada Živi Zid u PGŽ-u podrži SDP-ov proračun iz ljubavi prema Azilu za životinje i spašava Zlatka Komadinu tada je to sporno i nitko se od medija ne bavi sa tim pitanjem, već su sva svijetla pozornice uperena prema HDZ-u koji nema sa prebjezima ništa. 

Svrsishodno dosadašnjoj praksi za očekivati je da će se u bliskoj budućnosti prelasci SDP-ovaca nastaviti u Klub bivšem SDP-ovcu Milanu Bandiću kako bi se stvorili uvjeti za održavanje saborske većine do kraja mandata, a bude li HNS vrludao kao prilikom udomljavanja djece od strane gay parova izletiti će iz Vlade RH po istom principu kao što se Neovisne za Hrvatsku isključilo iz skupštinske većine u Gradu Zagrebu. 

U kontekstu Jandrokovićevog dobrog osjećaja nije još objašnjeno u javnosti kako se Gordan Jandroković osjećao kada su Milanovićevi suradnici činili sve da Kolinda Grabar Kitarović izgubi od Ive Josipovića. Pita li se itko kako se osjećaju članovi HDZ-a nakon što Davoru Božinoviću “ne smeta” da mu u Ministarstvo dolazi raditi  žena koju se sumnjiči da je lažirala njegove potpise u aferi putnih naloga. U krajnoj liniji mnogi članovi HDZ-a neće znati što im je za činiti na nadolazećim izborima bude li ih Radimir Čačić vozio u kampanji, a Milorad Pupovac kreirao im unutarnju politiku. 

U suštini moglo bi se dogoditi da će biti i onih članova HDZ-a koji će umjesto Kolinde Grabar Kitarović zaokružiti Zorana Milanovića na sugestiju njegovih najbližih suradnika kao što se u prošlosti slalo u kandidaturu velike domoljube protiv Kolinde Grabar Kitarović jer nisu podržavali Karamarkov HDZ, a danas nagrađene ministre u Plenkovićevoj Vladi.  Hoće li se ponoviti 2000. godina odnosno 2010. godina vrijeme će pokazati u bliskoj budućnosti kao i tko će se na kraju dobro osjećati. 

Sanjin Baković dipl.ing.