Sanjin Baković: Fake news ili prijetnja smrću bivšem Kolindinom savjetniku

Pin It

Nakon afere SMS i neopozive ostavke Vlade Galića uslijedila je smjena još jednog Kolindinog savjetnika. Za razliku od Vlade Galića koji se povukao u miru Mate Radeljić proizveo je (ne)očekivani potres na Pantovčaku. Osim što su pokrenuli hajku oporbeni političari poput Ive Josipovića, Davora Bernardića, Bože Petrova i Ivana Vilibora Sinčića te politički analitičari poput Žarka Puhovskog, a što je bilo za očekivati ono što Kolindu Grabar Kitarović treba zabrinjavati jest da su joj leđa okrenuli Velimir Bujanec i Tihomir Dujmović koji pripadaju desnom spektru.

Može Kolinda Grabar Kitarović govoriti kako je za nju slučaj Radeljić završen, no niti jedna ptica ne može letjeti bez oba krila. Velimir Bujanec poentirao je u dosad još neviđenom stilu na konstataciju Silvane Oruč Ivoš kako će predsjednica RH tražiti glasove na desnici istaknuvši da on pripada desnom biračkom tijelu, ali da njegov glas ovaj put neće dobiti. Za razliku od Velimira Bujaneca na kojem se zamijetila doza ljutnje što je razumljivo i opravdano s obzirom da je Kolindu Grabar Kitarović promovirao od samog početka kod Tihomira Dujmovića zamijetila se razočaranost nakon Kolindine kapitulacije ispred globalističke politike koju zastupa Vlada RH. 

No, na njihovom mjestu ne bi se ja previše bavio sa aktualnom predsjednicom RH jer ionako će neformalne skupine gremija odlučiti o tome hoće li se na Pantovčaku nastaviti provoditi suverenistička politika na temeljima Tomislava Karamarka ili globalistička politika u obrisima Andreja Plenkovića koju će u izbornoj godini primjenjivati Kolinda Grabar Kitarović. Svatko tko razumije političke procese shvatiti će da su mnogi savjetnici razriješeni ili su otišli sami dok politički mentor vrsnih diplomata Andreja Plenkovića, Gordana Jandrokovića i Kolinde Grabar Kitarović ostao je na mjestu posebnog savjetnika u Uredu predsjednice RH. 

Pritom treba uzeti u obzir da se Kolinda Grabar Kitarović nalazila uz lijevo liberalnu platformu Clinton - Obama tijekom američkih predsjedničkih izbora, a čija je administracija bila čista suprotnost današnjoj suverenističkoj Trumpovoj administraciji koja se temelji na doktrini domoljublja. Mišljenja sam da se aktualna predsjednica RH nikada nije niti odmakla od globalističke politike dok je suverenističku politiku koristila za skupljanje političkih poena prema potrebi kada je trebala dobiti izbore ili popraviti vlastiti rejting.

Ako je za vjerovati Bujančevim tvrdnjama, a nema razloga da ne vjerujemo možemo zaključiti kako je upravo Mate Radeljić arhitekt niza Kolindinih inicijativa. Uostalom, ne treba zaboraviti da je Kolinda Grabar Kitarović pobijedila Ivu Josipovića u tijesnoj utrci glasovima desnog biračkog tijela na platformi Domoljubne koalicije predvođene Karamarkovim pobjedničkim HDZ-om i zahvaljujući braniteljskim strukturama koje su djelovale kroz Savsku 66. 

U odnosu na taj vremenski interval Domoljubna koalicija je demontirana dolaskom Andreja Plenkovića, braniteljska populacija je podijeljena što se najbolje moglo vidjeti na prosvjedu u Vukovaru, a na koljenima se nalazi i Milijan Brkić koji je kao tadašnji glavni Karamarkov operativac pridonio Kolindinoj pobjedi. Desnica u HDZ-u je neutralizirana još od Istanbulske konvencije jer Marakeški sporazum proguran je bez borbe, a najbliži Milanovićevi suradnici održavaju saborsku većinu odnosno Plenkovićevu Vladu.

Prema tome za pretpostaviti je da će mnogi ostati u svojim kućama ili će potražiti nova alternativna rješenja za vrijeme nadolazećih izbora. Za takav rasplet sami su si krivi u vrhu HDZ-a kada su odbacili pobjednika svih izbora Tomislava Karamarka, a postavili Andreja Plenkovića koji je iskoristio ustrojenu vojsku i naposljetku se krenuo zahvaljivati pojedincima koji se ne uklapaju u njegove planove kao što to sada radi i Kolinda Grabar Kitarović prilikom rekonstrukcije ureda. 

Ako su istinite tvrdnje Mate Radeljića i ako objektivno sagledamo kontekst izjave 'Služba u svakom pogledu štiti Predsjednicu od mog mogućeg negativnog djelovanja nakon što odem iz Ureda i da je spreman, ako dobije takav zadatak, i autom se zabiti u mene' dolazimo do zaključka da se modus operandi bitno ne razlikuje od nekad mračnih vremena iz bivše države. Umjesto da se težište stavi na pitanje je li došlo do prijetnje smrću i istraži slučaj svi akteri koji koriste mainstream medije bave se tezom jesu li zloupotrebljene ovlasti SOA-e ili jel se uklapao Radeljić u nove Kolindine planove? 

Nije suština na koji način je sada već bivši savjetnik otišao od aktualne predsjednice RH, već njegov čin djeluje nam kao da je riječ o mafijaškom obračunu pa prije nego li završi na Mirogoju Mate Radeljić ostavlja pisane tragove o prijetnji kako bi se pronašlo počinitelje. Da bi se izbjegle sumnje da institucije služe za političku eliminaciju potrebno je potaknuti meritorna tijela na rasvijetljavanje slučaja do kraja i ustanoviti je li na dijelu fake news ili su tvrdnje istinite. 

Međutim, kome više vjerovati kada se na primjeru Milijana Brkića vidi da je riječ o političkoj eliminaciji budući da se Brkićev iskaz našao u medijima prije nego li je stigao do doma. Tko su orlovi, a tko licemjeri vjerujem da mnogima pa i samom Brkiću još uvijek nije jasno osim što se na kraju uspostavilo da Tomislav Karamarko nije orao, a još manje licemjer jer je jedini ostao dosljedan suverenističkoj politici. Hoće li bivši predsjednik HDZ-a u utrku za Pantovčak vrijeme će pokazati kao i hoće li Kolinda Grabar Kitarović odustati iza europskih izbora od utrke za drugi mandat. 

Sanjin Baković dipl.ing.