Sanjin Baković: Godina 2019. je godina koja će pokazati u kojem smjeru Europa ide

Pin It

Napravimo li jedan kratak rezime ako zanemarimo uspjehe hrvatskih sportaša odnosno srebro Vatrenih nogometaša u Rusiji i osvojenog svjetskog zlata hrvatskih tenisača u Davis Cupu dolazimo do zaključka kako je iza nas godina koju treba čim prije zaboraviti, ali pritom izvući pouke iz konteksta i u skladu sa vlastitim prosudbama donijeti odluke u bliskoj budućnosti.

Naime, prošla godina ostati će zapamćena po ostavci bivšeg PR maga Ivice Račana i Ive Josipovića, a koji je služio aktualnom predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću u kriznim situacijama, isključenju požeško slavonskog župana Alojza Tomaševića iz redova HDZ-a, po ostavci bivšeg državnog tajnika Marina Strmote koji je izgubio vjeru u demografsku politiku resorne ministrice Nade Murganić, prosvjednim demonstracijama u Zagrebu i Splitu radi Istanbulske konvencije, ispisivanju Nere Tuđman iz HDZ-a koja je u stranku pristupila u vrijeme Tomislava Karamarka, usvajanju Istanbulske konvencije koja je ratificirana u Hrvatskom saboru uz podršku i gromoglasan pljesak bivše Kukuriku koalicije neovisno što su pojedini HDZ-ovi saborski zastupnici bili protiv ratifikacije Konvencije. 

Istanbulsku konvenciju radi zaštite žena od nasilja podržala je i aktualna predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović, a koliko je Konvencija implementirana u hrvatsko zakonodavstvo u smislu zaštite žena od nasilja najbolje se moglo zamijetiti u slučaju Daruvarac. U vremenskom intervalu dok se vodila ideološka rasprava oko usvajanja Istanbulske konvencije pokušao se zabraniti koncert Marku Perkoviću Thompsonu u Općini Kostrena na području Primorsko goranske županije koji je zahvaljujući bivšem predsjedniku HDZ-a Kostrena i direktoru KD Kostrena Tomislavu Matiću na kraju ipak održan. Zamislite zabraniti hrvatskom branitelju i ikoni domoljubnih stihova Marku Perkoviću Thompsonu održavanje koncerta u 2018. godini. 

Nadalje, u afektu afere Hotmail uslijedila je ostavka najbliže Plenkovićeve suradnice sada već bivše potpredsjednice Vlade RH i ministrice gospodarstva Martine Dalić netom nakon odlaska Ante Ramljaka sa mjesta Vladinog povjerenika za Agrokor. Zatim je Gordan Jandroković kao predsjednik Hrvatskog sabora prilikom držanja govora izviždan na komemoraciji Križnog puta u Bleiburgu što je pandan Milanovićevim zvižducima na proslavi Oluje u Kninu.

Kao rezultat protivljenja ratifikaciji Istanbulske konvencije i kritiziranja aktualnog predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića uslijedile su prve političke rošade. Smijenjeni su Miro Kovač i Davor Ivo Stier sa stranačkih dužnosti odnosno na mjesto međunarodnog tajnika HDZ-a imenovan je Davor Božinović dok je političkim tajnikom imenovan Lovre Kuščević. Ne samo da se pokušao zabraniti koncert Marku Perkoviću Thompsonu, već u Gradu Rijeci nije se dozvolilo skupljati potpise na javnim površinama referendumskim inicijativama. Umjesto da su inicijative morale proforma prikupiti potpise kao što je to praksa u drugim europskim državama potpisi za referendum su na kraju poništeni bez da su predstavnici referendumskih inicijativa mogli nadzirati prebrojavanje APIS-a.

Nakon završenog Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji na političkoj sceni uslijedili su novi potresi. Iz HDZ-a je isključen još jedan od protivnika Istanbulske konvencije dugogodišnji HDZ-ov gubernator i ličko senjski župan Darko Milinović zbog izražavanja javnog nezadovoljstva u vezi odgode unutarstranačkih izbora. Isključenje Darka Milinovića iz HDZ-a rezultiralo je rušenjem proračuna u Ličko senjskoj županiji bivšem HDZ-ovom županu od strane dojučerašnjih suradnika i kolega. 

Vukovarski gradonačelnik iz redova HDZ-a Ivan Penava usprotivio se nacionalnoj koaliciji sa SDSS-om i istaknuo da je ne podržava te potaknuo temu procesuiranja ratnih zločina u javnosti dok su hrvatski branitelji prozvali Milorada Pupovca. U tim trenucima aktualni predsjednik Vlade RH Andrej Plenković odgovorio je u svom stilu neće meni nitko birati partnere i određivati tko će  biti parlamentarna većina. 

Slučajno ili ne, u fokusu javnosti pojavila se po prvi puta afera SMS uoči skupa u Vukovaru kada je Ivan Penava zatražio kažnjavanje ratnih zločina nad hrvatskim braniteljima i civilima uz naglasak na stradalnike Vukovara te je iznesen niz potresnih ispovjedi žrtava. Naposljetku su uslijedila djelomična uhićenja. Kada je riječ o aferi SMS nakon uhićenja Brkićevog kuma i suborca Blaža Curića završni epilog tek slijedi, a uvertira u to bila je ostavka Vlade Galića na Pantovčaku. Hoće li na kraju biti politički eliminiran još jedan protivnik ratifikacije Istanbulske konvencije ovisiti će o samom Milijanu Brkiću koji vlastitu sudbinu drži u svojim rukama. 

Kraj prethodne godine obilježilo je i skandalozno uhićenje bivšeg MUP-ovog istražitelja za Ovčaru i suspendiranog djelatnika MUP-a Nikole Kajkića uoči obilježavanja pada Vukovara po povratku iz Srbije nakon sačekuše agenata srbijanskih tajnih službi BIA-e na graničnom prijelazu koji su ga satima maltretirali i omalovažavali do te mjere da je po povratku u Republiku Hrvatsku zatražio liječničku pomoć. Međutim, u fokusu se našla i tema zabrane ulaska u Australiju redatelju Bujice Velimiru Bujanecu i režiseru filma “Hrvati i Australija” Jakovu Sedlaru, a završilo optuživanjem Tomislava Karamarka kako je kriv za sve.   

Rasprava oko Marakeškog sporazuma pokazala je u kojem smjeru Hrvatska ide kao i da se nitko od ozbiljnijih političkih aktera koji mogu odlučivati nije usprotivio potvrđivanju dokumenta u Marakešu jer rasprava u Hrvatskom saboru je izbjegnuta, a predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović povukla se otkazavši putovanje u Marakeš kojem se toliko radovala da bi na na kraju na prijedlog Vlade RH otputovao podržati sporazum  ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. 

Nažalost, da od aktualne vlasti ne možemo očekivati uspjehe dokaz tome je i nabavka aviona F-16 Barak budući da je prema navodima Velimira Bujaneca i Jutarnjeg lista hrvatski državni i vojni vrh bio upoznat sa stajalištima i uvjetima SAD-a o prodaji izraelskih borbenih aviona od siječnja 2018. godine. Tada je američka strana uputila dokument u kojem su vrlo jasno naznačene prepreke koje stoje na putu za kupnju izraelskih aviona. Da stvar bude još gora po Vladu RH nekoliko izabranih dužnosnika i istaknutih članova Think tank skupina apelirali su pismom članovima američkog Kongresa i Ministarstvu pravde na pokretanje istrage zbog sumnje da se iza nabavke aviona krije korupcija teška milijardu dolara, a s ciljem utvrđivanja postoje li elemenati korupcije i prijevare. Think tank je ponovno in.

Promatramo li sposobnost aktualne vlasti s aspekta obećanja vraćanja INA-e u naše vlasništvo vidimo da i dalje tapkamo na mjestu, a prošlo je dvije godine od neispunjenog obećanja. Ne samo da INA nije vraćena, već je u planu za 2019. godinu zatvaranje rafinerije Sisak. 

Da se u Hrvatskoj neće trenutno ništa znatno mijenjati prije Europskih izbora potvrđuje nam stabilnost u Hrvatskom saboru jer akteri koji su činili sve da sruše Karamarkovu Vladu čine sada sve da sačuvaju Plenkovićevu saborsku većinu na temeljima “Velike koalicije”. Uostalom, niti ispitivanja javnog mnijenja ne ruše rejting HDZ-a iako 70% građana smatra da Hrvatska ide u krivom smjeru. Također, teško je za povjerovati da će Plenkovićev HDZ ponoviti 6 mandata iz vladavine Tomislava Karamarka. 

Godina 1989. označila je rušenje Berlinskog zida i pada komunizma dok 2019. godina označava rušenje Briselskog zida odnosno pada globalista. 

Stoga, u tom kontekstu treba promatrati odlazak Angele Merkel sa mjesta predsjednice CDU-a, a pobjeda Annagret Kramp-Karrenbauer je pirova pobjeda budući da je u drugom krugu unutarstranačkih izbora pobijedila za 18 glasova ispred protukandidata Freidricha Merza, a pravo glasa imao je na kraju 1001 delegat dok CDU broji oko 426.000 članova. Prema tome procijenite sami koliko je pristalica odabralo nametnutu desnu ruku Angele Merkel uz sukno i škare koje su posjedovale prilikom samog izbora novog vodstva. Tko uopće jamči da se nakon loših rezultata na izborima za EU parlament po CDU, a uspjeh AFD-a neće iza opozvati i nasljednicu Angele Merkel na temelju vala nezadovoljstava unutar stranke.

Ako se vratimo nazad u povijest odnosno 1789. godinu i u doba početka francuske građanske revolucije možemo konstatirati da se povijest ponavlja jer kao što treći stalež nije bio uključen u upravljanje državom za vrijeme apsolutista kralja Luja XVI. u 2019. godini pod okriljem “Žutih prsluka” prosvjede su potaknuli bijeli Francuzi koji se nalaze na periferiji u siromaštu i ne pripadaju globalističkim krugovima i bogatima koji su se odmaknuli od realnosti i francuskog naroda. Drugim riječima primorani su izraziti nezadovoljstvo i boriti se za vlastiti život. 

U suštini Emmanuela Macrona ruši isto ono biračko tijelo koje je izabralo Donalda Trumpa u SAD-u odnosno bijeli Francuzi i radnička klasa. S obzirom da se prosvjedi ne smiruju još od 17. studenog 2018. godine kada je na ulice izašlo 300.000 nezadovoljnika, a ankete pokazuju da ih podržavaju tri četvrtine Francuza neovisno o nasiljima i prouzrokovanim štetama pitanje je vremena kada će se Emmanuelu Macronu u 2019. godini ponoviti 1799. godina kada je francuska građanska revolucija okončana, a ne zaboravite da je povijest učiteljica života.

Dakle, nije slučajno da upravo procesi promjene nakon Brexita započinju u Njemačkoj i Francuskoj što će u konačnici rezultirati promjenom slike u Europi, kao i što nije slučajno da je pala belgijska Vlada na Marakeškom sporazumu što vodi prema rušenju Briselskog zida u 2019. godini iako nas u Hrvatskoj uvjeravaju kako nema ništa sporno u tom dokumentu. Na primjer, treba uzeti u obzir da 6 država članica EU-a nije potvrdilo Marakeški sporazum što nešto govori svakome tko razumije procese promjena u vanjskoj politici.

U prenesenom značenju nije uopće bitno hoće li Andrej Plenković osvojiti 4 ili 5 mandata jer on će to prezentirati pobjednom neovisno što 4 ili 5 nije isto što i 6 mandata iz Karamarkove vladavine. Njegov ostanak ovisiti će sudbinama europskih moćnika odnosno hoće li se u 2019. godini ponoviti 1799. godina kada je okončana francuska građanska revolucija koja se ponovno afirmirala u sklopu “Žutih prsluka” diljem Francuske ili 1989. godina kada je srušen Berlinski zid što je rezultiralo padom komunizma, dok u današnje doba to će značiti konačni pad Angele Merkel i njezine desne ruke koja je pirovom pobjedom preuzela CDU. 

Epskim uspjehom suverenista nad globalistima u Europi, doći će i do pada “Velike koalicije” u Hrvatskoj jer nakon ustrojavanja Francuske, Njemačke i Belgije najmanji će problem biti ustrojiti Hrvatsku s obzirom da se oko nas nalaze suverenisti u Austriji, Italiji, Sloveniji, Mađarskoj, Poljskoj, Slovačkoj i Češkoj. U konačnici Hrvatska bi se konačno mogla priključiti Višegradskoj skupini koju čine Mađarska, Poljska, Slovačka i Češka. 

Obijestini li se teza o padu Briselskog zida u 2019. godini Andreja Plenkovića čekaju nemiri u vlastitim redovima odnosno odlazak na način kao što je i postavljen u neformalnim skupinama gremija, a biti će upitno hoće li se Kolinda Grabar Kitarović uopće kandidirati za drugi mandat jer ako se nalazite uz rame Hillary Clinton u jeku američkih predsjedničkih izbora jasno je kojim centrima moći pripadate. Ustvari, svakim danom sam sve uvjereniji u povratak Tomislava Karamarka na temeljima suverenističkog epskog uspjeha suverenista nad globalistima u Europi. 

Sanjin Baković dipl.ing.