Sanjin Baković: Bezvremenski Milorad jači je i od sudbine

Pin It

Nakon što su Pupovčeve Novosti pozvale Andreja Plenkovića na izbacivanje gradonačelnika Grada Vukovara Ivana Penave iz HDZ-a, a Milorad Pupovac apelirao javno da je vukovarski gradonačelnik iz redova HDZ-a marioneta politike koja od 2012. godine želi vratiti Hrvatsku u tamnu političku prošlost te pozvao premijera RH, predsjednicu RH i ostale da ne okreću glavu našao se u sukobu interesa.

Naime, Povjerenstvo je na sjednici održanoj 29.lipnja 2018. godine pokrenulo postupak o odlučivanju sukoba interesa, a 8.veljače 2019. godine donesena je konačna odluka jer prekršen je Zakon o sukobu interesa budući da se Milorad Pupovac kao član Savjeta za nacionalne manjine 5.svibnja 2016. godine nije izuzeo od glasanja na sjednici Savjeta na kojoj je donesena odluka o rasporedu proračunskih sredstava i Srpskom narodnom vijeću (SNV), kojem je Pupovac predsjednik.

Umjesto neopozive ostavke iz moralnih razloga radi osuđujuće presude Povjerenstva za odlučivanju o sukobu interesa Milorad Pupovac uvjeravao je i dalje javnost da se nije nalazio u sukobu interesa, već je stao u obranu nacionalnih manjina u vrijeme vladavine Orešković - Karamarko. 

Kada Tomislav Karamarko stane u zaštitu hrvatskih nacionalnih interesa u slučaju INA - MOL i predloži nagodbu kako bi spriječio potop hrvatskog državnog proračuna radi gubitka arbitraže bude osuđen u javnosti zbog “potencijalnog” sukoba interesa i prisiljen na ostavku, ali kada se Milorad Pupovac ne izuzme iz glasovanja političke odgovornosti nema, jer štitio je vlastitu zajednicu i ostaje i dalje ključni faktor vladajuće većine u Hrvatskom saboru. Uostalom, u mračnom govoru kao da je zadobio pomračenje uma prozivajući “neiživljene pedere” na moral i osudio ih. 

Očigledno je da u Republici Hrvatskoj ne vrijede za svih ista pravila kako u političkom životu tako i u prostoru mainstream medija jer sjetimo se javnog medijskog linča nad Tomislavom Karamarkom, dok ispred Milorada Pupovca zatvaraju oči iz redova pozicije i opozicije. Ispada da je Milorad Pupovac najmoćniji čovjek hrvatske politike jer bio na vlasti HDZ ili SDP on drži ključeve vlasti u svojim rukama poput meštra Tonija za vrijeme karnevalskog ludila u Gradu Rijeci. 

Na primjeru rasprave u Hrvatskom saboru o vjerodostojnosti potpisa u pogledu referenduma vidjelo se onako narodski rečeno da ne laje pas zbog sela nego radi sebe pa u tom kontekstu saborski zastupnici koji podržavaju referendum prozvani su “neiživljenim pederima”. Zamislite samo da je netko sličnim epitetom nazvao Milorada Pupovca. Za pretpostaviti je da ne bi preživio medijsku hajku i bio bi osuđen u hrvatskoj javnosti za govor mržnje od meritornih tijela koja djeluju selektivno.

Milorad Pupovac zaboravlja da je ujedno uvrijedio i gotovo 400.000 Hrvata nazvavši ih neostvarenim odnosno neiživljenim pederima iako je prozvao organizatore inicijativa, a zaboravlja da svi ti ljudi žive skromne živote boreći se za vlastitu egzistenciju kako ne bi emigrirali jer nemaju sve ove godine privilegije u visokoj hrvatskoj politici poput njega. Pritom nije razmišljao da među potpisnicima inicijativa ima i katolika iz redova HDZ-a.

Ako promatramo verbalni ispad Milorada Pupovca u Hrvatskom saboru, a nije ga potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić prekinuo prilikom vrijeđanja tada to možemo shvatiti dvojako, jer s jedne strane, Plenkovićev HDZ ovisi o rukama Pupovčevog SDSS-a, dok s druge strane, hrvatska javnost mogla je vidjeti razjarenog Pupovca koji se bori za sebe pa proziva “neiživljene pedere” kako bi pokušao zaustaviti procese koji su započeti 2012. godine. Meni je dovoljan bio Brkićev pogled u jednom trenutku da bi shvatio što misli o Pupovčevom verbalnom ispadu. 

Kada je Milorad Pupovac u koaliciji sa HDZ-om za vrijeme Jadranke Kosor 2010. godine uskratio prava glasa predstavnicima dijaspore, a što je podržao i SDP tada to nije bila diskriminacija prava glasa hrvatskih građana u svijetu radi promjene Ustava RH.   

Da Pupovčev saborski aktivizam prate i u Beogradu najbolji je primjer srpski list Kurir koji je istaknuo naslov “HRVATI, VI STE NEIŽIVLJENI PEDERI!” 

Za isti list potporu je Miloradu Pupovcu pružio Vučićev ministar obrane Aleksandar Vulin koji mu je čestitao na sposobnosti da se ustašama obrati s takvom umjerenošću, a zatim nastavio u svom tonu kako mržnja prema Srbima u Hrvatskoj danas nije ništa manja nego u vrijeme NDH iako u javnom prostoru nećemo čuti niti jednog Srbina da se osjeća ugroženo kao što se to u srpskoj javnosti nastoji prikazati.

Lider LSV-a Nenad Čanak ističe kako je Pupovac pokazao visok stupanj samokontrole, dok izaslanik SNS-a Vladimir Đukanović pruža podršku Pupovcu, a Hrvate naziva stokom i idiotima.

Nadalje, prema riječima predsjednika Saveza Srba Miodraga Tinte Zagreb nastoji rehabilitirati zločinačku NDH. Vojislav Šešelj promjenom Izbornog zakona vidi nedopustivu diskriminaciju kao i glavni problem u onima koji nisu porijeklom Hrvati. Zatim Dragan Marković Palma ističe kako su Hrvati ljubomorni na Srbe jer se Srbija brže ekonomski razvija od Hrvatske i osporava huškačku retoriku, dok je za srpske novinare Pupovac predugo bio urbani Srbin.

Na kraju možemo konstatirati kako Miloradu Pupovcu ne može ništa Povjerenstvo, od suverenista ga štite tzv. HDZ-ovci, a prikriveni je oporbeni zec u šeširu iz redova vladajućih, dok ispada da u Beogradu bolje znaju što se događa u Republici Hrvatskoj od samih Hrvata. Stoga, bezvremenski Milorad jači je i od sudbine.

Sanjin Baković dipl.ing.