Sanjin Baković: Nakon distanciranja od 'Za dom spremni' hoće li Kolinda vratiti Titovu bistu na Pantovčak?

Pin It

U rujnu 2017. godine kada se vodila rasprava oko sporne HOS-ove ploče u Jasenovcu na upit treba li konkretno pozdravu 'Za dom spremni' reći ne u javnom prostoru pa čak i kad govorimo o samom grbu udruge HOS predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović djelovala je tada poprilično samouvjereno: "Moj stav o pozdravu 'Za dom spremni' je jasan. To je stari hrvatski pozdrav, no nažalost kompromitiran je u vrijeme ustaških dana". 

U tim trenucima predsjednica RH nije se pozvala na sugestije savjetnika, a niti se u javnosti stekao dojam da na nju mogu utjecati osobe koje ona može svojevoljno razriješiti radi razmimoilaženja u stavovima ili imenovati. 

No, distanciranjem od domoljubne retorike na čijim je temeljima za vrijeme Domoljubne koalicije osvojila mandat na Pantovčaku i promjenom savjetnika na Pantovčaku jučerašnje pitanje o pozdravu 'Za dom spremni' djelovalo je kao unaprijed pripremljeno, a što se moglo zamijetiti na temelju načina na koji je Kolinda Grabar Kitarović ponudila vlastiti odgovor koji je kontradiktoran sa njezinim stajalištima u bliskoj prošlosti. U suštini djelovalo je to toliko školski uvježbano da se pozornost posvetila svakom detalju prilikom javnog nastupa. 

Za razliku od prijašnje samouvjerenosti i odrješitosti mogli smo zamijetiti light Kolindu koja je ublažila intonaciju do te mjere da bi oni koji slabije čuju morali pojačati TV do maximuma uz jednu dosad neviđenu tugu i nevinost na licu kako bi javnosti dala do znanja da je pogriješila. Kao kada bi u prilagođenoj situaciji istaknula uvježban osmijeh do te mjere da joj se zubi sjaje, a uz pomoć raznih stilista i ekstenzija u kosi njezino lice zablistalo bi do te mjere da bi vas na prvi pogled ostavila bez daha. Za pretpostaviti je da bi mnogi postavili pitanje tko je ova plava predivna dama?

Ali, kada se malo temeljitije zagledamo u njezino lice u određenim trenucima joj se u dubini pogleda zamijeti jedna tama i tuga jer život u visokoj politici izgrađuje profil određene osobe svrsishodno okruženju u kojemu se ta osoba nalazi, a pritom nije lagan i traži odricanja. Uostalom, nastojala je skrenuti pozornost na savjetnike kako bi ublažila vlastitu pogrešku. Istinski državnik nikada neće svaliti krivicu na tzv. savjetnike, već ako i pogriješi sam snosi posljedice. S obzirom da je riječ o magistrici znanosti koja se nalazi pred obranom doktorata rijetko tko može povjerovati da je riječ o dementnoj ili neobrazovanoj osobi koja ne poznaje hrvatsku povijest. 

Naime, hrvatska wikipedia sadrži sljedeće povijesne činjenice:

“Godine 1566. Nikola Šubić Zrinski brani Siget od najezde daleko brojnijih Turaka. Nakon dugotrajnih borbi i dugačke opsade, umjesto da se predaju krenuli su u posljednji juriš i zadali Turcima ogromne gubitke. Nikola Šubić Zrinski uzviknuo je 'Za dom sad u boj'.

Nekih 250 do 300 godina kasnije, ban Josip Jelačić koristi sličan pozdrav za motivaciju vojnika i naroda. Kada bi išli u bitku ban bi uzviknuo “Za dom”, a vojska bi odgovarala 'Spremni umrijeti!'.

Nadalje, opera Nikola Šubić Zrinski sadrži u sebi domoljubnu pjesmu U boj, u boj u kojoj je bio i poklič 'Za dom!'.”

Ako istu tematiku promatramo s aspekta donesenih sudskih presuda dolazimo do zaključka da se Prekršajni sud u Zagrebu temeljio na tezi da je pozdrav 'Za dom spremni' starohrvatski pozdrav kada je 2008. godine izrekao oslobađajuću presudu Miri Bobanu, a isto je učinio i Prekršajni sud u Kninu 2011. godine kada je odbacio prijavu policije protiv obrtnika Jakova Markovića koji je 5.kolovoza 2011. godine u Čavoglavama prodavao suvenire s natpisom 'Za dom spremni'. U obrazloženju presude navodi se da je pozdrav 'Za dom spremni' poznat još od vremena Šubića i Zrinskog te da ne predstavlja nikakvo ustaško obilježje. 

Tijekom 2018. godine Prekršajni sud u Slunju pravomoćno je oslobodio Marka Perkovića Thompsona te ustanovio da 'Za dom spremni' iz Bojne Čavoglave ne potiče mržnju jer je riječ o pjesmi koja je njegovo autorsko djelo izvedeno nekoliko stotina puta na radio i televizijskim postajama u izvornom obliku, a pregledom snimke utvrđeno je da nije počinjeno nasilje niti u jednom obliku.

Dakle, za pretpostaviti je da su mnogi ostali iznenađeni promjenom domoljubne retorike Kolinde Grabar Kitarović iako ih nema što iznenaditi jer ubiti to je obrazac ponašanja svih onih koji nastoje egzistirati u visokoj politici pa se prilagode trenutnoj situaciji. Pogledajte Jandrokovića koji je preživio Sanadera, Kosor, Karamarka i djeluje u vrijeme Plenkovića. Rijetki su oni koji će staviti vlastitu političku karijeru na kocku kao što je to učinio Tomislav Karamarko iz ljubavi prema domovini. 

Jednostavno riječ je o profilu osobe koja je u vrijeme vladavine Tomislava Karamarka uklonila Titovu bistu sa Pantovčaka jer je na toj retorici dobila izbore, dok se u vrijeme Andreja Plenkovića odrekla pozdrava 'Za dom spremni'. Obećala nam je da će Hrvatska biti među najrazvijenijim državama u Europi i svijetu, a na kraju mandata ističe kako još uvijek vjeruje da će Hrvatska biti najrazvijenija i najljepša za život. Možda bi trebalo provjeriti koliko je Hrvata iselilo u najrazvijenije zemlje Europe i diljem svijeta dok se Kolinda i dalje nada. 

Kolindina obećanja podsjećaju me na obećanja Vojka Obersnela koji za vrijeme vlastitog političkog djelovanja nije uspio izgraditi novi autobusni kolodvor u Gradu Rijeci, a najavljivao je taj projekt uoči svakih lokalnih izbora. Italija je ušla u recesiju, a recesija prijeti i Njemačkoj. Prema tome tko još vjeruje u formu bez sadržaja jer moglo bi nam se dogoditi da se nađemo u banani kao što je svojevremeno izjavio bivši premijer Ivo Sanader prije nego li je i Hrvatsku zatresla recesija. Ne zaboravite da Hrvatska još uvijek nije prošla kroz dolinu suza.

Na međunarodnom planu pripadala je Obaminoj administraciji koja se zalagala za priznavanje istospolnih brakova što se najbolje moglo vidjeti kada je u jeku američkih predsjedničkih izbora bila uz rame Hillary Clinton nasuprot na kraju pobjedničkog kandidata Donalda Trumpa koji zastupa stavove katoličke Crkve, a zatim se već viđenim metodama lokalnih dužnosnika sa kojima je učila zanat približila Donaldu Trumpu.

Stoga, vidim da se nastoji nametnuti teza da je kampanja detroniziranja Kolinde Grabar Kitarović sa desnice u punom tijeku, no pritom se zatvaraju oči ispred činjenice da ona sama sebi pridonosi tome najviše jer se odmiče od glasačkog tijela koje ju je izabralo kao i što se Plenkovićev HDZ priklonio SDSS-u, HNS-u i bivšim Milanovićevim ministrima i suradnicima koji čine stabilnu saborsku većinu.

Analogno promjeni retorike postavlja se pitanje hoće li Kolinda Grabar Kitarović nakon distanciranja od pozdrava 'Za dom spremni' vratiti Titovu bistu na Pantovčak i pokušati dokazati da je predsjednica svih građana te se dodvoriti lijevom biračkom tijelu kako bi nadomjestila manjak glasova na desnici?

Za pretpostaviti je da bi kao razlog za vraćanje Titove biste na Pantovčak predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović upotrijebila ispriku i uperila prstom u Karamarkov domoljubni HDZ koji se temeljio na pročišćavanju društva. No, to se svakako ne bi dogodilo prije europskih izbora. Ne znam zašto, ali osjećam da će njezina kandidatura ovisiti o tome hoće li se promijeniti slika Europe i hoće li suverenisti nadjačati globaliste kao i daljna Plenkovićeva pozicija na čelu HDZ-a. Ako je suditi prema revoluciji koja u Francuskoj traje već četrnaest tjedana gdje su Francuzi spremni izgubiti život, dok su pojedinci ostali bez oka ili ruke tijekom izgreda te pada Angele Merkel u Njemačkoj moglo bi se dogoditi da HDZ dobije novog lidera kao i predsjedničkog kandidata RH pet do dvanaest po istom obrascu prema kojem nam je bila poslana i Kolinda Grabar Kitarović uoči samih predsjedničkih izbora u RH.

Sanjin Baković dipl.ing.