Sanjin Baković: Miro Kovač želi postati predsjednik HDZ-a, a poražen je u utrci za potpredsjednika HDZ-a

Pin It

Unutarstranački izbori u HDZ-u formalno će biti raspisani 7.veljače 2020. godine, a alternativa za promjene ishitreno je istaknula kandidature iskoristivši dužnosti koje obnašaju znajući da ih Andrej Plenković neće isključiti iz HDZ-a, jer isključivanje Miro Kovača, Ivana Penave i Davora Ivo Stiera iz HDZ-a za Andreja Plenkovića  značio bi pad Vlade RH.  

Ishitrena najava kandidaturi alternative za promjene poslužila je mainstream medijima da zamjenom teze infiltriraju vijest u javnost kako Tomislav Karamarko najavom kandidature radi u korist Andreja Plenkovića što je notorna glupost, jer riječ je o pobjedniku svih dosadašnjih izbora. Za razliku od trojca Kovač - Penava - Stier koji se prijevremeno ponudio članstvu HDZ-a kao alternativa za promjene Tomislav Karamarko znatno je oprezniji i poznavajući njegov modus operandi kandidaturu će objaviti u trenutku raspisivanja unutarstranačkih izbora. Za pretpostaviti je da je Tomislav Karamarko izvukao pouku iz bliske prošlosti kada je povratak u visoku politiku najavio Ivo Sanader što je rezultiralo isključenjem iz HDZ-a. Drugim riječima, da je Tomislav Karamarko kritizirao vodstvo stranke kao što čini Miro Kovač permanento skrivajući se iza saborskog imuniteta bio bi isključen iz HDZ-a.

Ono što je zajedničko trojcu koji se nudi kao alternativa za promjene je da nikada nisu bili izabrani voljom članstva u visoka stranačka tijela HDZ-a. Davor Ivo Stier bio je međunarodni tajnik HDZ-a bivšoj predsjednici Jadranki Kosor sve do trenutka razrješenja od strane Tomislava Karamarka i imenovanja Miro Kovača na istu poziciju. Na unutarstranačkim izborima 2016. godine Miro Kovač doživio je poraz u utrci za potpredsjednika HDZ-a ispred Olega Butkovića, Tomislava Tolušića, Darka Horvata i Josipa Bilavera te u konačnici razriješen je od strane Andreja Plenkovića, a na Kovačevo mjesto imenovan je Davor Božinović. 

Davor Ivo Stier budući da je pripadao jezgri Jadranke Kosor prosperirao je i u vrijeme Andreja Plenkovića koji ga je imenovao političkim tajnikom HDZ-a nakon rušenja Tomislava Karamarka. Put Ivana Penave drugačiji je, jer riječ je o mladom otkriću iz ere Tomislava Karamarka kada je Ivan Penava postao gradonačelnikom Grada Vukovara pobjedivši Željka Sabu iz SDP-a. Svrsishodno tome kandidatura za zamjenika predsjednika HDZ-a prva je kandidatura Ivana Penave za stranačke visoke dužnosti.

Nakon osnovnih spoznaja postavlja se ključno pitanje na koji način misli Miro Kovač pobijediti Andreja Plenkovića ili Tomislava Karamarka kada nije uspio pobijediti u utrci za potpredsjednike HDZ-a Olega Butkovića, Tomislava Tolušića, Darka Horvata i Josipa Bilavera?

Naravno da čarobne formule nema, jer članstvo HDZ-a i tada je znalo da je Miro Kovač doktor znanosti koji priča engleski, njemački i francuski jezik te izvrstan diplomat koji je obnašao dužnost ministra vanjskih i europskih poslova u eri Tomislava Karamarka. U prenesenom značenju Miro Kovač dokazao je da je izvrstan ministar koji je na platformi bivšeg predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka osvojio preferencijalne glasove i ušao u Hrvatski sabor u trenucima dok birači HDZ-a nisu bili prevareni anti-domoljubnom koalicijom. Nadalje, Miro Kovač nije ništa manje domoljuban političar od jednog Ivana Anušića, ali kada nema Tomislava Karamarka, domoljubne koalicije i ideološkog okvira sasvim je nebitno tko je na čelu stožera kandidata za predsjednika RH, jer prevagu nije mogao napraviti niti angažman Milijana Brkića. Uvjeren sam da je i Milijan Brkić shvatio kako dite treba vratiti materi odnosno Tomislavu Karamarku.

Uostalom, postavlja se pitanje koja je zajednička poveznica Miro Kovača i Davora Ivo Stiera?

Mišljenja sam da poveznica može biti jedino zajedničko rušenje Andreja Plenkovića, ali da sam na mjestu Miro Kovača zapitao bi se što će mi osoba u timu koja je izvršila udar iz Brisela na vrh HDZ-a dok je Kovač bio član predsjedništva HDZ-a kao međunarodni tajnik ili osoba koja je rušila Karamarka, a sada ruši Plenkovića sa kojim je srušio Karamarka. Hoće li sutra rušiti i mene odnosno Kovača?

Za mene provizorni politički brak Kovača i Stiera nije ništa drugo nego brak iz interesa poput braka HDZ-a i HNS-a, ali budući da se barata s imenima u javnosti koja će se nalaziti uz Andreja Plenkovića, a bliska su Milijanu Brkću nije isključeno da je Davor Ivo Stier poslan u Kovačev tabor, kao što će pojedinci biti poslani Andreju Plenkoviću iako mu nisu politički i ideološki bliski. Također, ne zamjetim da Stier ide đonom na Plenkovića, već mi djeluje poput borbe u svilenim rukavicama koje prikrivaju trag bliskih odnosa iz ne tako davne prošlosti. U suštini ovi unutarstranački izbori biti će temeljeni na kombinatorici gdje će igrati svatko sa svakim za preostalih pet funkcija koje se biraju prema načelu jedan član - jedan glas, a veliko finale biti će predodređeno za dva kandidata.

Kada bi me netko pitao kome bi dao glas od trojke Kovač - Penava - Stier moj konačan odgovor bi bio Ivan Penava jer još mi uvijek djeluje vjerodostojnim i dosljednim političarem koji zna što zastupa te nakon Prgometa i Brkića bio bi izvrstan zamjenik za miniranje Andreja Plenkovića pobijedi li isti na unutarstranačkim izborima, a izgubi li na nadolazećim parlamentarnim izborima. Miro Kovaču ne bi dao glas jer moj je kandidat Tomislav Karamarko kao što bi trebao biti i njegov, a na Davora Ivo Stiera ne bi niti pomišljao budući je riječ o pučisti koji je iz Brisela rušio domoljubni HDZ da bi postavio Andreja Plenkovića pod čijim je patronatom HDZ doživio potop sa osvojenih 22.72% u koaliciji s HNS-om, SDSS-om i bivšim Milanovićevim suradnicima koji održavaju Veliku koaliciju u Hrvatskom saboru.

Jedno su ambicije i želja, a drugo realnost jer Miro Kovač nema karizmu lidera, nije operativac, nema bazu, nije govornik, nema čvrstinu i djeluje nesigurno u javnim nastupima. Od želje za ambicijom pojede pola slova u javnom nastupu. Andrej Plenković je za Miro Kovača i za Davora Ivo Stiera frajer, jer stoji čvrsto iza HNS-a i SDSS-a neovisno što misli članstvo znajući da su mu oni potrebni do kraja mandata Vlade RH, a Kovač i Stier ne podržavaju koaliciju s HNS-om i potom glasaju u Hrvatskom saboru za ostanak HNS-ove ministrice Blaženke Divjak u Vladi RH. Dečki ne ide to tako, jer kukuriknuti ćete poput pijetlova koji prvi završe u loncu.

Ne odustane li Miro Kovač od kandidature i izgubi li u utrci za predsjednika HDZ-a, a duboko sam uvjeren da ne može pobijediti Tomislava Karamarka, kao i da nema šanse u srazu s Andrejom Plenkovićem ponovno će ovisiti o koptaciji od strane Tomislava Karamarka, jer za aktualnog predsjednika HDZ-a je irelevantan. Na kraju bi Miro Kovaču dao dobronamjeran savjet iako nemam ništa protiv njegove osobne ambicije i kandidature koja će poslužiti za raspršivanje glasova, ali želim istaknuti ako je iskren prijatelj Tomislava Karamarka i dogovor nije drugačiji ostati će do kraja uz njega i povući ishitrenu kandidaturu. Nije vjerodostojno ići protiv dokazanog lidera i pobjednika svih dosadašnjih izbora koji vam je omogućio da postanete članom Predsjedništva HDZ-a, ministrom vanjskih i europskih poslova što je na kraju rezultiralo saborskim mandatom u vrijeme Andreja Plenkovića.

Sanjin Baković dipl.ing.