Sanjin Baković: Nastupom Milijana Brkića dogodio se potres magnitude 7,2 po richteru koji je pogodio središnjicu HDZ-u

Pin It

Nakon što je Andrej Plenkovićev doživio povijesni debakl na EU izborima osvojivši 22.72% i izgubio Pantovčak od SDP-ovog Zorana Milanovića u HDZ-u se upalio alarm iako članstvo alarmira vrh HDZ-a od kada je veliki vođa izabran po načelu jedan član - jedan glas - jedan kandidat. 

No, tko se tada uopće usudio velikom vođi javno proturiječiti koji se vodio retorikom “Ja mogu što hoću”. Najbolji primjer Plenkovićeve demonstracije moći vidjeli smo na ličko - senjskom županu Darku Milinoviću koji je tijekom izbornog procesa za predsjednika HDZ-a Ličko - senjske županije isključen iz stranke što je Olegu Butkoviću očigledno promaklo kada je spočitnuo Miro Kovaču da je riječ o oštroumnoj izjavi u pogledu Josipa Broza Tita. 

Kako bi se šteta gubitka Pantovčaka pokušala promptno sanirati pod presednom lokalni su moćnici donosili odluke o javnoj potpori velikom vođi, a biti će zanimljivo vidjeti ostane li na čelu HDZ-a nakon ovih unutarstranačkih izbora i izgubi li parlamentarne izbore hoće li istom brzinom bježati od Andreja Plenkovića jer su ih zaveli rezultati Vlade RH, kao što su pojedinci poput Olega Butkovića u prošlosti već bili zavedeni nakon ostavke Tomislava Karamarka.

Da je Andrej Plenković vjerodostojan političar u unutarstranačku konfrontaciju išao bi sa svojim najbližim suradnicima. Kada je shvatio da je doživio debakl na izborima za EU parlament i nakon gubitka Pantovčaka izostavio je Gordana Jandrokovića, Davora Božinovića, Marka Pavića, Martinu Dalić, Ninu Obuljen i Nadu Murganić i krenuo je u misiju spašavanja onog što se još može spasiti kako bi preživio na čelu HDZ-a do parlamentarnih izbora 2020. godine. Da objektivno premišlja u dogovoru s Milijanom Brkićem koji mu je omogućio preuzimanje HDZ-a nakon ostavke Tomislava Karamarka odstupio bi časno po uzoru na Angelu Merkel i odradio mandat do kraja u Vladi RH, kao i predsjedavanje vijećem EU što mu je životni projekt iako smo predsjedavanje dobili umjesto Velike Britanije koja je istupila iz EU. Svrsishodno izbornim katastrofama Andrej Plenković opciji za promjene koju predvode Miro Kovač - Ivan Penava - Davor Ivo Stier pod sloganom HDZ - uvijek prvi koji me asocira na slogan HDZ - ponovno prvi od Domagoja Ivana Miloševića iz 2012. godine suprostavio je Tomu Medveda, Ivana Anušića, Olega Butkovića, Zdravku Bušić i Branka Bačića.

Iz priloženih imena evidentno je da Andrej Plenković pokušava skrenuti u desno kao kada mu je desnica trebala na parlamentarnim izborima 2016. godine sve do trenutka dok nije postao relativni pobjednik izbora, a onda je krenulo obračunavanje kao da članstvo nije zaboravilo kako se Andrej Plenković zahvalio Miro Kovaču, Zlatku Hasanbegoviću, Nadi Šikić, Bernardici Juretić i Antonu Klimanu koje su zamijenili Davor Ivo Stier, Nina Obuljen, Marko Pavić, Nada Murganić i Gari Cappelli. Ne zaboravimo Martinu Dalić i Milana Kujundžića koji su vraćeni u HDZ kao i Drago Prgomet. Međutim, među pet ključnih funkcija koje se biraju članovi mladeži nisu zastupljeni, jer Ivan Vidiš ili Karlo Ressler kao osobe od povjerenja Andreja Plenkovića nisu dobili priliku natjecati se za potpredsjednika HDZ-a kao što je tu priliku imao Josip Bilaver u vrijeme Tomislava Karamarka.

Ispada da od tima koji je Andrej Plenković predložio jedina osoba od povjerenja mu je Branko Bačić budući da je Oleg Butković tijekom osam godina bavljenja visokom politikom evoluirao od voditelja stožera Darka Milinovića do osobe od povjerenja Tomislava Karamarka odnosno Milijana Brkića da bi javnu podršku na kraju dao Andreju Plenkoviću. Aktualni član predsjedništva HDZ-a Ivan Anušić osoba je od povjerenja Milijana Brkića koji ga je i postavio za predsjednika županijskog odbora HDZ-a Osječko - baranjske županije dok je isti bio povjerenik. Tomo Medved zamijenio je nesretnog Mijo Crnoju koji se na toj dužnosti zadržao šest dana, a naknadno sudskim putem dokazao da nije kriv. Dakle, i on dolazi iz ere Karamarko - Brkić. Stoga, nerazumljivo mi je da je Tomo Medved izjavio da se tim ne mijenja kada pobjeđuje, a HDZ pod vodstvom Andreja Plenkovića neslavno je završio na EU izborima, a u konačnici izgubio Pantovčak. Da tim pobjeđuje protukandidata ne bi bilo jer bi bili svi zadovoljni.  

Zdravka Bušić pripada nomenklaturi Ivića Pašalića kao i Mario Kapulica koji javno pokušava obraniti poraz HDZ-a na predsjedničkim izborima RH, a oboje su se vratili iz Hrvatskog bloka pa me ne čudi da je ista prijedlog za potpredsjednicu HDZ-a neovisno što je deset godina nalazila se izvan stranke. Drugim riječima uz vlastiti reizbor Andrej Plenković može se iz svog tima nadati prolasku Branka Bačića dok iz suprotnog tabora Davoru Ivo Stieru koji je u sinergiji rušio domoljubni i pobjednički HDZ Tomislava Karamarka. Indikativno je da vjerodostojni Davor Ivo Stier zalaže se za suradnju s Suverenistima u 2020. godini, a isti ljudi nalazili su se u Domoljubnoj koaliciji 2015. godine koju je Andrej Plenković razvrgnuo. Milorada Pupovca uopće ne spominje za razliku od HNS-a i stranke Milana Bandića koje proziva za klijentelizam.

Da je Plenkovićev HDZ shvatio da su ga HNS, SDSS i bivši Milanovićevi suradnici došli glave vidljivo je iz izjave Branka Bačića koji se posipao pepelom u Otvorenom kada je mrtvo hladno izjavio da je Plenkovićev HDZ spreman na pregovore s Miroslavom Škorom, a pritom zaboravlja da HDZ nije skrenuo sa vlastitog puta Miroslav Škoro ne bi niti postojao na političkoj sceni s koje se sam oprostio u trenucima preuzimanja HDZ-a od strane Tomislava Karamarka.

Kada je riječ o opciji za promjene koju zastupaju Miro Kovač, Ivan Penava i Davor Ivo Stier bili su neprepoznatljivi sve do trenutka dok anemiju nije razbucao Milijan Brkić čvrstom rukom kao u vrijeme dok je obnašao dužnost glavnog tajnika HDZ-a bez tri pomoćnika glavnog tajnika koliko ima Gordan Jandroković. Aktualni glavni tajnik HDZ-a s tri pomoćnika još uvijek ne shvaća da je Zoran Milanović ispraćen iz Banskih dvora u vrijeme Tomislava Karamarka, kao i Ivo Josipović s Pantovčaka. S obzirom da Kovač, Penava i Stier nemaju u sebi eksplozivnost i autoritet koji posjeduje Brkić mogu mu se zahvaliti na procjeni trenutka uključivanja u kampanju, jer slušajući njihove nastupe stekao sam dojam da su se savršeno uklopili u kolektivnu anemiju koja odgovara aktualnom predsjedniku HDZ-a. Do istupa Milijana Brkića gotovo da ih je ignorirao. U suštini neovisno što već danima Miro Kovač, Ivan Penava i Davor Ivo Stier prozivaju Andreja Plenkovića tek nakon javnog nastupa Milijana Brkića dogodio se potres magnitude 7,2 po richteru koji je pogodio središnjicu HDZ-u na Trgu žrtava fašizma i uz kult ličnosti Andreja Plenkovića gotovo da su se urušili temelji bez izbornih legitimiteta Gordana Jandrokovića i Davora Božinovića.

Za očekivati je da uz Milijana Brkića koji se priključio opciji za promjene s zagrebačkim HDZ-om koju predvode Kovač, Penava i Stier stoje predsjednik splitskog HDZ-a Petar Škorić koji pleše po rubu još od ratifikacije Istanbulske konvencije, a koji za razliku od Andro Krstulovića Opare, Blaženka Bobana i Ante Sanadera nije pružio javnu potporu Andreju Plenkoviću. Nadalje, mišljenja sam da poveznicu s opcijom za promjene ima i Tomislav Tolušić ispred Virovitičko - podravske županije koji nije pružio javnu potporu aktualnom predsjedniku HDZ-a, a kojeg je Andrej Plenković spašavao zahvaljujući se Nacionalu što su objavili fotomontaže fotografija i tim putem zaustavili aferu špic papak. Neovisno što se Ivan Anušić nalazi u suprotnom taboru u tandemu sa Tomislavom Tolušićem i Ivanom Penavom to bi trebale biti ključne figure koje će pokrenuti Slavoniju protiv Andreja Plenkovića. Također, mišljenja sam da istoj platformi pripada i Hrvoje Tomasović koji dolazi iz braniteljske populacije neovisno što je podnio kandidaturu za potpredsjednika HDZ-a samostalno, no u takve bitke nitko ne ide sam jer ih ne može dobiti. Za pretpostaviti je da će se istoj alternativi priključiti Damir Jelić ispred HDZ-a karlovačke županije, kao i tih većina u Ličko - senjskoj županiji koja ne podržava Marijana Kustića.

Andrej Plenković ako i ostane predsjednikom HDZ-a neće imati većinu u Predsjedništvu HDZ-a što će ga dovesti do konačnog pada, jer niti jedan predsjednik HDZ-a ne može preživjeti na toj poziciji ne sastavili li vlast što će vrijediti i za Miro Kovača preuzme li HDZ umjesto Andreja Plenkovića. Prošao Andrej Plenković ili ne tim koji se nalazi uz njega nalazio se cijelo vrijeme uz njega za vrijeme izbornog ciklusa od 4 godine, a rezultat politike koju su provodili jest gubitak Pantovčaka. U biti nemaju što ponuditi, a što birači nisu već vidjeli. Pitanje je samo tko će prije biti kompromitiran u očima javnosti. Otegotne okolnosti biti će obojici afere koje će se u medijima pojavljivati kako bi se SDP vratilo na vlast po istom obrascu kao i 2011. godine. Svrsishodno navedenom Miro Kovač nalazi se u nezahvalnoj poziciji za preuzimanje HDZ-a jer svakim danom frca sve više afera, a HDZ je nakon EU izbora izgubio Pantovčak. U suštini na nadolazećim unutarstranačkim izborima birate između opcije koja će pokušati napraviti koaliciju s desnicom i opcije koja bi nastavila putem Velike koalicije kao do sada. Laički rečeno ovaj unutarstranački sukob podsjeća na Sanader - Pašalić.  

Sanjin Baković dipl.ing.