Sanjin Baković: Karamarko se prisjetio Blage Zadre, a Ljubić mu docira o patetičnosti ničim izazvan

Pin It

Tomislav Karamarko poput mnogih hrvatskih domoljuba na jučerašnji dan prisjetio se vukovarskog heroja Blage Zadre sljedećim riječima:

“Na današnji dan prije 30 godina (16. listopada 1991.) poginuo je Blago Zadro, heroj obrane Vukovara. Poginuo je u blizini Trpinjske ceste, predvodeći suborce u obrani svoga grada.

Taj skromni čovjek velikog srca punog ljubavi za ljude i domovinu postao je ikona hrvatske borbe za slobodu i neovisnost. U travnju 1992., u borbama pokraj Kupresa, poginuo mu je i sin Robert. Mnogi su ovoj zemlji dali ono najdragocjenije – vlastiti život. A mnogi su joj uzeli i uzimaju sve što mogu, ponajprije dostojanstvo.

I ovih dana, kad eterom dominira riječ isprika zbog "ove ili one" krađe, "ovakve ili onakve" presude, pomišljam kako bismo se, prije svega, trebali ispričati Blagi i svim poginulim braniteljima jer im je ukradena njihova Hrvatska.

Neka danas budu u našim mislima i molitvama.

General Blago Zadro ostaje zauvijek s nama!”

Promatrajući Karamarkovu izjavu putem njegove službene facebook stranice koju sam citirao u prethodnom odlomku nisam primjetio niti jedan jedini negativan komentar običnih i poštenih ljudi koji su odgovarali iz srca koristeći zdrav razum, a ne jer su za to plaćeni. Objava je pozitivno prihvaćena što se vidi po broju lajkova, kao i ukupnom broju dijeljenja, jer neovisno što Tomislav Karamarko još uvijek nije aktivan u visokoj politici broj njegovih pratitelja i istomišljenika više je nego respektabilan. Osim što nitko nije peglao Tomislava Karamarka u negativnom kontekstu radi objave o vukovarskom heroju iz samog teksta možemo iščitati Karamarkovu iskrenost i samopoštovanje prema hrvatskim braniteljima i poginulima, kao i emociju koju posjeduje prema istima, a da ne govorim da Tomislav Karamarko vlastito domoljublje nikada nije naplatio, već je radi njega stradavao tijekom života.

Ne da Tomislav Karamarko vlastito domoljublje nije nikada naplatio i iskoristio poput mnogih koji su ga masno naplatili, već nakon što su ga brutalno odradili prilikom izmišljene afere Konzultantica i “potencijalnog” sukoba interesa koji je na kraju srušen sudskim putem Tomislav Karamarko politički je nastradao jer je štitio državne interese u slučaju INA - MOL. Prema tome docirati Tomislavu Karamarku o patetičnosti jest licemjerje budući da isti ne prima nikakve honorare za objavljeni status, a niti ga je objavio kako bi pronašao prostor prostor za vlastitu vidljivost.

U suštini više bi cijenio Marka Ljubića da je postavio pitanje Andreju Plenkoviću zašto za Tomislava Karamarka nema mjesta u vrhu HDZ-a nakon što je ostavio nasljedniku stranku na pobjedničkoj platformi od 5 pobjeda u nizu, dokazao vlastitu nevinost sudskim putem i stradao u političkom smislu radi izmišljene afere? Zar se ne boje Boga svi koji su sudjelovali u uroti protiv Tomislava Karamarka i zaustavljanju njegovih suverenističkih politika?

Međutim, izgleda da ga je lakše cipelariti i lamentirati o patetičnosti nego uputiti pitanje na pravu adresu, a Tomislav Karamarko kada je razmišljao o isprici Blagi i svim poginulim hrvatskim braniteljima jer im je Hrvatska ukradena rekao je samo istinu i ništa drugo. Sumnjam da su se mnogi borili i izgubili dostojanstvo te da su neki od njih poginuli kako bi danas bili taoci Pupovčevog SDSS-a, kao i Plenkovićev HDZ koji ovisi o glasovima s lijevog spektra u Hrvatskom saboru. 

Nadalje, nije mi uopće jasno na temelju kojih zaključaka je Marko Ljubić konstatirao da je Tomislav Karamarko pokušavao prisvojiti dijelić slave i veličine toga čovjeka kada bivši predsjednik HDZ-a i bivši prvi potpredsjednik Vlade RH ima svoj put u politici još od trenutka kada je utemeljio HDZ bez da je bio bivši komunist. Uostalom, svima je poznat Križni put obitelji Karamarko s obzirom da mu je sada već pokojni otac preživio Bleiburg. Također, sugerirati Karamarku da ne bi smio prisvajati djelić slave iako isti nikada nije tuđu slavu prisvajao niti je taj profil osobe, jer je imao državne mehanizme i moć usmjeriti Hrvatsku totalna je besmislica.

Besmislica, jer od početka se vidjela uloga Mosta kada Tomislavu Karamarku nisu dozvolili da postane predsjednik Vlade RH, a Andreju Plenkoviću su dozvolili. Zatim rušenje Tomislava Karamarka radi izmišljene afere koja je poništena sudskim putem, a u kojoj su sudjelovali od Mostovaca koji su činili vladajuću većinu, oporbe pa do onih koji su iskoristili sačekušu uz riječi da stranka ne smije biti taoc jednog čovjeka koji je na kraju dokazao vlastitu nevinost te Povjerenstva. U prenesenom značenju u rušenju Tomislava Karamarka sudjelovala je cijela politička oligarhija.

Obmanjivati javnost putem medijskog prostora da se Tomislav Karamarko skrivao iza Blage Zadre tražeći prostor za vlastitu vidljivost notorna je glupost, jer Tomislav Karamarko nije se skrivao kada su mu oduzeli putovnicu u bivšoj državi, kada je utemeljio HDZ, sudjelovao u Domovinskom ratu, pokretao optužnice za gospodarski kriminal i bio na strani zakona, kada je uhitio Josipa Boljkovca, kada je primao udarce ispred svih članova HDZ-a tijekom 5 pobjeda u nizu. Nije se skrivao kada je porazio Ivo Josipovića i Zorana Milanovića, kada je najavio lustraciju, kada je apostrofirao mogućnost gubitka arbitraži INA - MOL koje su na kraju izgubljene, kada je izvršena permanentna medijska haranga nad obitelji Karamarko do uništenja, a ne da će se skrivati iza poginulog heroja Domovinskog rata. Teza o Karamarkovoj patetičnosti pandan je tezi da je Tomislav Karamarko radio za Udbu što je potvrdio i Županijski sud u Sisku koji je ukinuo oslobađajuću presudu Josipa Manolića za klevetu Tomislava Karamarka. Analogno tome ako već nemate namjeru pomoći obitelji Karamarko nad nepravdom koja je počinjena tada ne prljajte ruke na njihovom poštenom i čestitom prezimenu.

Sanjin Baković dipl.ing.