Sanjin Baković: Karamarkov bivši ministar uz 77% potpore osvojio je istarski HDZ

Pin It

Karamarko: Nije isključeno da ću biti nositelj liste za IX. izbornu  jedinicu | Zadarski list

Anton Kliman priliku na političkoj sceni dobio je u mandatu Tomislava Karamarka kada se 2015. godine našao drugi na HDZ-ovoj listi za parlamentarne izbore. Uz Olega Butkovića i Ivana Kirina mandat u Hrvatskom saboru osvojio je Anton Kliman na temelju ukupnog broja preferencijalnih glasova.

Naime, Oleg Butković osvojio je 7.239 preferencijalnih glasova, Ivan Kirin 4.402 preferencijalna glasa, a Anton Kliman 1.938 preferencijalnih glasova. Uz Olega Butkovića koji je preuzeo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture Anton Kliman u kratkotrajnoj Karamarkovoj Vladi prisegnuo je za ministra turizma. Na toj dužnosti za razliku od Olega Butkovića koji dužnost ministra obnaša i u drugoj Plenkovićevoj Vladi sada već bivši ministar turizma Anton Kliman zadržao se do prijevremenih parlamentarnih izbora 2016. godine.

Iako je obnašao dužnost tehničkog ministra turizma i bio jedan najuspješnijih ministara turizma Anton Kliman na prijevremenim parlamentarnim izborima 2016. godine našao se posljednji na HDZ-ovoj listi u VIII. izbornoj jedinici dok Klimanovo drugo mjesto iz 2015. godine zauzeo je Jurica Šiljeg kao predsjednik istarskog HDZ-a. Drugim riječima, Andrej Plenković postavio je ispred bivšeg Karamarkovog ministra težak put, jer ipak je bilo riječ o osobi od povjerenja bivšeg predsjednika HDZ-a.

Međutim, Anton Kliman uspio je kao posljednji na listi ući u Hrvatski sabor tako što je na osnovu većeg broja preferencijalnih glasova preskočio Juricu Šiljega koji se nalazio na drugom mjestu. Oleg Butković osvojio je 8.286 glasova, Ivan Kirin 4.588 glasova, a Anton Kliman 4.135 glasova. Respektabilan rezultat imao je i pokojni dr. Zlatko Tomašić, a koji je osvojio 2.991 glas, ali za njega u Hrvatskom saboru nije bilo mjesta kao zamjena na osnovu ukupnog broja preferencijalnih glasova.

Neovisno što je Anton Kliman uspio ući sa posljednjeg mjesta u Hrvatski sabor Andrej Plenković zahvalio mu se na ministarskoj dužnosti kao i Zlatku Hasanbegoviću, Miro Kovaču, Nadi Šikić, Bernardici Juretić, Josipu Buljeviću i Predragu Šustaru. Kao član predsjedništva HDZ-a i aktualni saborski zastupnik Anton Kliman strpljivo  i uporno nastavio je graditi svoju političku karijeru znajući da njegovo vrijeme tek dolazi u istarskom HDZ-u, a razloga za optimizam imao je na osnovu preferencijalnih glasova.

U međuvremenu je aktualni član predsjedništva HDZ-a i aktualni saborski zastupnik HDZ-a Anton Kliman ojačao svoju poziciju u stranci ponovnim ulaskom u Hrvatski sabor na parlamentarnim izborima 2020. godine na temelju preferencijalnih glasova. Kao 2015., 2016. i 2020. godine najveći broj preferencijalnih glasova imao je Oleg Butković osvojivši 12.584 preferencijalna glasa dok se Anton Kliman našao na drugom mjestu s osvojenih 3.530 preferencijalnih glasova što mu je bilo dovoljno da s trećeg mjesta preskoči Gari Cappellia koji je osvojio 1.725 preferencijalnih glasova, a posljednji kao četvrti ušao je Ivan Kirin s 1.322 preferencijalna glasa. 

Nakon ojačane pozicije u stranačkim strukturama na HDZ-ovim unutarstranačkim izborima 2020. godine Anton Kliman preuzeo je istarski HDZ kao jedini kandidat. Tijekom godinu dana mandata Anton Kliman radio je na konsolidaciji i jačanju stranke, a intencija mu je bila zalagati se za ključne projekte u Istri u suradnji s Vladom RH. Dakle, kao predsjednik istarskog HDZ-a za prvi test ispred sebe imao je lokalne izbore. Do preuzimanja HDZ-a od strane Antona Klimana istarski HDZ bio je gotovo neprepoznatljiv na lokalnoj razini.   

Koliko Anton Kliman znači istarskom HDZ-u vidljivo je na osnovu tri izborna ciklusa tijekom 2013., 2017. i 2021. godine:

Marino Roce - 3.884 glasa (4.55%)

Monika Udovičić - 10.032 glasa (11.85%)

Irena Hrstić - 14.770 glasova (18.13%)

Bivši Karamarkov ministar uspio je rasklimati Rocin HDZ s nevidljivih 4.55% potpore birača iz 2013. godine na prepoznatljivih 18.13% potpore birača u 2021. godini. Svrsishodno tome kada je Tomislav Karamarko imenovao Antona Klimana za ministra turizma cilj je bio stvoriti prepoznatljivo lice koje će dugoročno uzdrmati IDS u Istri, a umjesto da se Andrej Plenković nastavio voditi Karamarkovom logikom moglo se dogoditi da Klimanova politička karijera završi još 2016. godine budući da je isti dobio tek posljednje trinaesto mjesto na listi za Hrvatski sabor kao tehnički ministar turizma.

Uostalom, nakon izvrsnih rezultata koji su preporodili istarski HDZ što dokazuju i relevantni statistički podaci Anton Kliman nije imao drugog izbora nego kandidirati se ponovno za predsjednika istarskog HDZ-a i nastaviti tendenciju rasta koja je započeta njegovom pojavom, a Karamarkovim prvim izborom u istarskom HDZ-u. Logika stvari nalaže da je trebao biti jedini kandidat za predsjednika istarskog HDZ-a, ali slučajno ili ne, a u politici nema slučajnosti Anton Kliman dobio je dvije protukandidatkinje Suzanu Tomičić i Tatjanu Tomaić. 

Na temelju dosadašnjih uspjeha i vlastite prepoznatljivosti, realizacijom projekata u sinergiji s Vladom RH, konsolidacijom stranke i kampanjom “door to door” Anton Kliman osvojio je 811 glasova na unutarstranačkim izborima 2021. godine dok je prva protukandidatkinja Suzana Tomičić osvojila 169 glasova, a Tatjana Tomaić 72 glasa. 

Klimanov uspjeh još je veći ako uzmemo u obzir da je za potpredsjednike istarskog HDZ-a uspio progurati dva nova lica odnosno kandidatkinju za županicu Irenu Hrstić koja je na lokalnim izborima 2021. godine osvojila 14.770 glasova u Istarskoj županiji i Mladena Grgetu uspješnog načelnika Funtane kojeg je upravo Anton Kliman uveo u istarski HDZ-a. Preostale dvije potpredsjedničke dužnosti zauzeli su Mario Bratulić dugogodišnji načelnik Svetog Petra u Šumi i Ilirjana Croata Medur osoba od povjerenja Andreja Plenkovića. 

Na kraju rezimea Klimanovog djelovanja u sklopu njegovog političkog puta koji je mogao krenuti i u suprotnom smjeru još 2016. godine, ali nakon što je potvrdio reizbor za predsjednika istarskog HDZ-a s uvjerljivom pobjedom od 77% potpore za očekivati je da će Anton Kliman kandidirati se za člana Predsjedništva HDZ-a i nastaviti obnašati dužnost na koju je izabran u Predsjedništvo HDZ-a još u vrijeme Karamarkovog mandata. U suštini uspjeh Antona Klimana posebno me raduje jer ga je postigao sam bez da mu je pobjedu omogućio ili poklonio netko iz aktualnog vrha HDZ-a kao jedinom kandidatu prema načelu jedan član - jedan kandidat. 

Sanjin Baković dipl.ing.