Sanjin Baković: 'Nesretni' Karamarko pobijedio je Milanovića pet puta, a nije se trebao nikada pojaviti

Pin It

Tomislav Karamarko pojavio se u hrvatskoj politici kao utemeljitelj HDZ-a 1989. godine, a u svojoj impozantnoj političkoj karijeri obnašao je dužnosti šefa kabineta predsjednika Vlade i predsjednika Hrvatskog sabora. Nadalje, bio je predstojnik Ureda za nacionalnu sigurnost, ravnatelj Protuobavještajne agencije, ravnatelj Sigurnosno – obavještajne agencije i ministar unutarnjih poslova RH te u konačnici prvi potpredsjednik Vlade RH.

Kao bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko pobjeđivao je aktualnog predsjednika RH Zorana Milanovića dok je isti predsjedavao SDP-om i bio predsjednik Vlade RH pet puta u nizu (dva puta EU izbori, lokalni izbori, predsjednički izbori i parlamentarni izbori). Drugim riječima, u eri Tomislava Karamarka započeo je početak političkog kraja SDP-a, jer SDP je prvo izgubio Pantovčak, a zatim mjesto predsjednika Hrvatskog sabora i poziciju predsjednika Vlade RH.

Numerički gledano HDZ pod vodstvom Tomislava Karamarka imao je tendenciju rasta:

1.      EU izbori 2013. – HDZ ukupno 6 mandata, a SDP ukupno 5 mandata

2.      Lokalni izbori 2013. – HDZ ukupno 502.049 glasova, a SDP ukupno 439.457 glasova

3.      EU izbori 2014. – HDZ ukupno 6 mandata, a SDP ukupno 4 mandata

4.      Predsjednički izbori 2015. – pobjednica Kolinda Grabar Kitarović

5.      Parlamentarni izbori 2015. – HDZ ukupno 771.070 glasova, a SDP ukupno 742.909 glasova

Svrsishodno prezentiranim statističkim podacima logična je reakcija Zorana Milanovića kada je riječ o Tomislavu Karamarku nakon što je bivši predsjednik HDZ-a rastavio SDP na proste faktore nalazeći se u oporbi dok su na vrhuncu političke moći bili Ivo Josipović i Zoran Milanović, a mainstream mediji razapinjali su Karamarka permanentno, ali tada je svima bio cilj zajednički politički eutanazirati Tomislava Karamarka pa i samom Zoranu Milanoviću budući da je sudjelovao u igrokazu za javnost koji je na kraju poništen sudskim putem. 

Dakle, riječ je o zakašnjeloj reakciji aktualnog predsjednika RH Zorana Milanovića kada je riječ o Povjerenstvu koje je postavila SDP-ova saborska većina, a da se Tomislav Karamarko trebao pojaviti na političkoj sceni potvrđuje njegov politički put i rezultati koje je ostavio iza sebe. Međutim, da Tomislav Karamarko nije trebao otići radi odluke Povjerenstva potvrđeno je i sudskim putem tako da Zoran Milanović nije otkrio ništa novo, jer svakom političkom laiku bilo je jasno da je lov na vještice trajao od trenutka kada je Tomislav Karamarko preuzeo HDZ pa sve do trenutka dok nisu zajedničkim snagama iznutra i izvana srušili pobjednika svih dosadašnjih izbora.

Izjaviti za nekoga tko ima impozantan politički put i tko nije izgubio niti jednu političku utakmicu da se nikada nije trebao ni pojaviti za mene je neprimjereno i neukusno te djeluje više na osobnoj razini. Primjerice, upravo suprotno mišljenja sam da je pozitivno što se u hrvatskoj politici pojavio i ponovno vratio Zoran Milanović, jer da njega trenutno nema lider oporbe ne bi postojao kao što trenutno ne postoji niti SDP koji se bavi sam sa sobom od kada je HDZ-ovu pobjedničku igračku načetu aferama dobio u ruke Andrej Plenković. 

Iako nisam Milanovićev istomišljenik i fan moram naglasiti kako je aktualni predsjednik RH jedina osoba u državi koja ima legitimitet suprotstaviti se sa vlastitim stavom i mišljenjem Andreju Plenkoviću. U većini slučajeva Milanović i istakne ono što narod želi čuti. Sve ostalo su unaprijed osuđene inicijative na propast prilikom pokušaja skupljanja jeftinih političkih poena bez snage zajedništva. S obzirom da je Zoran Milanović izgubio sve izbore u srazu s Tomislavom Karamarkom ne iznenađuje me njegova reakcija, ali iznenadio bi me u potpunosti da se javnim putem ispričao Tomislavu Karamarku kao što je otputovao zajedno s Kolindom Grabar Kitarović predstavljati Republiku Hrvatsku u SAD. 

Sanjin Baković dipl.ing.