Sanjin Baković: Hasanbegovićeva demonstracija intelektualne i retoričke nadmoći

Pin It

Za vrijeme obnašanja dužnosti ministra kulture dr.sc. Zlatko Hasanbegović u Vladi Tomislava Karamarka ostao je upamćen kao resorni ministar koji je imao jasan cilj i viziju, a materiju o kojoj je u javnosti lamentirao pod presedanom mainstream medija u Republici Hrvatskoj poznavao je u srž. Uostalom, hrvatska javnost pamtiti će ga kao dužnosnika za vrijeme ministarskog mandata koji se nije ustručavao suprostaviti odriješitim odlukama određenim pseudoljevičarskim interesnim grupacijama. 

U HDZ ulazi u vrijeme Karamarkove vladavine kada je u potpunosti bilo jasno da će se proces lustracije započeti iz redova HDZ-a pa se u kratkom vremenskom intervalu proklamirao u ikonu hrvatske desnice unutar stranke što su dokazali unutarstranački izbori za člana predsjedništva HDZ-a kada je isti prikupio najveći broj glasova, a i šire što potvrđuju parlamentarni izbori 2016. godine sa osvojenih 11.898 preferencijalnih glasova koji su bili dovoljni za prestiž u II. izbornoj jedinici na listi HDZ-ovih kandidata. 

Naime, nakon što je lustiran sa mjesta ministra kulture od svoje vlastite stranke jer je u sklopu Zakona o lustraciji imao intenciju otvoriti arhivsku građu i proširiti Zakon na pravosudna tijela kojim bi se obuhvatili suci koji su djelovali u sustavu bivše države kao  i na sveučilišnu razinu gdje bi se lustrirao određeni broj profesora od docenture pa sve do sveučilišnih profesora, a HDZ se odlučio hipotetski prometnuti u čuvare jugoslavenskih komunističkih partijskih tajni budući da se krajem 1990. godine, prema izvorima Communist and Post-Communist Studies, u članstvu HDZ-a nalazilo 97 tisuća osoba koje su prije samo godinu dana bile u partiji Zlatko Hasanbegović osnovao je Neovisne za Hrvatsku i etablirao se na desnom spektru nakon što je HDZ pod vodstvom Andreja Plenkovića skrenuo od centra u lijevo.    

Na lokalnim izborima postignuli su izvrstan rezultat s obzirom da su iz lokalnog kafića dva tjedna prije samih izbora pobijedili Plenkovićevog kandidata Dragu Prgometa u Gradu Zagrebu, a u Gradskoj skupštini Grada Zagreba odlučujući su faktor za donošenje krucijalnih odluka što se najbolje moglo uočiti kada se Trg Josipa Broza Tita preimenovao u Trg Republike Hrvatske. Dok se lokalni HDZ-ovci svjetonazorski poistovjećuju sa Radom Borić i ostalim salonskim ljevičarima što se moglo najbolje vidjeti na primjerima prilikom uklanjanja biste Ive Lole Ribara i rasprave o Istambulskoj konvenciji Zlatko Hasanbegović posjeduje domoljubni svjetonazor koji je HDZ izgubio unutarstranačkim pučem prilikom svrgavanja Tomislava Karamarka.

Nakon kratkotrajnog sjaja u ministarskom mandatu, trenutno odrađene misije u HDZ-u, poentiranja u Gradskoj skupštini Grada Zagreba gdje je Zlatko Hasanbegović izabran za člana Kazališnog vijeća HNK kojim je posredno upravljao tijekom 10 mjeseci, jer HNK je bio predmet njegovog interesa kao ministra kulture uključivanjem u saborske polemike intelektualna i retorička rasprava podignuta je na višu razinu. 

U poplavi izbačenih salonskih stručnjaka s lijeva i desna koji su pokušali polemizirati o protu-lustracijskom zakonu i zatvaranju državnih arhiva te su pokazali interes o toj temi u sklopu radnog vremena u Hrvatskom saboru, a ne znaju niti gdje se nalazi Državni arhiv u Zagrebu bivši ministar kulture i aktualni saborski zastupnik dr.sc. Zlatko Hasanbegović dokazao je vlastitim intelektom i retorikom da mu HDZ-ovi saborski zastupnici u rangu Branka Bačića koji je na načelnu raspravu branio kolegu Vladimira Šeksa prezentirajući njegov životopis, a HDZ-ov hejter Josip Borić dokazao je da nije dorasao intelektualno i argumentirano retorički parirati Zlatku Hasanbegoviću u Hrvatskom saboru, jer ne razlikuje obilježavanje državnih blagdana od konkretnih datuma za dostupnost arhivskog gradiva kao niti Ivan Pernar kojeg je sa smirenom intonacijom klasificirao pionirom Hrvatske demokratske zajednice na pokušaj konstrukcije da je Zlatko Hasanbegović podržao aktualnu Vladu RH.

Stoga da je Zlatko Hasanbegović briljirao tijekom ovog tjedna u saborskoj raspravi dokazuje i ovaj video link iz kojeg možemo zaključiti kako će HDZ ponovno od ponedjeljka biti doveden pred “Berlinski zid” kao i Milan Bandić prilikom preimenovanja Trga Josipa Broza Tita u Trg Republike Hrvatske u Gradu Zagrebu, jer trebati će skupiti snage i izglasati 30.svibnja 1990 kao jedini državni blagdan s Vrdoljakovim HNS-om i Pupovčevim SDSS-om koji su isti poništili 2000. godine.

U suštini Zlatko Hasanbegović demonstrirao nam je vlastitu intelektualnu i retoričku nadmoć u Hrvatskom saboru nad stranačkim poslušnicima nakon čega će uvaženi stranački hejteri prije razmisliti hoće li se konfrontirati sa znanstvenikom kojem nisu retorički, intelektualno i smislu obrazovnja al pari budući da je za bivšeg ministra kulture ovaj prijedlog Zakona nepopravljiv i fatalani te mu je mjesto u reciklažnom sakupljalištu starog papira u hodnicma Ministarstva kulture.

Sanjin Baković dipl.ing.