Sanjin Baković: Plenkovića podrška Kolindi jasno je artikulirana izjavom Đakića

Pin It

Stoga, iz konteksta možemo zaključiti da je istup Josipa Đakića pomno isplaniran kao i medijska hajka na Kolindu Grabar Kitarović, jer ne zaboravimo da je upravo Josip Đakić na unutarstranačkim izborima HDZ-a 2012. godine podržavao Jadranku Kosor za predsjednicu HDZ-a, a Andreja Plenkovića za zamjenika predsjednika HDZ-a 

Za vrijeme posjeta srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića u Republici Hrvatskoj pokrenuta je sinkronizirana medijska hajka. Nažalost, ista ona koja se u negativnom smislu permanentno provodila nad Tomislavom Karamarkom sve do trenutka njegovog pada, a nastavila se i dan danas, ali ovog puta preostala glavna meta aktualna je predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović koja je pobijedila na predsjedničkim izborima RH na domoljubnoj platformi Tomislava Karamarka. 

Očigledno je da tri godine od Kolindine inauguracije mainstream mediji u Republici Hrvatskoj ne mogu prežaliti povratak Pantovčaka u redove HDZ-a, ali ne današnjeg HDZ-a pod patronatom Andreja Plenkovića koji je oko sebe okupio koalicijske partnere koji su činili sve da HDZ izgubi predsjedničke izbore pa čak i PR stručnjake Ive Josipovića. Nakon programiranog djelovanja više je nego jasno da nakon rušenja Tomislava Karamarka prema istom obrascu treba srušiti Kolindu Grabar Kitarović, a HDZ-ovci zatvaraju oči ispred vlastite štete koju čine sebi kao i kada su u naručje prigrlili Milorada Pupovca, Ivana Vrdoljaka, Tomislava Sauchu i naposljetku Krešimira Macana.

U cijeloj toj pomno pripremljenoj medijskoj hajci ide se na kartu politički nepismenog i neobrazovanog naroda koji je do uvođenja bolonjskog procesa u visoko obrazovni sustav imao 7% visoko obrazovanih pa se iz konteksta Kolindine izjave zamjenom teze i manipulacijom javnog mnijenja pokušava orkestrirano nametnuti u javnosti kako su udovice hrvatskih branitelja margine političkog spektra, a pritom se dobro znalo da se to odnosilo na Keleminca. 

U slučaju margine političkog spektra mainstream mediji dokazali su dvostruki kriterij, jer s jedne strane, ne tako davno bili smo svjedoci kada je Keleminec zapalio Pupovčeve Novosti usred Zagreba pa se predsjednik Vlade RH Andrej Plenković referirao i jasno osudio čin piromana te apostrofirao da se ne bavi izjavama osoba sa političkih margina, dok s druge strane, isti upotrijebljeni termin od strane predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović zloupotrijebio se u politički obračun s njom kako bi se u javnosti prikazalo da oni, u ovom slučaju hrvatski branitelji i njihove udovice koji su bili dio domoljubne  pobjede danas su za Kolindu na marginama društva.

Analogno tome bivši Josipovićev PR stručnjak Krešimir Macan osmišljava Plenkovićevu PR strategiju dok se u prvi plan oživljava notornog gubitnika Zorana Milanovića kao Kolindinog protukandidata u drugom krugu nadolazećih predsjedničkih izbora RH koji je pod vodstvom Karamarkovog HDZ-a izgubio Pantovčak, a zatim je bio primoran napustiti i Banske dvore nakon petog poraza u nizu.

S obzirom da je predsjednik Vlade RH na večeru s aktualnim predsjednicima Republike Hrvatske i Srbije poslao vlastite ministre postavlja se retoričko pitanje je li takav potez dio Macanove PR stategije kojom se Andrej Plenković u javnosti distancira od Kolinde Grabar Kitarović?

Uostalom, nije prvi put da Andrej Plenković u pratnji Kolinde Grabar Kitarović šalje vlastite ministre što se najbolje moglo zamijetiti kada je u Rusiju na susret s Vladimirom Putinom putovala ministarska delegacija kao i u Poljsku na susret s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom. Prema tome nemojmo stvarati dodatne podjele u društvu i optuživati Kolindu zamjenom teze i manipulacijom javnog mnijenja gdje se udovice hrvatskih branitelja pokušalo prikazati marginom društva te skupljati jeftine populističke političke poene jer je Aleksandar Vučić pozvan u Zagreb.

Na primjeru predsjednika Vlade RH i predsjednice RH logika stvari nalaže da nakon zajedničkih 15 mjeseci vlasti na Pantovčaku i u Banskim dvorima vladajući dvojac u državi ne može se dogovoriti i zajedno otputovati u istom zrakoplovu na međunarodno putovanje odnosno sjesti za isti stol na večeru s međunarodnim uzvanicima i šefovima država, a ne da će se dogovoriti susret u tjedan dana između Aleksandra Vučića i Kolinde Grabar Kitarović u Republici Hrvatskoj bez da je to bio interes EU-a odnosno Njemačke koja gura Srbiju u prema EU i SAD-a koji stoji iza Hrvatske. 

Stoga, iz konteksta možemo zaključiti da je istup Josipa Đakića pomno isplaniran kao i medijska hajka na Kolindu Grabar Kitarović, jer ne zaboravimo da je upravo Josip Đakić na unutarstranačkim izborima HDZ-a 2012. godine podržavao Jadranku Kosor za predsjednicu HDZ-a, a Andreja Plenkovića za zamjenika predsjednika HDZ-a Jadranke Kosor dok je u stožer Tomislava Karamarka stigao uoči drugog kruga unutarstranačkih izbora nakon što su poraženi u prvom krugu zajedno s Antom Kulušićem. 

Svrsihodno tome indikativno je da baš Josip Đakić na glas razmišlja o potpori Kolindi Grabar Kitarović u utrci za Pantovčak samostalo bez savjetnika iz sjene, a jasno je kojoj grupaciji pripada za razliku od Steve Culeja koji se nije osjećao prozvanim u izjavi predsjednice RH kao što su to pokušali nametnuti mediji. Mainstream mediji u Republici Hrvatskoj umjesto da pritiskom na Andreja Plenkovića opozovu HNS-ovog “diplomata” šofera koji ne podržava Trumpovu administraciju u SAD-u dozvoljavaju da mladi s diplomom budu šoferi ili da napuste Republiku Hrvatsku dok se mediji bave imaginarnim marginama društva.

Sve dok marljivi, pošteni i vrijedni članovi HDZ-a ne shvate da je upravo infrastruktura Jadranke Kosor smanjila dijaspori broj mandata u Hrvatskom saboru, a povećala Miloradu Pupovcu koji je danas prva violina Plenkovićevog HDZ-a s tri mandata u Hrvatskom saboru uz popratni ansambl Vrdoljakovog HNS-a koji je poentirao s četiri saborska mandata prilikom preslagivanja i ne izraze nezadovoljstvo radi dugoročnog uništenja HDZ-a gledati će kontradiktornu politiku Banskih dvora i Pantovčaka gdje se indirektno svim silama ruši aktualnu predsjednicu RH po istom principu kada se činilo da to i ne postane uz pomoć PR stručnjaka koji su vodili kampanju Ivi Josipoviću, a ostali su upamćeni po HDZ-ovoj Barby koja ima sliku, ali ne i ton. 

Iako ga mainstream ne razvlače po naslovnicama kao u vrijeme Tomislava Karamarka jer podržava Andreja Plenkovića biti će zanimljivo vidjeti kako će Milijan Brkić jedan dan objasniti hrvatskoj javnosti da je prilikom pada Tomislava Karamarka okrenuo leđa od bivšeg prijatelja i podržao infrastrukturu Jadranke Kosor odnosno Andreja Plenkovića dok je Tomislav Karamarko tvrdio da je nevin i štitio nacionalne interese, a pritom ga mediji etabliraju kao bliskoj osobi predsjednici RH što se vidi i po kadroviranju savjetnika na Pantovčaku. 

Na kraju ću završiti s konstatacijom kako mnogima ne smeta što im Milorad Pupovac održava saborsku većinu, ali se zgražavaju ispred posjeta srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića. U suštini fascinantno je to da Josip Đakić ne prosvjeduje ispred Ureda predsjednika Vlade RH jer je HDZ u koaliciji s SDSS-ovim Miloradom Pupovcem, ali se našao među prosvjednicima prilikom posjeta Aleksandra Vučića i doveo pod upitnik legitimitet predsjednice RH uoči nadolazećih predsjedničkih izbora RH.

Sanjin Baković dipl.ing.