Sanjin Baković: Plenkovićeva parlamentarna kriza u jeku obilježavanja obljetnica HDZ-a

Pin It

Iza nas su vremena kada nas je Andrej Plenković uvjeravao u stabilnost Vlade RH s potporom od 91 saborskog zastupnika, kada se obraćao bez emocije anemičnog lica tajnici na sjednici Vlade RH da razriješi koalicijske ministre, kada se u Hrvatskom saboru izražavao u el bahati stilu “ja mogu što hoću” jer svjedoci smo kako ovih dana u Plenkovićevoj Vladi dužnosnici sami podnose ostavke budući da niti oni sami ne vjeruju u mjere koje predlažu resorna ministarstva u sklopu folklora za javnost.

U novo nastaloj konstelaciji snaga koja prati nestabilnost Vlade Andreja Plenkovića iskristaliziralo se jedno mlado i moralno novo lice koje je podnijelo ostavku s dužnosti državnog tajnika u resornom ministarstvu  Nade Murganić na tiskovonoj konferenciji i izazvalo pozitivan šok u hrvatskoj javnosti. Naime, riječ je Marinu Strmoti demografu koji se nakon dužnosti u Vladi RH vratio kao znanstvenik predavati na fakultet u trenucima kada su mu svi u familiji nezaposleni.  

Iako je svakim danom sve bliža povratku u starački dom Nada Murganić pokušala je opravdati potez Marina Strmote ishitrenim i nestrpljivim u manirima jednog mladog znanstvenika što je demagoški čin osobe koja nakon svih gafova u strahu od smjene brani vlastitu poziciju ministrice. 

Ostavku sada već bivšeg državnog tajnika Marina Strmote usporedio bi sa vlastitim ostavkama u HDZ-u nakon raspušanja s mjesta županijskog predsjednika HDZ-ove mladeži pod presedanom s većinom u odboru i radom iza sebe gdje sam u sinergijskom djelovanju Olega Butkovića i Josipa Bilavera izgubio potporu u radu te sam podnio neopozivu ostavku na mjesto nacionalnog potpredsjednika Mladeži HDZ-a, člana Središnjeg odbora HDZ-a i člana Županijskog odbora HDZ-a Primorsko goranske županije kako ne bi bio ničiji fikus s obzirom da se moj volonterski način rada za dobrobit HDZ-a i Republike Hrvatske nije uklapao u njihovu viziju. 

Upravo su to odlike mladih i obrazovanih ljudi koji znaju donositi odluke u značajnim trenucima te se ne ustručavaju suprostaviti sustavu koji je krivo postavljen od temelja pa makar oni sami u prividnom smislu ostanu najveći gubitnici, ali dugoročno nisu izgubili sebe i vlastiti obraz.

Stoga, u potpunosti podržavam odluku Marina Strmote kao i cijeli hrvatski narod iako sam mišljenja da je ostavku trebala nakon niza gafova podnijeti Nada Murganić, a Andrej Plenković da je imalo vjerodostojan kao što se prezentirao mladog znanstvenika imenovao bi ministrom prilikom prisege Vlade RH jer ne može Fićo upravljati s Ferrarijem odnosno bivša ravnateljica Doma za starije i nemoćne s mladim znanstvenikom za demografiju koja nije na valnoj duljini Marina Strmote. Za pretpostaviti je da ministrica Nada Murganić zna o demografiji kao i ja o ginekologiji jer nisam ginekolog, ali mogu pogledati pa tako i ona može lamentirati o pojmu demografije u javnosti u sklopu radnog vremena. Uostalom, Marin Strmota u neverbalnoj komunikaciji prilikom podnošenja ostavke poručio je Nadi Murganić “dosta je” i napustio tiskovnu konferenciju.

Dok se u javnosti još nije prestalo crveniti lice Nade Murganić nakon ostavke Marina Strmote ispred bliceva medijskih fotoreportera i dvotjedne šutnje Andreja Plenkovića uslijedila je neopoziva ostavka Vladina povjerenika za Agrokor Ante Ramljaka kojeg je predložila premijerova osoba od povjerenja i potpredsjednica Vlade RH Martina Dalić. Mjesecima su nas uvjeravali u uspješnost reforme zvane Agrokor da bi na kraju Vladin povjerenik za Agrokor Ante Ramljak nakon što nije postigao nagodbu s vjerovnicima i nakon što su u javnost procurili ugovori s basnoslovnim honorarima koji se isplaćuju savjetnicima posebnog Vladinog povjerenika za Agrokor Anti Ramljaku podnio neopozivu ostavku. 

Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović ugovore je nazvala nemoralnima, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković nesimpatičnima, a potpredsjednica Vlade RH Martina Dalić o visini ugovora ništa nije znala. Umjesto da su otišli zajedno jer Ante Ramljak prijedlog je Martine Dalić aktualna ministrica očigledno i dalje ima punu podršku predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića kao i Nada Murganić nakon niza gafova.

U uvodnoj rečenici istaknuo sam kako su prošla vremena kada nas je Andrej Plenković uvjeravao u stabilnost parlamentarne većine s potporom 91 saborskog zastupnika jer nakon neuspjelog tajnog glasovanja za izbor predsjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa postalo je jasno da je Andrej Plenković izgubio prividnu parlamentarnu većinu po drugi puta u Hrvatskom saboru. 

Dakle, nakon neizglasavanja Nataše Novaković za predsjednicu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa ne čudi nas raspuštanje Hrvatskog sabora na 12 dana i određivanje stanke od strane Gordana Jandrokovića jer nakon alarma koji se upalio potrebno je ustanoviti jesu li koaliciju izdali HNS-ovci koji su predložili Daliju Orešković, Milorad Pupovac kojem se ponovno ukazuje Tomislav Karamarko u obrisima guste magle usred Sarajeva i koji traži da se SNV-u prizna status manjinske samouprave ili poneki HDZ-ov disident s desnog spektra koji je otkazao poslušnost Andreju Plenkoviću i pritom mu ukazao na vlastitu parlamentarnu nemoć.

Nadalje, nakon gubitka prividne parlamentarne većine, ostavke u Vladi RH i Vladinog povjerenika za Agrokor te nakon reakcije hrvatske javnosti uslijedila je pravovremena reakcija predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović koja je poslušala glas naroda i odlučila ne potpisati imenovanje HNS-ovog nesuđenog konzula Borisa Blažekovića sa srednjom stručnom spremom u SAD što je dodatni udarac za Plenkovićevu Vladu koja je odavno poljuljana nestabilnošću.

U trenucima dok Vlada RH još uvijek nije kupila ratne zrakoplove i dok ona sama izgleda poput Boeinga 747 koji usred putovanja ostaje bez goriva netom nakon što su savladali dječje bolesti i uzletili, a kopilot je iskočio s padobranom iz kabine jer je pod presedanom podržao parlamentarnu većinu HDZ-ov “Jumbo Jet 808” Gordan Jandroković u manirima predsjednika Hrvatskog sabora i glavnog tajnika HDZ-a s 808 glasova na parlamentarnim izborima obilazi obljetnice HDZ-a. 

Zamislite sada kada vam obiljažavajuće i motivacijske govore održava osoba koja je svuda imenovana, a nigdje izabrana jer glavnog tajnika HDZ predlaže predsjednik HDZ-a dok predsjednika Hrvatskog sabora koalicijski partneri parlamentarom većinom. U suštini na vidjelo sada dolazi Plenkovićeva nemoć koja se u trenucima spašavanja parlamentarne većine i opstanka Vlade RH reflektira na obezglavljenost HDZ-a kojem na obljetnicama po prvi puta u povijesti izostaje predsjednik HDZ-a. 

Analogno tome postavlja se retoričko pitanje je li Andrej Plenković podignuo ruke od vođenja samog HDZ-a uoči unutarstranačkih izbora jer onog trenutka kada padne Vlada RH postati će i on bivši?

Na kraju iz konteksta možemo zaključiti da u trenucima dok Andreju Plenkoviću ne pomaže niti angažman Josipovićevog PR maga za krizna komuniciranja Krešimira Macana jer Andrej Plenković i dalje je najnegativniji političar u RH prema svim istraživanjima dok Plenkovićev koalicijski partner Milorad Pupovac napada članove HDZ-a jedino pozitivno što se dogodilo za opstojnost HDZ-a i Republike Hrvatske u jeku nestablilnosti u političkom spektru tijekom ovog tjedna jest da je Tomislav Karamarko doslovno shvatio poziv Andreja Plenkovića na angažman u stranci i odgovorio Miloradu Pupovcu. 

Širiti anti-hrvatsku propagandu kao što to čini Milorad Pupovac izvan “Lijepe naše” da su za vrijeme Tomislava Karamarka uskraćena prava Srbima u Hrvatskoj kao i da je oslobađajuća presuda generalima Markaču i Gotovini ugrozila manjinska prava i slobodu pandan je misiji dugoročnog samouništenja HDZ-a i Republike Hrvatske jer bez odlučnog državnika upitna je opstojnost HDZ-a i Republike Hrvatske. Zato mi je posebno draga promtna reakcija Tomislava Karamarka koji je izgovorio upravo ono o čemu sam ja premišljao, a vjerujem i mnogi hrvatski građani uoči njegove reakcije. 

Svrsihodno prozivkama čelnika SDSS-a postavlja se pitanje do kada će šutjeti hrvatski generali koje proziva Milorad Pupovac? 

Biti u koaliciji s istim tim HDZ-om kao što je Milorad Pupovac, a pritom optuživati i napadati njihove članove u krajnjoj je liniji licemjerno i nemoralno te ću završiti članak s citiranom izjavom Tomislava Karamarka koji je poručio Miloradu Pupovcu “ponosan sam na svoj mandat i pobjede koje sam ostvario kao predsjednik HDZ-a bez njegove koalicijske potpore, a isti smatra da su srpska manjinska prava ugrožena ako on ne vlada Hrvatskom ili ako ucjenama značajno ne sudjeluje u vlasti”.

Sanjin Baković dipl.ing.