Sanjin Baković: Plenković se ponaša prema Hrvatima kao da za njih termin CIA-e ima značenje cikle

Pin It

Andrej Plenković voli isticati u hrvatskoj javnosti kako je preuzeo HDZ u najtežim trenucima, a što bi se rijetko tko usudio. Da je riječ o zamjeni teze i manipulaciji javnog mnijenja potvrđuje argument kako je pobjednički HDZ preuzeo od bivšeg predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka koji je devastiranu stranku podignuo iz pepela nakon poraza na parlamentarnim izborima 2011. godine i uspješno je vodio do unutrastranačkog puča s pet pobjeda u nizu 

koji je iznjedrio aktualnog predsjednika HDZ-a jer projekt preuzimanja stranke pripremao se od poraza Jadranke Kosor na unutarstranačkim izborima 2012. godine kojoj je Andrej Plenković bio kandidat za zamjenika predsjednika HDZ-a.

Nakon preuzimanja pobjedničkog HDZ-a Andrej Plenković nastavio je tamo gdje je Jadranka Kosor stala. U koaliciju je prihvatio Milorada Pupovca s kojim je Jadranka Kosor smanjila prava glasa dijaspori u Hrvatskom saboru te raskinuo pobjedničku Domoljubnu koaliciju koja je na Pantovčaku iznjedrila Kolindu Grabar Kitarović, a zatim vratila HDZ u Banske dvore. Netom nakon raskidanja Domoljubne koalicije pobjedom na parlamentarnim izborima izvršio je čistku domoljubnih bivših ministara iz Karamarkove Vlade i razvrnuo domoljubni HDZ kojem je Tomislav Karamarko vratio ime i prezime, ponos i dostojanstvo, drugim riječima vratio je dite materi.

Ne tako davno u vladavini Tomislava Karamarka kada su velike dvorane bile tijesne jer tražilo se koje mjesto više, a s ponosom su se isticali nacionalni simboli kao i članske iskaznice dok se pjevalo domoljubne stihove za razliku od današnjih skupova u malim dvoranama koji asociraju na Frljićeve anacionalne i bezidjene predstave koje oplemenjuju poruke PR stručnjaka lijeve provenijencije. Osim što je izbačeno domoljublje iz HDZ-a pod krinkom desnog centra, a prigrlilo se bivše Milanovićeve koalicijske partnere i Josipovićeve PR savjetnike te nakon što se iz Jasenovca izbacilo spomen ploče poginulih hrvatskih branitelja koji su bili za dom spremni i u konačnici dali vlastiti život u Domovinskom ratu otišlo se korak dalje gdje će se “Za dom spremni” koristiti u  iznimnim situacijama, a petokraka koja ima negativnu konotaciju u vezi kršenja ljudskih prava i masovnih zločina nije sporna. U krajnoj liniji vjerodostojno.

Međutim, postavlja se retoričko pitanje je li Plenkovićev krajnji cilj zabraniti i “Bojnu Čavoglave” koja je bila simbol Domovinskog rata kao i poklič “Za dom spremni” koji su koristili svi hrvatski branitelji tijekom Domovinskog rata, a postrojbe HOS-a su taj pozdrav uzele kao svoj službeni poziv?

Drugim riječima sa stranačkih skupova domoljublje se izbacilo pod presedanom rušenja Tomislava Karamarka, a sada je došlo na red ugušiti domoljublje na koncertima Marka Perković Thompsona koji su se do jučer slavili u Kninu na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja. Stoga, nemojmo se začuditi ako se mlade počne hapsiti jer ističu domoljublje na Thompsonovim koncertima kao u bivšoj državi jer je tako odlučilo Plenkovićevo povjerenstvo.

U trenucima dok HDZ u ožujku 2018. godine ima najslabiju izbornu podršku birača od parlamentarnih izbora 2016. godine budući da su pali ispod 30% potpore odnosno na 28.9%, a Andrej Plenković nalazi se na prvom mjestu najnegativnijeg političara s potporom od 22.7% iako plaća usluge bivšeg Josipovićevog PR maga Krešimira Macana dok 72.2% ispitanika smatra da Hrvatska ide u krivom smjeru predsjedništvo HDZ-a i Nacionalno vijeće HDZ-a donijelo je jednoglasnu odluku kako će izmjene Statuta HDZ-a izvršiti na Izvještajnom saboru HDZ-a u svibnju 2018. godine iako do sada to nije bila praksa u HDZ-u jer svakom članu HDZ-a trebao bi biti jasan termin izvještajan. 

Imala je i Jadranka Kosor sukno i škare skupa s Vladimirom Šeksom 2012. godine pa je izgubila unutarstranačke izbore od Tomislava Karamarka na temelju čega možemo zaključiti kako niti Andreju Plenkoviću neće pomoći žurne promjene Statuta HDZ-a kada se članstvo digne na noge radi politike samouništenja HDZ-a s bivšim Milanovićevim koalicijskim partnerima po principu s koljena na koljeno ako zanemarimo domoljubni HDZ za vrijeme Tomislava Karamarka.

S jedne strane, od inauguracije Donalda Trumpa u SAD-u i prihvaćanja politike nove američke administracije koja je po svjetonazoru bliska Tomislavu Karamarku, a i ne zaboravimo suradnju Tomislava Karamarka s James Jay Carafanom koji je sudjelovao u kampanji Donalda Trumpa kao i u tranzicijskom timu za vanjsku politiku od strane Kolinde Grabar Kitarović mogli smo primijetiti učestale kritike na račun Andreja Plenkovića kao i od strane bivšeg Karamarkovog ministra dr.sc. Zlatka Hasanbegovića koji se intelektualno poigrava s Plenkovićevim HDZ-ovcima u Hrvatskom saboru, a koji je svojevremeno izvješće State Departmenta nazvao nerelevantnim kao pseudoljevičarski agitprop i difamacijsku kampanju protiv predsjednika Trumpa u SAD-u i izvan njega. 

Dok s druge strane, sve do trenutka kritika ledenog Junckerovog tuša za Plenkovića predsjednik Vlade RH mogao se oglušavati na kritike predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović koje ga nisu previše dirale i koje je u javnosti komunicirao kao njezinu pripremu za predsjedničke izbore RH, ali kada vas pred gotov čin dovede europski politički establishment koji vas je infilrtrirao na dužnost u RH i kažu kako niste proveli niti jednu reformu te ste ujedno ugrozili rast gospodarstva ne čudi nas da hrvatski građani u sve većem broju ne vjeruju da nas Vlada RH vodi u pravom smjeru. 

U prenesenom značenju Andreju Plenkoviću odbija se od glavu što je radi populističkih mjera zaobišao dolinu suza koju je Tomislav Karamarko najavljivao dok je bio predsjednik HDZ-a na temelju HDZ-ovog gospodarskog programa kao kandidat HDZ-a za predsjednika Vlade RH. Uostalom, ako promatramo s aspekta reformi Andrej Plenković nije proveo niti jednu strukturnu reformu ako zanemarimo da je poreznu reformu preuzeo od Karamarkove Vlade. Ujedno možemo vidjeti kako ga sada kritizira i dojučerašnja Plenkovićeva suradnica i potpredsjednica HDZ-a Ivana Maletić koja je najavljivala u sklopu parlamentarne kampanje kako će HDZ otvoriti 180.000 novih radnih mjesta, a umjesto toga dobili smo kako Republiku Hrvatsku svakodnevno napušta 150 hrvatskih građana.

Pred HDZ-ovcima će biti novi test gdje će testirati vlastitu političku demokršćansku savjest, vjerničku i zdravorazumsku savjest ili će uz pomoć drugova iz SDP-a, HNS i SDSS-a usvojiti Istambulsku konvenciju kao kada su uz pomoć Rade Borić i SDP-a u zagrebačkoj gradskoj skupštini glasali za rodnu ideologiju, a gdje će se pojedinci izuzeti iz glasanja ili biti protiv usvajanja Istambulske konvencije, a tada će usvojiti konvenciju i za koju papa Franjo smatra da je demonska o čemu sam već pisao svojevremeno u studenome 2017. godine. 

Usvoje li Istambulsku konvenciju tada će HDZ-ovci iz članka 2 st.1 u Statuta HDZ-a na Izvještajnom saboru HDZ-a moći izbaciti da su narodna stranka koja okuplja sve slojeve društva, a temelji se na domoljublju koje su izgubili onog trenutka kada su žrtvovali rušenjem Tomislava Karamarka i ušli u koaliciju s Miloradom Pupovcem. Demokraciju su izgubili onog trenutka kada su birali prema na čelu jedan član - jedan kandidat dok kršćanske vrijednosti poništiti će usvajanjem konvencije za koju i papa Franjo smatra da je demonska s obzirom da neće poštovati mišljenje poglavara Katoličke crkve, već će pokleknuti pod presedanom SDP-a, HNS-a i SDSS-a. 

Ostaje li Plenković bez još jednog domoljubnog koalicijskog partnera HRAST-a čiji je saborski zastupnik najavio da njihovu potporu u Hrvatskom saboru HDZ više neće imati upravo će pokazati rasplet oko usvajanja Istambulske konvencije kao i hoće li se pridružiti Neovisnim za Hrvatsku radi svjetonazorskih i ideoloških sličnosti koje je lijevo centristički HDZ pod vodstvom Andreja Plenkovića odavno izgubio.

Na kraju ovog rezimea iz konteksta jučerašnjeg gostovanja Andreja Plenkovića kod Mislava Bage u Dnevniku Nova TV možemo zaključiti da se Andrej Plenković ponaša prema Hrvatima kao da za njih termin CIA-e ima značenje cikle jer nakon što mu je Mislav Bago istaknuo da su reforme napisane za 2017. godinu neizvršene što je napomenula i Komisija u sklopu izvještaja kao i da smo najgora ekonomija u Europi predsjednik Vlade RH ponavljao nam je već izlizanu mantru kako smo imali najuspješniju turističku sezonu koja ovisi o toplom vremenu, kako je povećao zaposlenost i smanjio nezaposlenost, a prema demografima 150 hrvatskih građana dnevno napušta Republiku Hrvatsku, o gospodarskom rastu, a rast našeg BDP-a ispod prosjeka je 28 zemalja EU-a dok se uspjehom smatra podizanje kreditnog rejtinga kako bi se mogli povoljnije zaduživati ili povećanje minimalne plaće koja se neće niti osjetiti u džepovima građana nakon razno raznih poskupljenja. 

Ako ne želimo da dite završi u rukama maćehe, a već je sada u rukama Plenkovićevih koalicijskih partnera tj. dojučerašnjih Milanovićevih suradnika onda je HDZ-u, a zatim i Republici Hrvatskoj sve potrebniji američki Trump, ruski Putin, mađarski Orban, austrijski Kurz, poljski Morawiecki ili talijanski Berlusconi koji se vraća na velika vrata visoke politike. U suštini neophodan je povratak Tomislava Karamarka u visoku politiku željeli to mnogi ili ne.

Sanjin Baković dipl.ing.