Sanjin Baković: Zabranom pjevanja Thompsonu do novih podjela u društvu

Pin It

Za razliku od Francuske u kojoj je proslava naslova svjetskih nogometnih prvaka imala tužan završetak jer su veselje Francuza pokvarili masovni neredi, dvoje mrtvih dok je troje djece ozlijeđeno slike iz Hrvatske koje su obišle svijet osvojile su srca mnogih nogometnih fanova. Na prvi pogled izgledalo je kao da su svjetski nogometni doprvaci postali svjetski prvaci u 120-toj minuti budući da je 550.000 Hrvata proslavilo povijesni uspjeh Hrvatske nogometne reprezentacije diljem Grada Zagreba tijekom dočeka Vatrenih.

Po uzoru na europske nogometne gigante koji osvoje Ligu Prvaka ili duplu krunu odnosno nacionalno prvenstvo i kup hrvatski nogometaši uputili su se u otvorenom autobusu na kat od zračne luke Franjo Tuđman prema Trgu bana Josipa Jelačića gdje ih je dočekala povijesna euforija vlastitih navijača. U trenucima kada je sve izgledalo organizacijski na najvišoj razini uslijedio je hladan tuš i nepoštivanje želja upravo onih koji su nam omogućili ovaj povijesni spektakl za pamćenje.

Naime, hrvatski nogometni reprezentativci imali su želju da im Marko Perković Thompson pjeva na dočeku. Onog trenutka kada su shvatili da su određene političke strukture onemogućile pjevati hrvatskom branitelju i autoru domoljubnih pjesama čije stihove pjeva 95% hrvatskih građana odlučili su se na hvale vrijedan potez. Na poziv Zlatka Dalića i Luke Modrića slavlje je uveličano prisustvom Marka Perkovića Thompsona još od zračne luke Franjo Tuđman pa do Trga bana Josipa Jelačića.

Apostrofiram hvale vrijedan potez jer zamislite kako se Marko Perković Thompson morao osjećati kao hrvatski branitelj koji je branio Republiku Hrvatsku u Domovinskom ratu, a čija je pjesma “Lijepa li si” himna gotovo svih nacionalnih vrsta. Drugim riječima to bi vam bilo kao da je Zlatku Daliću bilo zabranjeno doći na Trg bana Josipa Jelačića jer je Markov suborac koji je sudjelovao u Domovinskom ratu, a u 2018. godini ne smije proslaviti vlastiti uspjeh Vatrenih postignut na Mundijalu u Rusiji. 

Ovakva cenzura određenih hrvatskih glazbenika nije se dogodila niti i u vrijeme pokojnog Ivice Račana i Stjepana Mesića kada su hrvatski rukometaši postali svjetski rukometni prvaci pa su proslavili zlatnu medalju uz stihove Marka Perkovića Thompsona bez da se isključio mikrofon, a matrica nije bila pripremljena. Umjesto da se udovoljilo svjetskim nogometnim doprvacima i dozvolilo Marku Perkoviću Thompsonu da nastavi program uz pjesmu  “Geni kameni”  pa ako treba doček prolongira i do pola noći promtno je prekinut.

 Žalosno je bilo za gledati nepoštivanje glazbenih želja onih koji su nam to zadovoljstvo i omogućili te doslovno tjeranje sa bine hrvatskih nogometaša čiji su pogledi bili u nevjerici kao i domoljubne ikone kada im je isključena glazba. Kako su Belgijanci omogućili Edenu Hazardu ulogu DJ-a da na proslavi brončane medalje napravi techno party, a Luki Modriću nije se dozvolilo da pjeva “Geni Kameni”. Upravo je ovaj slučaj bio dokaz kako se u Republici Hrvatskoj nalaze krivi ljudi na krivim pozicijama jer ne imati empatiju prema proslavi povijesnog uspjeha nemaju samo pojedinci kojima taj uspjeh nije nikada ništa niti predstavljao u životu, već manifestaciju odrađuju reda radi jer im je ta uloga dodjeljena.

Svrsishodno raspletu u prvi plan iskočio je savjetnik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića koji je konstatirao kako su Vatreni pokušali izvesti ustaški državni udar koji nije uspio. Iako su mnogi negodovali na imenovanje Krešimira Macana za PR savjetnika jer riječ je o PR magu koji je instruirao Ivicu Račana i Ivu Josipovića te je svojim pogledima i razmišljanjima permanentno detronizirao HDZ u manirima “Ja mogu što hoću” Andrej Plenković nije slušao niti vlastito biračko tijelo sve do trenutka dok ga anti-hadezeovac Krešimir Macan nije doveo pred vlastito političko samoubojstvo.

Kako bi pokušao spasiti vlastiti obraz ispred 550.000 samoprozvanih Ustaša kao da hrvatski građani nisu zaboravili da je upravo Andrej Plenković imenovao Krešimira Macana posebnim savjetnikom u Vladi RH, a prema već viđenim scenarijima u slučaju Ante Ramljaka i Martine Dalić kada su izbile afere u prvi plan na vlastiti zahtjev razriješen je dužnosti u Vladi RH i premijerov PR stručnjak Krešimir Macan. Kada vam se zamjenom teze pokuša nametnuti da ste pokušali izvesti ustaški državni udar postavlja se retoričko pitanje što premijer RH sa savjetnicima radi na čelu države čije građani pjevanjem pjesme “Lijepa li si” vrše državni udar?

Kao da su se natjecali tko će više pljunuti na hrvatske domoljube koji su odlučili dočekati Hrvatsku nogometnu reprezentaciju pa je predsjednik HSS-a Krešo Beljak nazvao Marka Perkovića Thompsona fašističkim smećem koje mu je pokvarilo dan. Indikativno je da mu uspjeh nisu pokvarili hrvatski reprezentativci koji slušaju glazbu fašističkog smeća, već se “njihovom” uspjehu veselio.

Nakon Žarka Puhovskog kojem se priviđa nacionalistički naboj držanjem ruke na srcu dok svira Hrvatska himna kao da himna postoji od trenutka kada postoji HDZ, bivšeg Račanovog, Josipovićevog i sada već Plenkovićevog savjetnika Krešimira Macana kojem je izvedba pjesme “Lijepa li si” pokušaj državnog udara koji nije uspio jer je mikrofon isključen, brutalnog napada Kreše Beljaka na Marka Perkovića Thompsona koji u 2018. godini Hrvate naziva fašističkim smećem što je notorna glupost orkestrianoj hajci na Vatrene i Marka Perkovića Thompsona priključuje se Denis Latin koji od Luke Modrića i Zlatka Dalića traži javnu ispriku za štetu koju su učinili ovoj zemlji, a pritom ne shvaćaju da nas cijeli svijet doživljava poput svjetskih prvaka za razliku od oligarhije koja nacionalni uspjeh smatra štetom.

Treba li uopće obraćati pozornost na osvrte “uglednog” psihijatra iz Varaždina Nenada Horvata koji poput navedenih pokušava produbiti već postojeće podjele u društvu terminima ”Džaba vam drugo mjesto i srebrna medalja kada ste govna, smeća i smradovi…” ili Jadranke Kosor koja za Marka Perkovića Thompsona smatra da ne ujedinjuje Hrvate što je na tragu izjave PR stručnjaka koji su u pjesmi “Lijepa li si” i “Geni kameni” vidjeli pokušaj neuspjelog državnog udara, a sve su to suradnici Andreja Plenkovića s obzirom da je bio kandidat zamjenik za predsjednika HDZ-a Jadranki Kosor kada je izgubila u izbornoj utrci od Tomislava Karamarka, a Krešimir Macan dojučerašnji bliski Plenkovićev savjetnik čije je savjete isti unovčio.

Ako promatramo hajku mainstream medija na uspjeh Hrvatske nogometne reprezentacije paralelu možemo povući sa pobjedničkim HDZ-om Tomislava Karamarka jer sada bi se svi htjeli ukrcati u pobjednički vlak i pokupiti dio kolača  i slavu iako su svojevremeno radili protiv interesa HDZ-a kao i kada je javnost okrenula leđa od Hrvatske nogometne reprezentacije. Uostalom, kao i u vrijeme Tomislava Karamarka kada se putem mainstream medija pokušalo javnosti razlučiti zašto je najbolje za HDZ i Vladu RH da Tomislav Karamarko odstupi sada se pokušava nametnuti teza manipulacijom javnog mnijenja kako je za sve najbolje da Dalić ode. I za Dalića i za naš nogomet iako je nogomet nadmašio i rezultate bivše države za kojom mnogi ugledni analitičari i novinari pate i dalje. 

U slučaju da Zlatko Dalić ostane na dužnosti izbornika Hrvatske nogometne reprezentacije za očekivati je nove permanentne napade na njega i hrvatske nogometne reprezentativce prilikom prvog idućeg kiksa. 

Vjerujem da će mu biti teško odlučiti između emocije i empatije koju posjeduje prema vlastitom narodu koji je stao iza Hrvatske nogometne reprezentacije i njega kao izbornika te odluke koju treba donijeti na vrhuncu vlastite trenerske karijere koju su 2006. godine donijeli Marcello Lippi nakon osvajanja Svjetskog nogometnog prvenstva u Njemačkoj sa Italijom kao i Zinedine Zidane nakon osvajanja tri uzastopna naslova Lige Prvaka sa Real Madridom, a usred sezone putem mainstream medija su ga nekoliko puta smjenjivali i tražili mu nasljednika u Madridu.

Mišljenja sam da jedino što Zlatka Dalića može zadržati na dužnosti izbornika Hrvatske nogometne reprezentacije je ako igrači i stručni stožer radi napaćenog hrvatskog naroda odluče napasti nadolazeće Europsko nogometno prvenstvo 2020. godine čije će se finale održati na Wembleyu i time završe san koji je započeo 2007. godine pod vodstvom Slavena Bilića kada je Hrvatska porazila Englesku 2:3 upravo u kolijevci nogometa. 

Ono što je Tomislav Karamarko bio u političkom smislu za HDZ i hrvatski narod to je Zlatko Dalić u nogometnom svijetu za Hrvatsku nogometnu reprezentaciju jer obojica vjeruju u ono što rade i nikada ne odustaju, pošteni su, ponizni i veliki su domoljubi koji posjeduju ljubav i empatiju prema vlastitom narodu što se kod Tomislava Karamarka vidjelo u slučaju zaštite nacionalnih interesa u pogledu INA - MOL dok kod Zlatka Dalića kako se u svijetu predstavlja sveti dres. Pritom su obojica spremna žrtvovati vlastitu poziciju radi boljitka hrvatskog naroda.

Sanjin Baković dipl.ing.