Dolazi li vrijeme za povratak Tomislava Karamarka?

Pin It

“Hrvatska je postala taoc jednoga čovjeka”

Kada je Tomislav Karamarko srušio vlastitu Vladu RH jer nije više dozvoljavao ucjenu MOST-a naletio je na orkestriranu paljbu mainstream medija pospješenu briselskim bojovnicima koji su pozvali vlastite stranačke kolege pisanim putem u Hrvatskom saboru da glasaju protiv stranačke odluke o rušenju vlastite Vlade RH.

Tada su Tomislava Karamarka percipirali liderom koji je spašavao vlastiti glavu radi nametnute afere, a Andrej Plenković stvorio je parlamentarnu većinu uz pomoć istog tog MOST-a ignorirajući potez Tomislava Karamarka.

Dapače tada je i sam Andrej Plenković pozivao na opstanak Vlade RH uz Davora Ivo Stiera, Dubravku Šuicu i Ivanu Maletić. Analogno tome možemo zaključiti kako je Andrej Plenković već drugi puta pogriješio sa MOST-om od čega prvi put kada je pozivao na suradnju iz Brisela, a drugi put uspostavljanjem Vlade RH sa istim ljudima iako je široj javnosti bilo jasno da od takvog političkog braka nema ništa.

Nakon što se Andrej Plenković uzdignuo na tron za mene do sada na najružniji mogući način u novijoj hrvatskoj političkoj povijesti iskoristivši orkestrirano cipelarenje Tomislava Karamarka od strane svih aktera koji nešto znače u hrvatskoj političkoj areni nije mu dugo trebalo da se nađe u situaciji identičnoj kao što se našao Tomislav Karamarko. Prisjetimo se trenutaka unazad pola godine kada je mandatar veleuvaženo ulazio na konzultacije kod predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović sa potporom od 91 potpis.

Za pretpostaviti je da je tada bio sam sebi najljepši i najpametniji u krugu prve dame RH iako je svima imalo pismenima u smislu političkog premišljanja bilo u potpunosti jasno da je riječ o prividnoj parlamentarnoj većini. Ali tko je tada mogao objasniti to osobi koja ne vidi dalje od ja, ja pa opet ja budući da je sam dobio izbore, sam imenovao ministre, te je sam dobio potporu dosada najvećeg broja potpisnika uvjeravajući javnost i svijet kako je riječ o neviđenoj stabilnosti nadolazeće Vlade RH. Tada mu nije trebao niti nezavisni general Željko Glasnović, jer Andrej Plenković imao je osigurače u SDSS-u, MOST-u te uvjetnoj potpori HSS-a. Gdje je sada nestao 91 potpis?

Pola godine kasnije Plenkovićev brod našao se u ozbiljnim problemima nakon što je Andrej Plenković na sjednici Vlade RH smijenio MOST-ove ministre, te telefonskim putem dovršio čistku preostalih kadrova MOST-a unutar Vlade RH. No, tada HDZ-ovci iako nisu znali za potez premijera RH uvjeravaju javnost kako situacija nije ista kao u vrijeme Tomislava Karamarka, te da vlastita Vlada RH nije srušena, jer prema njihovim razmišljanjima Karamarko je Vladu RH srušio, a Plenković je smijenio ministre.

Da je riječ o saniranju vlastite štete ispred javnosti potvrđuje nam nedovoljan broj ruku u uspostavi parlamentarne većine, a situacija nije uopće drugačija u odnosu na prošlu Vladu RH kada se Tomislava Karamarka pozivalo na ostavku. Razlika je jedino u tome što je Andreja Plenkovića od pada privremeno spasila osoba poput Tomislava Sauche kojoj je svojevremeno skinut imunitet radi afere dnevnice, a Tomislava Karamarka pozvao je na ostavku Milijan Brkić čime je bio proizveden dodatni potres u samoj stranci kao i u očima javnosti.

Potpisati dva tjedna prije smjenu ministra Zdravka Marića, a zatim glasati za njegov ostanak u Vladi RH pandan je potezima okrivljenika koji se nađu na optuženičkoj klupi radi nečasnih dijela, a u međuvremenu promjene iskaz iz njima znanih razloga, te umjesto zatvorske kazne dobiju za kaznu guliti krompire.

Što će tek javnost misliti nakon što je Andreja Plenkovića spasila bivša osoba od povjerenja Zorana Milanovića optužena u aferi dnevnice čija je istraga proširena, a danas vidimo kako Tomislav Saucha radi zdravstvenog stanja nije sposoban doći sam na konzultacije kod predsjednice RH. Očigledno je riječ o nestabilnoj osobi koja je izgubila onu bahatost iz vremena Zorana Milanovića. U kojem smjeru može uopće ići daljnji postupak i hoće li građani vjerovati u vjerodostojnost institucija teško je za povjerovati.

Kako se danas osjeća Milijan Brkić koji je u vrijeme Tomislava Karamarka zastupao tezu opstanka Vlade RH budući da je bio protiv rušenja bivše Vlade RH sa MOST-om i premišljao poput briselskih bojovnika čime je davao legitimitet MOST-u iako je svima bila vidljiva misija MOST-a? Osjeća li grižnju savjest ili se drži i dalje teze kako nakon velikih ljubavi dođe do velikih svađi u braku?

Danas vidimo kako je on senzibilan prema narodu kako narod ne bi bio oštećen za dodatnih 120 milijuna kuna ukoliko dođe do novih izbora, a to što je Andrej Plenković smjenom MOST-ovih ministara srušio vlastitu Vladu RH koja u parlamentu ne može osigurati većinu od 76 ruku više ne vidi problem iako je “Hrvatska postala taoc jedne osobe”.

Pitanje je znači li mu išta što HDZ i nakon tjedan dana ne može javnosti pokazati 76 potpisa i  izabrati novog predsjednika Hrvatskog sabora, već se zaključuje rad današnje sjednice Hrvatskog sabora do 24. svibnja 2017. godine kako bi se smirile strasti dok predsjednica RH započinje sa novim krugom konzultacija parlamentarnih stranaka jer u ovom trenutku ne postoji parlamentarna većina. Logičan potez, jer kada bi danas HNS, IDS ili HSS podržao Plenkovićevu vladu nestali bi sa političke scene, dok iza izbora ukoliko da do suradnje dođe poprimaju se drugačiji obrisi, a akteri se nadaju da će birači zaboraviti izdaju ukoliko do nje dođe.

S obzirom da Andreja Plenkovića danas neće biti na konzultacijama kod predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, već će otputovati u Austriju očigledno je da nas kampanja lokalnih izbora očekuje bez većine u parlamentu radi čega će biti uzeta stanka. Cijela ta priča dobiti će završni epilog nakon lokalnih izbora koji će ovisiti i o samom rezultatu mnogih stranaka pa i samog HDZ-a što će odrediti slijedi li odgođeni lom, te tko će biti novi slučaj Saucha koji će spašavati vjerodostojnost Plenkovićeve vlade koja je odavno pala na izboru pojedinih ministara.   

Sve se to moglo izbjegnuti, jer ako je Tomislav Karamarko radi interesa Republike Hrvatske prepustio premijersko mjesto nestranačkom predsjedniku Vlade RH mišljenja sam da je Zdravko Marić mogao prepustiti ministarsku fotelju, jer nije valjda on jedini nestranački financijski stručnjak među 207.000 članova HDZ-a.

Trenutno se pokušava generala Željka Glasnovića prezentirati izdajnikom, a pritom se zaboravlja da je odbačen još uoči konstituirajuće sjednice Hrvatskog sabora kada Andreju Plenkoviću nije trebao njegov glas, a ostanu li Bruna Esih i Zlatko Hasanbegović uz Željka Glasnovića vjerodostojni pri izjavi da neće sudjelovati u Vladi RH sa HNS-om, IDS-om i SDSS-om za očekivati je nove izbore, jer tada Vlada RH pada na 70 ruku u slučaju da Andrej Plenković ne uspije presložiti Vladu RH sa strankama ljevice poput HNS-a, IDS-a ili Beljakova HSS-a koji će vlastitu snagu testirati na lokalnim izborima.

Bruna Esih morati će se odlučiti je li autentična HDZ-ovka u odnosu na Plenkovićevog kandidata Dragu Prgometa koji stranke mijenja prema vlastitom interesu ili će spašavati Andreja Plenkovića kao što je to učinila u slučaju Marić dok su njezinu fanovi očekivali suprotno što se vidjelo na društvenim mrežama kada joj je sasuta neviđena paljba uvredi. Je li riječ o taktičkom potezu koji će na kraju pokazati se ispravnim vrijeme će pokazati. Lijepo je sjediti na dvije stolice dok se sami ne dovedemo u situaciju da je naš glas presudan.

Što će se događati sa MOST-om nakon ostavke “Bože Katetera” u Hrvatskome saboru ostaje nam tek za vidjeti, iako je MOST-ova vjerodostojnost pala u vodu onog trenutka kada su podržali Lex Agrokor, a pritom su u rukama imali represivne aparate sa kojim nisu ništa poduzeli. Ostalo je sve retorika trlja baba lan da joj prođe dan ili  Grmojina galama kao da je ovog trenutka provirio iza Dinarida, a cijelo vrijeme spavao je zimski san.

Andrej Plenković pokušao je zamjenom teze vlastitu nemoć prebaciti kao poraz oporbe koja nije uspjela prikupiti 76 ruku zahvaljujući optuženom Tomislavu Sauchi u aferi dnevnice koji je očigledno spašavao sam sebe.

Pritom je zatajio javnosti kako je zapravo on najveći gubitnik u cijeloj toj priči koji je tijekom šest mjeseci izgubio potporu 14 mostovih saborskih zastupnika uz 5 hss-ovih što ga je srušilo na 72 ruke u Hrvatskom saboru iako mu leđa čuva Milorad Pupovac koji na komemoraciji u Jasenovcu njeguje odnose sa oporbenim strankama ljevice u slučaju promjene društvene političke klime u Republici Hrvatskoj.

Priprema li se Andreju Plenkoviću pad po principu kao što se i uzdignuo na tron ovisiti će svakako o rezultatima lokalnih izbora, te o preslagivanju sa strankama lijevog centra kada bi se HNS-u moglo ponuditi gospodarstvo, HSS-u poljoprivreda, IDS-u turizam, dok SDSS-u mjesto potpredsjednika Vlade RH.

U suštini dođe li do navedenog preslagivanja pitanje je koliko je dugoročna nova neprirodna suradnja, a da ne govorim što bi mislili birači koji bi bili u potpunosti prevareni. Svidjelo se to nekome ili ne Tomislav Karamarko svakim danom ima sve više argumentata za svojim povratkom, a među njima je Plenkovićevo ponavljanje pogreške sa MOST-om i  lažno uvjeravanje javnosti u stabilnost države, potpora SDSS-a za što bi se Tomislava Karamarka razapelo na stup srama, izgubljena arbitraža INA - MOL, izgubljena arbitraža u pogledu mirovina HVO-e u Ženevi o čemu i danas svi šute, famozni Lex Agrokor, te očigledna potreba za promjenu društvene klime što je zagovarao i sam Tomislav Karamarko.

Neovisno o tome očekuje li nas manjinska Vlada RH uvjeren sam da će doći trenutak kada će se svi zajedno morati ispričati Tomislavu Karamarku!

 

Sanjin Baković dipl.ing