Plenković umjesto da vrati HDZ narodu proziva Esih da vrati mandat HDZ-u

Pin It

Kada osoba poput Brune Esih uspije osvojiti 10.471 preferencijalni glas, a cijelo društvo od Gordana Jandrokovića (808), Darinka Kosora (497), Željka Reinera (1.672), Davora Božinovića (475), Zvonka Milasa (691), Ljubice Lukačić (169), Željka Turka (1.169), Josipa Bilavera (635), Margarete Mađerić (1.509), Dijane Zdravec (284), Gabrijele Matić (413), Dubravke Brezak Stramać (344) zajedno osvoje 8.666 glasova postavlja se retoričko pitanje od koga to Andrej Plenković zahtjeva da HDZ-u vrati mandat?  

Andrej Plenković kao da ne želi shvatiti da Bruna Esih nije dobila mandat u Hrvatskom saboru poklonom od strane predsjednik HDZ-a, već vlastitim preferencijama sa niskog jedanaestog mjesta kandidacijske liste na koju je postavljena od strane predsjednika HDZ-a odnosno Nacionalnog vijeća HDZ-a koje je potvrdilo kandidacijske liste prije predaje u DIP.

Da bi Bruna Esih ušla u Hrvatski sabor morala je preskočiti najmanje šest kandidata koji su se nalazili na istoj listi na način da ih preskoči na temelju većeg broja preferencijalnih glasova, a pritom je morala prikupiti više od 10% glasova na istoj listi budući da je pravilo propisano Zakonom o izborima zastupnika u Hrvatski sabor.

Bruna Esih ne samo da je osvojila više od navedenih 10% propisanim Zakonom o izborima zastupnika u Hrvatski sabor, već je prikupila veći broj preferencijalnih glasova od preostalih dvanaset kandidata koje je ostavila iza sebe ako izuzmemo kao trinaestog Andreja Plenkovića koji je bio nositelj liste kao akademik Željko Reiner godinu dana ranije kada je osvojio 23.307 preferencijalnih glasova i kandidat za predsjednika Vlade RH.

Kada osoba poput Brune Esih uspije osvojiti 10.471 preferencijalni glas, a cijelo društvo od Gordana Jandrokovića (808), Darinka Kosora (497), Željka Reinera (1.672), Davora Božinovića (475), Zvonka Milasa (691), Ljubice Lukačić (169), Željka Turka (1.169), Josipa Bilavera (635), Margarete Mađerić (1.509), Dijane Zdravec (284), Gabrijele Matić (413), Dubravke Brezak Stramać (344) zajedno osvoje 8.666 glasova postavlja se retoričko pitanje od koga to Andrej Plenković zahtjeva da HDZ-u vrati mandat?  

Nije Bruna Esih ušla kao zamjena poput Ljubice Lukačić sa 169 glasova u Hrvatski sabor kojoj je premijer RH dodijelio zamjenski mandat. Za razliku od svih navedenih koji su se nalazili na istoj listi jedina je uspjela opravdati dobiveni mandat u Hrvatskom saboru budući da su iza nje stali birači koji su prepoznali njezin dosadašnji rad i program na temelju kojeg se temeljila u samoj kampanji.

Uspjeh je još veći kada vidimo da je nadmašila prema preferencijama bivše i sadašnje ministre, aktualne državne tajnike, bivšeg predsjednika Hrvatskog sabora i sadašnjeg potpredsjednika Hrvatskog sabora, aktualnog predsjednika mladeži HDZ-a, koalicijske partnere, a da se pritom kandidirala prvi puta na izborima u srazu sa već isprofiliranim imenima koja su iza sebe imala stranačku infrastrukturu.

Također, Bruna Esih dokazala je kako joj Andrej Plenković nije poklonio mandat rezultatom na lokalnim izborima kada je u utrci za gradonačelnika Grada Zagreba porazila Dragu Prgometa koji je bio prvi izbor Andreja Plenkovića s obzirom da je osvojila 36.211 glasova u odnosu na 18.478 glasova koliko je osvojio Drago Prgomet. Andrej Plenković umjesto da prizna osobni poraz proziva Brunu Esih.

Nakon svega Andrej Plenković usudi se prozvati Brunu Esih koja mu sa Zlatkom Hasanbegovićem i Željkom Glasnovićem nije srušila većinu u Hrvatskom saboru kada se izglasavao za predsjednika Hrvatskog sabora Gordan Jandroković koji će ostati poznat po tome da mu je 76 glas bio bivši SDP-ovac i Milanovićev bivši bliski suradnik Tomislav Saucha javnosti prepoznatljiv po aferi Dnevnice.

Očigledno da u tankoj većini Andreju Plenkoviću potreban je svaki glas pa zamjenom teze i manipulacijom javnog mnijenja pokušava nametnuti morlanu obvezu Bruni Esih da vrati mandat koji je sama zaslužila što dokazuju i rezultati na lokalnim izborima.

Andrej Plenković osim što vidi neprijatelje u osobama koje žive demokršćanske vrijednosti i nastoje implementirati vlastiti pogled na društvo u cijelini i program za bolju Hrvatsku iz ljubavi prema domovini trebao bi vratiti HDZ narodu. Ali ne na način kao što je to učinio prevarom vlastitih birača tako da je za ministre postavio kadrove  koji su financirali druge stranke poput Martine Dalić ili približi neprirodne saveznike poput Milorada Pupovca i HNS-a za koje je pitanje vremena kada će se vratiti SDP-u, a našu će opciju kazniti vlastiti birači kao nakon vladavine u Sanader-Kosor eri.

Kada se već Andrej Plenković i njegovi sljedbenici poput Branka Bačića vole hvaliti kako HDZ nije bio nikada jači jer imaju od predsjednika Vlade RH, Predsjednice RH i predsjednika Hrvatskog sabora mogli su ispred javnosti obznaniti odgovor na pitanje je li to njihova zasluga i koliko im je ministara iz Vlade RH glasalo protiv Kolinde Grabar Kitarović?

Ako uzmemo u obzir da je Milan Kujundžić bio protukandidat HDZ-ovoj kandidatkinji na predsjedničkim izborima i direktno odbio 112.585 glasova, a Martina Dalić prebjegla Ivi Josipoviću sramite se obojica, jer obmanjujete javnost neistinama i lažima. Nagradili ste sve koji su rušili HDZ u vrijeme Tomislava Karamarka.

HDZ je imao predsjednicu RH Kolindu Grabar Kitarović i u vrijeme Tomislava Karamarka s obzirom da je predložena upravo od strane samog Karamarka kao i predsjednika Hrvatskog sabora u liku akademika Željka Reinera za razliku od podobnog Gordana Jandrokovića, a imao bi i predsjednika Vlade RH u liku i dijelu Tomislava Karamarka da na kraju nije postala u potpunosti jasna misija MOST-a i Bože Petrova u sinergiji sa svima koji su rušili Tomislava Karamarka sa pozicije prvog potpredsjednika Vlade RH.

U suštini na nepravdi i tuđoj nesreći mnogi danas ubiru plodove uspjeha od Tomislava Karamarka koji je platformu stvarao tijekom četiri godine sa pet pobjeda u nizu, a pritom zaboravljaju da je njihov najveći uspjeh i dalje poraz na parlamentarnim izborima 2011. godine i devastiranje HDZ-a kao što to sada čine kadrovskim rješenjima.

Kada pojedinci djeluju poput moralnih vertikala mogli bi se makar javno ispričati lideru koji je HDZ doveo na pobjedničku platformu s obzirom da to nalaže kućni odgoj i za to nije potrebna krunica u ruci, a pritom je Tomislav Karamarko štitio nacionale interese dok su ga pojednici poput Milijana Brkića pozivali na ostavku, a Andrej Plenković vidio je taoca u osobi koja je štitila nacionalne interese u slučaju INA-MOL, dok nas je Božo Petrov uvjeravao u pozitivan krajnji ishod na Međunarodnom sudu u Ženevi. Arbitražni postupak u Ženevi pokazao je da svi zajedno niste vrijedni spomena tog imena na čijim rezultatima i radu danas poentirate.

Kadrovska rješenja provode se kao u vrijeme bivšeg komunizma kada su skladištari postajali direktori, a danas ministri mijenjaju resore iz graditeljstva u upravu ili rada i mirovinskog sustava u energetiku upravo prema spomenutom obrascu kao da nemamo kompetentne i obrazovane kadrove za navedene resore. Sjetite se imena Nade Šikić i njezine žrtve prema Hrvatskoj, no ona je očigledno Karamarkov kadar pa njezine kompetencije i akademski stupanj ne zadovoljavaju uvjete i način rada.

 

Sanjin Baković dipl.ing.