Sanjin Baković:Brkićev konačni obračun sa Plenkovićem ili opravdani razlog za skidanje HOS-ove ploče

Pin It

Izjaviti da hrvatski branitelji nisu išli u Domovisnki rat pjevajući “Druže Tito mi ti se kunemo” , a pritom nam dovesti na tron Andreja Plenkovića, Vladimira Šeksa, Milorada Pupovca, Mesićev HNS, Milanovićevog Tomislava Sauchu notorna je glupost budući da je riječ o populističkom potezu za masu koja ne vidi šire od stada ovaca.

Obnašanje dužnosti zamjenika predsjednika HDZ-a podrazumijeva lojalnost naspram prvog čovjeka HDZ-a što nalaže sama logika stvari, jer nitko ne želi postaviti uza sebe osobu koja će na direktan ili indirektan način raditi protiv osobe koja vas je na tu funkciju postavila. Još iz vremena Drage Prgometa kada je Tomislav Karamarko pobijedio Milana Kujundžića na unutarstranačkim izborima 2012. godine dužnost zamjenika predsjednika HDZ-a služila je za rušenje prvog čovjeka stranke. Drago Prgomet umjesto da se priključio radu pobjedničkog HDZ-a od prvog je dana provodio opstrukcijsku retoriku do konačnog istupanja iz stranke kao što je to učinio i Milan Kujundžić, dok je Jadranka Kosor bila isključena iz HDZ-a.

Da su radili protiv vlastite stranke dokazuje kandidatura Milana Kujundžića u srazu sa HDZ-ovom kandidatkinjom za predsjednicu RH Kolindu Grabar Kitarović, dok je Jadranka Kosor završila je na listi Ive Josipovića, Slavka Linića i Radimira Čačića, a Drago Prgomet koji je slovio kao SDP-ov zec u šeširu prema riječima Dubravke Šuice završio na listi MOST-a, HRIDI, te u stanu Ante Kotromanovića iz čega možemo zaključiti kako su svi navedeni odbijali glasove od svoje matične stranke kako bi se srušio predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko. Ne zaboravimo niti Martinu Dalić koja je otrčala Ivi Josipoviću, a koja danas “spašava” HDZ kao povratnica.

Kada je većina članova stranke pomislila da se riješila SDP-ova zeca u šeširu, a Tomislav Karamarko se zahvalio na Šeksovim uslugama budući da je na unutarstranačkom Izbornom saboru HDZ-a kao jedini kandidat izabran Milijan Brkić, glavni operativac Karamarkovog HDZ-a i osoba od izrazita povjerenja uslijedio je hladan tuš, jer HDZ-ovci su doživjeli ono što nisu uspjeli u vrijeme Drage Prgometa.

Zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić koji je već uoči unutarstranačkog Izbornog sabora HDZ-a stupio u kontakt sa Vladimirom Šeksom i srušio Tomislava Karamarka kada je krenula sinkronizirana paljba traženja ostavke na način koji sam opisao u prethodna dva članka preko Andreja Plenkovića, Ivana Anušića, Ivane Maletić, Maria Kapulice uz Josipa Manolića i Stjepana Mesića koji su djelovali medijski, da bi na kraju istu zatražio i Milijan Brkić s obzirom da je znao da dok Tomislav Čuljak kao osoba zadužena za pregovore obmanjuje Tomislava Karamarka prezentirajući jedno, a Milijan Brkić na terenu odrađivao je drugo sa Milanom Bandićem i Branimirom Glavašem koji su se u konačnici odmakli od preslagivanja iako je Vlada RH bila presložena bez Milorada Pupovca. Mentori iz pozadine poput Vladimira Šeksa isticali su kako u politici ponekad nije sve kako vam se čini, dok je Stjepan Mesić već tada vidio hodajućeg političkog mrtvaca kao da Tomislav Karamarko nije znao što mu se priprema u vlastitim redovima od najbližih suradnika.

Tomislav Karamarko je srušen uz pomoć Pašalićeve i Šeksove infrastrukture kada je glavnu rolu odigrao Milijan Brkić kako bi dobili za predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića kojeg se putem mainstream medija postavljalo još od izborne noći 8.11.2015. godine. Osim što smo ostali bez uspješnih bivših ministara Zlatka Hasanbegovića, Nade Šikić, Antona Klimana, Josipa Buljevića, Bernardice Juretić, Darka Horvata, Predraga Šustara i Mire Kovača HDZ-ovci su za zamjenu dobili manjinskog partnera Milorada Pupovca i Furio Radina, isti onaj MOST koji je izvana rušio Tomislava Karamarka budući da mu nisu htjeli dozvoliti da obnaša dužnost predsjednika Vlade RH iako je pobijedio na parlamentarnim izborima do trenutka kada su obmanjivali javnost putem Bože Petrova da će Hrvatska dobiti arbitražu protiv MOL-a. Na kraju se pokazalo kako je Tomislav Karamarko bio u pravu. Zatim smo ostali bez MOST-a, jer Božo Petrov za razliku od HDZ-a nije štedio Ivicu Todorića dok se zalagao za glavnog MOST-ovog financijera Branka Roglića koji je iskoristio pad samog Ivice Todorića pokrenuvši blokadu Gazdinog koncerna traživši naplatu.

Izbacivši MOST iz koalicije dobili smo žrtvovanog novog ministra obrazovanja Pavu Barišića nakon ostavke Davora Ivo Stiera u ministarstvu vanjskih i europskih poslova, a spašavanju Andreja Plenkovića priključio se Mesićev HNS koji hvali vlastiti kadar u liku Davora Božinovića i Tomislava Sauchu koji se iz Remetinca vratio u saborske klupe. Iz stranke je istupio Zlatko Hasanbegović koji nije htio sudjelovati u moralnoj kaljuži priklonivši se nezavisnoj listi Brune Esih uz Željka Glasnovića čiju retoriku HDZ ne prihvaća od odlaska Tomislava Karamarka, a sve nam je to omogućio Milijan Brkić i Tomislav Čuljak uz navedene prilikom rušenja Tomislava Karamarka.

Stoga izjaviti da hrvatski branitelji nisu išli u Domovisnki rat pjevajući “Druže Tito mi ti se kunemo” , a pritom nam dovesti na tron Andreja Plenkovića, Vladimira Šeksa, Milorada Pupovca, Mesićev HNS, Milanovićevog Tomislava Sauchu notorna je glupost budući da je riječ o populističkom potezu za masu koja ne vidi šire od stada ovaca. Još kada to izjavi intelektualac u rangu zamjenika predsjednika HDZ-a i potpredsjednika Hrvatskog sabora misleći da ljudi još padaju na izlizano domoljublje pojedinca koji su nam doveli spomenute na vlast. Zašto nam veliki domoljub javno ne objasni radi kojih i čijih interesa je izdao Tomislava Karamarka i zašto mu se nije ispričao nakon izgubljene arbitraže sa MOL-om?

Sve se to događa paralelno sa izjavom Andreja Plenkovića koji traži kompromisno rješenje kako bi sačuvao vlastitu poziciju pa je primoran pronaći način kako će zamijeniti HOS-ovu ploču da Vlada RH ne bi pala, jer u suprotnom  napustiti će ga HNS-ovci u sinergiji sa manjinskim partnerima Miloradom Pupovcem i Furiom Radinom što sam objašnjavao već u sklopu napuhanih anketa koje će se ispuhati izlaskom spomenutih iz koalicije.

S jedne strane imamo da zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić nakon što je srušio Tomislava Karamarka kreće u rušenje Andreja Plenkovića kojeg je postavio sa infrastrukturom koja ga sada skida, dok s druge strane imamo predsjednika HDZ-a i predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića koji ispituje kako zamijeniti HOS-ovu ploču iako je 1. listopada 1991. godine predsjednik RH Franjo Tuđman donio zapovijed da postrojbe HOS-a ulaze u sastav zapovjedništva zbornih područja OSRH, kao i da je znakovlje postrojbi HOS-a službeno odobrilo Ministarstvo obrane 1994. godine sukladno odredbama Službovnika OSRH o znakovlju postrojbi OSRH iz čega je evidentno da “sporna ploča” nema veze sa ustaškim pozdravom “ZA DOM SPREMNI” koji se koristio za vrijeme II. svj. rata, a što nameće oporba u sinergiji sa HNS-om i Plenkovićevim koalicijskim manjinskim partnerima. Zatvara li Andrej Plenković i dalje oči kako su pod HOS-ovim obilježjem ginuli hrvatski branitelji u Domovinskom ratu i je li narodu napokon jasno tko u sklopu SDP-ove interpelacije u Hrvatskom saboru nameće retoruku ili “mi” ili “oni”, a ljestve im drže Plenkovićevi koalicijski saveznici?

Kako to da se ministar unutarnjih poslova Davor Božinović nije pojavio na jučerašnjem antifašističkom skupu gdje se isticala zastava sa petokrakom koju je koristio agresor na Republiku Hrvatsku ili srp i čekić koji su se koristili za vrijeme totaliranog režima za vrijeme mračnog doba komunizma Josipa Broza Tita kada su Hrvati završavali pod zemljom za krivu izgovorenu riječ, ali kaznene prijave protiv Marka Perković Thompsona uredno su se podizale radi “Bojna Čavoglave” koja do sada nikome nije smetala diljem Lijepe naše?

Isti onaj Davor Božinović koji je izjavio u jednom intervju-u kako nije “kliknuo” sa Tomislavom Karamarkom, a koji je završio Opštenarodnu obranu i državnu samozaštitu, te se zaposlio 1986. godine u Republičkom sekretarijatu za narodnu obranu. Pa kako su uopće mogli kliknuti kada je Tomislav Karamarko ostao bez putovnice radi verbalnog delikta od 1982. do 1989. godine, sin je hrvatskog vojnika, a ne sin oficira JNA, dok je Karamarkov otac sudionik Križnog puta i logoraša u BG? Naravno, prema niti jednoj osnovi.

Ako sagledamo nedostatak sinergijskog djelovanja između prva dva čovjeka HDZ-a  postavlja se retoričko pitanje skida li zapravo Milijan Brkić ploču HOS-a ili Andreja Plenkovića?

Je li Milijan Brkić uopće vjerodostojan s obzirom da  je postavio Andreja Plenkovića rušenjem Tomislava Karamarka, te omogućio povratak Kujundžića, Prgometa i Dalićke u HDZ, kao i koaliciju sa Miloradom Pupovcem uz preslagivanje unutar kojeg su se svi uvukli u moralnu kaljužu?

Ne skine li Milijan Brkić ploču HOS-a u prenesernom značenju dobijemo kako je srušen Andrej Plenković i Vlada RH kao i kada je srušio prethodnu Vladu RH i bivšeg predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, jer Andrej Plenković nema više što tražiti na novim izborima, jer ih samostalno ne može pobijediti, a niti će imati sa kime koalirati s obzirom da se posvadio sa svima. Skine li se ploča HOS-a tada će Milijan Brkić opravdati svoji naum i pokazati javnosti na koji način i zašto je žrtvovao Tomislava Karamarka prilikom dovođenja Andreja Plenkovića, a zatim do koalicije sa HNS-om i Miloradom Pupovcem.

Padne li Andrej Plenković kojem se stolica trese više nego ikada do sada budući da se digla i braniteljska populacija koja je demontirala skupa sa HDZ-om Ivu Josipovića postavlja se pitanje koga će HDZ istaknuti?

U raznim kombinacijama spominju se imena Davora Ivo Stiera, Tomislava Tolušića, Mire Kovača pa čak i Ivane Maletić, a hoće li netko od njih biti dovoljno potentan odnosno nadražljiv nakon anemičnog Andreja Plenkovića pitanje je na koje ćemo dobiti odgovor nakon raspleta misterija sa pločom HOS-a, a do tada nam ostaje za vidjeti tko će koga srušiti i radi čijih interesa?!

Također, padne li Andrej Plenković dolazi do unutarstranačkih izbora koji se odgađaju iz nepoznatih razloga, a ako je za vjerovati ljudima koji su srušili bivšeg predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka radi INA-MOL što je na kraju demantirala međunarodna presuda u Ženevi u korist bivšeg predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka za pretpostaviti je da je pitanje vremena odnosno trenutka kada će Andrej Plenković otići na način na koji je došao o čemu govorim od samog početka iako nas se uvjeravalo sa 91 potpisom o stabilnosti u Republici Hrvatskoj. Skine li ploču HOS-a zadržati će Milorada Pupovca i koalicijske partnere sa lijevog spektra, a izgubiti desno krilo HDZ-a što će dovesti do njegovog definitivnog kraja u političkoj areni u Republici Hrvatskoj. U suštini Andrej Plenković našao se po prvi puta u neubranom grožđu gdje mu se trese potpora neprirodnih koalicijskih partnera kao i najbližih suradnika.

Analogno tome na nadolazećim unutarstranačkim izborima dužnost zamjenika predsjednika HDZ-a nakon Drage Prgometa i Milijana Brkića postati će sinonim za izdaju predsjednika HDZ-a umjesto za vjernost i nagradu za uspješan stranački rad budući da se koristi za rušenje predsjednika HDZ-a, a hoće li se netko više htjeti kandidirati na tu nezahvalnu funkciju ostaje nam tek za vidjeti kao i čekaju li nas novi parlamentarni izbori radi krize vlasti.

Sanjin Baković dipl.ing.