Sanjin Baković: Karamarkov bljesak uoči Oluje

Pin It

Nakon javnog nastupa u Podcast Inkubatoru tijekom kojeg je Tomislav Karamarko u prirodnom i opuštenom izdanju odgovarao uživo na pitanja hrvatskih građana, a pritom razlučio javnosti putem školskih primjera vlastiti put uključivanja u politiku, odnose s Manolićem i Mesićem, stradavanje u vrijeme privatizacijske pljačke, popularnost u vrijeme Sanaderove i Kosoričine Vlade, pobjede na unutarstranačkim izborima, opstrukciji u preslagivanju i padu Vlade RH iz razgovora za 7dnevno odnosno intervjua može se iščitati Karamarkova odlučnost u pogledu povratka čiji je akcenat stavljen na pomirbu domoljuba.

Naime, Republika Hrvatska nalazi se na prekretnici između Karamarkove pobjedničke domoljubne filozofije stvorene na pet pobjeda u nizu koja je uzdignula HDZ iz pepela nakon ostavštine Sanader - Kosor i stvorila preduvjete HDZ-u pa zatim i nametnutom Andreju Plenkoviću za nastavak pobjedničkog niza i politike aktualnog predsjednika Vlade RH koji se temelji na neformalnoj Velikoj koaliciji budući da održavanje Andreja Plenkovića na aparatima ovisi isključivo o političkim interesima Milorada Pupovca, Furio Radina, Ivana Vrdoljaka, Tomislava Sauche, Radimira Čačića, Milana Bandića i Silvana Hrelje, a sve su to redom svjetonazorski anti-hadezeovci kao što je to do 2011. godine bio i sam Andrej Plenković.

Stoga, Tomislav Karamarko jedini je koji je u hrvatskoj javnosti iskomunicirao da je HDZ ponovno odlutao s demokršćanske trase dajući neojugoslavenskoj ljevici umjetno disanje što su mainstream mediji sinkronizirano prešutili, a iz čega je vidljivo kakav tip političke oligarhije zastupaju što je pandan tezi iz prethodnog odlomka. Umjesto da se radi na stvaranju jakog koalicijskog partnera na desnom spektru kako bi se izbjegla paradigma lijevo - liberalnog HDZ-a zakamufliranog ispod skute desnog centra u kojoj su glavni režiseri navedene individue koje su sve redom podržavale Ivu Josipovića u srazu s Kolindom Grabar Kitarović održava se status quo kako bi se održalo na političkom životu Andreja Plenkovića u strahu od povratka Tomislava Karamarka.

Operacijom Oluja oslobođena su okupirana područja Republike Hrvatske pod nadzorom pobunjenih Srba, na kojima je bila uspostavljena paradržava Republika Srpska Krajna bez ikakvog međunarodnog priznanja. Operacijom je vraćen u hrvatski ustavno pravni poredak cijeli okupirani teritorij osim istočne Slavonije. Ako pobjedničku tezu o VRO Oluja promatramo kroz kontekst Karamarkovog bljeska uoči Oluje tada dolazimo do zaključka kako uspostavljena paradržava bez ikakvog međunarodnog priznanja nije imala legitimitet kao što niti dan danas nema legitimitet Plenkovićeva koalicija predvođena s Miloradom Pupovcem, a niti priznanje hrvatskog naroda jer HDZ-ovci nisu glasali za HDZ na parlamentarnim izborima 2016. godine kako bi za koalicijske partnere dobili neprirodne saveznike koji su im permanentno posrednim putem urušavali matičnu stranku do trenutka postavljanja na tron Andreja Plenkovića, a danas to čine neposrednim.

Ne čudi nas izjava Tomislava Karamarka da je spreman odazvati se bude li potreban hrvatskom narodu jer za razliku od Andreja Plenkovića koji je veličanstvene domoljubne skupove nazivao marginalnim skupinama koje žele ugroziti stabilnost Republike Hrvatske odnosno političkog establishmenta s lijevog i desnog spektra bivši lider HDZ-a Tomislav Karamarko osjetio je puls hrvatskog naroda temeljen na domoljubnom zajedništvu kao i u vrijeme dok se duh domoljubnog zajedništva osjećao i na HDZ-ovim skupovima.

Analogno tome citirati ću jučerašnju misao Tomislava Karamarka “Jedino iskrenom pomirbom i zajedništvom domoljuba, suverenista i kršćanskih demokrata moguće je stvoriti kritičnu masu za promjene u Ustavu Republike Hrvatske, a to se može ostvariti ili stvaranjem nove, snažne političke i suverenističke opcije koja bi polučila odlične, čak pobjedničke rezultate na budućim izborima, ili na masovnom narodnom referendumu. Iskrena pomirba na desnom političkom spektru i politička suradnja na kršćanskim svjetonazorskim temeljima osnovni je preduvjet za bilo kakav napredak Hrvatske. To pomirenje je i osnovna pretpostavka za zaustavljanje demografskog sloma Hrvatske. To pomirenje je moguće i čini mi se da je došlo vrijeme za sazrijevanje svijesti o tome. U cijeloj EU događaju se slični procesi i ta politička ideja domoljublja protkanog  suverenizmom postaje itekako konkurentna na političkom tržištu.”

Drage Hrvatice i Hrvati, čestitam vam „Dan pobjede i domovinske zahvalnosti“ i „Dan hrvatskih branitelja“ u vjeri kako će se Karamarkov bljesak pretvoriti se u Oluju koja će iznjedriti novog hrvatskog Orbana na temeljima poraženog diktatorskog režima bivše Jugoslavije uspostavom Republike Hrvatske  i uvođenjem demokratskog i parlamentarnog poretka, na temeljima poražene velikosrpske zločinačke namjere u Domovinskom ratu i poraziti komunističke povijesne mitomanske falsifikate koji i danas ideološki teško opterećuju našu političku svakodnevnicu. Istina bi neminovno iznjedrila neki oblik lustracije i oslobodila Hrvatsku mentalno komunističkih i neojugoslavenskih ostataka.

Uostalom, kao što je Tomislav Karamarko istaknuo i sam predsjednik Tuđman u svom zadnjem proročanskom govoru na aerodromu Pleso priznao je da njegov „zavnohovski“ model pomirbe nije uspio i to riječima:

„ Nećemo dopustiti ostacima jugokomunističkog sustava, niti jugo Srpskog, stanje kakvo smo bili zatekli u Hrvatskoj uspostavom hrvatske slobode i demokracije. Nećemo dopustiti da nam sve to dovedu u pitanje. Nećemo to dopustiti tim jugo komunističkim ostacima, ali ni onim političkim diletantima, bezglavim smušenjacima koji ne vide o čemu se zapravo radi danas u Hrvatskoj i u Svijetu sa kojekakvim regionalnim planovima…Nećemo dopustiti onima koji se vežu i sa crnim vragom protiv hrvatske slobode i hrvatske nezavisnosti, ne samo sa crnim, nego i zelenim i žutim vragovima…”

Dakle, sve što je Tuđman kazao da nećemo dopustiti sve je to danas dopušteno i demonstrira se pred našim očima u kojekakvim trgovačkim koalicijama s onima koje je Tuđman jasno locirao u tom svom proročanskom govoru.

U suštini u interesu Republike Hrvatske Tomislav Karamarko spreman je oprostiti izdaju bivšim najbližim suradnicima i stati na čelo kolone koja će predvoditi korjenite promjene u društvu, a hoće li pojedinci čija je savjest zasigurno proradila nakon što su izdali vlastiti narod koji se dignuo na noge prihvatiti ruku pomirenja znati ćemo uskoro jer Tomislav Karamarko sve što je tijekom vlastite karijere činio imalo je svoj početak i kraj odnosno glavu i rep. Jedan od osnovnih preduvjeta za stvaranje Orbanovske promjene dvotrećinske većine kao pretpostavku za značajne promjene političkog sustava u Hrvatskoj je da domoljubi u HDZ-u prepoznaju što im je u datom trenutku za činiti. Do tada ćemo biti primorani gledati da se Plenkovićev koalicijski partner Milorad Pupovac nalazi na Danu sećanja u Bačkoj Palanci i šutke odobrava Vučićevu retoriku u sklopu koje se VRO Oluja uspoređuje s Hitlerom i nacističkom Njemačkom što je za svaku osudu u političkom, državničkom i moralnom smislu.

Sanjin Baković dipl.ing.