Sanjin Baković: Zašto Kolinda ne objasni javnosti zbog čega ne putuje u Marakeš?

Pin It

U trenucima kada je Europa izložena procesu islamizacije na jedan perfidan način putem masovne ilegalne migracije u fokusu diljem država članica UN-a nametnula se rasprava o Globalnom sporazumu za sigurne, uredne i regularne migracije ili kolokvijalno zvanom Marakeškom sporazumu koji će se naći na dnevnom redu i usvajati u Marakešu 10. i 11. prosinca 2018. godine.

Sve članice UN-a odobrile su Globalni sporazum za sigurnu, urednu i regularnu migraciju u srpnju 2018. godine osim SAD-a koje su uskratile potporu prošle godine. Iza SAD-a izjasnila se mađarska Vlada premijera Viktora Orbana koja je priopćila da neće potpisati dokument u Maroku. Nadalje, Austrija neće potpisati Globalni sporazum o migraciji, a prema riječima austrijskog kancelara Sebastiana Kurza neće poslati niti izaslanika u Marakeš zbog zabrinutosti da će im sporazum izbrisati razlike između legalne i ilegalne migracije. Nakon Mađarske  i Austrije češki premijer Andrej Babiš najavio je da će se i Češka povući iz sporazuma UN-a o migraciji, a o čemu će razgovarati sa koalicijskim partnerima.

Međutim, iako je predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović imala namjeru sudjelovati na svečanom usvajanju sporazuma u Maroku što se moglo zaključiti iz njezina govora na 73. zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda 23. rujna 2018. godine kada je izjavila:  "Radujem se našem sastanku u Marakešu u prosincu i pozdravljam sve napore posebne predstavnice UN-a Louise Arbour" došlo je do zaokreta nakon upita redakcije Bujica.

Naime, zbog velikog interesa gledatelja Bujice iskazanog i putem društvenih mreža, redakcija Bujice je uputila dopis Uredu hrvatske predsjednice, gospođe Kolinde Grabar–Kitarović, s jednim jasnim pitanjem: Hoćete li potpisati tzv. Marakeški sporazum o migrantima?

Odgovor Predsjednice proslijedila je redakciji Bujice njezina glasnogovornica, gospođa Ivana Crnić, a u njemu se pored ostalog, navodi: “Apsolutno je razumljiva Vaša zabrinutost vezano uz ilegalne migracije i ‘Marakeški sporazum’ međutim, u ovom slučaju nije riječ ni o kakvom prihvatu ilegalnih migranata, niti je Ured Predsjednice u bilo kojem obliku uključen u pregovore o Deklaraciji, te Vas u smislu pojedinosti možemo uputiti na resorno Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, koje je nositelj svih aktivnosti… Budite sigurni da neću potpisati ‘Marakeški sporazum’…”

Ako promatramo trenutak i način odgovora te znamo čitati između redova možemo konstatirati kako je loptica prebačena na resorno Ministarstvo vanjskih i europskih poslova jer je predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović odustala od putovanja u Marakeš iako se nedavno radovala istom i pozdravljala posebne napore predstavnice UN-a Louise Arbour. Stoga, teza neću potpisati ‘Marakeški sporazum’ može odokativno proći kod politički nepismenih čitatelja koji posvete pozornost samo naslovu, ali ne i na sadržaju.

Svrsishodno tome postavlja se retoričko pitanje zašto predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović ne želi obznaniti hrvatskoj javnosti stvarne razloge odustajanja od sudjelovanja u Marakešu?  

U prenesenom značenju predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović je trebala decidirano sa stilom kao kada je obećala da će lupiti šakom od stol ili privukla mikrofon iz ruke novinara istaknuti kako Hrvatska neće podržati sporazum UN-a o migracijama i da Hrvatska neće poslati predstavnika u Maroko 10. prosinca 2018. godine kao što su to učinile Mađarska i Austrija, a priključile su se Češka i Poljska ako je na tragu premišljanja suverenih lidera. Teza o jedinstvu ne prolazi u okvirima nacionalne politike, a ne da će na globalnoj razini. Političari moraju biti svjesni da račune polažu vlastitom narodu. 

Pogledajmo samo poljskog premijera Mateusza Morawieckia koji je u petak ispred njemačke kancelarke Angele Merkel skupio snage i istaknuo kako Poljska neće podržati UN-ov sporazum o migracijama, već će slijediti SAD, Mađarsku, Austriju i Češku. Za mene, a vjerujem i za mnoge od vas je to državnički gard, a ne ostati nedvosmislen i nedorečen putem priopćenja apelirajući da se za pojedinosti obratimo resornom Ministarstvu i uzajamno se optuživati u javnosti tko kome smješta. Pa nisu svi oni pametniji od nas i štite vlastite nacionalne interese kako bi očuvali opsojnost vlastitog naroda i sačuvali sigurnost, a mi se uvijek nekome dokazujemo i radimo na vlastitu štetu.

Nažalost, iako sam mislio da to nikada neću izgovoriti, ali vjerodostojnija je ovog puta ispala Dubravka Šuica koja je potpisala vlastitu kapitulaciju ispred očiju hrvatskih birača u Dnevniku Nova TV nakon što je stala iza mainstream politike Andreja Plenkovića, a koja je na tragu Angele Merkel i Emmanuela Macrona. Ponekad nije lako ostati dosljedan politici koja je odvela Angelu Merkel sa trona, ali Dubravki Šuici je to uspjelo neovisno što je odlazak Angele Merkel udarac i za mainstream politiku koju provodi Andrej Plenković. Ne samo da je neminovan odlazak Angele Merkel nego je i Marine Le Pen u francuskim anketama pretekla Emmanuela Macrona, a koja se odnosi za izbore za EU parlament.

Suvereni lideri poput Donalda Trumpa, Viktora Orbana, Sebastiana Kurza, Andreja Babiša i Mateusza Morawieckia su obznanli vlastitim građanima zašto neće podržati UN-ov sporazum o migracijama. Logika stvari nalaže da je isto trebala učiniti i Kolinda Grabar Kitarović. U slučaju da postoje drugi stvarni razlozi javnost ih također ima pravo znati, a prvenstveno birači koji su joj poklonili povjerenje. Stav sporazum ne podržavam niti podržavam nije stav državnika, a globalna tema ne može biti zamijenjena problemima u brodogradnji budući nije brodogradnja nije problem od jučer. 

Ovako nam ostaje dojam kako je Kolinda Grabar Kitarović putem Bujice na upit redakcije zadovoljila desnicu “Budite sigurni da neću potpisati Marakeški sporazum” bez da je navela glavne razloge odustajanja od svečanog usvajanja, a putem mainstream medija zadovoljilo se preostalo biračko tijelo što se najbolje vidjelo u Večernjem listu “Podržavam sporazum o migrantima, ali u Marrakesh ne idem”. Ispravite me ako griješim, ali moj dojam je da se Kolinda Grabar Kitarović na kraju uvijek povuče u trenucima kada se treba postaviti državnički i izložiti sebe. 

U suštini na ovom primjeru vidimo da se predsjednica RH neće zamjeriti institucijama EU-a i UN-a jer se ona povukla i prepustila da sporazum usvoje izaslanici Vlade RH koji sporazum podržavaju, a pritom se neće zamjeriti niti Trumpovoj administraciji jer se potvrđivanju sporazuma neće odazvati. S obzirom da nije sudjelovala u pregovorima u pogledu izrade Deklaracije mišljenja sam da nije trebala ishitreno istrčavati i radovati se završnoj svečanosti u Marakešu kojom je prouzročila vlastitu štetu neovisno što je i dalje najpozitivnija političarka u RH.

Jedino što djeluje pametno, a što je Kolinda Grabar Kitarović učinila je potez kojim ignorira Daliju Orešković jer destruktivna kampanja nikome nije donijela pobjedu na izborima bez ponuđenog programa. Iz nastupa možemo zaključiti da Dalija Orešković osim što se fokusirala na Kolindu uhvatila se u koštac sa desnim biračkim tijelom i braniteljskom populacijom. No, sve je to premalo jer više od milijun ljudi koji su joj pružili potporu očekuje da zaštiti suverenitet Republike Hrvatske kao što to učinile SAD, Mađarska, Austrija, Češka, Poljska, Australija, Švicarska i ostale države koje neće prihvatiti UN-ov dokument o migracijama. Što se dogodilo od 16. kolovoza 2018. godine kada je predsjednica RH poslala pismo glavnom tajniku UN-a Antoniu Guterresu i istaknula kako sa zadovoljstvom prihvaća poziv te kako joj je drago što će sudjelovati na usvajanju Marakeškog sporazuma do danas ostati će misterij sve dok Kolinda Grabar Kitarović ne odluči obznaniti hrvatskoj javnosti stvarne razloge bez nervoze zbog čega ne putuje u Marakeš.

Sanjin Baković dipl.ing.