Sanjin Baković: Karamarkov HDZ osvojio je 41,42%, a Plenkovićev HDZ 22,72% !

Pin It

Nakon jučerašnjih europskih izbora i obrađenih 100% biračkih mjesta sada je svima jasno pa i onima koji su iz interesnih razloga štitili ili prihvatili nametnutog lidera iz Brisela da je HDZ pod vodstvom Andreja Plenkovića doživio rezultatski krah. Dogodilo se upravo ono o čemu pišem od kada je napravljen unutarstranački puč kako bi se svrgnulo Tomislava Karamarka, a postavilo Andreja Plenkovića.

Dugoročno gledano ovakav rasplet bio je očekivan još od onog trenutka kada je Andrej Plenković razvrgnuo pobjedničku Domoljubnu koaliciju iz ere Tomislava Karamarka po preuzimanju HDZ-a što je rezultiralo 2016. godine deficitom od 75.000 glasova u odnosu na 2015. godinu kada je Tomislav Karamarko bio relativni pobjednik izbora. No, za razliku od jučerašnjih EU izbora Andrej Plenković na ponovljenim parlamentarnim izborima 2016. godine iako je demontirao Domoljubnu koaliciju mogao se skrivati iza desnog krila HDZ-a prikazujući rezultate vlastitim uspjehom u vrijeme kada je započeo eliminaciju i marginalizaciju bivših ministara misleći da ga birači HDZ-a pritom neće kazniti u bliskoj budućnosti.

U tom egoizmu i vlastitim hvalospjevima “Ja mogu što hoću” jer ja sam pobijedio na izborima ignorirao je preferencijalne glasove pripadnika tadašnjeg desnog krila HDZ-a od bivšeg ministra kulture Zlatka Hasanbegovića (11.898 glasova), Ivane Maletić (11.242 glasa), Brune Esih (10.471 glas) koja je preskočila Davora Božinovića, bivšeg ministra vanjskih i europskih poslova Mire Kovača (12.751 glas), isključenog Darka Milinovića (10.107 glasova), resornog ministra Tomu Medveda (11.189 glasova), Davora Ivo Stiera (12.845 glasova) koji mu je naposljetku okrenuo leđa iako je sudjelovao u puču, Milijana Brkića (9.632 glasa), Stevu Culeja (9.262 glasa), Damira Jelića (9.612 glasova), bivšeg ministra turizma Antona Klimana (4.135 glasova) pa i pokojnog dr. Zlatka Tomašića (2.991 glas) koji je osvojio više preferencijalnih glasova nego Josip Borić (1.489 glasova) i Gari Cappelli (1.140 glasova) zajedno pa nije ugledao Hrvatski sabor ili  Ministarstvo, a riječ je bila o heroju Domovinskog rata koji počiva u miru iako je imao štošta nam još za reći i ponuditi.

Nadalje, ignorirao je glas hrvatskih branitelja koji su ustali protiv koalicije sa Miloradom Pupovcem, uz pomoć SDP-a usvojio je Istanbulsku konvenciju, podržao je Marakeški sporazum uvjeravajući nas da drži konce u vlastitim rukama, a vidimo da SDP-ov župan Zlatko Komadina poziva u pomoć dodatne policijske snage i vojne postrojbe jer su stvari izmakle kontroli. Ignorirao je volju naroda odnosno potpise 400.000 građana putem referendumskih inicijativa. Uz pomoć Branka Bačića i Gordana Jandrokovića prezentirao je kako mu SDP ne drži većinu iako istu čine bivši SDP-ovci poput Tomislava Sauche, a u Klubu Milana Bandića našla se Bernardićeva unutarstranačka oporba od Milanke Opačić pa nadalje. Vladajuću većinu uz Milorada Pupovca održavaju mu bivši Milanovićevi ministri poput Ivana Vrdoljaka i Radimira Čačića. U konačnici krenuli su u obračun sa Milijanom Brkićem što je više nego očito od kada je Davor Božinović preuzeo MUP. Stoga, nije bez razloga bilo zabrinuto lice Gordana Jandrokovića prilikom anti-euforijskog govora Andreja Plenkovića koji je tijekom kampanje docirao o suverenizmu, a nije mu pomogla niti populistička izjava u pogledu 30. svibnja kao novo stari Dan državnosti.

Gdje su sada nestale euforijske ankete kada se putem istraživanja javnog mnijenja nametalo da je Plenkovićev HDZ jači od SDP-a i Živog Zida zajedno? Jel u konačnici Plenkovićev nedokazani mag za istraživanja javnog mnijenja Robert Kopal nakon promašenih projekcija u Ličko - senjskoj županiji definitivno zakopal Andreja Plenkovića?

Nisam stručan poput Roberta Kopala koji posjeduje doktorat i koji je s crnim labudom zakopal Andreja Plenkovića, ali u krugu bliskih prijatelja i poznanika prognozirao sam da će Plenkovićev HDZ u odnosu na Karamarkov izgubiti barem 100.000 glasova. Na kraju dogodilo se još pogubnije za Andreja Plenkovića i njegove pristaše jer izgubljeno je 137.768 glasova u odnosu kada je HDZ vodio Tomislav Karamarko.

U prenesenom značenju Karamarkov HDZ u Domoljubnoj koaliciji osvojio je na izborima za EU parlament 381.844 glasa odnosno 41.42% pri izlaznosti od 25% dok je Plenkovićev HDZ osvojio 244.076 glasova što je ekvivalent od 22.72%. Dakle, ne treba biti natprosječno inteligentan da bi shvatili da za Plenkovićev HDZ nisu glasali niti vlastiti članovi što je jasan pokazatelj da je izgubio legitimitet unutar vlastite stranke. Kada bi ja u odnosu na posljednje europske izbore izgubio 137.768 glasova odnosno 37% podnio bi neopozivu ostavku još u izbornoj noći, no kako Andrej Plenković još uvijek nije to učinio ostaje nam za vidjeti hoće li ga opozvati Milijan Brkić na kojeg se krenulo svim sredstvima, Miro Kovač koji duguje dozu muškosti i drskosti članstvu još od Izbornog sabora HDZ-a kada je odustao od kandidature, a potpise je imao prikupljene za suprostaviti se Andreju Plenkoviću ili solista Davor Ivo Stier koji nakon što je rušio Tomislava Karamarka zajedno s Andrejom Plenkovićem okrenuo je leđa i dojučerašnjem bliskom istomišljeniku sa kojim je gradio novu paradigmu iz Brisela. Upravo Stierova paradigma dovela je na tron Andreja Plenkovića i u konačnici do potopa na ovim europarlamentarnim izborima. Nije isključeno da će nezadovoljstvo krenuti putem županijskih organizacija koje su dotućene na ovim europarlamentarnim izborima. Ne ignorirajte činjenicu da se protiv politike Andreja Plenkovića izjasnilo 77.28% hrvatskih birača na jučerašnjim izborima. 

Ono što je porazno za Andreja Plenkovića je to da Šeksovog posinka Karla Resslera nije prepoznalo gotovo četiri petine birača koji su dali glas HDZ-u, a osim Dubravke Šuice koja je na drugom mjestu iza Karla Resslera lista je opravdala epitet anemičnosti jer ulazili su kandidati redom postavljeni po želji Andreja Plenkovića. Nakon ovih izbora evidentno je koliko je značilo ime Ruže Tomašić (69.989 glasova) na listi HDZ-a koja je po broju preferencijalnih glasova pomela svu konkurenciju pa tako i Karla Resslera (52.859 glasova) koji se nalazi po broju preferencijalnih glasova na četvrtom mjestu iza nezavisnog Mislava Kolakušića (68.883 glasa) i SDP-ove Biljane Brozan (64.736 glasova) ili ime Marijane Petir čija je nezavisna lista osvojila 47.358 glasova od čega je ona osvojila 40.572 preferencijalna glasa i pomela Dubravku Šuicu (31.791 glas) po broju preferencijalnih glasova iako nije ušla u EU parlament.  

Ako promatramo preferencijalne glasove tada možemo konstatirati da je Karlo Ressler (10.763 glasa) potučen u Gradu Zagrebu od Biljane Brozan (18.882 glasa), Ruže Tomašić (18.193 glasa) i Mislava Kolakušića (18.280 glasova). Uostalom, prema broju preferencijalnih glasova preskočila ga je i Marijana Petir sa osvojenih 11.837 preferencijalnih glasova. Da se Plenkovićeva lista nije proslavila u Gradu Zagrebu dokaz tome je da su izgubili na europarlamentarnim izborima u Gradu Zagrebu. U mandatu Tomislava Karamarka HDZ je sa partnerima osvojio 67.506 glasova (36.66%) u odnosu na SDP koji je osvojio 56.578 glasova (30.73%). Za vrijeme Andreja Plenkovića HDZ je osvojio 30.737 glasova (13.63%) i prepustio prvo mjesto SDP-u Gordana Marasa na platformi 007 sa osvojenih 48.115 glasova (21.34%). Plenkovićev HDZ u odnosu na Karamarkov u Gradu Zagrebu u deficitu je za 36.769 gasova. U principu izgubili su 55% glasova od kako je Andrej Plenković preuzeo HDZ.

Statistički podaci u Gradu Splitu pokazuju da je Plenkovićev HDZ izgubio i u Gradu Splitu budući da je SDP osvojio 9.166 glasova (22.35%) za razliku od HDZ-a koji je ostvario 7.722 glasa (18.83%). Kao i u Gradu Zagrebu HDZ je doživio debakl i u Gradu Splitu neovisno što imaju gradonačelnika jer u odnosu na Karamarkovo razdoblje izgubili su 47.5% birača s obzirom da je Karamarkova Domoljubna koalicija osvojila 14.685 glasova (39.79%) u odnosu na SDP-ovih 12.282 glasa (33.28%) koliko su imali za vrijeme SDP-ovog bivšeg gradonačelnika Grada Splita. Prema broju preferencijalnih glasova Karlo Ressler nalazi se iza Mislava Kolakušića, Biljane Brozan, Ruže Tomašić, Tonina Picule. Plenkovićevom HDZ-u okrenula je leđa i Dalmatinska zagora.

Gubitnički trend za Andreja Plenkovića nastavio se i u Gradu Osijeku jer u odnosu na Tomislava Karamarka HDZ je izgubio i Grad Osijek. Ilustracije radi 2014. godine HDZ je sa partnerima osvojio 7.639 glasova (34.01%) i pobijedio SDP koji je tada imao 6.363 glasa (28.33%) dok u izbornom ciklusu Andreja Plenkovića SDP je osvojio 5.939 glasova (22.58%), a HDZ 5.670 glasova (21.56%). Izgubljeno je 26% birača u odnosu na Karamarkovu Domoljubnu koaliciju.

Plenkovićev HDZ koji diljem Grada Rijeke i PGŽ-a odiše kadrovima još iz vremena Jadranke Kosor uspio je prepoloviti broj glasova i u Gradu Rijeci jer u vrijeme Tomislava Karamarka Domoljubna koalicija osvojila je 6.294 glasa (25.01%) kada sam vlastitim očima gledao opstrukciju u kampanji na Jadranskom trgu za razliku od Plenkovićevog HDZ-a koji je na konto prikupio 3.844 glasa što je ekvivalent od 13.62%. U suštini u Rijeci je izgubljeno 39% birača, a to je samo nastavak gubitničkog trenda s lokalnih izbora kada je HDZ-ov kandidat Kristjan Staničić izgubio u prvom krugu lokalnih izbora jer su u drugi krug ušli nezavisni Hrvoje Burić i SDP-ov Vojko Obersnel. Tada su u lokalnom HDZ-u poraz pravdali pobjedom, a punjenje dvorane na Kozali je samo bacanje prašine u oči HDZ-ovim liderima, jer isti prostor bio je pun u vrijeme Jadranke Kosor, Tomislava Karamarka pa i u vrijeme Andreja Plenkovića kada je riječki HDZ doživio debakl. Kao i u Zagrebu, Splitu i Osijeku niti u Rijeci se Karlo Ressler nije slavodobitno proveo.

Promatrajući izbore za EU parlament sa županijske razine iz konteksta možemo izvući da je HDZ u Zagrebačkoj županiji izgubio od SDP-a jer SDP je osvojio 14.994 glasa (19.31%), a HDZ 14.657 glasova (18.76%). U odnosu na vladavinu Tomislava Karamarka izgubljeno je 11.720 glasova Domoljubne koalicije što je ekvivalent od 45% jer 2014. godine HDZ-ova koalicija osvojila je 26.714 glasova (42.53%) dok je SDP imao 15.468 glasova (24.63%). Jel moguće da je Plenky Balboa ostao nakon Grada Zagreba neshvaćen i u Zagrebačkoj županiji iako bi većina nas pomislilo kako “Eye of the Tiger” neće shvatiti samo u Dalmatinskoj zagori?

U Krapinsko - zagorskoj županiji također je pobijedio SDP sa osvojenih 7.102 glasa (23.99%) prema 7.005 glasova (23.66%). Godine 2014. Karamarkova Domoljubna koalicija osvojila je 9.656 glasova (40.50%) prema 6.511 glasova koliko je osvojio SDP odnosno 27.31%. U odnosu na prethodne izbore kada je HDZ vodio Tomislav Karamarko Plenkovićev HDZ  izgubio je 27.5% glasova.

Kada je riječ o Sisačko - moslavačkoj županiji HDZ je pobijedio 2014. godine, kao i 2019. godine jedino je razlika u tome što je Karamarkova Domoljubna koalicija osvojila 16.651 glas (45.37%), a Plenkovićev HDZ 9.660% (24.40%). Odokativno je HDZ izgubio u Sisačko - moslavačkoj 6.991 glas odnosno 42% birača.

Kao u Sisačko - moslavačkoj županiji HDZ je zadržao vlast i u Karlovačkoj županiji, ali je evidentan pad Plenkovićevog HDZ-a u odnosu na Karamarkov HDZ jer u vrijeme Domoljubne koalicije HDZ je s partnerima imao 15.001 glas (46.99%), a u vrijeme Andreja Plenkovića 10.111 glasova (31.13%). Izgubljena je gotovo jedna trećina birača Domoljubne koalicije.

U Varaždinskoj županiji pobijedio je SDP osvojivši 8.039 glasova (19.73%) prema 7.860 glasova (19.29%) koliko je osvojio HDZ. U vrijeme Tomislava Karamarka Domoljubna koalicija predvođena HDZ-om osvojila je 10.977 glasova (33.93%), a SDP-ova koalicija 11.751 glas (36.32%) iz čega je vidljivo da je Plenkovićev HDZ i u Varaždinskoj županiji prosuo 3.117 glasova odnosno 28%.

Plenkovićev HDZ u odnosu na Karamarkovu Domoljubnu koaliciju izgubio je od SDP-a u Koprivničko - križevačkoj županiji jer 2014. godine Domoljubna koalicija imala je 9.149 glasova (43.71%) za razliku od Plenkovićevog HDZ-a koji je osvojio 5.445 glasova (22.67%). Izgubljeno je 40% glasova radi Plenkovićevog vođenja HDZ-a i u ovoj županiji. SDP je 2014. godine osvojio 5.845 glasova (27.92%), a u trenucima kada su slavili ispred Plenkovićevog HDZ-a imali su 6.303 glasa (26.24%).

Nadalje, HDZ je pobijedio u Bjelovarsko - bilogorskoj 2019. godine kao i 2014. godine jedino je razlika što je HDZ predvođen Tomislavom Karamarkom osvojio 10.050 glasova (43.58%), a Plenkovićev HDZ 6.203 glasa (24.54%). Plenkovićevom filozofijom HDZ je najjači kada je samostalan, a izgubljeno je 3.847 glasova odnosno gotovo 39% glasova Domoljubne koalicije.

U Primorsko - goranskoj županiji nastavljen je Plenkovićev sindrom. Naravno, uz inertni HDZ na vlasti je uvijek SDP, ali Plenkovićev HDZ podbacio je i u ovoj županiji u odnosu na Domoljubnu koaliciju predvođenu sa Tomislavom Karamarkom. Godine 2014. Domoljubna koalicija osvojila je 16.635 glasova (27.97%), a 2019. godine Plenkovićev HDZ podbacio je sa 11.585 glasova (16.75%). Drugim riječima izgubljeno je 5.050 glasova odnosno 30% glasova. Inertnom HDZ-u nisu pomogli niti ministri iz ovog kraja kako bi polučili bolji rezultat, intervju-i putem 4 str. u Novom listu te ponovna afirmacija već viđenih lica u Izbornom stožeru. 

Nastavak negativnog trenda po Andreja Plenkovića preslikao se i u Ličko - senjskoj županiji. U odnosu na Karamarkovu Domoljubnu koaliciju izgubljeno je 2.335 glasova  jer 2014. godine 7.576 glasova (58.09%), a 2019. godine 5.241 (40.59%). Osim razbijanja Domoljubne koalicije na ovakav rezultat utjecalo je izbacivanje Darka Milinovića što se najbolje vidjelo kada Plenkovićev HDZ samostalno nije mogao sastaviti većinu u Ličko - senjskoj županiji.

Iako je postotak glasova slabiji Virovitičko - podravska županija je jedina županija u kojoj je Plenkovićev HDZ imao veći broj glasova nego li za vrijeme Tomislava Karamarka, no to nas niti ne čudi kada je u toj županiji gubernator Josip Đakić koji je bio uz Jadranku Kosor, a zatim uz Andreja Plenkovića..Godine 2014. HDZ je osvojio 7.576 glasova (58.09%), a 2019. godine 9.053 glasa (42.32%) čime su opravdali Plenkovićevo povjerenje budući da su rezultat popravili za 1.477 glasova. Nije im naštetila niti afera Špic papak. 

Za razliku od Virovitičko - podravske županije u Požeško - slavonskoj županiji nastavljen je pad glasova jer 2014. godine Karamarkov HDZ osvojio je 9.705 glasova (51.5%) dok je 2019. godine Plenkovićev HDZ osvojio 7.371 glas. Izgubljeno je 24% glasova odnosno 2.334 glasa.

U Brodsko - posavskoj neovisno što su imali kandidata na listi učinjen je podbačaj jer Karamarkova Domoljubna koalicija 2014. godine osvojila je 18.087 glasova (53.74%), a godine 2019. Plenkovićev HDZ osvojio je 11.822 glasa (34.08%). U odnosu na prethodne izbore izgubljeno je 6.265 glasova gotovo 35% glasova. 

Kada je riječ o Zadarskoj županiji Andreju Plenkoviću nije pomoglo niti vraćanje Božidara Kalmete u visoku politiku jer Plenkovićev HDZ polučio je znatno lošiji rezultat nego li je to bilo u vrijeme Tomislava Karamarka. Naime, Domoljubna koalicija predvođena HDZ-om 2014. godine osvojila je u Zadarskoj županiji 19.015 glasova (52.14%), a u 2019. godini Plenkovićev HDZ osvojio je 12.630 glasova (30.71%) te je Andrej Plenković nakon utvrde u Ličko - senjskoj županiji urušio HDZ i u Zadarskoj županiji politikom koju provodi na nacionalnoj razini. Izgubljeno je 6.395 glasova odnosno 34% biračkog tijela Domoljubne koalicije.

Samostalni HDZ nije uspio opravdati rezultat niti u Osječko - baranjskoj županiji jer pobjednički HDZ u Osječko - baranjskoj županiji za vrijeme Tomislava Karamarka osvojio je 23.507 glasova (38,99%) 2014. godine čime je prekinuta dominacija HDSSB-a, a u 2019. godini Plenkovićev HDZ osvojio je 17.236 glasova (25.55%). U odnosu na 2014. godinu izgubljeno je 6.271 glas odnosno skoro 27% biračkog tijela Domoljubne koalicije.

Pokušao je Andrej Plenković i sa HDZ-ovim županom Goranom Paukom koji je poznat po uskliku “Oba su pala”, ali nije mu pomoglo niti takvo kadrovsko rješenje. Umjesto boljeg rezultata kao i diljem cijele Hrvatske doslovno su oba pala jer u odnosu na 2014. godinu kada je Karamarkov domoljubni HDZ osvojio 13.720 glasova (48.4%) u 2019. godini Plenkovićev HDZ osvojio je 8.705 glasova. Izgubljeno je 5.015 glasova odnosno 36.5% birača Domoljubne koalicije. 

Ako pogledamo potop u Vukovarsko - srijemskoj županiji onda bi se Andrej Plenković mogao zapitati čini li dovoljno za Vukovarce i obitelji koje još uvijek nisu pronašli kosti svojih najmilijih. Suspenzija MUP-ovog istražitelja Ovčare Nikole Kajkića i prosvjedni skup u Vukovaru zasigurno su se odrazili na HDZ-ovu katastrofu u Vukovarsko - srijemskoj županiji. Godine 2014. Karamarkova Domoljubna koalicija osvojila je 20.081 glas (52.33%), a u 2019. godini Plenkovićev HDZ osvojio je 10.992 glasa (27.31%). Vjerovali ili ne, Plenkovićev HDZ izgubio je u vlastitoj utvrdi 9.089 glasova odnosno 46% što je dovoljan pokazatelj neprirodne koalicije sa Miloradom Pupovcem.

Splitsko - dalmatinska županija pokazala je ono što do sada nije još niti jedna županija. Plenkovićev HDZ ostvario je 29.655 glasova (26.86%), ali pojavile su se tri platforme na desnom spektru jer Hrvatski suverenisti osvojili su 9.841 glas (8.91%), MOST 9.837 glasova (8.91%), Neovisni za Hrvatsku - HSP osvojili su 9.155 glasova (8.29%), a svoju snagu pokazao je i Mislav Kolakušić sa osvojenih 8.853 glasa (7.74%). U prenesenom značenju u Plenkovićevom mandatu HDZ je ozbiljno uzdrman u Splitsko - dalmatinskoj županiji, jer budimo objektivni da umjesto Esih i Hasanbegovića nije izabrao Pupovca i Radina ili odbacio HRAST radi Istanbulske konvencije i prekinuo suradnju sa Ružom Tomašić u rukama bi bio i peti mandat, ali skretanjem u lijevo Andrej Plenković sam se je doveo do situacije da u Splitsko - dalmatinskoj županiji nema niti 27% potpore birača.    

U Istarskoj županiji Plenkovićev HDZ također je pao u odnosu na Domoljubnu koaliciju Tomislava Karamarka jer 2014. godine osvojeno je 5.521 glas, a 2019. godine 3.670 glasova. Andrej Plenković nije uspio poentirati niti na slomu IDS-ovog Uljanika već je izgubio 1.851 glas odnosno 33.5%. HDZ u Istarskoj županiji nema više snagu niti preferencijalnih glasova bivšeg ministra turizma Antona Klimana, a ne da je ponovio Karamarkov rezultat iz 2014. godine.

Neovisno što nam iz Dubrovačko - neretvanske županije dolaze Plenkovićeve uzdanice Branko Bačić i druga na listi Dubravka Šuica rezultati iz 2014. godine nisu ponovljeni. Karamarkova Domoljubna koalicija osvojila je 14.717 glasova (49.67%), a Plenkovićev HDZ osvojio je 11.613 glasa (34.39%). Čak će i Plenkovićeva osoba od povjerenja Branko Bačić morati braniti gubitak od 3.104 glasa odnosno 21% biračkog tijela. 

Za pretpostaviti je da je Andrej Plenković očekivao bolji rezultat u Međimurskoj županiji jer se na listi nalazila HDZ-ova Sunčana Glavak, no neovisno o njezinom angažmanu Plenkovićev HDZ nije uspio poboljšati rezultat niti u ovoj županiji. Godine 2014. godine Domoljubna koalicija predvođena HDZ-om osvojila je 4.578 glasova (24.03%), a 2019. godine 3.568 glasova (13.61%). Da nema debakla u Splitsko - dalmatinskoj županiji usudio bi se reći da je Andrej Plenković upravo kod svoje Sunčane izgubio peti mandat, jer u izbornoj noći izjavio je da im je do petog mandata nedostajalo 1.000 glasova, a u Međimurskoj županiji u odnosu na 2014. godinu izgubljeno je 1.010 glasova. Nažalost, umjesto Sunčane dobili smo crnog labuda.

Na kraju kada promatramo rezultate izbora u dijaspori u Australiji dolazimo do spoznaja da je HDZ (78 glasova) treći izbor nakon Hrvatskih suverenista (131 glas) i Neovisnih za Hrvatsku (116 glasova). U Argentini je HDZ (24 glasa) druga alternativa iza Neovisnih za Hrvatsku - HSP (26 glasova). Također, kao i u Australiji HDZ (24 glasa) je i u SAD-u treća alternativa iza Neovisnih za Hrvatsku - HSP (34 glasa), Hrvatskih suverenisti (29 glasova). Andreju Plenkoviću nije pomogao niti dolazak Angele Merkel u Hrvatsku za Hrvate u Njemačkoj jer HDZ je izgubio dijasporu i u Njemačkoj. Prva alternativa bili su Hrvatski suverenisti (648 glasova), Neovisni za Hrvatsku - HSP (437 glasova), a tek na trećem mjestu HDZ (360 glasova). Međutim, iako je posvetio svoj mandat suradnji s Kinom uspostavilo se da je Plenkovićev HDZ osvojio glasova u Kini koliko i Start Dalije Orešković. Obje infrastrukture imale su po dva glasa, dok su u Irskoj osvojili 1 glas, a pobjedu je odnio Živi zid. Iz ovih podataka vidimo da je HDZ počeo gubiti dijasporu, a od potpunog potopa spasili su Plenkovića glasovi HDZ-a iz BIH jer su tipovali na Željanu Zovko pa je HDZ osvojio 8.168 glasova, Hrvatski suverenisti 1.003 glasa, a Neovisni za Hrvatsku - HSP 586 glasova. 

Da Bruna Esih, Tomislav Jonjić i Krešimir Kartelo ispred Neovisnih za Hrvatsku nisu odbijali koaliciju sa Hrvatskim suverenistima, a i Zlatko Hasanbegović okrenuo je na kraju pilu naopako što ga je dovelo do zamišljenosti sinoć u Izbornom stožeru hrvatska desnica osvojila bi dva mandata i borila bi se za treći. Iz izjave Željke Markić moglo se zamijetiti da niti ona ne podržava Hrvatske suvereniste jer je HRAST otišao u Domoljubnu koaliciju svojevremeno sa Tomislavom Karamarkom, već je uz Brunu, Zlatka i Petir pozivala da se glasa za MOST kojeg su birači kaznili. 

Prema tome najveći gubitnici ovih izbora uz HDZ i Most su Neovisni za Hrvatsku, jer Hrvatski suverenisti Ruže Tomašić osvojili su 91.546 glasova (8.52%) za razliku od Neovisnih za Hrvatsku - HSP koji su osvojili 46.970 glasova (4.37%), a postavljali su se kao da su oni najjača parlamentarna stranka na desnici jer imaju tri zastupnika u Hrvatskom saboru. Na kraju su osvojili 50% manje glasova, a sve su to mogli izbjeći, no na svu sreću nisu nas doveli do toga da niti jedna platforma nije uspjela radi njihovog egoizma.

Kao što sam isticao svojevremeno da se bojim kako će odbiti od sebe i one koji su im mislili dati glas to se na kraju i dogodilo. Da su samo pročitali koji moj članak ili poslušali sve političke analitičare i komentatore iz emisije Velimira Bujaneca koji su bili za ujedinjenje i ostali ustrajni osim Tihomira Dujmovića koji je podržao Neovisne za Hrvatsku postupili bi kako je hrvatski narod htio i uz Ružu Tomašić imali bi svojeg zastupnika u EU parlamentu. Na kraju im je Velimir Bujanec kriv za politički amaterizam i ignoriranje želje naroda. Ovako su dobili mačka u vreći u trenucima kada je zajedništvo bilo više nego potrebno, a ne odluče li koalirati na desnici uoči nadolazećih izbora i gafa koji su napravili nestati će prije nego li su se pojavili. 

Nažalost, bojim se da još nisu niti shvatili da su na lokalnim izborima 2017. godine dobili protesne glasove HDZ, jer HDZ-ovi birači nisu htjeli birati Dragu Prgometa, a ovaj put ti glasovi prelili su se Ruži Tomašić koja je osvojila više glasova u Gradu Zagrebu nego li Bruna Esih preferencijalnih glasova diljem Lijepe naše sa cijelom dijasporom. Da je tome tako potvrđuje i činjenica da je Bruna Esih za utrku za gradonačelnicu  Grada Zagreba imala 36.211 glasova, ali kada je odlučila da će neće biti batina za rušenje Andreja Plenkovića osvojila je 4.895 glasova u Gradu Zagrebu što je pet puta manje u odnosu na prije dvije godine. Prema tome u životu nikada nemojte hodati uzdignute glave sami sebi dovoljni jer i Andrej Plenković mislio je da može što hoće pa se poskliznuo prije nego li je očekivao.

Andrej Plenković može zahvaliti Neovisnima za Hrvatsku što je uopće osvojio 4 mandata i nije potopio HDZ do kraja već sada, kao i Miloradu Pupovcu koji je izašao samostalno i odbio 30.000 glasova od SDP-a te HNS-u koji je u vjetar bacio 20.000 glasova, a koji će nakon pada Andreja Plenkovića pobjeći strankama lijevog centra od Amsterdamske koalicije do SDP-a čiji je lider igrom slučaja sa istim brojem glasova osvojio mandat više. 

Ono što daje optimizam na desnom spektru je da su Hrvatski suverenisti novonastala platforma koja će nastojati na 91.546 glasova nadograditi 46.970 glasova Neovisnih za Hrvatsku i HSP-a pozvavši ih na dijalog odnosno na ulazak u koaliciju uoči predsjedničkih i parlamentarnih izbora, a ako je pametna i želi dobro Hrvatskom narodu isto će učiniti i Marijana Petir koja je osvojila 47.358 glasova. Ukupno je riječ o 185.874 glasova, a već na ovim izborima da su bili jedinstveni puhali bi za vratom Plenkovićevom poraženom HDZ-u sa tri mandata. Onog trenutka kada HDZ napuste SDSS, HNS i bivši Milanovićevi suradnici koji održavaju saborsku većinu HDZ na čelu sa domoljubnim liderom imati će napokon jakog koalicijskog partnera na desnom spektru što nema još od Ive Sanadera koji je razbio HSP. U javnosti se nastoji nametnuti teza kako je mandat Mislava Kolakušića iznenađenje, no taj mandat je samo potvrda da građani žele nekoga tko se temelji na borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala, a nemojte zaboraviti da je upravo Mislav Kolakušić trebao biti ministar pravosuđa u Karamarkovoj Vladi da Most nije stopirao, a tu činjenicu je potvrdio i sam Mislav Kolakušić prilikom gostovanja Nedjeljom u 2. 

Iako je jedan Željko Reiner koji sada već poprima obrise Lovre Kuščevića u izbornoj noći pokušao braniti uspjehom Plenkovićev krah istina je sasvim drugačija. Neovisno što se europarlamentarni izbori ne mogu uspoređivati sa parlamentarnim izborima Andrej Plenković uspio je nadmašiti i HDZ-ovu notornu gubitnicu Jadranku Kosor budući da je poraženi HDZ Jadranke Kosor osvojio 23.5% na parlamentarnim izborima 2011. godine, a Plenkovićev “pobjednički” uništeni HDZ u okovima ljevice 22.72%. Laički rečeno  na nadolazećim parlamentarnim izborima ostane li Andrej Plenković na čelu HDZ-a za očekivati je da bi HDZ nastavio negativnu tendenciju i pao ispod 20% te doživio programirano uništenje koje traje od početka najave Plenkovićeve transformacije koju je započeo s Miloradom Pupovcem i Milanovićevim bliskim suradnicima koji mu održavaju saborsku većinu. Na osnovu relevantnih rezultata ovih izbora dolazimo do zaključka da HDZ ne može ponoviti pobjedu niti na predsjedničkim izborima ne opozovu li Plenkovića i zamjene Kolindu sa domoljubnim kandidatom jer je ista radi vlastite ambicije skrenula prema lijevo gdje ubiti i pripada. Nakon ove analize valjda će biti svakome jasno koliko je Tomislav Karamarko značio za pobjednički HDZ za razliku od Andreja Plenkovića koji je započeo proces samouništenja i krenuo u smjeru kojem ga je vodila Jadranka Kosor, kao i tko je ujedinjavao hrvatski narod na Domoljubnoj pobjedničkoj koaliciji i koliko će značiti njegov ponovni politički angažman u bliskoj budućnosti za Republiku Hrvatsku.   

Sanjin Baković dipl.ing.