Sanjin Baković: Plenkovićev HDZ slavi 30. obljetnicu osnutka uz potporu 22.72% birača

Pin It

Europski izbori su iza nas. Analize županijskih organizacija HDZ-a poslane su u Središnjicu HDZ-a još početkom lipnja, a zaključci Predsjedništva HDZ-a još uvijek su na čekanju kao i liste čekanja u zdravstvu resornog ministra Milana Kujundžića dok je pacijentu ozbiljno narušeno zdravlje pri visokim ljetnim temperaturama. U ovom slučaju pacijent je  Plenkovićev HDZ koji se anemičnom anacionalnom politikom našao na aparatima. 

Stranačka tijela nisu se sastala od 27. svibnja 2019. godine kada je zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić napustio sjednicu predsjedništva HDZ-a prije njezinog kraja, a Andrej Plenković ignorira poruku aktualnog saborskog zastupnika HDZ-a Mire Kovača kako “stranka ne može biti talac jedne osobe i njegova ega”.

Svatko tko je naučio premišljati politički shvatiti će da Andrej Plenković koristi metodu odugovlačenja kako bi se strasti u HDZ-u smirile, a Plenković dobio na vremenu da kao predsjednik HDZ-a proslavi 30. obljetnicu HDZ-a na Jarunu. Drugim riječima ovog puta koristi se obrambena taktika u odnosu na vremenski period kada je Andrej Plenković nasrtao na Tomislava Karamarka i pozvao ga da odstupi u Dnevniku HRT-a radi tzv. afere Konzultantica koja bi mogla pasti konačno na Ustavnom sudu i dokazati javnosti da je Povjerenstvo služilo za eliminaciju Tomislava Karamarka iz visoke politike i postavljanje Andreja Plenkovića. 

Ako je suditi prema jučerašnjem gostovanju Vladimira Šeksa kod Mislava Bage u Dnevniku Nova TV tada možemo zaključiti kako osobe od povjerenja Andreja Plenkovića ne priznaju poraz na ovim europskim izborima, kao niti da je HDZ skrenuo u lijevo, već nastoje promašenu politiku poistovjetiti sa temeljima Tuđmanove doktrine i filozofije koju će braniti sve do konačnog pada Andreja Plenkovića, jer u suprotnom već bi odstupili. 

Nakon Šeksove konstatacije da se Andrej Plenković vodi Tuđmanovom doktrinom i filozofijom postavlja se logičko pitanje zašto je HDZ pod vodstvom Andreja Plenkovića ostvario najgori rezultat u povijesti na ovogodišnjim Europskim izborima?

Da se HDZ vodi na Tuđmanovoj doktrini i filozofiji tada ne bi pao na 22.72% kao što se to dogodilo upravo u mandatu Andreja Plenkovića, jer Franjo Tuđman nikada nije slavio “pobjedu” sa podrškom manjom od jedne četvrtine birača odnosno da se protiv njega izjasnilo 77.28% birača. Logika stvari nalaže da bi sa 41.42% koliko je HDZ imao u vrijeme Karamarka rastao i dalje, jer upravo je Tomislav Karamarko bio domoljubni lider koji je slušao puls vlastitog naroda vrativši stranku narodu u ruke, a ne europskim birokratima. Proglasiti pobjedu, a izgubiti u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku te postignuti lošiji rezultat u 19 do 20 županija u odnosu na prethodne Europske izbore nije doktrina i filozofija dr. Franje Tuđmana, već rezultat anacionalne politike Andreja Plenkovića koja je okrunjena Pupovčevim SDSS-om i Vrdoljakovim HNS-om uz suradnju sa bliskim Milanovićevim suradnicima.

Kako to da je u vrijeme Tomislava Karamarka HDZ imao potporu 41.42% na Europskim izborima, a riječ je samo o EU izborima kako bi rekao Vladimir Šeks dok su se Karamarku lijepile etikete Kevine jame i zastrašivalo se birače lovom na vještice za razliku od vremena jednog euperiziranog lidera koji je stigao iz Brisela i čija je specijalnost europska politika pa je HDZ postignuo najgori rezultat u povijesti osvojivši 22.72%?

Ako sam ja mogao napraviti sam temeljitu analizu izbornih rezultata dan nakon Europskih izbora tada su i visoki dužnosnici uz pomoć struke mogli učiniti isto, a ne održavati HDZ u statusu quo skoro mjesec dana nakon izbora kojih su doveli HDZ do povijesnog neuspjeha. 

Povijest se ponavlja jer nakon smrti dr. Franje Tuđmana i izgubljenih parlamentarnih izbora 2000. godine HDZ su preuzele strukture koje su postavile Ivo Sanadera, a zatim imenovale Jadranku Kosor koja je izgubila parlamentarne izbore 2011. godine. U konačnici iste te strukture napravile su sačekušu Tomislavu Karamarku iako je podigao HDZ iz pepela nakon debakla Jadranke Kosor na parlamentarnim izborima 2011. godine da bi nakon uspješnog vođenja HDZ-a u izbornom ciklusu od pet pobjeda u nizu u ruke predale HDZ Andreju Plenkoviću koji je na ponovljenim parlamentarnim izborima 2016. godine osvojio gotovo 75.000 glasova manje od Tomislava Karamarka, a na održanim Europskim izborima 137.768 glasova manje u odnosu na bivšeg lidera HDZ-a. U prenesenom značenju tendencija gubitka glasova je nastavljena što naslućuje da bi HDZ pod vodstvom Andreja Plenkovića ostane li predsjednikom HDZ-a izgubio i preko 200.000 birača  na parlamentarnim izborima 2020. godine čime bi nadmašio porazni rezultat Jadranke Kosor.

Još žalosnije od svega je da se u anketama režimskih medija HDZ ponovno pokušava podignuti na 26% nakon jedine relevantne ankete, a to su bili EU izbori na kojima je HDZ imao na 22.72% potpore birača. Analogno tome pumpa se rejting i aktualnoj predsjednici RH Kolindi Grabar Kitarović na 34.5%, a ja sam uvjeren da njezin rejting ne prelazi 25% jer ju se promatra kroz prizmu Plenkovićevog HDZ-a kojem se približila odmaknuvši se od desnog biračkog tijela. Živjeti na lažima možemo sve dok hrvatski narod ne uzme odgovornost u svoje ruke, a upravo smo se u to mogli uvjeriti na održanim Europskim izborima koji su doveli Andreja Plenkovića do povijesnog neuspjeha. 

Godine 2003. i 2007.  moglo se  birače zavarati na europskoj politici koju je provodio Ivo Sanader, a koja je izdahnula 2011. godine porazom Jadranke Kosor te nakon ponovnog pokušaja afirmiranja kroz Andreja Plenkovića takva je politika doživjela potporu 22.72% u 2019. godini što je rezultiralo da će se na Jarunu povijesni neuspjeh danas pravdati uspjehom. Iako Vladimir Šeks tvrdi da HDZ nije skrenuo u lijevo, a koalirao je sa Miloradom Pupovcem i lijevo liberalnim HNS-om vijenac “Andreja Plenkovića - u spomen heroja Sutjeske…” upravo ga je demantirao. Koliko je Vladimir Šeks vjerodostojan vidjelo se na upitu Mislava Bage o potencijalnim izbacivanjima koji su za njega prošlost, a ne tako davno isključili su iz HDZ-a aktualnog ličko - senjskog župana Darka Milinovića i doveli HDZ do toga da u pet pokušaja nisu formirali skupštinu Ličko - senjske. 

Uostalom, nisam primjetio da je Andrej Plenković poslao vijenac sa svojim imenom i prezimenom u Bleiburg stradalim nevinim žrtvama za razliku od stradalih Titovih partizana na Sutjesci koji su izvršili poslijeratne likvidacije nad Hrvatima. Očigledno je da je u HDZ-u postao fetiš obilježavanja događaja imenom i prezimenom, jer nakon ploča na određenim objektima Tomislava Tolušića u koje bi ugravirao vlastito ime kao župan ili ministar jer je financirao određeni projekt dobili smo vijenac Andreja Plenkovića u prigodi obilježavanja bivšim palim borcima NOB-a. 

Nastavi li Andrej Plenković voditi HDZ po uzoru na Titove pale borce na Sutjesci u koaliciji sa Miloradom Pupovcem i lijevo liberalnim partnerima od nekada domoljubne vojske u vrijeme Tomislava Karamarka koja je HDZ-u vratila Pantovčak i Banske dvore srušiti će rejting stranke kojoj je pristupio 2011. godine na 15% potpore birača. Dokaz tome su i rezultati na ovim europskim izborima iz kojih smo se mogli uvjeriti da je HDZ u Gradu Rijeci pao na 3.844 glasa odnosno na 13.62%, dok u Primorsko - goranskoj županiji na 16.75% odnosno 11.585 glasova što nije dovoljno niti za mandat jednog saborskog zastupnika u VIII. izbornoj jedinici.

Sanjin Baković dipl.ing.