Sanjin Baković: Manolićevom zamjenom teza do ponovnog pokušaja oživljavanja mita o Titu

Pin It

S obzirom da se približavaju predsjednički izbori za očekivati je bilo da će u javnom prostoru dominirati ideološke teme, ali za pretpostaviti je da je rijetko tko očekivao da će ideološku podjelu nametnuti bezvremenski Joža Manolić u svojoj sto-toj. Naime, Josip Manolić komentirao je ponovnu kandidaturu aktualne predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović uz konstataciju kako Kolinda Grabar Kitarović ne može pobijediti jer je izbacila Tita.

Ne samo da je Joža uvjeren kako će aktualna predsjednica RH izgubiti, već prema njegovim riječima učiniti će sve u pogledu ujedinjenja SDP-a i antifašizma kako bi Zoran Milanović pobijedio već u prvom krugu predsjedničkih izbora RH. Da Manolićeve riječi ne treba olako shvatiti vidljivo je kroz potporu koja pristiže Zoranu Milanoviću,  jer osim strateške platforme SDP-a koji je istaknuo jednog kandidata možemo zamijetiti kako je na dijelu okupljanje bivše Kukuriku koalicije budući da Zoranu Milanoviću pristiže potpora od Čačićevih Reformista, Hreljnog HSU-a, Miletićevog IDS-a i GLAS-a Anke Mrak Taritaš. Tu je i HSS Kreše Beljaka koji je zagovornik ideje Milanović na Pantovčaku od samih začetaka.

U cijeloj toj platformi koja se okuplja oko Zorana Milanovića možemo napomenuti kako još nema Plenkovićevih koalicijskih partnera iz redova Vrdoljakovog HNS-a i Pupovčevog SDSS-a, no budimo objektivni i nemojmo živjeti u zabludi da će Plenkovićevi koalicijski partneri podržati Kolindu Grabar Kitarović. Za očekivati je da neće pružiti javnu podršku Zoranu Milanoviću da ne naruše stabilnost Plenkovićeve većine, već podršku će pružiti u tišini. Nemojmo zaboraviti da je Milorad Pupovac na lokalnim izborima 2017. godine u Rijeci pozivao u pisanom obliku vlastite birače da podrže Vojka Obersnela za gradonačelnika Grada Rijeke i Zlatka Komadinu za primorsko goranskog župana. U Gradu Rijeci HNS je u koaliciji s SDP-om pa svakom političkom laiku mora biti jasno da isti neće podržati HDZ-ovu kandidatkinju kojoj nedostaje domoljubni sjaj iz 2014. godine.

Uostalom, da Josip Manolić ne priča nesuvislo vidljivo je i kroz javno djelovanje mainstream medija koji su od notornog gubitnika Zorana Milanovića koji je u vrijeme Karamarkovog HDZ-a izgubio predsjednika RH, predsjednika Hrvatskog sabora i u konačnici mjesto predsjednika Vlade RH napravili kandidata koji je spreman osvojiti Pantovčak na temeljima antifašizma, a koji već u pretkampanji zaostaje od Kolinde Grabar Kitarović za nekoliko postotnih poena dok su HDZ i SDP gotovo izjednačeni. Na ruku tome pridonosi i Plenkovićeva koalicijska politika, kao  i razjedinjena desnica koja će kažnjavati Plenkovićevu politiku s Miloradom Pupovcem i Ivanom Vrdoljakom glasavši za Miroslava Škoru, a upitno je hoće li uopće izaći na izbore u drugom krugu i koga će podržati ne prođe li im Škoro. Ako je suditi po didaskalijama koje su podijeljene novinarima na predstavljanju kandidature Kolinde Grabar Kitarović postavlja se pitanje hoće li je minirati i vlastiti stožer tijekom kampanje jer ne možete učiniti takav lapsus da vas novinari izvrgnu ruglu “lagani osmijeh”, a u kampanju niste niti krenuli?!

S jedne strane, imamo da Josip Manolić nameće tezu kako će Kolinda Grabar Kitarović izgubiti izbore jer je izbacila Titovu bistu na Domoljubnoj platformi Tomislava Karamarka na čijim je temeljima i postala predsjednica RH, a u tome ima podršku mainstream medija koji su od Manolićeve teze napravili top vijest dok je ispod radara prošla rezolucija usvojena u EU parlamentu.

S druge strane, dok u Republici Hrvatskoj svi relevantni faktori i mainstream mediji o tome šute jedini koji je o tome javno progovorio od političara jest Tomislav Karamarko koji je apostrofirao u svom javnom istupu vijest da je Europski parlament usvojio 19. rujna 2019. rezoluciju naziva 'Važnost europskog sjećanja za budućnost Europe (2019/2819 (RSP))', kojom je osudio i izjednačio nacističke i komunističke zločine, kao i zločine svih ostalih totalitarnih režima. Problem hrvatskih antifašista je što osuđuju nacizam, ali ne i komunizam čiji su sljednici, a koji je u istoj rezoluciji izjednačen s nacizmom kao totalitarni režim jer je riječ o masovnim ubojstvima koji su doveli do nezapamćenih gubitaka života i slobode u XX. stoljeću u dotad neviđenim razmjerima u ljudskoj povijesti.

Dakle, umjesto da mainstream mediji nametnu usvojenu rezoluciju Vladi RH kako bi se preispitali zločini i djela agresije koje su počinili totalitarni komunistički režimi i nacistički režim s ciljem da se to poglavlje jednom zauvijek zatvori zamjenom teze bivši komunistički dužnosnici i predstavnici jugoslavenskih tajnih službi poput Jože Manolića osuđuju predsjednicu RH jer je izbacila Titovu bistu s Pantovčaka ne uzimajući u obzir rezoluciju koja je usvojena u EU parlamentu. Stoga, riječ je o zamjeni teza, jer umjesto pojave koju treba osuditi dobiti ćemo alat u rukama Zorana Milanovića prilikom rehabilitacije biračkog tijela s lijevog spektra. Također, indikativno je da o toj usvojenoj rezoluciji Andrej Plenković javno ne govori u okvirima prijedloga Vlade RH i pritom poentira, a usvojena je u EU parlamentu dok svi znamo da je riječ o najvećem europejcu od samostalnosti Republike Hrvatske.

Ako promatramo sa stajališta da ne izražavamo navijačke simpatije, već rezoniramo racionalno kada je riječ o Titovoj bisti možemo zaključiti kako se na pitanje novinara hoće li vratiti Titovu bistu na Pantovčak nije snašao najbolje niti predsjednički kandidat Miroslav Škoro koji je pokušao izbjeći odgovor na način da mora vidjeti ima li tamo biste Nikole Tesle. Na ponovno inzistiranje novinarke kako zna da je tamo bila Titova bista odgovorio je slabo vam ja to pratim. Mišljenja sam da je odgovor mogao biti veoma jednostavan u skladu s usvojenom rezolucijom u EU parlamentu, a nastavi li Miroslav Škoro sa odgovorima s kojima se misli svidjeti svima izgubiti će i dio birača koji pripada desnom spektru budući da se od državnika očekuje stav makar se on ne svidio svima.

Kao što sam uvijek i tvrdio jedini relevantan po tom pitanju koji ustraje i danas u rasvjetljavanju istine, a što se moglo vidjeti u njegovom decidiranom javnom istupu u skladu s usvojenom rezolucijom u EU parlamentu je Tomislav Karamarko te do njegovog povratka u visoku politiku možemo očekivati teze u manirima Josipa Manolića ili u obrisima onih koji izbjegavaju izjasnit se po tom pitanju, a htjeli bi biti predsjednici RH.

Ukoliko niste pročitali istup Tomislava Karamarka povodom Dana neovisnosti 8.listopada 2019. godine prenosimo vam ga u cijelosti:   

[LEX TITO] Europski parlament usvojio je 19. rujna 2019. rezoluciju naziva 'Važnost europskog sjećanja za budućnost Europe (2019/2819 (RSP))', kojom je osudio i izjednačio nacističke i komunističke zločine, kao i zločine svih ostalih totalitarnih režima. U njoj se, između ostaloga, podsjeća na to kako su 'nacistički i komunistički režimi provodili masovna ubojstva, genocid, deportacije i doveli do nezapamćenih gubitaka života i slobode u 20. stoljeću u dotad neviđenim razmjerima u ljudskoj povijesti'. U istom dokumentu, također, poziva sve države članice EU da jasno i principijelno preispitaju zločine i djela agresije koje su počinili totalitarni komunistički režimi i nacistički režim.

Ova rezolucija samo je još jedan dokument u nizu koji se kontinuirano i podjednako snažno naslanja na rezolucije Parlamentarne skupštine Vijeća Europe br. 1096 i broj 1481. o neupitnoj potrebi osude komunističkog režima i komunističkih zločina, kao i o osudi svih totalitarnih režima u povijesti. U Republici Hrvatskoj o toj temi najupečatljivije govori naša deklaracija donesena u Hrvatskom saboru 30. lipnja 2006., koja slijedi upute rezolucija i deklaracija iz EU i koja nedvojbeno traži osudu komunističkog totalitarnog režima bez ikakvog ostatka.

Deklarativne osude, bez obzira na pokazanu dobru političku volju, uglavnom nemaju nikakav učinak ako deklaracije i rezolucije ne slijede podzakonski i zakonski akti koji bi ta pitanja efikasno i učinkovito regulirali na jedini mogući pravni način. S obzirom na to da je Hrvatska članica Europske unije i da u svim drugim slučajevima bespogovorno slijedimo naputke, regule i pravnu stečevinu EU, postavlja se logično pitanje zašto u Republici Hrvatskoj zakonodavna vlast izbjegava donijeti zakonske okvire o temama koje bolno opterećuju hrvatsko društvo, izazivaju razdor i štetne podjele u društvu, što se kao posljedica reflektira na svekoliko stanje duha u hrvatskom narodu? Bez sumnje, može se tvrditi kako takvo stanje duha hrvatske nacije direktno utječe na prijeteći demografski slom.

Konkretno, EU parlament izražava zabrinutost što 'u javnim prostorima nekih država članica (u parkovima, na trgovima, ulicama, itd.) i dalje postoje spomenici kojima se veličaju totalitarni režimi'. U isto vrijeme, nekoliko EU zemalja zabranilo je uporabu nacističkih i komunističkih simbola te manifestacije koje bi podsjećale na iste.

Gdje smo tu mi?

I ovu rezoluciju hrvatski mjerodavni subjekti 'guraju pod tepih'. Zašto?

Inače slobodoljubljivi, progresivni i europeizirani mediji prešutjeli su i ovu, bezbroj puta opetovanu, EU inicijativu.

Vlada? Propušta izvrsnu prigodu da se 'proslavi' konkretnim prijedlozima. Očekivao sam barem petominutnu press-konferenciju na tu temu. Sabor? Žestoki, duhoviti oporbenjaci - bez teksta... A mogli su ući u povijest i donijeti Hrvatskoj toliko željeni mir i ravnotežu. No draži im je Tito i ostala bulumenta zločinaca. Neka ga i dalje čuvaju, pod dirigentskom palicom fosiliziranih skojevaca i crvene buržoazije. Kapital i mediji su ionako u njihovim rukama pa zašto ne bi sačuvali i svoju 'religiju'?

No, uvjeren sam da će i tome doći kraj i da će narod, u želji da prestane ova obmana, napokon presuditi...

Dragim prijateljima, domoljubima, braniteljima i svima kojima je stalo do hrvatske domovine, čestitam Dan neovisnosti!", istaknuo je Karamarko.

Sanjin Baković dipl.ing.