Sanjin Baković: Plenković kreće u obranu mandata s potporom od 21.43% članova HDZ-a

Pin It

Andrej Plenković kao jedini kandidat za predsjednika HDZ-a 2016. godine predao je 36.989 potpisa članova HDZ-a što je bio ekvivalent od 17.48% potpore. Tadašnji najbliži Plenkovićevi suradnici s kojima je kutije predavao u središnjici HDZ-a bili su Damir Krstičević i Davor Ivo Stier u prvom planu, dok u drugom planu iza njihovih leđa nalazili su se članovi Mladeži HDZ-a predvođeni Markom Milićem.

Odokativno gledno tada se uz Andreja Plenkovića nisu nalazili kadrovi stvoreni u eri Karamarko - Brkić poput Olega Butkovića i Ivana Anušića koji su kandidati za potpredsjednike Plenkovićevog odvažnog HDZ-a, kao niti Tomo Medved koji je kandidat za zamjenika predsjednika HDZ-a, već se nalazio Davor Ivo Stier koji se svrstao na ovim izborima uz grupaciju blisku Milijanu Brkiću koju predvodi Miro Kovač. Koliko su Stier i Brkić bliski procijenite sami iz njihovih prethodnih odnosa.

Mišljenja sam da Davor Ivo Stier ima dugoročnu strategiju kao rezervni igrač Andreja Plenkovića u Kovačevom timu ako se aktualnom predsjedniku HDZ-a dogodi da pobjedi na unutarstranačkim izborima HDZ-a, a zatim do kraja godine bude prisiljen na odlazak s mjesta predsjednika HDZ-a u slučaju da ne uspije sastaviti buduću Vladu RH nakon debakla na parlamentarnim izborima krajem 2020. godine. Drugim riječima, ova unutarstranačka kampanja poslužiti će Davoru Ivo Stieru za vlastitu mobilizaciju istomišljenika i promociju te jačanje baze u slučaju prijevremenih unutarstranačkih izbora u kojima bi se mogao naći i Tomislav Karamarko. 

No, vratimo se mi na nadolazeće unutarstranačke izbore HDZ-a u sklopu kojih je Andrej Plenković prikupio 45.334 potpisa odnosno 21.43% uz svu bazu podataka koju posjeduje glavni tajnik HDZ-a, potporu županijskih, gradskih i općinskih organizacija HDZ-a, kao i niza HDZ-ovih načelnika, gradonačelnika i župana te aktualnih ministara iz Plenkovićeve Vlade RH. Za očekivati je bilo da su mu potpisali svi članovi HDZ-a koji su za Andreja Plenkovića glasali na unutarstranačkim izborima 2016. godine kada je isti bio jedini kandidat, a tada je dobio potporu 97.823 člana HDZ-a.

Vjerujem da su mnogi očekivali i više, jer kada slušamo odvažno sve nabrojane uspjehe Andreja Plenkovića i njegovog tima koji zatvara oči ispred debakla HDZ-a na EU izborima s osvojenih 22.72% i gubitka Pantovčaka od Zorana Milanovića postavlja se pitanje kako mu podršku nije dalo preko 100.000 članova HDZ-a?

Nije isključeno da se članovi HDZ-a nalaze u karanteni radi koronavirusa pa lokalni moćnici nisu uspjeli doprijeti do svakog običnog člana HDZ-a u strahu za vlastito zdravlje što je u konačnici utjecalo na rastući trend od 3.95% u odnosu na 2016.godinu, a konačna brojka od 21.43% asocira me na europskih 22.72% kada je Andrej Plenković s ministrima obilazio Republiku Hrvatsku i očekivao uvjerljivu pobjedu na izborima za EU parlament.

Da potpisi ništa ne znače mogli smo vidjeti na primjeru Zorana Milanovića koji je prekinuo prikupljati potpise za predsjednika RH nakon dva dana, a na kraju je pobijedio HDZ-ovu kandidatkinju Kolindu Grabar Kitarović iza koje je stajao vrh HDZ-a. 

S jedne strane, ispada da je jedna Zdravka Bušić koje je izbivala iz HDZ-a više od 10 godina budući da je 2000. godine prešla u Hrvatski blok popularnija u HDZ-u od jednog Ivana Penave jer je prikupila 33.223 potpisa u odnosu na 15.284 potpisa koliko je prikupio vukovarski gradonačelnik. Čak je i Branko Bačić prikupio 33.282 potpisa. U krajnjoj liniji nelogično jer Ivan Penava je jedan od rijetkih HDZ-ovaca koji za sebe može reći da je vjerodostojan. 

S druge strane, može se zamijetiti da je Milijan Brkić predao 16.262 potpisa, a komisija za provjeru potpisa utvrdila je konačan broj od 14.761 potpis svrstavši ga na začelje s obzirom da mu je poništen 1.501 potpis što je gotovo 10% od predanih potpisa. Bilo bi zanimljivo znati kriterij po kojem je komisija u 2 dana ustanovila da Andrej Plenković nije predao 45.792 potpisa koliko je u javnosti prezentirao, već 45.334 potpisa koliko je utvrdila komisija za prebrovanje. Treba uzeti u obzir da je ukupno predano 314.676 pravovaljanih potpisa.

Nakon što je prag za prikupljanje potpisa podignut s 5 na 10% potpore prilikom predaje kandidature za predsjednika HDZ-a i opcija za promjene uspjela je prikupiti dovoljan broj potpisa u neravnopravnoj utrci na ovim unutarstranačkim izborima biti će ključno tko će brojati glasove i imaju li iz opcije za promjene promatrače za pokriti sva izborna mjesta, jer ne znači da svi koji su potpisali odvažno za tim Andreja Plenkovića da će ga s istim povodom podržati na dan odluke.

Sanjin Baković dipl.ing.