Sanjin Baković: Plenkoviću treba čestitati na izbornom legitimitetu koji će ojačati desnicu izvan HDZ-a

Pin It

Od 210.384 člana HDZ-a na unutarstranačke izbore HDZ-a pristupilo je 73.466 članova HDZ-a što je ekvivalent od 34.91% ukupne izlaznosti. Andrej Plenković osvojio je potporu 57.810 članova HDZ što je ekvivalent 27.47% ukupnog broja članova HDZ-a. 

U odnosu na 2016. godinu Andrej Plenković izgubio je potporu 40.013 članova HDZ-a, jer tada je za njega glasalo 97.823 člana HDZ-a. Drugim riječima, s 46.96% ukupne potpore članova HDZ-a Andrej Plenković pao je na 27.47%. 

Postavlja se pitanje s čim Andrej Plenković treba biti zadovoljan? Jel ukupnom potporom od 27.47% članova HDZ-a ili ukupnom izlaznošću od 34.91%? 

Niti jedan parametar ne prelazi 50% ukupnog broja bilo da je riječ o potpori ili izlaznosti.

Nadalje, nakon spoznaje da je na unutarstranačke izbore HDZ-a pristupilo 73.466 članova HDZ-a postavlja ključno pitanje jel ima HDZ uopće 210.384 člana? 

Da sam predsjednik HDZ-a i kada mi na unutarstranačke izbore ne bi izašlo 65.09% članova HDZ-a zapitao bi se koliko članova ja to predstavljam, kao i što bi se nakon spoznaje da za mene nije glasalo ukupno 72.53% članova HDZ-a upitao imam li uopće legitimitet?

Kada je riječ o Miro Kovaču još uoči predaje potpisa napisao sam članak kako je 2016. godine izgubio u utrci za potpredsjednika HDZ-a, a sada želi biti predsjednik HDZ-a te izrazio sumnju koja se u konačnici potvrdila točnom i sugerirao mu da podrži Tomislava Karamarka. No, njegov tim odlučio je ići s Miro Kovačem za predsjednika HDZ-a što se pokazalo krivom procjenom, a jedina ispravna procjena na kraju se uspostavilo da je Tomislav Karamarko logično postupio kada nije istaknuo kandidaturu i izbjegao sinkronizirane napade medija da razbija desnicu i pomaže Andreju Plenkoviću. 

Ići se kockati i ne prepoznati da u stranci imate lidera koji je HDZ vodio do 5 pobjeda u nizu i izbacio SDP iz Pantovčaka i Banskih dvora te pobijedio Jadranku Kosor i Andreja Plenkovića u paketu 2012. godine meni je neshvatljivo, ali tko sam ja da se mene pita? Naravno, nitko. Za razliku od Miro Kovača koji nije poznavao teren Tomislav Karamarko obilazio ga je tijekom četiri i pol godine što bi mu dalo dodatnu prednost u utrci za predsjednika HDZ-a.

Davor Ivo Stier neuspjehom u utrci za potpredsjednika HDZ-a eliminirao je sam sebe za nadolazeće unutarstranačke izbore u HDZ-u ne sastavi li Andrej Plenković buduću Vladu RH nakon parlamentarnih izbora, dok Milijanu Brkiću na kraju se dogodilo da je tijekom 2016. godine na vrhuncu političke moći opozvao Tomislava Karamarka, a u 2020. godini sam sebe. Da su Karamarko i Brkić ostali tandem Andrej Plenković HDZ-u se ne bi dogodio, ali sadašnjost je drugačija.

Andreju Plenkoviću treba čestitati na izbornom legitimitetu koji će ojačati desnicu izvan HDZ-a budući da će HDZ nastaviti u koaliciji s Pupovčevim SDSS-om, Vrdoljakovim HNS-om i bivšim Milanovićevim suradnicima što će dovesti do toga da će domoljubno osviješteni hrvatski građani glasati protiv Plenkovićevog HDZ-a  kao što je to bilo na EU i predsjedničkim izborima. Naravno, nije riječ o 57.810 članova HDZ-a koji su podržali Andreja Plenkovića na unutarstranačkim izborima HDZ-a, već riječ je o bazenu od gotovo 500.000 glasova koji su glasali protiv Plenkovićeve politike. 

Za očekivati je novi niz inicijativa s desnice, kao i okrupnjavanje. Novo starom predsjedniku HDZ-a prijeti scenarij da neće imati s kim sastaviti Vladu RH jer glavni protagonisti na desnom spektru nastali su upravo na Plenkovićevoj anti-koalicijskoj politici, a koji će ga prisiliti da zatraži nakon SDSS-a i HNS-a potporu SDP-a. S obzirom da SDP ima bolji rejting u javnosti od HDZ-a upitno je hoće li HDZ biti uopće relativni pobjednik nadolazećih parlamentarnih izbora jer bez desnog krila slijedi već viđeni scenarij. Dokaz tome je i revanšizam Andreja Plenkovića prema Milijanu Brkiću i Miro Kovaču prilikom smjena sa saborskih funkcija jer su mu se suprostavili, al neće tako riješiti se Pupovca, Vrdoljaka i Sauche. 

U suštini nakon što su Miro Kovač, Ivan Penava, Davor Ivo Stier, Milijan Brkić i Tomislav Tolušić doživjeli poraz na unutarstranačkim izborima HDZ-a još je ostao samo jedan domoljubni lider unutar HDZ-a koji nije vlastito ime potrošio u finalu prije finala, a do iduće prilike uživajte u izbornom legitimitetu Andreja Plenkovića koji je produljen do parlamentarnih izbora. Što se mene osobno tiče nakon četiri godine kontinuiteta i 264 napisana članka vrijeme je za predah od političkih analiza i raščlambi, jer koliko sam slobodnog vremena usmjerio u pisanje mogao sam već pričati swahili, a hoće li dulje trajati korona u Hrvata ili moj predah od pisanja bliska budućnost će pokazati. 

Sanjin Baković dipl.ing.