Plenkovićev početak kraja ili “klimakterij” koalicija sa lijevim blokom

Pin It

Šutjeli su dok su im rušili bivšeg predsjednika HDZ-a koji ih je nizom od 5 pobjeda doveo na dužnosti, šutjeli su o postavljanju Andreja Plenkovića na tron HDZ-a, neki su u tome i sudjelovali, a nisu ništa rječitiji niti prilikom akrobacija Tomislava Sauche koji je spašavao pad Vlade RH pod prismotrom HDZ-ova doajena Vladimira Šeksa iz saborske galerije.

Nakon što su nezavisni saborski zastupnici Tomislav Saucha, Ivica Mišić, Marin Škibola i Željko Glasnović spasili parlamentarnu većinu podržavši Gordana Jandrokovića za predsjednika Hrvatskog sabora i time izbjegli parlamentarnu krizu uoči lokalnih izbora HDZ se nalazi pred novim teškim iskušenjima.

Kada je izgledalo da Andrej Plenković može na trenutak odahnuti dr.sc. Zlatko Hasanbegović pojavio se u gradskom poglavarstvu Grada Zagreba u obrisima dobrog starog vedrog duha Davora Božinovića kojeg je ni više ni manje isti poslao izvaditi papire. Jednom riječju ponovno me oduševio vlastitim potezom, jer sve je očiglednije kako se u HDZ-u nitko ne može intelektualno nadmetati sa dr.sc. Zlatkom Hasanbegovićem pa se odlučio za nezavisnu listu Brune Esih.

Za pretpostaviti je kako Davor Božinović sa misijom Zlatka Hasanbegovića nema ništa, no svatko tko ima imalo političkog morala dugoročno ne može sudjelovati u preslagivanju parlamentarne većine u kaljuži koja je prema Hasanbegovićevim riječima upala u stadij klimaksa.

Ponukan događanjima u Hrvatskom saboru kada je bivša Milanovićeva lijeva ruka od posebnog povjerenja u liku Tomislava Sauche spasila Plenkovićeva ministra, a zatim postavila Gordana Jandrokovića za predsjednika Hrvatskog sabora dr.sc. Zlatko Hasanbegović postupio je u skladu sa vlastitom savjesti i moralom.

Postavlja se retoričko pitanje do kada će šutjeti drugi istinski domoljubi u HDZ-u? Služi li im na čast da im Tomislav Saucha spašava parlamentarnu većinu? Pitaju li se što misli o svemu narod koji ih je izabrao?

Pa i da nije sudjelovao u aferi dnevnice spašava ih osoba od povjerenja Zorana Milanovića.

Šutjeli su dok su im rušili bivšeg predsjednika HDZ-a koji ih je nizom od 5 pobjeda doveo na dužnosti, šutjeli su o postavljanju Andreja Plenkovića na tron HDZ-a, neki su u tome i sudjelovali, a nisu ništa rječitiji niti prilikom akrobacija Tomislava Sauche koji je spašavao pad Vlade RH pod prismotrom HDZ-ova doajena Vladimira Šeksa iz saborske galerije.

Gdje je sada zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić? Hoće li Andreja Plenkovića pozvati na ostavku po uzoru na prošlost kao što je to učinio Tomislavu Karamarku?

Kandidirao se u Hrvatski sabor kako bi bio glas naroda, a sada ne čuje isti taj narod koji nije birao njega i HDZ u hrvatski parlament kako bi parlamentarnu većinu činio sa osobom za koju postoje ozbiljne indicije u aferi dnevnice i koji se bahatio dok nam je Zoran Milanović isticao ili “mi” ili “oni”. A da ne govorimo ukoliko u Vladu RH uđu HNS, IDS ili SDSS.

S obzirom da je Bruna Esih svojevremeno istaknula kandidaturu za gradonačelnicu Grada Zagreba, a iza nositeljice liste na drugom mjestu našao se dr.sc. Zlatko Hasanbegović, dok listu sa začelja vojnički gura saborski zastupnik general Željko Glasnović jasan nam je potez trojke koja nije srušila Vladu RH.

Da su to učinili javnost bi ih razapela kako su srušili Vladu RH u korist SDP-a, a trebaju im glasovi desnice i HDZ-ovog članstva u utrci za Grad Zagreb, te bi se javnosti nametnulo da su nacionalni izdajnici, ali kada Tomislav Saucha spasi HDZ-ovu vladu tada je on heroj i svi šute kao da se neprirodni slijed nije dogodio, a Andrej Plenković javno poziva na njegovu zaštitu.

Nakon što je Andrej Plenković suzio sam sebi pregovarački prostor izbacivši MOST iz vlasti smjenom MOST-ovih ministara ne preostaje mu ništa drugo nego okrenuti se strankama sa lijevog spektra uz zadržavanje nezavisnih saborskih zastupnika koji su dali potporu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Hrvatskog sabora, jer u suprotnom postoji mogućnost da raspuštanjem parlamenta postanu bivši saborski zastupnici.

Kako bi izbjegao sakupljanje saborskih zastupnika od petka do petka Andrej Plenković uz pomoć predsjednika Kluba zastupnika HDZ-a Branka Bačića morati će se okrenuti pregovorima sa HNS-om, IDS-om, te nastaviti njegovati odnose sa Miloradom Pupovcem što znači da definitivno gubi Brunu Esih, Zlatka Hasanbegovića i Željka Glasnovića.

Iako su stekli uvjete za novi saborski klub mišljenja sam da neće ishitreno žuriti sa odlukom do završetka lokalnih izbora, a pitanje je da li bi se uopće Andrej Plenković oslonio na domoljubni trokut koji razmišlja vlastitom glavom, a ne na temelju principa stranačke stege.

Andrej Plenković nalazi se u teškoj situaciji koju ne može po prvi puta prikriti nedugo nakon što je mahao sa 91 potpisom na Pantovčaku, a kako će reagirati članovi predsjedništva HDZ-a nakon što im Andrej Plenković prezentira potencijalne nove partnere ovisiti će o navedenom hoće li HDZ-ovci dovesti i vlastito članstvo do klimakterija ukoliko u Vladu RH uđu ministri iz HNS-a, IDS-a i SDSS-a.

No pitanje je razmišlja li netko uopće u ovom trenutku o biračima i članstvu, jer vidimo Andrej Plenković je sam dobio izbore, sastavio je sam Vladu RH, smijenio je sam ministre iz vlastite Vlade RH, pregovarati će sam sa kime on želi, a hoćemo li na kraju birati HDZ i dobiti HNS, IDS i SDSS ovisiti će svakako o samom Andreju Plenkoviću budući da i dalje vlada kolektivna šutnja iako je vlastita Vlada RH održala se prividno zahvaljujući Tomislavu Sauchi.

Svjedoci smo kako je Andrej Plenković po prvi puta preuzeo prvo mjesto na listi najnegativnijih političara sa 18.5% što je bilo dovoljno da se upali alarm za uzbunu unutar HDZ-a nakon retorike prema načelu predsjednik to sam ja, premijer to sam ja, u konačnici Republika Hrvatska to sam ja, a hoće li se osim međunarodnog tajnika HDZ-a dr.sc. Mire Kovača koji se za sada jedini javno izjasnio da će tražiti objašnjena za mnoge poteze premijera RH izjasniti još poneki član predsjedništva HDZ-a ostaje nam tek za vidjeti. U suštini iznenađenjima nikada kraja. 

S obzirom da je u Hrvatskoj sve moguće ne bi nas iznenadilo da se u bliskoj budućnosti Vladimir Šeks iz saborske galerije preseli za stolicu predsjednika Hrvatskog sabora i nastavi performans koji je započeo iz galerije izborom Gordana Jandrokovića za predsjednika Hrvatskog sabora.

 

Sanjin Baković dipl.ing