U nedostatku saborske većine pribojava li se Vladimir Šeks povratka Tomislava Karamarka?

Pin It

Ne tako davne 2012. godine kada je Tomislav Karamarko pobijedio na Izbornom saboru HDZ-a Vladimir Šeks u obližnjem kafiću u sklopu Lisinskog među najbližim suradnicima izgovorio je neka ide sve kvragu. Iako se kasnije nudio i sam novoizabranom predsjedniku HDZ-a na raspolaganje klik između Tomislava Karamarka i Vladimira Šeksa nije se nikada dogodio neovisno što je Vladimir Šeks kontrolirao oporbene saborske zastupnike postavljene u vrijeme Jadranke Kosor 2011. godine.

Izlaskom iz Hrvatskog sabora Vladimir Šeks postaje savjetnikom Kolinde Grabar Kitarović sve do trenutka afere pomilovanje kada je osim sebi naštetio i samoj predsjednici RH pa mu se ista morala zahvaliti na povjerenju. Samozatajni Vladimir Šeks nije se pomirio sa sudbinom koja ga je zatekla i u tišini je nastavio dalje raditi na projektu postavljanja Andreja Plenkovića na čelo HDZ-a budući da njegova voljena bivša predsjednica HDZ-a nije bila više članica HDZ-a.

Stvarna uloga Vladimira Šeksa došla je do izražaja kada su briselski pučisti uz pomoć vanjskih oportunista iz SDP-a, HNS-a, MOST-a i bivšeg predsjednika RH Stjepana Mesića pokrenuli unutarnji puč protiv Tomislava Karamarka uz pomoć mainstream medija.

U realizaciji projekta “Andrej Plenković predsjednik HDZ-a to sam ja” priključio se i zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić koji je pokrenuo lavinu nezadovoljstva unutar stranke zatraživši ostavku na predsjedništvu HDZ-a od Tomislava Karamarka kako stranka ne bi bila taoc jednog čovjeka radi afere INA-MOL.

Dapače isti taj Milijan Brkić bio je protiv rušenja vlastite Vlade RH, dok naknadnom pameću najednom je bio protiv suradnje sa MOST-om kada je Andrej Plenković predočio javnosti 91 potpis. Razlikuje li se Milijanova rola od Dragine u smislu zamjenika predsjednika HDZ-a?

Nakon što je arbitražni sporazum u Ženevi donio presudu u korist MOL-a, a Hrvatska je ostala dužna platiti odštetu Mađarima uspostavilo se kako je Tomislav Karamarko štitio nacionalne interese, a hoće li stranka postati taoc Andreja Plenkovića ili Milijana Brkića vrijeme će pokazati iako za sada niti jedan niti drugi nisu iskoristili priliku ispričati se Tomislavu Karamarku u slučaju INA-MOL.

Od kako su postavili Vladimir Šeks i Milijan Brkić uz pomoć jezgre koju su stvorili na terenu Andreja Plenkovića za predsjednika HDZ-a Vladimir Šeks nije se fokusirao na Tomislava Karamarka iako nikada nije skrivao da mu je Tomislav Karamarko nesimpatičan predsjednik HDZ-a koji nije trebao njegove usluge.

Na Dan Hrvatskog sabora 30. svibnja 2017. godine novinarka je pitala Vladimira Šeksa 'vaš omiljeni šef HDZ-a Tomislav Karamarko najavio je da će HDZ kada dođe na vlast vratiti 30. svibnja kao Dan državnosti. HDZ je već dvije godine na vlasti, ima većinu, a vas nitko ne sluša i ne raspisuje se referendum?'

"Da, pitajte toga gospodina o kome je riječ, vjerojatno će on sada kada je ustanovio taj 'think tank', ovaj Institut za javne politike s jednom ekipom mozgova doći do rješenja", rekao je Šeks.

Sa ciničnom izjavom Vladimira Šeksa 30.svibnja 2017. godine na Dan Hrvatskog sabora u pogledu Tomislava Karamarka povukao bi paralelu sa izjavom Vladimira Šeksa u  RTL-ovoj Noći odluke kada je rekao kako vjeruje da stvarna moć nije u rukama parlamenta.

"Politička moć u cijeloj Europi odvija se u neformalnim grupama gremija koje donose stvarne političke odluke koje se onda samo provode u parlamentu. Sumrak parlamentarne demokracije već je dugo u Europi, pa tako i u Hrvatskoj", izjavio je tada Šeks.

S jedne strane gotovo godinu dana od kako je srušio Tomislava Karamarka u sinergiji sa Milijanom Brkićem vidimo kako Andrej Plenković stvarnu moć nema u hrvatskom parlamentu upravo kao što je i sam Vladimir Šeks predvidio javnosti budući da predsjednik Vlade RH posjeduje prividnu većinu, a s druge strane imamo kreditiranje Agrokora uz pomoć ruskih banki o čemu Andrej Plenković nije razmišljao kada se zamjerio Rusima u nadi da će ostati ista američka administracija izborom Hillary Clinton.

Potom imamo izgubljenu arbitražu na Međunarodnom sudu u Ženevi u pogledu INA-MOL što dokazuje vjerodostojnost Tomislava Karamarka u obrani nacionalnih interesa kada se zalagao za sporazumni prekid arbitraže budući da je istu intenciju imao i Viktor Orban.

Zatim imamo dobivenu arbitražu na Međunarodnom sudu u Ženevi u pogledu potraživanja mirovina iz SAO Krajne gdje su iste odbačene zahvaljujući pripremljenoj obrani bivšoj Karamarkovoj ministrici dr.sc. Nadi Šikić i njezinom timu, te isplata potraživanja pripadnicima HVO-e što sigurno teško pada Plenkovićevom manjinskom koalicijskom partneru Miloradu Pupovcu.

S obzirom na jučerašnju izjavu Vladimira Šeksa i jednogodišnju apstinenciju prema Tomislavu Karamarku i umove koji su ustanovili Think tank krije li se zapravo nervoza odnosno nesigurnost staloženog Vladimira Šeksa s obzirom na putovanja Tomislava Karamarka  koja su završila posjetima u Velikoj Britaniji, SAD-u i Izraelu dok je Andrej Plenković primoran prebrojavati se po nekoliko puta prije početka sjednice Hrvatskog sabora i ovisiti o psihofizičkom stanju Tomislava Sauche?

Kada zbrojimo nestabilnost većine u Hrvatskom saboru, slom Agrokora neovisno o usvojenom Lex Agrokoru , potencijalni sukob interesa ministrice Martine Dalić u slučaju INA-MOL  i izgubljena arbitraža na Međunarodnom sudu u Ženevi u pogledu INA-MOL odnosno dobivena u korist Republike Hrvatske u pogledu odbačenih zahtjeva za mirovine SAO Krajne postavlja se retoričko pitanje da li je zapravo donesena odluka u neformalnim skupinama gremija u Europi kako Andrej Plenković mora odstupiti sa mjesta predsjednika Vlade RH, a zatim podnijeti ostavku sa mjesta predsjednika HDZ-a kako stranka odnosno država ne bi bila taoc jednog čovjeka?

Očekuje li nas uskoro sinkronizirano cipelarenje Andreja Plenkovića od isitih aktera na političkoj sceni koji su to priredili Tomislavu Karamarku prije godinu dana, a vidimo danas u Orahovici SDP i HSS potpisuju koalicijski sporazum za nadolazeće parlamentarne izbore. Svakim danom sve je više argumenata za povratak Tomislava Karamarka. Hoće li Tomislav Karamarko nastaviti tamo gdje je stao nakon pet pobjeda u nizu i vratiti vjerodostojnost HDZ-a znati ćemo ako na unutarstranačkim izborima istakne kandidaturu, a koji su svakim danom sve bliži kao i novi prijevremeni parlamentarni izbori od kojih nas je privremeno spasio Tomislav Saucha.

 

Sanjin Baković dipl.ing.