Andro Krstulović Opara produljio je politički vijek trajanja Andreja Plenkovića

Pin It

U prvom krugu lokalnih izbora Andrej Plenković doživio je potpuni fijasko u Gradu Zagrebu kada je Plenkovićev prvi izbor Drago Prgomet osvojio 5.60% što mu je bilo dovoljno za peto mjesto u utrci za gradonačelnika Grada Zagreba. HDZ-ova infrastruktura nije uspjela pobijediti niti nezavisnu Brunu Esih koja je osvojila 10.98% odnosno 17.733 glasa više od HDZ-ovog Drage Prgometa u Gradu Zagrebu što je osobni poraz Andreja Plenkovića.

Da je Andrej Plenković samo poslušao raspoloženje šireg članstva ne bi izabrao nevjerodostojnog kandidata koji je pretrčavao iza zavjese iz HDZ-a u MOST, a potom osnovao HRID i vratio se nazad u HDZ. Uz debakl u Gradu Zagrebu HDZ je izgubio vlast i u Zagrebačkoj županiji. U odnosu na 2013. kada je HDZ obnašao vlast sa nezavisnim kandidatom Stjepanom Kožićem u koaliciji ovog puta izašli su samostalno i omogućili pobjedu nezavisnom kandidatu već u prvom krugu lokalnih izbora s obzirom na deficit od 28.403 glasa.

Ništa bolje Andrej Plenković nije prošao niti u Gradu Rijeci, jer HDZ-ova prva perjanica Kristjan Staničić uz svu potporu iz središnjice HDZ-a i infrastrukturu na terenu nije prošao u drugi krug lokalnih izbora i omogućio si sučeljavanje sa dosadašnjim apsolutnim vladarom Grada Rijeke Vojkom Obersnelom iako je SDP nikada slabiji, već mu je titulu prve pratilje u prvom krugu preuzeo nezavisni kandidat grupe birača Hrvoje Burić. Staničićevih 13.95% nije bilo dovoljno u odnosu na Burićevih 17.66% što je deficit od 1.496 glasova za HDZ-ova Kristjana Staničića iako je Oleg Butković predviđao potrese u Gradu Rijeci.

Kada je riječ o Gradu Osijeku HDZ-ova kandidatkinja za gradonačelnicu Ivana Šojat osim što je u prvom krugu zaostajala za nezavisnim protukandidatom Ivanom Vrkićem za 19.88% ostati će upamćena po napadu na dr.sc. Zlatka Hasanbegovića poput Drage Prgometa iako je svima nama jasno kako se dr.sc. Zlatko Hasanbegović nije natjecao u Gradu Osijeku pa je HDZ-ova kandidatkinja napravila salto mortale ispred desnog biračkog tijela u  Gradu Osijeku. Nakon što je Andrej Plenković morao se pomiriti sa porazom u Zagrebu i Rijeci, te nemogućom misijom u Gradu Osijeku sve karte položio je na Grad Split. Samoubilačkom pothvatu Ivane Šojat svjedoči i rezultat drugog kruga lokalnih izbora u kojem je nezavisni Ivan Vrkić pobijedio sa nadmoćnih 62.74%.

S obzirom na promašena kadrovska rješenja u Zagrebu, Rijeci i Osijeku rukavice su bačene u Splitu što se najbolje moglo vidjeti u TV duelu između Željka Keruma i Andre Krstulović Opare. Ako bi sučeljavanje promatrali sa aspekta borilačkih vještina tada je Željko Kerum apsolutni pobjednik ovih izbora budući da je HDZ-ova kandidata dočekao na kroše i u izmjeni niskih udaraca sasuo mu u lice od prostituiranja u Milanu, tetke kojoj je Milanović bio šef pa do termina koji se koriste za gay populaciju. Dok sa druge strane imali smo HDZ-ovog kandidata Andru Krstulović Oparu koji je sa svojim timom procijenio na koji način isprovocirati Željka Keruma, jer mogli smo vidjeti kako se nakon osmišljenih provokacija čudom čudio što sve Željko Kerum nije izgovorio, čak ga je u jednom trenutku i pozvao neka dovrši reći sve što mu je na duši. U suštini na kraju je proračunato odustao od daljnjih sučeljavanja  kako bi pokušao poentirati te dostignuti zaostatak od 2.962 glasa. U odnosu na respektabilnu bazu Željka Keruma od 20.937 glasova iz prvog kruga Andro Krstulović Opara uspio je pobijediti sa 26.642 glasa u odnosu na 25.553 glasa Željka Keruma. Neovisno o krajnjem rezultatu izbora u Splitu misterij za mnoge ostati će 9.46% nevažećih listića što je ekvivalent od 5.451 glas. Iako je Andro Krstulović Opara dobio bitku pitanje je hoće li i rat, jer vidimo Marijana Puljak ispred Pametno odbila je suradnju sa HDZ-om, dok sumnjamo da će MOST u koaliciju sa HDZ-om ili SDP što znači da HDZ-u za formirati vlast ostaje samo Željko Kerum iz čega možemo zaključiti da bi nas u doglednom vremenu mogli očekivati novi izbori. U HDZ-u se također mogu zamisliti nad rezultatom Mira Bulja koji je u drugom krugu osvojio 62.002 glasa što je svakako respektabilan rezultat iako je HDZ dobio župana sa 80.113, dok u Splitu je bila prednost Bobana u odnosu na Bulja za 2.837 glasova.

Pridodamo li Dragi Prgometu, Kristjanu Staničiću, Ivani Šojat ostatak društva koje nam je  Andrej Plenković predstavljao kroz prizmu novih urbanih lica i obrazovanih konzervativaca tada vidimo da bolje nisu prošli niti Ante Topalović (Bjelovar) i Miro Totrgergeli (Bjelovarsko bilogorska županija) koji su izgubili u prvom krugu lokalnih izbora. Također, nije se proslavio niti Damir Habijan koji je očigledno odradio svoju misiju kada je ispred varaždinskog HDZ-a pozvao Tomislava Karamarka na ostavku. Sve ostalo nije vrijedno spomena. Iako je Oleg Butković najavljivao pobjedu u Rijeci i Primorsko goranskoj Županiji uz Kristjana Staničića debakl je doživjela i još jedna Plenkovićeva miljenica Majda Burić koja nije uspjela ući u drugi krug lokalnih izbora, već je poraz pokušala opravdati povijesnim rezultatom s obzirom na osvojenih 30.228 glasova, a pritom dok obmanjuje i laže javnost odnosno birače prešućuje istaknuti da je riječ o stagnaciji odnosno deficitarnom rezultatu budući da je 2009. godine listu koju je predvodio HDZ-ov Gari Cappelli osvojila 32.557 glasova. Ukratko rečeno vjerodostojno kao i izjava u Novom listu da će volontirati u Županijskoj skupštini PGŽ, a prima saborsku plaću. Svi bi mi volontirali za cca 15.000 kn koliko mlada dama prima u saborskim klupama kao saborska zastupnica. 

Od prezentiranih 9 novih Plenkovićevih urbanih i obrazovanih konzervativaca jedini je opravdao navedeni epitet Ivan Anušić koji je postao novim osječko baranjskim županom, no jedino je razlika što je riječ o provjerenom kadru Milijana Brkića koji je postavljen za čelnog čovjeka osječko baranjskog HDZ-a još u vrijeme Tomislava Karamarka kada je ogranak bio u težem stanju od riječkoga, no za razliku od riječkog i primorsko goranskog ogranka koji stagniraju Osječko baranjski HDZ osvojio je vlast u županiji istaknuvši svojeg prvog i najjačeg kandidata. Stoga iz konteksta možemo zaključiti kako je Andro Krstulović Opara pobjedom u Splitu produljio politički vijek Andreja Plenkovića jer sve drugo bilo bi neuspjeh budući da se njegova nova urbana i konzervativna lica nisu proslavila. Nastavi li Andrej Plenković pobjeđivati sa novim urbanim i obrazovanim konzervativcima poput navedenih na idućim parlamentarnim izborima očekuje nas sudbina kao u vrijeme Jadranke Kosor, jer osim koalicije sa Miloradom Pupovcem birači nam neće oprostiti koketiranje sa ljevicom odnosno koalicijom sa HNS-om koja bi se trebala obznaniti idući tjedan ukoliko Ivan Vrdoljak preživi nezadovoljstvo u vlastitim redovima radi neuspjeha na ovim lokalnim izborima, te radi koketiranja sa HDZ-om.

U sklopu rezimea pridodamo li još poraz u HDZ-ovim utvrdama poput Gospića u kojem se i lički medvjedi probude iz zimskog sna na dan izbora i zaokruže HDZ ili Knina koji je doživio ekspanziju razvoja u smislu infrastrukturnih projekata i razvoja gospodarstva tada vidimo da su birači HDZ-a poručili jasnu poruku vrhu stranke. Pitanje je kakva je rola bila Milorada Pupovca u Kninu budući da je Goran Pauk za župana dobio 56% u prvom krugu u Kninu za razliku od Josipe Rimac koja je na konto prikupila 40%. Možda nam jedan dan objasne Andrej Plenković i Milorad Pupovac čari neprirodne koalicije. Što nam vrijedi vlast sa Miloradom Pupovcem i HNS-om u slučaju da Ivan Vrdoljak preživi kada će druge alternative poentirati na samoubilačkoj politici vrha HDZ-a ukoliko se ne zaustavi projekt samouništenja koji je nakon Karamarkove ere ponovno nastavljen kao u vrijeme Jadranke Kosor. Koalicija sa Miloradom Pupovcem i HNS-om pandan je hapšenja bivšeg premijera RH Ive Sanadera i dovođenje Zorana Milanovića na vlast u  vrijeme Kukuriku koalicije, a povijest je učiteljica života.

U slučaju novih prijevremenih parlamentarnih izbora pitanje je kako će se karte posložiti jer sa 535.000 osvojenih glasova na ovim lokalnim izborima HDZ ne može očekivati apsolutnu pobjedu na nadolazećim parlamentarnim izborima s obzirom da se MOST pokazao stabilnom trećom političkom opcijom, a za očekivati je rast nezavisnih lista gdje je najbolji primjer Hrvoje Burić u Gradu Rijeci sa osvojenih 13.371 glas, kao i stranki poput Živog Zida odnosno Pametno radi nezadovoljstva, a najbolji primjer je Akcija Mladih koja nakon što je obranila vlast u Lovranu  u Gradu Kastvu koje je sjedište Kukuriku koalicije izgubili su za samo 39 glasova. Ujedno je i pitanje kako će se birači postaviti  u slučaju novih prijevremenih izbora budući da su već prevareni kada su razriješeni ministri poput Mire Kovača, Nade Šikić, Antona Klimana, Zlatka Hasanbegovića i dr.

 

Sanjin Baković dipl.ing.