Sanjin Baković: Plenkovićev HDZ između procesa prgometizacije i Pupovčeve dekroatizacije

Pin It

Iako je Andrej Plenković prilikom procesa prgometizacije HDZ-a bio odlučan u postavljanju Drage Prgometa  za gradonačelničkog kandidata na kraju ga je ipak dočekao sindrom koji ga prati od početka premijerskog mandata da sve što započne ili najavi da će napraviti na kraju ne dovrši do kraja. Izbori su prošli, rezultati su bili katastrofalni u Gradu Zagrebu, a za rezultate na kraju nitko nije odgovarao. U suštini uz počišćene domoljubne kadrove izbačena  su nacionalna obilježja iz koreografije što u prošlosti nije bio slučaj.

Ako promatramo Andreja Plenkovića s aspekta odlučivanja i uzmemo li u obzir njegov diplomatski pristup kojim nastoji ostaviti dojam lidera koji vlada situacijom prilikom balansiranja kako bi svima udovoljio, a u konačnici problem otklonio kratkoročno ne smijemo biti licemjeri, već mu moramo priznati kako je u dva navrata postupio u skladu s karakteristikama odlučnog lidera koji ne posjeduje anemiju. Tijekom prvog puta javnosti je možda to prošlo nezapaženo, jer prilikom sklapanja koalicije s Miloradom Pupovcem težište je bilo usmjereno prema koaliciji s MOST-om pa se manjinskim partnerima nije toliko davalo na važnosti, dok za razliku od prvog puta prilikom pokušaja prgometizacije stranke Plenkovićeva je odlučnost došla do izražaja neovisno što je šira javnost mislila o tome.

Iako su svi politički analitičari kao i članovi HDZ-a upozoravali kako HDZ očekuje potop na lokalnim izborima u Gradu Zagrebu ako stranku bude predstavljao Drago Prgomet predsjednik HDZ-a Andrej Plenković uvjeravao nas je u suprotno. Intencijom promoviranja Drage Prgometa kao gradonačelničkog kandidata u Gradu Zagrebu HDZ je trebao dobiti novi sjaj budući da je riječ o uvaženom stručnjaku, a pritom se sukus priče nastojao otkloniti s Prgometove (ne)vjerodostojnosti kada je iz HDZ-a pretrčao u MOST kako bi završio na pregovorima u stanu Ante Kotromanovića, te nakon što je izbačen iz MOST-a osnovao je HRID da bi se na kraju vratio u HDZ. Kao što je bilo i za očekivati birači su kaznili Prgometovu (ne)lojanost HDZ-u, a pobjedi u Gradu Zagrebu nije pomogla niti potpora predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića koji je upravo kroz prgometizaciju pokušao javnosti prezentirati jedan novi HDZ.

Iako je Andrej Plenković prilikom procesa prgometizacije HDZ-a bio odlučan u postavljanju Drage Prgometa  za gradonačelničkog kandidata na kraju ga je ipak dočekao sindrom koji ga prati od početka premijerskog mandata da sve što započne ili najavi da će napraviti na kraju ne dovrši do kraja. Izbori su prošli, rezultati su bili katastrofalni u Gradu Zagrebu, a za rezultate na kraju nitko nije odgovarao. U suštini uz počišćene domoljubne kadrove izbačena  su nacionalna obilježja iz koreografije što u prošlosti nije bio slučaj.

Međutim, u međuvremenu se raspao brak s MOST-om nakon šest mjeseci kao i za vrijeme prethodne Vlade RH, a što je bilo i predviđeno kako bi se uspostavila velika koalicija gdje je na kraju došla do izražaja uloga Milorada Pupovca koja se u počecima gurnula u drugi plan za razliku od potpisivanja sporazuma s MOST-om. Zatim je uslijedila potpora HNS-a koji je do jučer bio u koaliciji na lijevom spektru s Zoranom Milanovićem pod presedanom kurikularne reforme što je ubiti paravan za javnost. Pohvale stižu sa svih strana pa čak i od Stjepana Mesića i Josipa Manolića.

S Pupovcem se igralo kao s asom u rukavu budući da je direktiva Europske unije bila kako mora nastati pomirdba, jer Europskoj uniji nije odgovarao novi Viktor Orban koji bi štitio hrvatske nacionale interese i proveo lustraciju, već su HDZ-ovi europarlamentarci pristali na rušenje Tomislava Karamarka. Jedino niti dan danas nije mnogima jasna pomirdba s kime? Zar da se Hrvati mire s manjinom koja terorizira većinu umjesto da zastupaju interese birača koji su im pružili povjerenje i bore se za njihovo bolje sutra. Imamo li državu za koju su mnogi dali vlastiti život? Imamo. Prema tome pametnom dosta!

Za razliku od vremena Jadranke Kosor koja je uz pomoć istog tog Milorada Pupovca uskratila prava glasa dijaspori što je podržala i ljevica predvođena s Zoranom Milanovićem za vrijeme Andreja Plenkovića izvršen je udar na temelje Domovinskog rata. Pupovčeva dekroatizacija u potpunosti je došla do izražaja od kada više u vlasti nema MOST-a prilikom premještanja HOS-ove ploče koja je odavala pijetet poginulim hrvatskim braniteljima u Jasenovcu. Umjesto da im Milorad Pupovac ide odati počast s Vladom RH on im ne dozvoli niti da počivaju u miru u domovini za koju su vlastiti život dali. Ne da im ne dozvoli, već nije zadovoljan činom što je ploča premještena, a pod upitnik dovodi daljnju suradnju zajedno s Furiom Radinom. Nažalost, to se događa kada manjine dobiju na važnosti, a zatim iskoriste ovlasti za ucjenjivački faktor umjesto da služe vlastitim predstavnicima.

Upravo iz tih razloga je i potrebna lustracija, jer kada bi se lustriralo pojedince koji proizvode nemir s mentorima iz pozadine i koji čine podjelu u društvu kako bi zadržali postojeće stanje ne bi nam trebala direktiva iz EU-a o pomirdbi, već bi se raspravljalo o budućnosti budući da bi trovačima javnog prostora bilo zabranjeno javno dijelovanje, a da ne govorimo kada bi se provela imovinska lustracija da li bi etno biznismeni i njima slični određivali pravila igre. Ako je lustracija provedena u Njemačkoj, Češkoj, Slovačkoj, Poljskoj, Mađarskoj, Estoniji, Litvi, Latviji, Bugarskoj i Rumunjskoj zašto ne može biti provedena i u Hrvatskoj?

Čega se pribojava Hrvatska politička oligarhija da im se kao u Češkoj ne dogodi da je lustracijom uslijedila potpuna izmjena struktura koja upravlja državom, jer su bili aktivni suradnici represije komunističkog režima od 1948. do 1989. godine?

Boje li se da im se možda ne dogodi kao u Njemačkoj kada je maknuto 60% profesorskog i nastavnog kadra iz obrazovnog sustava ili kao u Bugarskoj kada je lustacijom smjenjeno u određenim sektorima poput pravosuđa, tajnih službi i policije do 90% zaposlenih?

Ili se možda pribojavaju slučaja kao u Poljskoj gdje je lustracijom obuhvaćeno 23.000 osobe, a gdje se predlagala lustracija djece i unuka lustriranih?!

S obzirom da je aktualna Vlada RH ekspozitura bankarsko masonskog lobija SAD-a s Hillary Clinton, gdje je EU uz Angelu Merkel dobila potporu u Emmanuelu Macronu, te se zalažu za EU na više brzina za razliku od EU jednakih prava za što se zalaže Donald Trump, ne zaboravimo da je predsjednica RH činila Obaminu administraciju pruživši potporu Hillary Clinton u kampanji američkih izbora u srazu s Donaldom Trumpom, a za koju su već određeni mediji pisali da je činila masonsku ložu tada nas ne čudi što se svi toliko zalažu za zajedništvo kao i kada su rušili Tomislava Karamarka prije ere Donalda Trumpa. Koliko su bili sigurni u sebe i pobjedu zaboravili su na bahatost, no na njihovu žalost omaknuo im se Donald Trump koji nam je otvorio vrata slobode. Prvi korak otvorenim vratima slobode je promjena Obamine administracije u RH kada je smijenjena veleposlanica SAD-a nakon izvješća poslanog State Departmentu.

Razlikuje li vam se možda propaganda mainstream medija koja se vršila permanentno prema Tomislavu Karamarku u Republici Hrvatskoj u odnosu na Donalda Trumpa diljem SAD-a i EU-a?

Naravno da ne, jer takav tretman u medijima nisu imali ni Kolinda Grabar Kitarović, a još manje Andrej Plenković kojeg su mediji i postavili, dok za razliku od vodećih ljudi u državi Tomislava Karamarka proteže se u smislu negativne konotacije i kada ga nema na političkoj sceni, a što tek čine Donaldu Trumpu vidite i sami kada su svako toliko ogorčeni ili zgroženi njegovim postupcima.

Zašto? Zato jer je Donald Trump odlučio pokrenuti Ameriku ili zato jer je Tomislav Karamarko imao zdrave namjere prema Hrvatskom narodu koji je toliko puta prevaren da kada bi naši političari imali obraza od srama bi se sami preko noći iselili da ih nitko ne vidi umjesto brižnih građana kojima je egzistencija ugrožena pa su primorani napuštati Lijepu našu u sklopu emigracijskog vala koji traje i dan danas diljem EU-a radi neimaštine.

Dakle, Hrvatskoj treba lider, a ne sluge navedenih ekspozitura, jer u suprotnom ćemo nakon Plenkovićeve prgometizacije HDZ-a doživjeti proces Pupovčeve dekroatizacije Republike Hrvatske gdje će se domoljublje proglašavati fašizmom i pritom vršiti udar na temelje Domovinskog rata kao u slučaju HOS-ovih poginulih hrvatskih branitelja.

Sanjin Baković dipl.ing.