Sanjin Baković: Hoće li nam Davor Bernardić dokazati tko je legitimno izabran lider SDP-a?

Pin It

Ako povučemo paralelu između vladajuće i opozicijske stranke u SDP se upravo događa proces puča pandan onome u HDZ-u koji se dogodio prije nešto više od godinu dana. Tada su ljudi od povjerenja bivše predsjednice HDZ-a Jadranke Kosor pod ingerencijom  Vladimira Šeksa izvršili puč nad plebiscitarno izabranom predsjedniku HDZ-a Tomislavu Karamarku koji je vlastiti legitimitet potvrdio s pet pobjeda u nizu kao i na dva Izborna sabora HDZ-a.

Rukopis identičan, jer ipak bivši članovi Saveza Komunista prevladavaju u obje stranke, te ne dozvoljavaju korjenite promjene u kadrovskom smislu unutar infrastruktura stranki budući da bi to bio novi početak promjena u Republici Hrvatskoj.

Ako se prisjetimo istupa Andreja Plenkovića na Izbornom saboru HDZ-a prilikom izbora članova Predsjedništva HDZ-a ispred medija kada je istaknuo da stranka ne smije biti taoc jednog čovjeka, a zatim gostovanje Andreja Plenkovića u Dnevniku HRT-a dolazimo do zaključka kako se ne razlikuje bitno od istupa Peđe Grbina u saborskom klubu, te kod Mislava Bage uz riječi da Davor Bernardić podnese ostavku ukoliko želi dobro SDP-u. Kao i Andrej Plenković koji se mogao suprostaviti Tomislavu Karamarku  lice u lice na izboru za predsjednika HDZ-a tako se Peđa Grbin mogao suprostaviti Davoru Bernardiću kada je za to bilo vrijeme.

Modus operandi u SDP ne razlikuje  se nimalo od onoga u HDZ-u, jer osobe od povjerenja koje su slijepo slijedile s glavom u pijesku bivšeg premijera RH i predsjednika SDP-a Zorana Milanovića i koje su srozale stranku na najniže grane tijekom deset godina od čega četiri godine na vlasti uz prepoznatljiv stil el bahati velikog lidera i niza afera koje su izgrizale SDP iznutra zamjenom teze i manipulacijom javnog mnijenja optužuje se novoizabranog predsjednika SDP-a Davora Bernardića koji je najmanje kriv za rejting u kojem se SDP nalazi.

Ako malo bolje pogledamo na legitimno izabranog predsjednika SDP-a Davora Bernardića koji je pobijedio u dva kruga izbora protukandidate na unutarstranačkim izborima podigla se infrastruktura bivših ministara i osoba od povjerenja Zorana Milanovića poput Milanke Opačić, Miranda Mrsića, Ranka Ostojića, Freda Matića, Siniše Hajdaš Dončića, Željka Jovanovića, Gordana Marasa te saborskih zastupnika Peđe Grbina i  Bojana Glavaševića.

U suštini svi oni koji su vodili Vladu RH i u konačnici upropastili SDP podjelama u društvu i aferama da bi pričekali deset mjeseci, te krenuli ponovno u ofenzivu po istom principu kada su dijelili Hrvatsku, a za argument su uzeli čestitku Davora Bernardića novo pečenim mladencima Bujanec. Svaliti sve na osobu koja nije bila u milosti bivšeg predsjednika SDP-a Zorana Milanovića notorna je glupost kao i pripisati Andreju Plenkoviću uspjehe Tomislava Karamarka.

Ako se vratimo u ne tako davnu prošlost tada vidimo da isti oni koji su doveli HDZ na najniže grane za vrijeme vladavine Vladimira Šeksa i Jadranke Kosor pučem u stranci pod presedanom kakav je sada na dijelu u SDP-u svrgnuli su Tomislava Karamarka, te smo za predsjednika Vlade RH dobili ni krivog ni dužnog Andreja Plenkovića iako se projekt pripremao četiri godine, za ministricu smo dobili bivšu Kosoričinu ministricu Martinu Dalić, zatim Jacine dečke poput Davora Ivo Stiera, Dražena Bošnjakovića i Davora Božinovića, a za savjetnika Vladimira Šeksa uz niz kadrova nagrađenih za minuli rad i rušenje bivšeg predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka poput Milana Kujundžića.

Za razliku od Tomislava Karamarka koji je štitio nacionalne interese u slučaju INA - MOL, a radi čega je pao tijekom nametnute afere Konzultantica i koji je podignuo devastirani HDZ iz pepela Davor Bernardić nije uspio krenuti s pobjedama, već je na lokalnim izborima zadržao Milanovićev rezultat, ali možemo iz konteksta zaključiti kako ih obojicu veže zaštita nacionalnih interesa budući da je lider SDP-a koji se nalazi pod presedanom tražio osnivanje Istražnog povjerenstva u slučaju Agrokor čime potvrđuje kako nije sudjelovao u dugogodišnjim procesima oko Agrokora, već zahtjeva da javnost sazna istinu.

Odgovornost od Davora Bernardića može se tražiti nakon nadolazećih parlamentarnih izbora, jer na lokalnim izborima su ionako stranku zastupali načelnici, gradonačelnici i župani iz vremena Zorana Milanovića, ali za pretpostaviti je kako se pučisti pribojavaju da saborske klupe više neće vidjeti budući da rade permanentno protiv legitimno izabranog predsjednika SDP-a pa se u rušenje krenulo nešto ranije.

U suštini očigledno je riječ o političarima koji nemaju mrlju u vlastitim političkim karijerama, jer tada se medijski linč nad njima ne bi pokrenuo radi izmišljene afere Konzultantica odnosno čestitke Velimiru Bujancu.

Davor Bernardić tek će u idućim danima trebati pokazati karakteristike lidera i dokazati javnosti da je vladar SDP-a koji ima cilj, viziju i odlučnost pa ako treba posegnuti i za pravnim aktima stranačkog Statuta u slučaju da neistomišljenici nemaju namjeru stati u uništavanju ugleda vlastite stranke, jer da družba Zorana Milanovića nije imala namjeru pokrenuti puč tada bi se nesuglasnice rješavale iza zatvorenih vratiju, a ne se iz dana u dan nanosilo štetu vlastitoj stranci rušenjem legitimno izabranog predsjednika SDP-a kroz javnost. Također, Davor Bernardić ionako ne kontrolira saborski klub koji je složio Zoran Milanović kao što ga u oporbi nije kontrolirao niti Tomislav Karamarko jer su ga složili Vladimir Šeks i Jadranka Kosor pa ako netko i istupi ili bude izbačen neće ništa dugoročno izgubiti.

Za pretpostaviti je da su mnogi od vas protivnici posezanja za pravnim aktima odnosno Statutom, ali ako nasuprot sebe imate grupu nezadovoljnika koji ne prihvaćaju i ne žele prihvatiti legitimitet izbornog rezultata i ruku pomirenja, te cijelo vrijeme rade na vašem rušenju i umjesto da energiju usmjere na protivnika i gradnju bolje Hrvatske ne preostaje vam ništa drugo nego zahvaliti im se na suradnji, jer ne može nitko od vas nastaviti suradnju ako nisu obje strane zainteresirane. U suprotnom ako niste kompromititani dogoditi će se neutemeljeno i sinkronizirano optuživanje kako ste se okružili vlastitim prijateljima, da od stranke radite sektu, vršite podjele unutar ustrojstva, stvarate nezadovoljstvo šireg članstva, imate katastrofalne rezultate,  a što su provjerene metode s koljena na koljeno iz bivšeg komunizma koje se vrše u dvije najjače stranke u Republici Hrvatskoj.

U SDP-u se pokušaj puča događa za vrijeme opozicije dok se u HDZ-u dogodio kada su bili na vlasti čime su se proizveli dodatni troškovi od 80 mil. kuna za provedbu prijevremenih izbora, a hoće li na kraju i Davor Bernardić imati svojeg Vasu znati ćemo nakon sjednice Predsjedništva SDP-a koja će se održati idućih dana.

Sanjin Baković dipl.ing.