Sanjin Baković: Elementarnim neznanjem u novo medijsko diskreditiranje​ obitelji Karamarko

Pin It

Hrvatska javnost ne pamti kada se medijska hajka vršila nad određenim obiteljima u Republici Hrvatskoj kao što se posljednjih godina vrši na obitelji Karamarko. Valjda nije bilo dovoljno što su prisilili Tomislava Karamarka na ostavku nakon što je jedini anticipirao sve dimenzije problema i ​zagovarao sporazumni izlazak iz arbitraže u slučaju INA - MOL za razliku od političkog establishmenta koji je tvrdio da ćemo istu dobiti, a pojedinci poput Andreja Plenkovića u Tomislavu Karamarku vidjeli su taoca, jer u Hrvatskoj se danas još ne smije pričati istina.

Modus operandi je uvijek isti - medijsko blaćenje iskrivljenim tezama i neistinama, i​ cilj je uvijek isti - ​nanijeti ​štetu Tomislavu Karamarku, ​neovisno je li on politički aktivan ili ne. Strah od Tomislava Karamarka je također stalan i isti, kod istih aktera, i političkih i medijske im služinčadi. ​Ovih dana svjedoci smo kako se putem određenih portala pokušava nametnuti teza da je tvrtka Ane Karamarko bahato i bezbrižno ​dužna skoro 350.000 kn državi tako što se napiše bombastični naslov i u njemu tvrdnja koja zvuči zlokobno i ružno, tako da se isprovocira osjećaj građanske pristojnosti i ispravnosti, ​a zatim se tek daleko u tekstu, sramežljivo, samo zato da se onemogući utuženje, pojavi informacija da to ustvari i nije dugovanje jer je obveza prema Poreznoj upravi riješena. 

I uz to se tekst aranžira i prekrca​ ponavljanjem​ već izlizane​ mantre​ kako je Ana Karamarko davala MOL-u marketinške PR usluge preko lobista Joze Petrovića, kako je Ana Karamarko uništila karijeru vlastitog muža ​te se sve​ još jednom "nasafta" tvrdnjama o sukobu interesa Tomislava Karamarka i podsjeti se čitatelja da je Karamarko glavni nacionalni antijunak, iako je jedini, u stvari, spašavao i građane i zemlju od još jednog financijskog ponora u koji su nas gurnuli svi oni koji su tvrdili da je dobivena arbitraža gotova stvar.  I prevarili nas. I sa svojim lažima mirno žive i dalje i mediji niti da ih spomenu, a kamoli pitaju o moralnoj i političkoj odgovornosti. Čovjeku su skinuli glavu koristeći laži o nepostojećem sukobu interesa i pri tom perverzno koristeći njegovu vlastitu suprugu i njezinu nepostojeću vezu s MOL-om kako bi mu sudili.

Mediji su koristili njegovu obitelji i štetili i njemu i njegovoj obitelji. I ne kane to prestati činiti, očito. Zašto? I zašto je i dalje toliko zanimljiv Karamarko pa čak i njegova supruga iako već godinu i pol nisu dio političkog establishmenta niti Karamarko ima ikakav utjecaj na političke odluke i procese?

Zašto ni jedan mainstream medij nije prenio informaciju da je Ana Karamarko dobila presudu protiv HRT-a i Nacionala zbog eklatantnih laži koje su objavljivali, ​zašto nisu prenijeli informaciju da se na Općinskom sudu u Zagrebu nije​​ dokazalo da je Ana Karamarko radila za MOL na temelju objavljenih ugovora iz kojih je proizašla nametnuta iskonstruirana afera Konzultantica​?​

Ali se zato, u maniri površnog istraživačkog novinarstva,​ ne propušta prenijeti već objavljenu tvrdnju kako tvrtka Ane Karamarko, Drimia, ​("unatoč dugovanju​")​ posluje stabilno budući da je 2016. godinu okončala s 3,8 milijuna kuna prihoda,​ ​i to ​uz dobit od 464.400 kn.

Tu istu informaciju, koja sada treba poslužiti kao plus Drimiji i Ani Karamarko da bi se stvorio privid kako ona dobro posluje, ali ne plaća obveze državi, svega se nekoliko mjeseci ranije koristilo u negativnom kontekstu da bi se pokušala nametnuti teza kako je prihodovna strana pala za 200.000 kn, jer, eto, Karamarko koji joj nabacuje​ poslove više nije na funkciji, ​ uz pompazne najave kako joj ne cvjetaju ruže od kako joj muž nije na vlasti. 

U suštinskom dijelu izvučenih podataka na temelju kojih tvrtka prema podacima Poslovne Hrvatske i liste poreznih dužnika (koja se objavljuje jednom godišnje)​ ima 341.557,03 kune poreznog duga te većina od toga otpada na neplaćen PDV (319​.000​ kuna),​ a ostatak na porez na dobit (i razne članarine) u prvi plan dolazi elementarno nepoznavanje poreznog sustava ako promatramo širi kontekst.

S jedne strane, PDV se prijavljuje do 20-og u mjesecu za prethodni mjesec. Dospijeće je 30-og odnosno 31-og u mjesecu. Ako se u 8 dana ne podmire obveze ​ide opomena pred ovrhu, a ako se ne plati u idućih 7 dana aktivira se ovrha. Porez na dobit plaća se avansno u tekućoj godin​i za iduću godinu,​ sukladno poreznoj obvezi ostvarenoj na temelju prethodne godine. Stoga porez na dobit plaća se akontacijski, unaprijed,​ prije nego li se još uopće zna hoće li se ​dobit ​ostvariti, a kamo li kolika. Tvrtka Ane Karamarko po grubom računu plaća avansno porez na dobit mjesečno oko 18.000 kuna., ili oko 200.000 kuna godišnje, unaprijed kao i svi koji uspješno brode na hrvatskom (olujnom) poslovnom moru.

Dakle, za platiti PDV i porez na dobit u tekućem mjesecu ima se de facto 15 dana, a ako se ne plati završi se s ovrhom. Na listu poreznih dužnika, koja je javna, dospijeva se samo ako do trenutka objave, koja je u listopadu, tj. jednom godišnje postoji dug preko roka dospijeća koji može biti i samo jedan dan. Prema tome riječ je o vrlo kratkom periodu, koji je mogao biti svega taj jedan dan, ​a ne kako se pokušava ​sugerirati da je riječ o starom dugovanju. Uostalom, tvrtka nikada nije bila blokirana.

S druge strane, dolazimo do zaključka koji nije emancipiran u javnosti, a ne treba biti previše verziran kako bi se zaključilo da prema opisanom danas možemo biti dužnici, a sutra kada podmirimo potraživanja u zakonskim okvirima tada više to nismo. Uzmemo li u obzir da se gotovo identični članci ponavljaju iz mjeseca u mjesec taman nekoliko dana prije nego li dolaze termini za podmirivanje obveza misija je u potpunosti jasna​, a to je poluinformacijama,​ elementarnim neznanjem i lošim namjerama​ diskreditirati obitelj Karamarko u javnom medijskom prostoru.

 

Sanjin Baković dipl.ing.