Sanjin Baković: Dvoličnost hrvatskog političkog establishmenta

Pin It

Nakon što je Plenkovićev HDZ okrenuo leđa hrvatskom narodu i Katoličkoj crkvi ignorirajući poruke sa velebnih prosvjednih skupova hrvatskih građana u Zagrebu i Splitu uoči usvajanja Istanbulske konvencije u Hrvatskom saboru uz pomoć komunističke nomenklature s lijevog spektra kao i protivljenje Katoličke crkve zbog usvajanja rodne ideologije Jandrokovićevo napuštanje Srbije asocira nas na donošenje odluka u kriznim situacijama bivšeg Josipovićevog i Račanovog savjetnika Krešimira Macana, a aktualnog PR savjetnika Andreja Plenkovića.

Naime, u trenucima kada nisu osjećali puls naroda neviđeni performans za javnost kojeg nitko nije vidio, a znamo da kamere sve zabilježe pa je indikativno da nisu i čin gaženja hrvatske zastave u srbijanskoj Narodnoj skupštini u Beogradu od strane osuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja za Jandrokovićevu je delegaciju spašavanje svega što se može spasiti jer nakon operacije Istanbul treba vratiti povjerenje u vlastite birače koji su se javno usprotivili politici koju provode kao i Katolička crkva. Prvo su domoljublje izbacili iz HDZ-a pod ingerencijom Andreja Plenkovića, a zatim uz pomoć članova delegacije s lijevog spektra poput Milorada Pupovca, Anke Mrak Taritaš i njima sl. ugušili u Republici Hrvatskoj.

S jedne strane, dogodila se kontradiktorna situacija kada je Gordan Jandroković pokušavao obraniti suverenitet hrvatske zastave u trenucima gaženja koje ponavljam nitko nije vidio činom napuštanja Srbije, a kada u Hrvatskoj imamo da izaslanik Beograda Milorad Pupovac udara na temelje Domovinskog rata uz pomoć SDP-a, HNS-a, IDS-a, HSU-a, GLAS-a, HSS-a i dr. koji dolaze s lijevog spektra i sve to vidimo vlastitim očima tada niti predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, a niti predsjednik Vlade RH Andrej Plenković ne brane suverenitet Republike Hrvatske temeljen na Domovinskom ratu modusom operandi po principu napuštanja Srbije odnosno koalicijskog partnera Milorada Pupovca.

Uostalom, bili smo i sami svjedoci kada se pod presedanom Milorada Pupovca i njemu sl. istomišljenika HOS-ova ploča u Jasenovcu koja je bila simbol odavanja počasti poginulim hrvatskim braniteljima u Jasenovcu za vrijeme Domovinskog rata premjestila u Novsku kao da su poginuli hrvatski branitelji koji su bili za dom spremni birali gdje će položiti vlastite živote u obrani domovine. Hrvatski branitelji za razliku od Andreja Plenkovića, Gordana Jandrokovića i njima sl. koji kleče ispred Milorada Pupovca i danas nisu mogli odabrati diplomaciju već su odabrali puške i stali u obranu Republike Hrvatske.

Umjesto da su reagirali na Pupovčeve permanentne ucjene i zahvalili se na suradnji Gordan Jandroković i Andrej Plenković zatvaraju oči i dozvoljavaju koalicijskom partneru da kontaminira Domovinski rat jer osim sporne ploče u Jasenovcu Pupovcu su za “pogoršani” položaj Srba u Republici Hrvatskoj krivi Tomislav Karamarko i oslobađajuća presuda generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču. U afektu novonastale političke situacije Milorad Pupovac koristi tanku saborsku većinu i u Jasenovcu se svrstava kao i uvijek uz sebi bliske osobe svjetonazorski, a ignorira komemoraciju državnog vrha šaljući jasnu poruku Andreju Plenkoviću i Gordanu Jandrokoviću budući da ploča poginulih hrvatskih branitelja još nije uklonjena što je pandan već viđenim Pupovčevim ucjenama.  

Postavlja se retoričko pitanje kako će hrvatski građani vjerovati da državni vrh štiti suverenitet Republike Hrvatske kada dozvoljavaju kontaminiranje Domovinskog rata od strane izaslanika Beograda u liku i dijelu Milorada Pupovca koji održava Plenkovićevu saborsku većinu, a s druge strane uz pomoć političara s lijeve provenijencije uništava suverenitet Republike Hrvatske?

Stoga, možemo zaključiti kako je gaženje nevidljive hrvatske zastave i napuštanje posjeta Srbiji te zabrana ulaska u Republiku Hrvatsku Aleksandru Vulinu performans za javnost jer govori Aleksandra Vulina ne razlikuju se od govora Aleksandra Vučića iz Gline 1995. godine “Nikada Srpska Krajina, nikada Glina neće biti Hrvatska! Nikada Banija neće nazad u Hrvatsku! Nitko više ne zna ni u ovoj sali za kakvu se državu zalaže Slobodan Milošević. Hoće li mu to biti beogradski pašaluk ili nekakva AVNOJ-ska Jugoslavija, kakva će to država biti? Ako srpski radikali pobijede i poraze predsjednika Srbije, vi znate da ćete živjeti u Velikoj Srbiji, jedinstvenoj srpskoj državi i tu odstupanja biti neće”.

Koja je razlika između Vulina, Vučića i Pupovca ako je blaženi Alojzije Stepinac za Vulina bio ustaški vikar dok Vučić još uvijek ne može prežaliti Veliku Srbiju, a Pupovcu se priviđaju ugrožena prava Srba u Hrvatskoj u vrijeme vladavine Tomislava Karamarka i oslobađajuće presude generalima Gotovini i Markaču?

Iako je Aleksandar Vulin proglašen personom non grata u prenesenom značenju zabranjen mu je ulazak u Republiku Hrvatsku Aleksandar Vučić i službeni Beograd ne moraju se brinuti sve dok imaju u hrvatskoj vlasti Milorada Pupovca koji će već viđenim metodama ucjenjivati aktualnu Vladu RH radi tanke saborske većine i time provoditi politiku Beograda, a hoće li Plenković i Jandroković bildati naizgled opuštene mišiće na kvazi domoljublju kao i ispred nevidljivog gaženja hrvatske zastave ovisiti će o novim kriznim situacijama bivšeg Josipovićevog i Račanovog PR savjetnika Krešimira Macana koji im još uvijek nije sugerirao da se zauvijek odreknu Milorada Pupovca.

Sanjin Baković dipl.ing.