Sanjin Baković: Hrvatska između Thompsonove zadovoljštine i Dujmovićeve cenzure

Pin It

U Republici Hrvatskoj došla su vremena kada nevini političari moraju dokazivati vlastitu nevinost na sudu, kada hrvatski glazbenici koji izvode domoljubne pjesme moraju dokazivati da ne remete javni red i mir te ne potiču mržnju ispred pravosudnih tijela, kada novinari radi izgovorenih riječi budu cenzurirani jer ne pišu pamflete hvalospjeva o aktualnoj politici Vlade RH.

Drugim riječima našli smo se u vremenu apsurda odnosno vremenu koje nas asocira na mračno doba komunizma, ali nas u odnosu na bivši Titov režim policija neće zatvoriti, a noć progutati, već će nam aktualna politika Vlade RH omogućiti slobodu kretanja diljem granica EU jer oni su se za to borili.

Dakle, krenimo kronološkim redoslijedom kako bi ovaj rezime imao svoj početak i kraj. Da pravo i pravda nisu isto sudski je epilog Tomislava Karamarka koji nakon oslobađajuće prostupanjske odluke Općinskog suda u Zagrebu kako Josip Manolić nije oklevetao Tomislava Karamarka kada je izjavio da je bio suradnik Udbe mora potražiti pravdu i srušiti odluku Općinskog suda u Zagrebu ispred Županijskog suda u Zagrebu. Osim što je Tomislav Karamarko ponudio relevantne svjedoke za razliku od Manolićevih koji su se temeljili na obrani rekla kazala i priložio dokumentaciju kojom je dokazao da nije bio suradnik Udbe kod utvrđivanja klevete ne traži se namjera klevetanja kao što je Općinski sud u Zagrebu ustvrdio da namjera od strane Josipa Manolića nije postojala, već je dovoljna svijest da se iznose ili prenose neistinite činjenice koje mogu škoditi časti ili ugledu osobe na koju se odnose. 

U prenesenom značenju odgođena je trenutna pravda u korist Tomislava Karamarka iako je situacija u potpunosti jasna, a iz čega možemo zaključiti kako određenim krugovima političkog establishmenta ne odgovara istina, već se ona odgađa što je moguće dulje kako bi se odgodio povratak Tomislava Karamarka u visoku politiku. 

Da je riječ o vremenima apsurda u kojima živimo potvrđuje i činjenica da je Tomislav Karamarko bivši visoki dužnosnik i predsjednik HDZ-a koji je štitio nacionalne interese, a to je potvrdila izgubljena arbitraža Republike Hrvatske u sporu s mađarskim MOL-om te isplaćena višemilijunska šteta koja bi se izbjegla da se slušalo Tomislava Karamarka u pogledu sporazumnog izlaska iz arbitraže. 

Kao i na suđenju s Josipom Manolićem pravosudna tijela odnosno Visoki upravni sud zatvorio je oči ispred ključnih argumenata u ovom slučaju izgubljene arbitraže i isplaćene štete Mađarima te potvrdio da je Tomislav Karamarko bio u sukobu interesa iako za razliku od Plenkovićevih suradnika Martine Dalić i Gordana Jandrokovića nije nikada donesena presuda da je Tomislav Karamarko bio u sukobu interesa jer tada bi za istu morao platiti kaznu kao što se to dogodilo u slučaju vodećih ljudi u Plenkovićevoj Vladi i Hrvatskom saboru. Da je Tomislav Karamarko kriminalac završio bi odavno u Remetincu jer cijeli svoj život bori se sa Zakonom, a politička karijera pokušala mu se osporiti povjerenstvom koje je postavio Zoran Milanović kao i neistinama Josipa Manolića. 

Za pretpostaviti je da nakon pomno isplaniranog pada Tomislava Karamarka šira javnost nije očekivala da će Marko Perković Thompson morati dokazivati nevinost na sudu radi izvedbe “Bojna Čavoglave” 5. kolovoza 2017. godine u Gradu Slunju zbog narušavanja javnog reda i mira te poticanja mržnje u sklopu obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja. 

Da je Marko Perković Thompson kojim slučajem izgubio taj spor na sudu uvjeren sam da bi uslijedilo likovanje Plenkovićevih koalicijskih partnera kako “Bojna Čavoglave” treba zabraniti modusom operandi kao kada su Milorad Pupovac i bivši Milanovićevi suradnici pod presedanom izvršili pritisak na premještanje HOS-ove ploče iz Jasenovca koja je služila za odavanje počasti poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu jer očigledno je da se u SDP-u, IDS-u, HNS-u, SDSS-u i HSU-u dan danas ne mogu pomiriti da su hrvatski branitelji za dom spremni obranili Hrvatsku od srpskog agresora kao i da su “Bojna Čavoglave” pjevali tijekom Domovinskog rata.

Kroz dokazni postupak Thompsonov odvjetnik Karačić isticao je kako se pjesma "Bojna Čavoglave" uz stihove "Za dom spremni" izvodi još od 1991. godine, da je prema podacima HDS-a, koji se bavi zaštitom autorskih muzičkih prava, ta pjesma na televizijskim i radijskim postajama od 1998. do 2017. izvedena čak 1.700 puta te uvijek na koncertima uživo, ali da pjevač nikada zbog toga nije bio kažnjen.

Pjesma "Bojna Čavoglave" nikada nije izvedena bez predmetnih stihova, oni su dio službeno izdatih nosača zvuka Croatia Recordsa te službenog spota uz pjesmu na kojoj su snimke Marka Perkovića Thompsona i njegovih suboraca iz HOS-a, postrojbe Hrvatske oružane snage s kojom je on 1991. godine branio selo Čavoglave od srpske agresije.

Još jedna od činjenica koja daje naslutiti da bi “Bojna Čavoglave” bila zabranjena je pokušaj zabrane Thompsonovog koncerta u Općini Kostrena nedaleko od Grada Rijeke nakon što se uplela aktualna općinska vlast predvođena SDP-om kao i aktualni župan Zlatko Komadina prema čijim riječima Thompsonu nije mjesto u PGŽ-u. Zamislite sada apsurda da je koncert bio zabranjen, a par dana iza Sud donosi presudu u korist Marka Perkovića Thompsona gdje ga oslobađa govora mržnje i remećenja javnog reda i mira.

Nakon što je sada kristalno jasno da “Za dom spremni” iz “Bojna Čavoglave” ne narušava javni red i mir te ne potiče mržnju postavlja se retoričko pitanje hoće li Andrej Plenković vratiti HOS-ovu ploču u Jasenovac gdje su poginuli hrvatski branitelji i spriječiti pokušaje urušavanja temelja Domovinskog rata ili će i dalje klečiti ispred Milorada Pupovca koji se ne može pomiriti da je Republika Hrvatska obranjena snagama HV-a i HOS-a uz domoljubne stihove  “Bojna Čavoglave”, a analogno tome svi su hrvatski branitelji bili za dom spremni?

Da se nalazimo u vremenima apsurda koji nas asociraju na mračno doba komunizma kada je vladalo jednoumlje neovisno što se danas demokracija nalazi samo na papiru dokaz tome je i novinar Tihomir Dujmović tradicionalnog, demokršćanskog i konzervativnog stajališta koji je u vrijeme “domoljubne vlasti” postao prva žrtva Agrokora i ostao bez posla u Slobodnoj Dalmaciji. 

Naime, nakon što je Tihomir Dujmović imao najgledaniju emisiju na HRT-u pod nazivom Iza zavjese dobiva otkaz iako se ponudio raditi besplatno znajući da je riječ o političkim motivima prilikom njegove smjene jer javno se progovorilo o Bleiburškoj tragediji s aspekta pravne struke kada je gost bio Josip Jurčević kao i o preostalim komunističkim zločinima koje je istraživao slovenski publicist i istraživač Roman Leljak koji tvrdi da samo u Sloveniji leži preko 140.000 likvidiranih Hrvata nakon 8. svibnja 1945. godine, a da ne govorimo da je gost emisije bila i aktualna predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović koja je pobijedila Ivu Josipovića na domoljubnoj platformi pobjedničkog HDZ-a u vrijeme Tomislava Karamarka.

U vremenskom intervalu od godinu dana nakon otkaza u Slobodnoj Dalmaciji, otkazivanja najpopularnije emisije na HRT-u Tihomir Dujmović ostaje bez posla i na portalu direktno.hr. Kao što je i sam naglasio ukinute su mu kolumne koje je objavljivao svakog petka. Ako pratimo novinarski rad Tihomira Dujmovića tada iz konteksta možemo zaključiti kako su ga sve učestalije kritike u zadnjih nekoliko medijskih članaka na račun Andreja Plenkovića i svrstavanje uz hrvatski narod prilikom izglasavanja Istanbulske konvencije došle glave u pogledu pisanja na istom portalu. 

U suštini Tihomir Dujmović u vladavini Andreja Plenkovića na čelu HDZ-a ostao je tri puta bez posla, a nismo još niti na polovici mandata dok bi u vrijeme SDP-a stradao jednom. Tihomir Dujmović nije se libio vlastite misli staviti na papir i rasčlaniti hrvatskom narodu kako svjetonazorski HNS-ovac na čelu HDZ-a želi zaustaviti drugi mandat predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović s ciljem da postavi svojeg političkog klona. Nije klecao ispred Istanbulske konvencije kao mnogi HDZ-ovi saborski zastupnici prilikom usvajanja iste, a koji se predstavljaju demokrščanima, već je indirektno pozvao Davora Ivo Stiera na čelo kolone budući da je on uz Milijana Brkića koji je vlastitim bljeskom završio oluju u smjeni Tomislava Karamarka snosio najveću odgovornost za postavljanje Andreja Plenkovića na čelo HDZ-a.

Na kraju balade u vremenima kada se aktualni predsjednik Vlade RH Andrej Plenković ne smatra odgovornim radi masovne imigracije mladih, jer on se za to borio u sklopu diplomacije, kada se vrši medijska cenzura što se najbolje vidi na primjeru Tihomira Dujmovića kao u vremenima bivše države, jer prema Dujmoviću se ponašaju kao prema crncima u Americi 50-tih godina prošlog stoljeća, kada se pod presedanom pokušavaju osporavati vrijednosti Domovinskog rata i veličati petokraka pod kojom su izvršene masovne komunističke likvidacije ne preostaje nam ništa drugo nego da se krećemo slobodno diljem granica EU-a, ali napustimo li Republiku Hrvatsku svi postavlja se pitanje tko će se onda boriti za opstojnost hrvatskog naroda budući da je riječ o programiranim procesima iseljavanja? Zar političari koji su na vlasti i zazivaju bljesak dok se njihovi nadređeni ne smatraju odgovorima za oluju koju su pokrenuli?

Odgovori leže upravo u svim onim mladima koji su se našli u prvim redovima Thompsonovog koncerta koji je trebao biti zabranjen te u svim onim mladima koji su se našli u prosvjedu protiv Istanbulske konvecije, a koji gaje ljubav prema domovini, obitelji i Bogu jer oni su budućnost Republike Hrvatske za razliku od političkog establishmenta kojem je domovina izvor prihoda. 

Ujedno možemo konstatirati kako je Thompsonova zadovoljština izašla na površinu prije nego li se hrvatski narod tome nadao, a uvjeren sam da će na višim instancama istinu ugledati i Karamarkova iako je obrazac djelovanja prema svoj trojici identičan jer Marku Perkoviću Thompsonu treba zabraniti pjevati domoljubne pjesme i ugroziti mu vlastitu egzistenciju, Tomislavu Karamarku onemogućiti politički djelovati u interesima Republike Hrvatske i egzistencijalno dotući cijelu obitelj dok Tihomiru Dujmoviću onemogućiti baviti se vlastitom profesijom odnosno novinarstvom jer svoj trojici je zajednički nazivnik ljubav prema domovini odnosno Republici Hrvatskoj. 

Sanjin Baković dipl.ing.