Sanjin Baković: Hoće li HDZ-ovci reći Plenkoviću da stranka ne može biti talac političke sudbine bilo kojeg svog člana?

Pin It

Na Općem saboru HDZ-a održanom 28. svibnja 2016. godine Andrej Plenković krenuo je juriš iz briselske zavjetrine na bivšeg prvog potpredsjednika Vlade RH i predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka nakon što su mu teren pripremili predstavnici političkog establishmenta iz redova opozicije i članova tadašnje pozicije koju je činio MOST u koaliciji s HDZ-om, a svi oni zajedno vršili su presedan uz pomoć medijske hajke na ostavku Tomislava Karamarka. 

Točku na “i” stavilo je Dalijino povjerenstvo izglasano saborskom većinom Zorana Milanovića stavljanjem etikete “potencijalnog” sukoba interesa na trenutnu političku karijeru Tomislava Karamarka. Iako sukob interesa nije nikada dokazan, a Tomislav Karamarko nije nikada platio kaznu jer povjerenstvo nije donijelo odluku da se nalazio u sukobu interesa Andrej Plenković kao politički anonimus koji je svojevremeno vagao između Pusićnog HNS-a i Kosoričinog HDZ-a iskoristio je podršku mainstream medija i nakon cipelarenja pobjednika svih izbora preuzeo HDZ.  

Da bi mediji mogli prikazati Andreja Plenkovića spasiteljem pobjedničku stranku radi izmišljene afere “Konzultantica” koja je služila za rušenje Tomislava Karamarka srozali su na 20% u prostoru javnog mnijenja što je notorna glupost jer da je Karamarkov HDZ imao takvu mizernu potporu na terenu ne bi SDP-u izgubio predsjednika Republike Hrvatske, predsjednika Hrvatskog sabora i predsjednika Vlade RH u Karamarkovom mandatu. 

Iako je razvrnuo Domoljubnu koaliciju izbore je pobijedio na Karamarkovoj pobjedničkoj platformi koja se gradila tijekom pet godina, a koja je HDZ-u vratila Pantovčak nakon smrti prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. U Vladu RH kao i u HDZ vratio je sve one koji su rušili pobjednički HDZ. Tipičan primjer bila je Martina Dalić koja je prvi put štetu nanijela HDZ-u kada je uoči predsjedničkih izbora RH iz HDZ-a pretrčala u stožer Ive Josipovića, a zatim financirajući stranku PAMETNO te kao potpredsjednica Vlade RH stranci je nanijela završni udarac aferom mailovi iz čega se mogao vidjeti njezin netransparentan način djelovanja na tehnokratski način. 

Sve to nije moglo biti amenovano bez Andreja Plenkovića koji je Martinu Dalić prvo vratio u HDZ, a zatim bez izbornog političkog legitimiteta istu postavio za potpredsjednicu Vlade RH. 

Razlika je jedino u tome da u odnosu na Karamarkovu vladavinu Pupovac ne traži opoziv Plenkovića jer mu odgovara samoubilački napad kvazi HDZ-ovaca iz zasjede, već spašava vozilo koje vozi bez lijevog kotača na rubu litice pretvorivši se u Plenkovićevog prvorazrednog branitelja uvjeravajući nas da je ispala samo ratkapa dok Vrdoljak zbog dva maila misli da narod ne želi nove izbore iako je riječ o prvorazrednom skandalu koji je slučaj za DORH. Analogno tome SDP se trudi sanirati štetu koju su proizvele Plenkovićeve trupe od povjerenja pa umjesto da poentiraju skupa sa svojim dojučerašnjim koalicijskim partnerima iz redova SDSS-a, HNS-a, HSU-a i Reformista u manirima Sauche ukazao se Ronko koji je naknadnom pameću odlučio podržati Plenkovićevu većinu. 

Iako se uspostavilo da je Tomislav Karamarko bio u pravu kada je štitio nacionalne interese u slučaju INA - MOL što je potvrdila arbitraža i radi čega je privremeno zaustavljena njegova politička karijera, a Martina Dalić podnijela je ostavku radi afere mailovi koja ju je došla glave u političkom smislu dok HDZ pleše na rubu provalije fascinantno je to da Milijan Brkić i dalje vjeruje Andreju Plenkoviću. Tri puta smo prevareni s Martinom Dalić, a Milijanu Brkiću niti to nije znakovito. Valjda HDZ treba izgubiti izbore kao u vrijeme Jadranke Kosor pa će Milijan Brkić moći reći hrvatskom narodu da je bio zaveden kao Oleg Butković u Karamarkovo vrijeme.

S obzirom da je početkom svibnja na Središnjem odboru HDZ-a usvojena odluka da će se 26. svibnja 2018. godine održati Izvještajni sabor HDZ-a u Zagrebu postavlja se retoričko pitanje hoće li HDZ-ovci reći Plenkoviću da stranka ne može biti talac političke sudbine bilo kojeg svog člana? 

Iako Andrej Plenković nastoji prezentirati javnosti prema inputu bivšeg Josipovićevog i Račanovog PR savjetnika Krešimira Macana da je sve uredu i ništa se nije dogodilo nakon ostavke Martine Dalić kao i kada je u Šibeniku držao motivacijske govore vlastitom članstvu koji kada su ga čuli pomislili su da se nalaze u Švicarskoj kojoj na planinama iz krave teče milka čokolada, a ne u Hrvatskoj iz koje ljudi masovno iseljavaju radi lošeg životnog standarda i neimaštine potrebno je istaknuti kako je Andrej Plenković nakon ostavke Martine Dalić ostao bez drugog potpredsjednika Vlade RH i ministra iz redova HDZ-a.

Nakon smjene MOST-ovih ministara i koalicije s HNS-om i SDSS-om ostavku je podnio Davor Ivo Stier s mjesta potpredsjednika Vlade RH i ministra vanjskih i europskih poslova, a nakon afere mailovi ostavku je podnijela sada već bivša potpredsjednica Vlade RH i ministrica gospodarstva. Oboje su bili prvi Plenkovićev izbor. Stoga, iz konteksta možemo zaključiti kako Andrej Plenković ide bitno oslabljen na Izvještajni sabor HDZ-a budući da mu u Vladi RH ostaje još Davor Božinović kao osoba od povjerenja, a u Hrvatskom saboru izviždani Gordan Jandroković iz Bleiburga. Obojica zajedno nisu skupili 1.500 preferencijalnih glasova.

U suštini Andrej Plenković našao se sam na brisanom prostoru, a hoće li i sam upasti u jamu koju je iskopao prije dvije godine Tomislavu Karamarku koji radi izmišljene afere dokazuje vlastitu nevinost ovisiti će o članstvu HDZ-a koje mu treba istaknuti “da stranka ne može biti talac političke sudbine bilo kojeg svog člana” i zatražiti njegovu ostavku prije nego li se Milorad Pupovac ustane za binu  i krene isticati vlastito domoljublje optužujući Karamarka da je kriv za sve. Nakon ostavke dvoje potpredsjednika Plenkovićeve Vlade RH više je nego jasno tko je idući na redu iako će se u prvi plan nametnuti intencija da se na Izvještajnom saboru HDZ-a izmjeni Statuta HDZ-a što do sada nije uspjelo ni Tuđmanu, a niti Sanaderu budući da svim članovima HDZ-a mora biti jasan termin izvještajan dok se Statut HDZ-a može promjeniti jedino na Općem saboru HDZ-a.

Sanjin Baković dipl.ing.