Sanjin Baković: Plenky Balboa ostao je bez izazivača na Izvještajnom saboru HDZ-a

Pin It

Slučajno ili ne, na Izvještajnom saboru HDZ-a aktualni predsjednik Plenky Balboa izašao je uz pjesmu “Eye of the Tiger” američkog rok benda Survivor. Pjesma je bila tema za film Rocky III. Drugim riječima predsjednik HDZ-a i predsjednik Vlade RH Plenky Balboa iz pobjedničkog kuta s glavnim trenerima zaslužnim za njegov uspjeh temeljen na preživljavanju Miloradom Pupovcem i Ivanom Vrdoljakom po uzoru na Sylvestera Stallonea poručio je uoči izlaska u Draženovom domu HDZ-ovim izaslanicima preživio sam XVIII. Izvještajni sabor HDZ-a.

Stoga, dobro razmislite što ćete lamentirati u sklopu izlaganja kada izađete za govornicu i  hoćete li se usuditi pozvati me na odgovornost radi afere HOTMAIL  i nikad nižeg rejtinga stranke od pobjede HDZ-a na posljednjim parlamentarnim izborima. Nakon niza hvalospjeva koji traju od trenutka formiranja Vlade RH pa preko Macanove PR strategije gdje se poziva medijske kuće kako bi ih se upitalo ogledalce, ogledalce tko je najljepši na svijetu? 

Zatim se pojavila nepredvidljiva afera HOTMAIL u trenucima kada je Balboa bio nagrađen za europski govor godine odnosno u boksačkom smislu rukavicu godine pa zanesen individualnim uspjesima nije vidio odgovornost bivše ministrice Martine Dalić koja je naposljetku podnijela ostavku na sve dužnosti u Vladi RH radi afere koju je sama prouzročila.

Ta se retorika nastavila tijekom nabrajanja vlastitih hvalospjeva nabrajajući infrastrukturne projekte u milijunima kuna odnosno eura gdje nam EU od srca poklanja 357 milijuna eura kao da Hrvatska ne uplati više nego li izvuče iz predpristupnih fondova, prezentiralo se otvaranje novih radnih mjesta nakon masovnih emigracija kao i niz projekata pisanih još u vrijeme Karamarkove vladavine kada se HDZ pripremao preuzeti vlast, a pritom se zaobilazi afere i ne spominje koalicijske partnere iz SDSS-a, HNS-a i SDP-ove pojedince koji kontinuirano uništavaju HDZ vlastitim djelovanjem.

Jedini novitet u govoru Andreja Plenkovića bila je jasna poruka predsjedniku Mladeži HDZ-a Josipu Bilaveru kojeg je Plenky Balboa prozvao da dobnu granicu spusti sa 35 na 30 godina što iz konteksta možemo zaključiti kako je mladi Josip Bilaver dobio jasnu poruku da uredi pravilnik Mladeži HDZ-a, organizira izbore  i odstupi. Zamislite kontradiktornost Andreja Plenkovića koji prezentira kako HDZ stoji iza mladih što se vidi u Hrvatskom saboru dok ih Milijan Brkić poziva na povratak i jamči nam već nekoliko godina da će sve učiniti da ih vrati, a zatim se indirektno zahvale predsjedniku Mladeži HDZ-a Josipu Biaveru promjenom Pravilnika Mladeži HDZ-a prilikom smanjenja dobne granice sa 35 na 30 godina iako je legitimno izabran na tu dužnost.

Za pretpostaviti je kako bi njegovu poziciju mogao zauzeti Šeksov posinak Karlo Ressler kojeg se infiltriralo za potpredsjednika Mladeži EPP-a, te promoviralo prilikom izrade HDZ-ovog Statuta na današnjem Izvještajnom saboru HDZ-a. U skladu s nepredvidivim aperkatom Plenky Balboa-e u bradu ošamućenog potpredsjednika HDZ-a Josipa Bilavera koji je Andreja oslovio dragim i nakon nokauta uz kontinuirane prekide Gordana Jandrokovića koji mu nije dozvolio da govor dovrši do kraja, ali je ipak najavio je da će uslišiti zahtjeve velikog vođe i raspisati izbore te urediti Pravilnik Mladeži HDZ-a.

Nakon izlaska za govornicu zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića koji i dalje igra na kartu emocije braniteljske populacije, Hrvata iz BIH-a uz riječi hvaljen Isus i Marija pozivajući članstvo HDZ-a na zajedništvo u koaliciji sa Miloradom Pupovcem, Ivanom Vrdoljakom, Tomislavom Sauchom, Silvnom Hreljom i drugim Milanovićevim bivšim partnerima i suradnicima kako bi vratili naše mlade iz čega je bilo vidljivo da neće pozvati na odgovornost Plenky Balbou koji je prije dvije godine pozvao na odgovornost bivšeg Milijanovog prijatelja.

Žalosno je da na to zajedništvo nije pozivao u doba Tomislava Karamarka kojeg je i sam pozvao da odstupi i zatvorio oči ispred afere HOTMAIL. Prilikom poziva na zajedništvo Milijan Brkić nam jedino još nije objasnio kako će 30. svibnja vratiti kao Dan državnosti u koaliciji sa onima koji su taj datum izbrisali iz čega se moglo zaključiti da mu je govornica poslužila za populistički govor koji je već postao izlizan na desnom krilu HDZ-a budući da je vjerodostojnost izgubio rušenjem Karamarka i postavljanjem Andreja Plenkovića.

U istom tonu redali su se preostali HDZ-ovi izaslanici kojima kao da je bilo zabranjeno pričati unazad više od dvije godine jer HDZ postoji samo unazad dvije godine kao da prije nije pobjeđivao, a upravo na Karamarkovoj ostavštini Plenković je i pobijedio na izborima. Svi se pozivaju na pobjedu Kolinde, a pritom zaboravljaju da su ljudi iz prvih redova radili protiv njezine pobjede krenuvši od Kujundžića pa nadalje koji još jedino nije pronašao dijagnozu za izdaju vlastite stranke.

Iako su se pozvali na zajedništvo za razliku od mnogih govornika kritički su se osvrnuli potpredsjednica HDZ-a Ivana Maletić koja se dokatnula sukoba interesa, politički tajnik HDZ-a Davor Ivo Stier koji je istaknuo namještanje natječaja i klijentelizam dok se međunarodni tajnik HDZ-a Miro Kovač obrušio na eksperte koji su u prošlosti učinili štetu matičnoj stranci prerezavši člansku iskaznicu da bi na kraju bili nagrađeni bez izbornog legitimiteta aludirajući na Martinu Dalić.

Na njihove govore nadovezao se Drago Krpina koji je još jednom briljirao nakon govora o Istanbulskoj konvenciju u Zadru i kritizirao ucjenjivačku politiku Pupovčevog SDSS-a traživši od Vlade RH da prestane financirati Pupovčeve Novosti i izmijenio seriju udaraca na preživjelog Plenky Balbou napomenuvši kako HDZ ne smije postati ulog jednog pojedinca i njegovih težnji na koliko god jezika bile izrečene.

Nakon što je Statut HDZ-a usvojen glasovima sa partera visokih dužnosnika dok su tribine ostale prazne jer su obični članovi napustili Izvještajni sabor HDZ-a i potpisivali referendumsku inicijativu “Narod odlučuje” ispred dvorane u trenucima dok je dovedeno u pitanje usvajanje izmjena Statuta HDZ-a s obzirom da se dvorana ispraznila i upitno je jel za promjenu Statuta HDZ-a glasala natpolovična većina izaslanika Plenky Balboa ustao se za govornicu i poručio indirektno kritičatrima u svom stilu nećete vi Rocky-u govoriti kako će on boksati jer za trenerske savjete ima Pupovca i Vrdoljaka, a mogli ste biti u Vladi RH ili ne izaći iz nje odnosno iz Plenkijevog lijevog ugla ringa gdje okuplja Veliku koaliciju. 

Jedino što Plenky Balboa nije mogao sakriti je mimika na licu kada je dvorana skandirala Davoru Ivo Stieru, a uvjeren sam da bi istu podršku doživio i Miro Kovač da mu nije bilo ciljano onemogućeno držati govor ispred prazne dvorane, već ispred Davora Ivo Stiera kada se i prijavio.

U prenesenom značenju Andrej Plenković niti danas nije shvatio da mu je prazna dvorana bila jasna poruka kao i prepuni trgovi koji prosvjeduju protiv njega iako je preživio današnji Izvještajni sabor HDZ-a uz stihove pjesme “Eye of the Tiger” američkog rok benda Survivor, a što je bilo očito nakon što je bivšem Karamarkovom ministru Darku Horvatu ustupio mjesto u Vladi RH umjesto sada već bivše ministrice gospodarstva Martine Dalić i nakon promocije Tomislava Tolušića u potpredsjednika Vlade RH. 

U tom kontekstu možemo promatrati Plenkovićevu nemoć budući da više nema snagu svojevoljno izabrati ministra jer u suprotnom današnji Izvještajni sabor HDZ-a pretvorio bi se u pripremu za nadolazeći Izborni sabor HDZ-a. Koliko je jak u Hrvatskom saboru dokaz je da je Darko Horvat morao glasati sam za sebe kako bi postao ministrom gospodarstva.

Sanjin Baković dipl.ing.