Sanjin Baković: Plenkovićeva “demokratizacija” HDZ-a detronizirala je Kovača i Stiera iz vrha HDZ-a

Pin It

Kada god se istaknuti HDZ-ovi dužnosnici pozivaju na daljnje procese demokratizacije HDZ-a i temelje na modernizaciji najvišeg pravnog stranačkog akta odnosno Statuta HDZ-a u trenucima dok im je stranka odnosno Vlada RH uzdrmana afrerama što je rezultiralo tendencijskim padom od 9.2% podrške među biračima u vremenskom periodu od veljače 2017. godine do danas sa 34% podrške među biračima na 24.8% široj javnosti mora biti jasno kako se iza paravana vrše unutarstranački obračuni koji vode prema novim kadrovskim rješenjima koji su prouzročeni smjenama.

Za razliku od prethodnih godina u slučaju Mire Kovača i Davora Ivo Stiera koji su se javno usprotivili politici HDZ-a koju provodi Andrej Plenković na Izvještajnom saboru HDZ-a kao i u slučaju preostalih HDZ-ovih saborskih zastupnika koji nisu podržali ratifikaciju Istanbulske konvencije do izbacivanja iz HDZ-a neće doći zbog nategnute saborske većine koju ionako održavaju na aparatima Milorad Pupovac, Ivan Vrdoljak, Tomislav Saucha, Radimir Čačić, Milan Bandić i Furio Radin jer svako osipanje HDZ-ovog Kluba zastupnika dovelo bi pod povećalo tijesnu saborsku većinu što bi u konačnici dovelo do pada Vlade RH i do novih prijevremenih parlamentarnih izbora.

Naime, iako su Andrej Plenković i njegovi glasnogovornici iz Vlade RH koji su se redom jedan za drugim izmjenjivali za govornicom na Izvještajnom saboru HDZ-a, a koje je zadužio dužnostima u Vladi RH elaborirali pamflete moglo se zaključiti da je unutarstranački obračun uslijedio na temelju poruke između redova koja je poslana aktualnom predsjedniku Mladeži HDZ-a i potpredsjedniku HDZ-a Josipu Bilaveru koji je prozvan da dobnu granicu u mladeži spusti s 35 na 30 godina, a sve se to moglo riješiti razgovorom u 4 oka nakon čega je Josip Bilaver istaknuo da će isto učiniti te organizirati nove izbore u Mladeži HDZ-a.

Uostalom, nije dugo trebalo čekati da se na dnevnom redu nađu smjene Davora Ivo Stiera s dužnosti političkog tajnika HDZ-a i Mire Kovača s dužnosti međunarodnog tajnika HDZ-a koju je uoči Predsjedništva HDZ-a u javnosti potaknuo Božidar Kalmeta, a ako razmišljamo logikom stvari dolazimo do zaključka kako nas Kalmetina kumska veza povezuje sa Šeksom, a Vladimir Šeks savjetnik je Andreju Plenkoviću pa nas ne iznenađuje da je bivši HDZ-ov dalmatinski gubernator koji predstavlja sinonim presumcije nevinosti preuzeo taj zadatak na sebe.

U suštini nakon što je Andrej Plenković detronizirao Miru Kovača koji je na dužnosti međunarodnog tajnika HDZ-a zamijenio upravo Davora Ivu Stiera u vrijeme Tomislava Karamarka i Davora Ivo Stiera koji je i sam doveo istog tog Andreja Plenkovića na tron protiv čije politike sada iskazuje nezadovoljstvo kao da nije znao koje strukture stoje iza aktualnog predsjednika HDZ-a dolazimo do zaključka kako Andreju Plenkoviću drže leđa Milijan Brkić uz kojeg se veže Karlovačka banka dok Božidar Kalmeta nosi stigmu Remorkera. Pridodamo li sada već bivšu blisku Plenkovićevu suradnicu poput Martine Dalić s Hotmailom možemo konstatirati vjerodostojno. 

Kada je riječ o Davoru Ivo Stieru najblaže rečeno u sukobu je sam sa sobom jer ne može se prvo zalagati za Plenkovićevu politiku i uvjeravati članstvo u vjerodostojnost nove paradigme na Plenkovićevoj platformi, a zatim ga smjenjivati jer je dobio mačka u vreći odnosno Milorada Pupovca ili Ivana Vrdoljaka umjesto Bože Petrova i Nikole Grmoje. U krajnoj liniji kontradiktorno. Budući da se Davor Ivo Stier počeo temeljiti na rušenju institucije predsjednika HDZ-a konstuktivno kritičkim dijalogom bojim se da bi u bliskoj budućnosti mogao srušiti i sam sebe ukoliko jedan dan preuzme HDZ iako je to teže za očekivati s obzirom na nedostatak stranačke infrastukture. 

Ako pogledamo političku sudbinu Davora Ivo Stiera koji je jedno poglavlje završio i Miru Kovača kojem je savjest čista nakon izrečenih riječi na Izvještajnom saboru HDZ-a možemo konstatirati kako su obojica kriva za vlastitu političku sudbinu, jer ako su Lovre Kušćević koji je Hvaljen Isus i Marija zamijenio terminom Hvaljen Andrej i Plenković i Davor Božinović osvježenja, a pogledamo li Božinovićeve svježe crta lica i svijetlu put koja zrači svježinom tridesetogodišnjaka pomisliti ćemo da je HDZ s takvim kadrovskim promjenama spreman za transfuziju krvi ili dok smjenjuju predsjednika Mladeži operativce će uskoro početi pronalaziti u staračkim domovima. 

Zanemarimo li svježinu ostala je samo lojalnost, a što je upravo i Andrej Plenković obrazložio kada je iznosio vlastito stajalište prilikom obrazlaganja smjene dvojice tajnika koji su izgubili njegovo povjerenje te pritom unio strah u kosti svima koji se odluče javno reći što misle zanemarivši da se dičio demokratskim dijalogom na Izvještajnom saboru HDZ-a koji je bio podignut na višu instancu. Mišljena sam da je u pogledu Davora Božinovića na dijelu lojalnost dok je promoviranje Lovre Kušćevića kompromis s dalmatinskim HDZ-om kao i imenovanje Ante Sanadera na dužnost potpredsjednika Kluba zastupnika HDZ-a kao što je stvoren kompromis u Vladi RH s Darkom Horvatom i Tomislavom Tolušićem uoči Izvještajnog sabora HDZ-a. 

Davor Ivo Stier kada je krenuo u projekt detroniziranja Tomislava Karamarka još u vrijeme Klauzure u Vodicama 2013. godine znao je koga postavlja na tron HDZ-a zajedno s Vladimirom Šeksom, Davorom Božinovićem, Dubravkom Šuicom, Ivanom Maletić, Damirom Krstičevićem i Miroslavom Tuđmanom kao i što sada svi članovi Predsjedništva HDZ-a znaju da je HDZ u koaliciji s Miloradom Pupovcem, Ivanom Vrdoljakom, Radimirom Čačićem, Milanom Bandićem, Tomislavom Suchom i Furio Radinom pa šute kao da im to vlastiti članovi ne zamjeraju, već odobravaju i kao da ih neće kazniti radi samoubilačke politike. Kako bi bili još uvjerljiviji u samoubilačkoj vratolomiji na Veliku koaliciju pozvao je i Ivo Sanader putem mainstream medija na predstavljanju svoje nove knjige “Doba politike - Velika koalicija” u društvu Vladimira Šeksa i Luke Bebića te pohvalio rad Andreja Plenkovića. 

Stierova smjena bila je samo pitanje vremena nakon pisma mainstream medijima iz Argentine kada se vodila polemika oko ratifikacije Istanbulske konvencije kao i Kovačeva jer je na dužnost imenovan još u vrijeme Tomislava Karamarka te se čekao pogodan trenutak za egzeguciju u operativnom smislu.

Nažalost, kao što sam već prije isticao Miro Kovač imao je priliku priliku suprostaviti se Andreju Plenkoviću u sinergiji s Zlatkom Hasanbegovićem pa je od kandidature odustao u posljednji trenutak što će mu mnogi zamjeriti jer da je tada imao više hrabrosti odnosno hrabrost koju je posjedovao na Izvještajnom saboru HDZ-a domoljubna opcija imala bi svoje predstavnike na unutarstranačkim izborima HDZ-a. Ovako se stječe dojam kao da iz njega izvire gnjev, a kada je trebalo suprostaviti se djelovanje je izostalo. Da treba posjedovati hrabrost dokaz tome je Zlatko Hasanbegović kojeg je prema Hasanbegovićevim riječima Davor Božinović poslao po kandidacijske liste kako bi iz kafića pobijedio HDZ-ovog Dragu Prgometa putem Brune Esih ne čekajući Izvještajni sabor HDZ-a da doživi vlastitu smjenu iako za Hasanbegovićevu smjenu Andrej Plenković ne bi imao alat budući da je za razliku od Stiera i Kovača izabran legitimnim putem volje izaslanika, a ne imenovanjem. Sve se to moglo izbjeći da se Milijan Brkić nije odlučio na rušenje Tomislava Karamarka.

Kada bi se Miro Kovač i Davor Ivo Stier priklonili platformi Neovisnih za Hrvatsku u očima hrvatske javnosti poentirali bi i stekli simpatije desnog biračkog tijela, a ujedno bi ojačali platformu Hasanbegović-Esih-Glasnović s obzirom da i dalje podržavaju klijentelizam o kojem je lamentirao Davor Ivo Stier kao i politiku Milorada Pupovca, Ivana Vrdoljaka i Tomislava Sauche. No, za takvo što potrebna je odlučnost i hrabrost jer u konačnici promjenom politike u vrhu HDZ-a uvijek mogu biti vraćeni u stranku kao što su vraćeni i mnogi drugi, a u suprotnom će biti marginalizirani sve do trenutka pada Andreja Plenkovića.    

S obzirom da od Izbornog sabora HDZ-a barem za sada još nema ništa radi niza postignutih kompromisnih riješenja za očekivati je da će  Miro Kovač i Davor Ivo Stier imati ambicije preuzeti HDZ kada za to dođe vrijeme kao i Tomislav Tolušić koji je promoviran u potpredsjednika Vlade RH, no zanimljivo će biti pratiti gostovanje Tomislava Karamarka koji je odlučio prekinuti medijsku šutnju i dati niz odgovora na nerazjašnjena pitanja dvije godine od odlaska iz aktivne politike 22. lipnja 2018. godine u 19.00 sati na live streamingu PODCAST INKUBATOR, a odnositi će se na Karamarkov život koji je do sada bio prepušten medijskim poluinformacijama, okolnosti njegovog uspona i odlaska, suradnju s trenutnim premijerom Plenkovićem, kako je prošao put od najpopularnijeg ministra do najnepopularnijeg premijera, te što misli o epilogu arbitraže, s čime se trenutno bavi i se ostalo što bude zanimalo širu publiku. 

U prenesenom značenju Tomislav Karamarko se vraća u javni život dok Predsjedništvo HDZ-a mjeri jačinu i duljinu pljeska lideru koji im je tijekom 15 mjeseci srozao rejting stranke sa 34% na 24.8% potpore među biračima, a kada bi se provodila anketa tko podržava Plenkovićevu veliku koaliciju za pretpostaviti je da bi potpora bila daleko manja jer članovi HDZ-a nisu glasali za HDZ da bi im nacionalnu politiku provodili predstavnici lijevog spektra i Milorad Pupovac. Hoće li Andreju Plenkoviću pljeskati i nakon što HDZ napuste neprirodni koalicijski partneri ostaje nam tek za vidjeti ili će krenuti mjerenje u decibelima tko će jače odnosno dulje cipelariti sada već vidno uzdrmanog lidera HDZ-a. Ako se vratimo u blisku prošlost za sada najljepše cipele i dalje nosi Gordan Jandroković, a ujedno su i svijetlo plave boje što je u skladu s modom i stranačkim trendom.

Sanjin Baković dipl.ing.