Sanjin Baković: Rukavica s Pantovčaka je bačena

Pin It

Isticati kako HDZ ima sve poluge vlasti po prvi puta nakon prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, a zatim ignorirati instituciju predsjednice RH i ne uvažavati njezinu konstruktivnu kritiku i želju za sinergijskim dijalogom za dobrobit svih hrvatskih građana nastavak je politike detroniziranja Kolinde Grabar Kitarović nakon pada Tomislava Karamara iz redova njezine matične stranke dok se putem spinova ispituje puls naroda hoće li šira masa prihvatiti Gordana Jandrokovića u Kolindinoj ulozi. 

S obzirom da su mu u Bleiburgu Hrvati negodovali i dobacivali neka skine štikle uvjeren sam da bi se znao nositi i na crvenom tepihu s Pantovčaka jer imati džon za 5 cm viši ili niži i nije neka uočljiva razlika koja bi predstavljala prepreku, već je bitno kako se čovjek u cipelama osjeća. Preduvjet za to bio bi da se Gordana Jandrokovića za predsjednika RH izabere na širem Predsjedništvu HDZ-a prema novom Statutu HDZ-a jer hrvatski građani  za koje su u HDZ-u izgubili sluh jasno su dali do znanja što misle putem preferencijskih glasova.

U ne tako dalekoj prošlosti prisjetimo se kada je Milan Kujundžić bio izravni protukandidat Kolindi Grabar Kitarović na predsjedničkim izborima RH i svojim glasovima omogućio prednost Ivi Josipoviću u prvom krugu predsjedničkih izbora, kada je iz stranke istupio Drago Prgomet koji je bio kritičar Karamarkovog HDZ-a koji je iskristalizirao Kolindu Grabar Kitarović kao predsjedničku kandidatkinju i na domoljubnoj platformi omogućio joj pobjedu, kada je iz HDZ-a izašla Martina Dalić i pretrčala u stožer Ive Josipovića, a koja je financirala stranku Pametno što se ne razlikuje bitno od Drage Prgometa koji je od HDZ-a odbio tri saborska mandata na platformi Mosta odnosno Hridi. 

Dakle, modus operandi još je još izraženiji prema istom obrascu jer optuživalo se Karamarkovu domoljubnu politiku koja je HDZ vratila na pobjedničke staze dok se javnost zastrašivalo politikom istjerivanja vještica iz Kevine jame putem mainstream medija da bi se njegovim konačnim padom u stranku vratili svi oni koji su radili na njezinom uništenju. Ne samo da su bili vraćeni Milan Kujundžić, Drago Prgomet i Martina Dalić, već u koaliciju se prigrlilo zagovornike Josipovićeve politike, a rezultat tome je da Vlada RH ovisi o Miloradu Pupovcu, Ivanu Vrdoljaku, Furio Radinu, Radimiru Čačiću i Tomislavu Sauchi odnosno izvornim HDZ-ovcima iz 2016. godine. Da bi izdaja vlastitih članova bila još uvjerljivija za PR savjetnika imenovalo se Krešimira Macana bivšeg Josipovićevog i Račanovog savjetnika.    

Iako se putem mainstream medija pokušava nametnuti teza kako predsjednica RH provodi populističku politiku napadanjem Vlade RH jer se nalazi u kampanji za drugi predsjednički mandat Kolinda Grabar Kitarović predložila je konkretne demografske mjere, a riječ je u gospodarskom smislu o reformi javne uprave kako bi služila građanima, a prestala biti represivni aparat, smanjenje troškova rada, a povećanje neto plaće te usklađivanje obrazovanja s tržištem rada. Zatim kada je riječ o obiteljskoj politici Kolinda Grabar Kitarović podvukla je da je potrebno omogućiti vrtić za svako dijete, besplatan prijevoz za školarce, naknadu za drugo i svako dijete u visini 20% prosječne plaće kao i delimitirati roditeljske naknade za drugih 6 mjeseci. 

Nadalje, mjere useljavanja temeljile bi se na povratku iseljeništva 3. i 4. generacije koja ne zna hrvatski jezik promjenom zakona o državljanstvu i u skladu s tržištem rada dok kada je riječ o najosjetljivijem sloju društva odnosno blokiranima Kolinda Grabar Kitarović predložila je da se ovršni postupak vrati u nadležnost sudova, isključi iz postupka javne bilježnike i Finu, ograniči zatezne kamate da ne premašuju glavnicu te uvede institut zastare. 

Također, istaknula je da je potrebno osnovati Ured za demografsku revitalizaciju čije su mjere pozdravili stručnjaci za demografiju u rangu bivšeg državnog tajnika Marina Strmote koji je pred očima resorne ministrice podnio neopozivu ostavku u Vladi RH radi neprovođenja demografskih mjera kao i nesuđeni HDZ-ov ministar za demografiju Stjepan Šterc koji je istaknuo kako su Kolindine mjere najbolji prijedlog jednog političara kojeg ostali mogu slijediti za razliku od Nade Murganić koja je konstatirala da Vlada RH provodi sve što je Kolinda Grabar Kitarović prezentirala na tiskovnoj konferenciji.

Da je u svojoj izjavi resorna ministrica kontradiktorna potvrđuje napuštanje Vlade RH od strane Marina Strmote, a konstatacija ministrice je na tragu dijaloga kada se na pazaru elaborira određena tematika o kojoj šira masa ne zna ništa pa onaj koji ne zna o čemu je riječ naglasi, a što sam ti ja reka što je pandan izjavi da Vlada RH provodi mjere koje je prezentirala predsjednica RH. Da ih provodi ne bi s njima predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović izašla javno nakon ignoriranja poziva na zajedničku sjednicu Vlade RH. Slikovito rečeno to bi bilo kao da se ja predstavim stomatologom, a zatim pacijentu izvadim zdravi zub i kažem sačuvao sam ti ga od karijesa. Ostao je zdrav i bijel.

Budući da su za ministricu Nadu Murganić žene između 50 i 60 godina stare i trebaju se maknuti iz politike predlažem joj da učini isto na temelju vlastite konstatacije jer ako promatramo njezinu fizionomiju i blago zaobljeno lice mišljenja sam da bi usrećila mnoge mlade kojima bi ispekla kolače u sklopu obilježavanja političke mirovine čime bi pokazala socijalnu osjetljivost prema najpotrebitijima koji misle napustiti Lijepu našu što je temelj humanitarnog djelovanja u sklopu Zajednice žena Katarina Zrinski kao i prema hrvatskom narodu jer bi resorno ministarstvo napokon vodili stručnjaci poput Strmote i Šterca koji se razumiju u demografsku politiku jer se bave istraživačkim radom tijekom znanstveno istraživačkog rada.

Ako promatramo govor predsjednice RH iz Westina na Danu poduzetnika u organizaciji Hrvatske udruge poslodavaca kada je istaknula da nema pomaka, reformi, a premijer RH ne prihvaća kritiku dok se glavni pokazatelji našeg gospodarstva temelje na gotovo najslabijem gospodarskom rastu u odnosu na usporedive države, najslabijem udjelu izvoza u BDP-u u odnosu na usporedive države, posljednjim mjestima na ljestvicama pokazatelja o poslovanju, relativno niskim kvalitetama ljudskih potencijala u okviru EU, visokoj razini iseljavanja, gotovo najnižim ulaganjima u istraživanja i razvoj na razini EU dolazimo do zaključka kako je  Kolinda Grabar Kitarović bacila rukavicu HDZ-ovom samoprozvanom šampionu Plenky Balboa-i koji je iskoristio rušenje Tomislava Karamarka u dolasku na tron i preuzeo platformu od pet pobjeda u nizu što je bio preduvjet za posljednje dvije koje se posebno ističu, a prethodni niz se zaboravlja.

U suštini Kolinda Grabar Kitarović udostojila se pokazati odlučnom i izreći Andreju Plenkoviću što mu još uvijek ne žele izreći HDZ-ovi vitezovi koji su se pretvorili u štitonoše čuvajući vlastitu poziciju, a koji u narodu vide oporbu budući da ne uvažavaju njihovu referendumsku inicijativu. 

Paralelu odnosa Kolinde Grabar Kitarović i Andreja Plenkovića povukao bi s odnosom Donalda Trumpa i Kim Jong Una gdje je Kim Jong Un odbijao suradnju s Donaldom Trumpom sve do trenutka vlastitog putovanja u Kinu, a zatim se dogodio prevrat i susret u Singapuru s Donaldom Trumpom koji je vlastitim govorom tijela dan ranije prekriženih ruku u Kanadi jasno dao do znanja nezainteresiranosti zaključcima pod presedanom liderima članica G7 u Kanadi. 

U prenesenom značenju da je Kim Jong Un nastavio s testiranjem balističkih raketa provocirati SAD što bi vodilo do III. svjetskog rata nakon povratka iz Kine za pretpostaviti je da bio svrgnut prema već viđenim nezadovoljstvima unutar stvorenih režima diljem svijeta gdje je najbolji primjer bila Gadafijeva Libija koja se temeljila na načelima velikog vođe, a to isto vrijedi i za Andreja Plenkovića koji se ponaša da može što hoće ignorirajući zahtjeve vlastitog naroda temeljene na referendumskoj inicijativi. A upravo su napravljeni preduvjeti za njegov pad jer je kritična masa stvorena. 

Stoga, ne napada Kolinde Grabar Kitarović rad Vlade RH sumanuto i ne promišljeno jer da se nju pita za pretpostaviti je da bi se i dalje temelja na zajedništvu i zadržala status quo što se najbolje vidi na primjeru da joj se u kabinetu nalaze Brkićevi kadrovi dok isti taj Brkić čuva leđa Andreju Plenkoviću zajedno s Miloradom Pupovcem do trenutka dok ih ne odluči okrenuti kao Tomislavu Karamarku. 

S obzirom da je riječ o inteligentnoj i politički promišljenoj osobi, a nakon jasne poruke Donalda Trumpa o LNG terminalu na Krku očigledno je predsjednica RH shvatila i poruku šefa izborne kampanje Donalda Trumpa koji je ujedno i američki republikanski kongresman. Riječ je o Peter Roskmanu koji je pozvao službeni Zagreb da se implementira rezultate referenduma koji će demokratizirati izborni sustav, a pritom napomenuo kako će osobno razgovarati o tom pitanju telefonski sa veleposlanikom Amerike u Zagrebu Robertom Kohortom kojeg je imenovala Trumpova administracija. 

Promišljamo li na način da je Crkva stala iza Donalda Trumpa kroz potpredsjednika SAD-a Mike Pencea koji se temelji na konzervativnim stajalištima, a upravo je Crkva pokrenula hrvatski narod kroz referendumsku inicijativu protiv hrvatskog političkog establishmenta lijevog i desnog spektra još nam je jasnija uloga Kolinde Grabar Kitarović koja je stala na stranu vlastitog naroda nakon što su potpisi prikupljeni, a koja će u bliskoj budućnosti odigrati važnu ulogu u odlasku Andreja Plenkovića budući da je pitanje vremena kada će se odlazak obistiniti. 

Uostalom, povučemo li paralelu u smislu transatlantske suradnje Tomislava Karamarka s Jamesom Jay Carafanom koji je bio u izbornom stožeru i tranzicijskom timu Donalda Trumpa u pogledu LNG terminala na Krku, a pritom uzmemo u obzir da je upravo Tomislav Karamarko kao prvi potpredsjednik Vlade RH primio u vrijeme bivše Vlade RH zamjenika pomoćnika državnog tajnika SAD-a Hoyta Yeea i potvrdio da je LNG terminal na Krku od strateškog interesa za hrvatsko-američku suradnju stječemo dojam da je Tomislav Karamarko uvijek prisutan. 

Svrsishodno navedenom raspletu ne iznenađuje nas što je upravo bivši Karamarkov ministar Zlatko Hasanbegović putem Kluba Neovisnih za Hrvatsku progurao Lex LNG u Hrvatskom saboru jer na glasanju nije bilo HDZ-ovog Ante Sanadera, a Furio Radin glasao je protiv strateški važnog dokumenta od interesa za Republiku Hrvatsku. Na kraju dolazimo do moje konstatacije kako je prisegom Donalda Trumpa započela nova era Tomislava Karamarka o čemu sam svojevremeno pisao, a pitanje je trenutka kada će se u to moći uvjeriti sve nevjerne Tome koje su mu okrenule leđa u trenucima dok je štitio interese Republike Hrvatske.

Sanjin Baković dipl.ing.