Sanjin Baković: Vatreni su nakon smrti Tuđmana dobili javnu potporu Kolinde

Pin It

Od smrti prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana Hrvatska nogometna reprezentacija nije imala javnu potporu hrvatskog političkog establishmenta koji se rotirao na Pantovčaku s lijevog spektra, a imali smo Stjepana Mesića tijekom dva i Ivu Josipovića tijekom jednog mandata od pet godina na dužnosti predsjednika RH. Drugim riječima tijekom petnaest godina nitko se nije udostojio skupiti snage i volje te napraviti državničku gestu za kojom je posegnula predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović. 

Vršile su se smjene generacija, a generacija koja traje od ere Slavena Bilića doživjela je ekspanziju i pokazala svu svoju istinsku vrijednost i kvalitetu. Umjesto da je podrška uslijedila pravovremeno možda se ne bi dogodila ona nesretna Turska u četvrtfinalu Europskog nogometnog prvenstva 2008. godine, ali nogomet je služio za obračun sa čelnim ljudima HNS-a odnosno sa Zdravkom Mamićem.

Što god mnogi mislili o Zdravku Mamiću njegov projekt pokazao se na kraju uspješnim iako ga se u javnosti pokušava osuditi na osnovu nepravomoćne presude jer ako pogledamo imena hrvatskih reprezentativaca kostur momčadi čine upravo igrači koje je Zdravko Mamić infiltrirao na svjetsku nogometnu scenu kroz Hrvatsku nogometnu reprezentaciju. Naravno, nadogradili su ih vrhunski europski i svjetski treneri poput Ancelottia, Zidanea, Simeonea, Klopa, Mourinha i čitav niz drugih poznatih trenerskih lica koji su od navedenih napravili profesionalce koji predstavljaju klupske velikane poput Real Madrida, Barcelone, Juventusa, Milana i Intera. 

Naime, riječ je o igračima koji su ponikli iz Dinama poput Lovrena, Ćorluke, Vide, Vrsaljka, Modrića, Badelja, Kovačića, Brozovića, Mandžukića, Kramarića, a vratimo li se u blisku prošlost ne zaboravimo Kranjčara, Da Silvu, Olića i dr. sada već bivše reprezentativce. Također, treba istaknuti kako je Hajdukova škola stvorila vrhunske vratare jer sjetimo se samo Gabrića, Pletikose i Runjea, a danas imamo Subašića, Kalinića i mladog Leticu.

Ako ostavimo meritornim institucijama da se bave sa Zdravkom Mamićem, a promatramo ga kroz Hrvatsku nogometnu reprezentaciju bilo je tu i promašaja recimo npr. izbor Ante Čačića koji se pokazao nedoraslim za obnašanje dužnosti izbornika, ali ako sagledamo suštinu i vidimo da su priliku dobili Slaven Bilić, Igor Štimac, Robert Kovač i naposljetku Zdravko Dalić koji nas je uveo iz dodatnih kvalifikacija među 8 najboljih reprezentacija svijeta shvatit ćemo da je Mamićeva misija ispunjena. 

Uostalom, ne zaboravimo na nogometni brend Davora Šukera koji predstavlja HNS, a pokušalo se destabilizirati projekt koji je doživio vrhunac upravo u Rusiji rušenjem Davora Šukera prije početka prvenstva. Ono što predstavlja Diego Maradona u svijetu za Argentinu to je Davor Šuker u svijetu za Hrvatsku. Čak je i Andrej Plenković pozivao na demokratizaciju HNS-a iako i on sam nije imao protukandidata na unutarstranačkim izborima HDZ-a , već se činilo sve da bude jedini kandidat. Indikativno je to da je nepravomoćna presuda Zdravku Mamiću donesena uoči Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji kao da se nije moglo pričekati završetak prvenstva kako bi se izbjeglo narušavanje atmosfere u samoj reprezentaciji među igračima jer javnost putem mainstream medija vrši pritisak. 

Očigledno je da bi tada nepravomoćna sudska presuda pala u drugi plan nakon rezultata u Rusiji pa je bilo potrebno vršiti javni linč uoči samog prvenstva gdje se otišlo korak dalje i stavljalo Luki Modriću nož pod vrat putem raznih FB stranica, a omalovažavalo sve koji su se odlučili skupljati na trgovima i bodriti Hrvatsku nogometnu reprezentaciju jer oni nisu članovi navijačkih skupina koje bojkotiraju Hrvatsku nogometnu reprezentaciju, ali jesu istinski domoljubi i Hrvati što im nitko osporiti ne može. Zamislite samo kakav bi linč uslijedio nakon Mamićeve presude i da sa Hrvatska recimo našla u grupnoj fazi iza Argentine i Islanda.

Za pretpostaviti je da bi na jesen bili novi izbori u HNS-u, a tražio bi se novi izbornik. No, kao i na zadnjem Europskom nogometnom prvenstvu kada su Vatreni nesretno ispali od Portugala u četvrtfinalu vidjelo se da žele postignuti rezultat karijere, a uz trenera Zlatka Dalića koji zna pogoditi u datom trenutku i ne igra 90 minuta s istom postavom te koji je imao načina i hrabrosti neutralizirati jednog Messija upravo im je to i uspjelo. Zatvorili su usta svima onima koji nisu vjerovali u ovu generaciju i da zapnu na ovoj stepenici ne može im nitko ništa osporiti iako imaju potencijala za više od četvrtfinala jer da su jednoj Argentini Luka Modrić i Ivan Rakitić kreirali akcije Lionel Messi bi ušao u povijest svih vremena već nakon Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji. 

U trenucima kada nisu imali potporu javnosti nakon smrti prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana Vatreni su dobli istinsku potporu predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović u trenucima kada im je to bilo najpotrebnije. Jer postavite se u njihovu kožu i ako ste trenirali bilo kakav sport pokušajte zamisliti da nakon plasmana u četvrtfinale Svjetskog nogometnog prvenstva podršku vam u svlačionici pruži predsjednica RH i čestita vam prva na ostvarenom rezultatu i prolasku dok vas mainstream mediji u Hrvatskoj razapinju i čekaju vaš posrtaj. Uvjeren sam da bi na vas kao i na Vatrene taj trenutak ostao zauvijek u vašim srcima te vam dao snagu da izvučete maksimum i uz malo sreće i Božju pomoć odete do kraja.

U svim civiliziranim zemljama potez Kolinde Grabar Kitarović smatrao bi se državničkim i bio bi dočekan aplauzom dok se u Republici Hrvatskoj dočekao na šovinistički način i u prvi plan stavile su se bokserice nogometaša koje upadaju u oči mučkim provokatorima, ali ne i predsjednici RH Kolindi Grabar Kitarović. Uostalom, i Angela Merkel ušla je u svlačionicu njemačkih reprezentativaca nakon što su osvojili Svjetsko nogometno prvenstvo prije četiri godine u  Brazilu, ali tada Gordanu Marasu u prvi plan nisu došle muške bokserice ispred očiju umjesto postignutog rezultata uz poklik “Ajmo”. Možda Gordana Marasa treba i razumjeti jer je tada bio potentniji pa nije trebao gledati kakve tko gače nosi, a svi mi u konačnici tražimo ono što nam nedostaje. Dobro je da mu se umjesto testisa nisu ukazale šahovnice.

Ujedno predsjednici RH se osporavao odlazak u Rusiju te se propitkivalo u javnosti tko će platiti putovanje kao da ona kao prva dama RH ne smije otići na utakmicu u privatnom ili službenom angažmanu i bodriti Vatrene, već se od ničega stvara fama, a pojedinci u režiji Jadranke Kosor drže lekcije gdje se Kolinda Grabar Kitarović trebala nalaziti u vrijeme utakmice, a upitno je da li bi se ona sama znala ukrcati u pravi avion u privatnom angažmanu s obzirom na njezino vješto poznavanje stranih jezika.

Stoga, neovisno što je u javnosti stvorena kriva percepcija oko Hrvatske nogometne reprezentacije uzdignite se iznad orkestrirane negativne kampanje i budite srca vatrena odnosno dvanaesti igrač Vatrenima na stadionu, trgovima ili ispred malih ekrana ovisno o vašim mogućnostima, a hoće li se ponoviti Francuska iz 1998. godine gdje će domaćin otići do kraja ili Hrvatska u polufinale na najvjerojatniji dvoboj s Englezima znati ćemo nakon sutrašnjeg dana. Kakav god bio završni epilog jedno je sigurno, a to je da su nakon Kauboja javnu potporu dobili i Vatreni od strane institucije predsjednice RH nakon više od petnaest godina posta. 

Sanjin Baković dipl.ing.