Sanjin Baković: Plenkovićeva politika opasnih namjera

Pin It

Ako napravimo rezime na polovici mandata Andreja Plenkovića dolazimo do zaključka da je stradao čitav niz respektabilnih i utjecajnih HDZ-ovaca. Sve je započelo u trenutku kada je bivši HDZ-ov ministar kulture Zlatko Hasanbegović napustio HDZ radi neslaganja s politikom Andreja Plenkovića.

Nadalje, niz se nastavio na bivšem splitsko - dalmatinskom županu Zlatku Ževrnji koji je proizvedenom aferom degradiran za novi mandat uoči samih lokalnih izbora i prisiljen na povlačenje kandidature, požeško - slavonskom županu Alojzu Tomaševiću kojeg je žena optužila za obiteljsko nasilje te optužbu povukla nakon što je suprug izbačen iz HDZ-a. 

Tijekom Izvještajnog sabora HDZ-a stradali su Davor Ivo Stier i Miro Kovač jer su se suprostavili samoprozvanom šampionu Plenky Balboa-i u pogledu Istanbulske konvencije i glasovanja po savjesti. Drznuli su se prozvati Andreja Plenkovića koji je pobjednički niz nastavio na Karamarkovoj platformi u borbi protiv klijentelizma te povratka stručnjaka koji su vlastite iskaznice rezali prilikom napuštanja stranke, a u konačnici stranci naštetili u slučaju Agrokor. Nakon navedenih na red je došao dugogodišnji lički gubernator i aktualni ličko senjski župan Darko Milinović koji je na Predsjedništvu HDZ-a glasao protiv Istanbulske konvencije i ignoriran u smislu prijedloga lokalne kadrovske politike u izboru novog ravnatelja Nacionalnog parka Plitvice radi čega su pljuštale ostavke u Ličko senjskom HDZ-u.

Darko Milinović prvi je HDZ-ov političar u sustavu stranke koji je javno progovorio kako se u Ličko senjskoj županiji zbrinjava SDP-ov kadar u vrijeme Plenkovićeve Vlade, a rezultat toga je što je HDZ u mandatu Andreja Plenkovića u IX. izbornoj jedinici na lokalnim izborima izgubio vlastite utvrde u Gospiću i Kninu. Nažalost, Knin je pao u sinergiji s Plenkovićevim koalicijskim partnerom Miloradom Pupovcem koji za razliku od potpore Plenkovićevoj Vladi potporu nije dao Josipi Rimac. 

Stoga, razlog za stegovni postupak protiv Darka Milinovića u formi kakva je prezentirana javnosti gdje se kao glavni argument koristi kako je nanesena nesaglediva šteta stranci, a u suštini intencija je Milinovićeva eliminacija iz unutarstranačke izborne utrke je čista besmislica budući da je aktualni ličko senjski župan u izbornoj legalnoj i legitimnoj utrci za predsjednika Ličko senjskog HDZ-a. Kada su shvatili da ne mogu pobijediti na unutarstranačkim izborima u  Gospiću i po treći put odgodili izbore te dali javnu potporu Milinovićevom protukandidatu posegnuli su za pravnim aktom koji se u HDZ-u najčešće koristi za eliminaciju neistomišljenika. 

Zamislite u procesu izbora predložiti isključenje Darka Milinovića jer je okupio užu vlastitu bazu i zajedno sa članovima  HDZ-a uputio se u Središnjicu HDZ-a po odgovore na pitanja koje još do sada nije imao. Za pretpostaviti je da mu ih je povjerenik mogao dati ne bi dolazio u Zagreb. Zanima vas zašto se redovito odgađaju izbori nakon što kandidati prikupe potpise i hoće li se održati za predsjednika Ličko senjskog HDZ-a prema određenom datumu kao što su se trebali održati u Gospiću, a vas pošalju na stegovni postupak kako bi vam uskratili izbornu utrku.

Na dijelu je festival demokracije kao u vrijeme bivšeg Titovog komunizma kada su ljudi za krivo izgovorenu riječ bili zatvarani ili bi nestali usred noći, a u Plenkovićevo vrijeme šalje vas se na stegovne postupke s ciljem da vas se eliminira i isključi iz stranke. Upravo je Plenkovićevo tumačenje Statuta HDZ-a dokaz da mentalno nikad nije izvršena tranzicija iz komunističko boljševičkih metoda u demokratsko ozračje koje je zastupljeno samo na papiru. 

Da je riječ o presedanu dokaz tome je i telefonska sjednica predsjedništva HDZ-a gdje nije dozvoljena demokratska rasprava i sukob mišljenja, a niti obrana Darka Milinovića ispred stranačkih kolega iako je izabran legitimno na Izbornom saboru HDZ-a gotovo sa najviše preferencijskih glasova. Prema izvorima mainstreama trojica su se izuzela od glasovanja za stegovni postupak Darka Milinovića dok je Zlatko Ževrnja jedini stao na Milinovićevu stranu u sklopu telefonske rasprave. Toliko o tome koliko Andrej Plenković drži do vlastitih članova koji su sve prethodne godine doprinosili pobjedama HDZ-a.

Ako promatramo kontekst s aspekta nesagledive štete HDZ-u postavlja se retoričko pitanje kako to da jedna Martina Dalić nije učinila nesagledivu štetu HDZ-u nakon afere mailovi te je i dalje član HDZ-a i nije isključena ili Božidar Kalmeta koji je pod Uskokovim optužnicama promoviran u pomoćnika glavnog tajnika HDZ-a neovisno o krimenu koji predstavlja za stranku, a Darko Milinović radi jasnih pitanja na koje je tražio odgovor sa članovima HDZ-a u Središnjici telefonskom sjednicom Predsjedništva HDZ-a predložen je Visokom časnom sudu HDZ-a i prijeti mu isključenje?

Ispada da u Plenkovićevom HDZ-u najbolje prolaze oni poput Martine Dalić i Gordana Jandrokovića koji su kažnjavani za sukob interesa ili dovedeni do ostavke radi afere hotmail te oni protiv kojih je podignuta Uskokova optužnica pa umjesto da ih stranka degradira do završetka procesa ona ih unaprijedi kao staro nove nade. Nakon što je u Plenkovićevom mandatu izgubljen Gospić i Knin raspršivanje glasova nastavljeno je eliminacijom Darka Milinovića pa procijenite sami provodi li Andrej Plenković samouništenje HDZ-a koje nije uspjelo Jadranki Kosor u koaliciji s Miloradom Pupovcem.

Još je tragičnije od svega da veće privilegije danas ima jedan Milorad Pupovac koji je cijelo vrijeme protiv HDZ-a još od neovisnosti Republike Hrvatske, a jedan Darko Milinović koji niže pobjede u Ličko senjskoj županiji sa svojim timom šteti ugledu vlastite stranke. Za razliku od Milorada Pupovca koji je koristan, a javnosti se prezentira da je to u interesu naroda iako su dugoročno nesagledive posljedice po HDZ upamtiti ćete Plenkovića. 

Upamtiti ćete i članove Predsjedništva HDZ-a od Milijana Brkića pa do Gordana Jandrokovića i Davora Božinovića sa par stotina preferencijalnih glasova te novo izabranih egzekutora u rangu Lovre Kuščevića kao i svih ostalih koji šutke dozvoljavaju da im Milorad Pupovac četnikuje u Bačkoj Palanki dok mu nadređeni Aleksandar Vučić uspoređuje Hrvatsku s Hitlerovom Njemačkom. Izreći Hvaljen Isus i Marija ne znači da je nad vama izvršena Kanonizacija i da će vas članovi stranke proglasiti predmetom poštovanja.

Nastavi li Andrej Plenković slati članove HDZ-a na stegovni postupak s ciljem isključenja iz HDZ-a jedina alternativa biti će okupljanje domoljubne opcije na desnom političkom spektru izvan HDZ-a jer nakon što su uklonjeni svi koji imaju izborni legitimitet, a promoviraju se oni koje narod ne želi HDZ je dugoročno klinički mrtav. Ubiti osim Pupovčevog umjetnog disanja održavaju ga na životu improvizirane ankete koje su održavale i Ivu Josipovića tijekom cijelog mandata. Do tada ostaje nam za vidjeti tko je sljedeći koji će se naći na udaru svilenih briselskih rukavica operiranih od emocija koje će eliminirati Plenkovićevi egzekutori Jandroković, Kuščević i Kalmeta štiteći ugled vlastite stranke. 

Sanjin Baković dipl.ing.