Sanjin Baković: Povratak Karamarka i Milanovića neophodan je za reanimaciju HDZ-a odnosno SDP-a

Pin It

U dvije najveće hrvatske stranke prethodnih su se dana paralelno odvijale sinkronizirane metode djelovanja. U obračunu sa neistomišljenicima u HDZ-u i SDP-u tumačili su se pravni akti na različite načine, ali sa istim ciljem eliminirati protivnike izgrađenih kulteva ličnosti.

Razlika je jedino u tome što su Grbin, Zmajlović, Dončić i Babić suspendirani na dvije godine u SDP-u kao poražena frakcija na unutarstranačkim izborima čiji otpor traje prema aktualnom predsjedniku SDP-a od trenutka njegovog izbora, a Milinović je isključen iz HDZ-a zakašnjelom vlastitom reakcijom.

Naglašavam zakašnjelom vlastitom reakcijom jer prisjetimo se posljednjih riječi Tomislava Karamarka na Predsjedništvu HDZ-a koje je učestalo ponavljao uoči neopozive ostavke “Ne dozvolite briselskim činovnicima da preuzmu HDZ”.  Od svih legitimno izabranih članova Predsjedništva HDZ-a ukoliko ne računamo kooptirane članove bez izbornog legitimiteta niti jedan ne može reći da nije znao u kojem smjeru će krenuti Plenkovićev HDZ, a bili su svjedoci vremena kada je upravo Andrej Plenković bio kandidat za zamjenika predsjednice HDZ-a Jadranke Kosor. 

Ne boli toliko spoznaja da je HDZ nakon poraza na parlamentarnim izborima 2011. godine bio devastiran jer se Jadranka Kosor obračunavala sa vlastitim članovima kao što to čini danas Andrej Plenković dok im leđa čuva Vučićev sljedbenik Milorad Pupovac. Svakog poštenog i moralnog člana boli spoznaja da članovi Predsjedništva HDZ-a koji su devastirani HDZ pretvorili u pobjednički sa pobjednikom svih dosadašnjih izbora Tomislavom Karamarkom šute i dalje te odobravaju politiku dugoročnog samouništenja HDZ-a koja je započela prihvaćanjem Sauche, Pupovca i Vrdoljaka što je bila uvertira u “Veliku koaliciju”.

Jel moguće da nitko od članova Predsjedništva HDZ-a nije vidio da su Davor Ivo Stier i Miro Kovač stradali jer su se suprostavili istinom iako su si sami najviše krivi jer je prvi podržavao Andreja Plenkovića i doveo ga na tron, a drugi odustao od kandidature na unutarstranačkim izborima nakon ostavke Tomislava Karamarka? Jel moguće da nitko ne vidi da je Darko Milinović isključen iz HDZ-a kako bi Marijan Kustić kao Plenkovićev kandidat sa potporom Kuščevića, Kapulice i Kalmete ostao jedini kandidat za predsjednika ličko senjskog HDZ-a?

Da ne rezoniram sumanuto dokaz tome je da Andrej Plenković umjesto da je poništio izbore u ličko senjskom HDZ-u i omogućio festival demokracije s ciljem da bude više kandidata u izbornoj utrci tiskao je samo nove listiće s imenom jednog kandidata što potvrđuje tezu kako je Statut HDZ-a zloupotrebljen za eliminaciju Darka Milinovića.

Analogno tome postavlja se pitanje što jednom Milijanu Brkiću znači biti potpredsjednikom Hrvatskog sabora, Olegu Butkoviću ili Darku Horvatu ministrima u Plenkovićevoj Vladi ili HDZ-ovim saborskim zastupnicima predstavnicima u Visokom časnom domu kada održavaju prividnu parlamentarnu većinu od 77 ruku sa Tomislavom Sauchom, Miloradom Pupovcem i Ivanom Vrdoljakom? Kako će sutra objasniti vlastitim biračima vratolomije koje su izvodili kako bi zadovoljili vlastiti ego i ambicije? 

Ako misle da će promjenom imidža poput Gordana Jandrokovića birači sve zaboraviti onda žive u zabludi kao kada su Kosoričini ministri živjeli u zabludi kada su 2011. godine mislili da će ponoviti mandat u Vladi RH.

Drugim riječima kreatori osmišljenog scenarija razbijanja partije na lijevo i desno krilo unutar HDZ-a odnosno SDP-a po principu zavadi pa vladaj čine sve da unište dvije najveće hrvatske stranke, a stvore novog Tita u svilenim briselskim rukavicama koji kada se završi proces izbacivanja lijevice iz SDP-a i desnice iz HDZ-a steknuti će sve preduvjete da HDZ-u uz HNS, SDSS, Reformiste i odbjegle SDP-ovce u “Veliku koaliciju” na velika rata uvede i SDP. 

S jedne strane, Andrej Plenković svrsishodno tome postavljen je da HDZ približi SDP-u po uzoru na aktualnu političku situaciju u Njemačkoj gdje je na dijelu “Velika koalicija”, a pomažu mu bivši Milanovićev savjetnik Tomislav Saucha i SDSS-ov Milorad Pupovac uz kurikularnog reformatora Ivana Vrdoljaka. U tom kontekstu isključiti će sve neistomišljenike sa desnog krila HDZ-a skrivajući se iza Statuta HDZ-a i potpore neprirodnih koalicijskih partnera.

S druge strane, imamo Davora Bernardića koji je od preuzimanja SDP-a u sukobima sa vlastitim članstvom odnosno sa istomišljenicima bivšeg premijera Zorana Milanovića. Prisjetimo se performansa Miranda Mrsića, Zdravka Ronka, a i Ranka Ostojića koji je ponovno afirmirao napade izborom na mjestu predsjednika splitsko dalmatinskog SDP-a. Treba li spominjati Klub zastupnika SDP-a koje je na liste u Hrvatski sabor infiltrirao Zoran Milanović. U prenesenom značenju Davor Bernardić kontrolira članstvo u SDP-u koliko i Andrej Plenković u HDZ-u.

Objektivno gledano neovisno što je Davor Bernardić suspendirao neistomišljenike njegova politička sudbina je zapečaćena jer lider ne može isključiti iz aktivnosti sve članove stranke i očekivati da će pobijediti na europskim odnosno parlamentarnim izborima. Potrebno je istaknuti da će mu isti rovariti sve dok ga ne sruše kao što su svojevremeno Kosor, Kujundžić, Prgomet i Dalić imali misiju u rušenju Karamarkove pobjedničke politike koja je vratila vjeru hrvatskom narodu.

Iako se kultovi ličnosti pokušavaju održati uz pomoć neprirodnih saveznika i pravnih akata evidentno je da se kritična masa pokrenula. 

U SDP-u nezadovoljstvo vlada od trenutka izbora Davora Bernardića za predsjednika SDP-a kada se zamjenom teze pokušalo nametnuti teza da je kriv za sve iako je stranku i Vladu RH vodio bivši lider Zoran Milanović. Neovisno što istinsku potporu najbližih suradnika nikada nije niti dobio Davoru Bernardiću na ruku ne idu niti anketna ispitivanja hrvatskih građana.

U HDZ-u nakon isključenja Darka Milinovića ustao se vukovarski gradonačelnik Ivan Penava i sazvao tiskovnu konferenciju te najavio miran prosvjed u Vukovaru protiv državnih institucija, a HDZ se nalazi na vlasti te istaknuo ukoliko problematika ne naiđe na plodno tlo to bi  značio razlaz jer neka linija mora postojati i ispod te linije se ne smije ići. Da politika koju provodi Andrej Plenković ne nailazi na plodno tlo dokaz tome je i bojkot izbora u Lici gdje je u Gospiću do 12 sati izašlo 192 člana HDZ-a od 2785 što je ekvivalent od 6,8% članova sa pravom glasa.

Vlada RH dobila je kritičnu masu protiv vlastitog djelovanja kroz referendumsku inicijativu kada je gotovo 400.000 ljudi potpisalo protiv promjene Izbornog zakona i usvajanja Istanbulske konvencije. Prevari li se vlastiti narod putem APIS-a kao što je prevaren Tomislav Karamarko u izbornoj noći putem istog tijela stvoriti će se preduvjeti za dodatna nezadovoljstva u Republici Hrvatskoj.

S obzirom da reanimacija označava postupak oživljavanja te predstavlja niz aktivnosti kojima se pruža šansa za preživljavanje neophodan je povratak Tomislava Karamarka i Zorana Milanovića u političku arenu čime bi se izbjeglo jednopartijsko jednoumlje. 

Odlaskom harlekina sa političke scene SDP je izgubio vrsnog retoričara, hejtera i lidera. Njegovim povratkom i prepoznatljivošću SDP bi vratio vlastitu bazu do 30% što im ne bi bilo dovoljno za vlast, ali bi postali respektabilna oporba. Odlaskom Tomislava Karamarka HDZ je dobio kolektivnu anemiju kada su u nedostatku elektorcita ili smanjenjem hemoglobina simtomatski u prvi plan iskočile druge nuspojave koje u HDZ-ovom tkivu predstavljaju poremećaj zvan Pupovac, Saucha i Vrdoljak. 

Iako ne uspije svaka reanimacija, ona koja uspije i u najdoslovnijem smislu znači spašen život ovisiti će o svima vama koji se nalazite u sustavu i šutite umjesto da vratite HDZ u okvire domoljubne platforme čiji su temelji postavljeni u vrijeme Tomislava Karamarka. Želite li domoljubnog lidera na čelu HDZ-a nećete dozvoliti da HDZ ostane klinički mrtav. 

Sanjin Baković dipl.ing.