Sanjin Baković: Izbor Trumpa potaknuo je procese u Europi koji se reflektiraju i na Hrvatsku

Pin It

Ako promatramo suverenu svjetsku politiku na temeljima antimigracijske politike i kršćanskim vrijednostima dolazimo do zaključka kako je kamen temeljac položen upravo u Velikoj Britaniji i SAD-u. Naime, pojavom Brexita u smislu domino efekta dogodio se SAD-u Donald Trump što je uvertira u promjenu novog svjetskog poretka i povratku na kršćanske vrijednosti jer ne zaboravimo da je Trumpov zamjenik Mike Pence jak u crkvenim krugovima. Zajednički nazivnik Brexitu i Trumpu je antimigracijska politika.

Ne tako davne 2017. godine Donald Trump tijekom mitinga na Floridi aludirao je na napade u Švedskoj idućim riječima: “Pogledajte što se događa u Njemačkoj. Pogledajte što se sinoć dogodilo u Švedskoj. Da, Švedskoj. Biste li vjerovali? Primili su velik broj izbjeglica i sad imaju probleme koje nisu mogli zamisliti. Pogledajte što se događa u Bruxellessu. U Parizu i u Nici”, rekao je Trump i doživio osudu javnosti putem mainstream medija. 

Tada su mnogi Šveđani bili užasnuti, ali u 2018. godini sve veći se broj s njime slaže jer usred ogromne stope kriminala i nasilja bande Švedska je u proteklih pet godina primila više od 600 000 imigranata što je rezultiralo divljanjem švedskih bandi koje su sinkroniziano postavljale požare i vatrene barikade jugozapadno od Goteborga. Automobili su gorili u Malmou i Helsingborgu. 

Iako se mediji često puta zgražavaju i prikazuju ga čudakom uspostavlja se da Donald Trump ne samo da je vizionar, već je i prorok s obzirom na sposobnost detektiranja problema koji je postao svjetski br.1, a ispred kojeg je Europska unija zatvarala oči i nametala članicama EU-a kvote za primanje migranata.

Stoga, ne iznenađuje nas da je upravo mađarski premijer Viktor Orban gorljivi protivnik migrantske politike na starom kontinentu koji se nakon dvotrećinske pobjede u Mađarskoj prometnuo u lidera koji provodi suverenu nacionalnu politiku, a koja će nakon idućih europskih izbora promijeniti sliku Europskog parlamenta. U zaštiti nacionalnih interesa i antimigrantskoj politici Viktor Orban ima potporu od strane Poljske protiv koje su uspostavljene slične stegovne mjere kao i Češke čiji je premijer Andrej Babiš istaknuo kako Češka neće primiti niti jednog migranta i osudio oduku Europske unije da pokrene proces sankcioranja Mađarske i Poljske.

Pritom ne zaboravimo da je Donald Trump u sklopu inicijative triju mora koju čine 12 članica EU-a, a među kojima su Mađarska, Poljska i Češka uz Hrvatsku, Austriju, Sloveniju, Slovačku, Estoniju, Latviju, Litvu, Rumunjsku i Bugarsku dao podršku inicijativi, a čija se antimigracijska politika i pogledi na kršćanske vrijednosti ne razlikuju od mađarskog, poljskog i češkog premijera.

Iako je austrijski kancelar Sebastian Kurz dobio izbore u Austriji na temeljima antimigracijske politike i obećao nastavak u borbi uz Viktora Orbana izvršio je prevrat i zatražio izbacivanje Orbanovog Fidesz-a iz obitelji Europske pučke stranke. Je li Sebastian Kurz izvršio vlastiti salto mortale bliska budućnost uskoro će pokazati. Za razliku od Kurza austrijski vicekancelar i predsjednik FPOe-a Heinz-Christian Strache pozvao je mađarskog premijera Viktora Orbana i njegovu stranku Fidesz da ubuduće surađuju u zajedničkoj europskoj skupini.

Osim što je Viktor Orban dobio potporu austrijskog vicekancelara sklopio je “Antimigrantsku koaliciju” sa zamjenikom premijera talijanske Vlade i ministrom unutarnjih poslova Mateom Salviniem s ciljem obrane od migranata. U nju nastoje privući i ostale stranke iz konzervativnog bloka. 

U tom kontekstu treba promatrati relativnu pobjedu Janeza Janše u Sloveniji koji je na unutarstranačkim skupovima imao potporu Viktora Orbana i ostvario relativnu pobjedu. Nadalje, tektonski poremećaj u Njemačkoj kulminirao je ulaskom desne Alternative za Njemačku (Afd) koja je prisilila Angelu Merkel na “Veliku koaliciju”, a koja će biti potrošena nakon drugog uzastopnog mandata koji će označiti početak kraja ere Angele Merkel. Mišljenja sam da 93 mandata u Bundestagu sve govori o suverenoj politici jer za AFD je glasalo 5,8 mil. stanovnika.

Treba li posebno isticati 8 mil. glasova koje je imala Le Pen u srazu sa Macronom na francuskim predsjedničkim izborima u prvom krugu izbora što nije zanemariv broj pristaša antimigracijske politike. 

U skladu sa Trumpovim govorom na Floridi o Švedskoj koji je dočekan na nož u minstreamu Švedski demokrati su osvojili 63 mandata u parlamentu na temeljima zatvaranja granica za migrante i izlaska iz EU što je ekvivalent od 18.2%, a koji imaju potporu Orbana i Salvinia. Dakle, definitivno možemo konstatirati kako će konzervativne stranke odlučivati o budućnosti EU-a što je naglasio i mađarski premijer Viktor Orban u svom vatrenom govoru.

Svrsishodno tome objektivan je toliko željeni i najavljeni povratak Tomislava Karamarka u visoku politiku koji se temelji na Orbanovoj politici u smislu zaštite nacionalnih interesa i antimigracijske politike. Pritom treba istaknuti susret Tomislava Karamarka i Jamesa J. Carafana uoči međunarodnog Dubrovnik Foruma koji su zatomili u javnosti hrvatski mainstream mediji. Za one koji nisu imali prilike pročitati tu informaciju James J. Carafano bio je dio Trumpovog pobjedničkog tima u sklopu izborne kampanje u srazu s Clinton, a zatim u tranzicijskom timu za vanjske poslove. Dakle, Karamarko se vraća što bi trebalo biti svakome jasno nakon ovih spoznaja o domino efektu suverene politike.

Uostalom, Andrej Plenković nakon što su ga hrvatski branitelji izveli na čistac sam se otkrio i zauzeo stranu Milorada Pupovca i time dokazao da nije nikakav lider desnice, već se sa desnicom obračunava unutar HDZ-a i pritom zaboravlja da je isto HDZ-ovo tkivo dovelo Kolindu Grabar Kitrović na Pantovčak i srušilo Zorana Milanovića iz Banskih dvora dok je on čekao u briselskoj zavjetrini. Sinkronizirano sa Andrejom Plenkovićem može Gordan Jandroković poput Jambo jeta 808 obilaziti Hrvatsku i davati izjave za medije kako suverenisti neće uspjeti u svom naumu jer ta izjava vjerodostojna je u očima HDZ-ovih birača koliko i njegov broj preferencijalnih glasova.  

Drugim riječima ne dolazi Plenkovićeva nervoza ničim izazvana koja ga čini bahatim i prepotentnim kao što nisu niti slučajne inicijative s desna usmjerene prema centru od referendumskih pa do Kovačevih, Stierovih, Milinovićevih i Penavinih. Analogno tome Andrej Plenković ističe kako mu nitko neće određivati tko će mu činiti većinu jer isto tako bio je bahat kada je birao ministre pa su mu u konačnici smijenili Martinu Dalić i imenovali Karamarkov kadar za ministra u liku i dijelu Darka Horvata. Po istom principu smijeniti će i njega kada se za to stvore uvjeti budući da se suverena politika u obliku domino efekta nadvila nad Hrvatskom i modernim HDZ-om koji se odmaknuo od konzervativnih i nacionalnih stajališta, a u konačnici i od matične baze koja ih je dovela na vlast. 

Sanjin Baković dipl.ing.