Sanjin Baković: Dok Merkel dolazi podržati Plenkovića u posjet Trumpu stiže Orban

Pin It

Kako se bliži završnica kampanje izbora za EU parlament na međunarodnom planu otkrivaju se karte prije izborne noći. U hrvatskoj javnosti razriješen je misterij oko nedolaska Andreja Plenkovića na komemoraciju 74. obljetnice Bleiburške tragedije. Iako će se hrvatski narod ići pokloniti nevinim stradalim žrtvama od komunističkog terora na Bleiburškom polju Andrej Plenković na isti će dan ugostiti Angelu Merkel u Zagrebu.

Naime, njemačka kancelarka na odlasku stići će na predizborni skup EPP-a u Zagreb na kojem će se predstaviti i kandidati HDZ-a za europske izbore. Osim što će Andrej Plenković pokušati poentirati kako dobro kotira u obitelji EPP-a za očekivati je da će se pohvaliti i s bilateralnim sastankom koji će se održati u Banskim dvorima te će se ceremonija nastaviti u sjaju bliceva aparata kao kada nas je posjetila široka kineska delegacija predvođena premijerom Li Kequiangom. Oni stariji reći će kao u vrijeme druga Tita.

Uostalom, ovo će biti prvi službeni posjet Angele Merkel Zagrebu nakon što ju je 2011. godine na zagrebačkom aerodromu dočekao bivši potpredsjednik Vlade RH i ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković. Stoga, za očekivati je da će aktualni predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković ponovno biti uz rame Angeli Merkel čime će izbjeći salve zvižduka s Bleiburškog polja. Biti će zanimljivo  vidjeti koju će rezervnu momčad HDZ poslati kao izaslanike među hrvatski narod u svrhu odavanja pijeteta žrtvama komunističkog terora na Bleiburškom polju. 

Za one koje nisu kratke pameti prisjetiti će se kako je u kolovozu 2011. godine Jadranka Kosor dobila potporu od tadašnje najmoćnije žene svijeta Angele Merkel, a zatim je u prosincu iste godine izgubila parlamentarne izbore. To je bila uvertira u konačan pad Jadranke Kosor. Za razliku od današnje potpore Angele Merkel koja je na odlasku tada se Angela Merkel nalazila na vrhuncu političke moći, a Andrej Plenković svrstao se uz osobu koja je jednim dijelom politička prošlost.

Kao i 2011. godine HDZ se nalazi destabiliziran nakon uhićenja bivšeg premijera Ivo Sanadera, a danas se istražuje zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića što će dovesti do novih podjela unutar lijevog i desnog krila HDZ-a i rezultirati opstrukcijama dok saborsku većinu održavaju Pupovčev SDSS i Vrdoljakov HNS, a u vrijeme Jadranke Kosor uz Pupovčev SDSS saborsku većinu održavao je Hreljin HSU.

Za razliku od progresivnog Andreja Plenkovića za kojeg je više nego jasno da pripada osovini Merkel - Macron mađarski premijer od samog početka je na strani pobjednika, jer ne zaboravimo da je Viktor Orban bio prvi premijer unutar Europske unije koji je podržao javno kandidaturu Donalda Trumpa za predsjednika SAD-a dok je još i aktualna predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović nalazila se uz rame Hillary Clinton usred SAD-a u jeku samih izbora. Za pretpostaviti je da Trump to Orbanu neće nikada zaboraviti. Svrsishodno tome Orbanov posjet Bijeloj kući logičan je slijed, a i sam Orbanov glasnogovornik Zoltan Kovacs najavio je kako će na dnevnom redu biti energetska sigurnost, obrambena suradnja, bilateralni odnosi i regionalna sigurnost.  

Osim što je najavljen Orbanov posjet Bijeloj kući nije bio slučajan niti sastanak između Viktora Orbana i Matea Salvinia na mađarskoj granici, kao niti Orbanova izjava “Europska pučka stranka sprema se počiniti samoubojstvo i vezati se uz ljevicu” referirajući se na koaliciju europskih konzervativaca i socijaldemokrata koja već dugo dominira europskom politikom. Da Viktor Orban govori istinu moglo se zaključiti prilikom izjave čelnika EPP-a i njegovog kandidata za čelnika Europske komisije Manfred Webera koji će se predstaviti u Zagrebu, a koji je istaknuo da preferira savezništvo sa socijalistima i liberlima radije nego li s euroskeptičnim i suverenističkim snagama koje su sklone Salviniju koji pokušava ujediniti europsku desnicu.

Ne samo da se stvaraju nova savezništva kao i osovina Budimpešta - Rim - Varšava koja je osvježenje za već izlizanu osovinu Berlin - Paris, već bi i odgođeni Brexit progresivnim demokršćanima, liberalima i socijalistima koji vladaju institucijama EU-a mogao biti točka na “i”. Razmišljao sam zašto Velika Britanija ne želi izaći iz Europske unije i s matematičkog aspekta došao sam do logičkog zaključka. Ako uzmemo da Velika Britanija ima 75 mandata u EU parlamentu, a ankete daju podršku 27% na izborima za EU parlament euroskepticima koji su proveli referendum imamo gotovo jednu trećinu mandata koji će moći glasati protiv progresivnih prijedloga Merkel - Macron i samim time utjecati na sliku Europe kakva je do sada bila do konačnog izlaska iz EU-a.

U prenesenom značenju ako ne želite gledati u EU parlamentnu koaliciju HDZ - SDP - Amsterdamska koalicija, a u Republici Hrvatskoj to bi bila tzv. “Velika koalicija” koja ima postavljene temelje na platformi HDZ-SDSS-HNS-Reformisti-MB 365 uz potporu niza odbjeglih SDP-ovih saborskih zastupnika koji održavaju Plenkovićevu Vladu izaći ćete na izbore 26. svibnja 2019. godine. Hoćete li glasati za Hrvatske suvereniste predvođene Ružom Tomašić, Neovisne za Hrvatsku Zlatka Hasanbegovića ili za Nezavisnu listu suca Mislava Kolakušića koji se uhvatio u koštac s krivo postavljenim sustavom i hazardirajući svjesno žrtvovao vlastitu karijeru otkrivanjem karcinoma u pravosuđu te raskrinkavanjem predstečajnih nagodbi i Lex Agrokora na vama je da odlučite, ali doma ne smijete ostati.

Međutim, potrebno je još povući paralelu između Hrvatske i SAD-a u pogledu Kine pa dolazimo do zaključka kako je Plenkovićeva Vlada nastavila tamo gdje je Stjepan Mesić stao budući da je za vrijeme njegovog mandata Hrvatsku posjetio bivši kineski predsjednik Hu JIntaoa. Za razliku od Stjepana Mesića u mandatu Andreja Plenkovića postoji mogućnost da se realizira rehabilitacija Kumroveca jer da citiram bivšeg hrvatskog predsjednika “Kinezima je pojam Tito”, a sve mi se čini kako je Plenkoviću pojam Kina. Dok Republika Hrvatska nije još mentalno izašla iz komunizma, a umjesto da se okrenemo prema SAD-u okrenuli smo se kineskom tržištu dok Donald Trump povećava carine na kinesku robu vrijednu 250 milijardi dolara s 10% na 25%.

“Deset mjeseci Kina plaća SAD-u carine od 25% na robu visoke tehnologije vrijednu 50 milijardi dolara i 10% na drugu robu vrijednu 200 milijardi dolara. 10% će u petak porasti na 25%”, napisao je Donald Trump na Twitteru.

Dakle, ne ističe slučajno kandidaturu za predsjednika SAD-a na izborima 2020. godine u domeni unutarstranačkih izbora Demokratske stranke bivši američki potpredsjednik Joe Biden iz vremena Barack Obame kojeg pamtimo po zagrljaju i poljupcu Kolindi Grabar Kitarović u  Hrvatskoj, a pritom naglašava “U borbi smo za dušu ove nacije. Ako damo predsjedniku SAD-a Donaldu Trumpu osam godina u Bijeloj kući, on će zauvijek promijeniti karakter ove nacije. Ja ne mogu stajati sa strane i gledati kako se to događa.”

Donald Trump promijeniti će SAD što je evidentno nakon ekonomskog buma i dokazane nevinosti prilikom nametanja lažne teze o krađi izbora. Aktualni predsjednik SAD-a vrši trgovinske promjene u odnosima s Kinom dok se Hrvatska okreće kineskom tržištu. Donald Trump promijeniti će i Europu odnosno sačuvati će kršćanske temelje i kulturu kontinenta kakvog poznajemo kroz povijest putem suverenističkih snaga Orban - Salvini - Kaczynskim - Le Pen i dr., a analogno tome promjene će se dogoditi i u Republici Hrvatskoj.

Ne zaboravimo da je Trumpova administracija dala podršku Tomislavu Karamarku kroz lik i djelo James J. Carafana. Donaldu Trumpu treba osoba otvorena za suradnju na ovim prostorima nakon što je Andrej Plenković okrenut prema osovini na odlasku Merkel - Macron, a Kolinda Grabar Kitarović pripadala je Obaminoj administraciji. Mike Pence posjetio je Crnu Goru na početku mandata, SAD se zalaže za međusobno priznanje Srbije i Kosova, a želi li SAD poboljšati transatlantski odnos s Republikom Hrvatskom neminovan je povratak Tomislava Karamarka u bliskoj budućnosti.

Sanjin Baković dipl.ing.