Sanjin Baković: Hrvatska u okovima tzv. antifašista i Pupovčevog nametanja ćirilice

Pin It

U trenucima kada bi u Republici Hrvatskoj trebale dominirati europske teme budući da se nalazimo u posljednja dva tjedna kampanje EU izbora u fokusu javnosti nakon tri kolone u Jasenovcu proces podjela nastavljen je i u završnici kampanje. Naime, modus operandi gotovo identičan od strane jugonostalgičara samo je Jasenovac zamijenjen marširanjem “Besmrtnog partizanskog odreda” u Zagrebu na Dan Europe i putem Pupovčevih plakata na ćirilici.

Dan Europe obilježava se od 9.svibnja 1985. godine kada je Vijeće Europske unije u Milanu donijelo odluku kojom se 9. svibnja obilježava kao Dan Europe te se uz himnu i zastavu 9. svibnja uzima kao simbol. Upravo taj datum proizašao je “Schumanove deklaracije” koja je 9. svibnja 1950. godine označavala početak formiranja Europske unije. Diljem Europske unije nastoji se omogućiti aktivnosti i festivale kako bi se Europu približilo njezinim građanima tijekom Europskog tjedna. 

Međutim, u Republici Hrvatskoj tzv. antifašisti slave 9. svibanj kao ulazak Jugoslavenske narodne armije 1945. godine u Zagreb i zazivaju ime bivšeg komunističkog diktatora Josipa Broza Tita kojeg je njemački časopis Bild prilikom sastavljanja liste najvećih masovnih ubojica koji su obilježili XX. stoljeće svrstao na 10. mjesto, a autori članka smatraju ga odgovornim za smrt 1 milijun ljudi.

Osim što ne ističu da slave totalitarni režim i prizivaju ime masovnog ubojice Hrvata koji se nalazi u “Top 10” iza kineskog diktatora Mao Ce-tunga koji je odgovoran za smrt 50 milijuna ljudi, Josifa Staljina kojem se na dušu stavlja 40 milijuna života, Adolfa Hitlera koji je pobio 20 milijuna ljudi, kineskog diktatora Čang Kaj Šeka koji je odgovoran za smrt 10 milijuna ljudi, Vladimira Iljiča Lenjina kojem se pribraja 4 milijuna ljudi, Japanca Tojo Hideki koji je odgovoran za 3 milijuna žrtava, kao i zloglasni Pol Pot kojem se pripisuje 2 milijuna žrtava, etiopski marksist Mengitsu ubojica cara Haile Selassija odgovoran je za smrt 2 milijuna ljudi te Yahya Khan iz Pakistana sa 1 milijun žrtava dobijemo zamjenu teze hrvatskih antifašista kojima se pridružio i veleposlanik Ruske Federacije Anvar Azimov.

Dakle, dobijemo da notorni Nenad Stazić iz povorke sa slikom Josipa Broza Tita maršira Zagrebom, a u bliskoj prošlosti isti taj SDP-ov Nenad Stazić izjavio je “Izgleda da u svibnju 1945. godine posao nije obavljen temeljito”, dok Franjo Habulin predvodnik antifašista Republike Hrvatske komemoraciju na bleiburškom polju naziva balom vampira. Kao i za Stazića prema čijoj izjavi posao nije temeljito obavljen u svibnju 1945. godine na Križnim putevima hrvatskog naroda i za Habulina je ratni zločin te zločin protiv čovječnosti koji je počinila Jugoslavenska narodna armija nad hrvatskim narodom bal vampira kojeg Hrvati komemoriraju kako bi odali pijetet nevinim žrtvama komunističkog terora na bleiburškom polju.

Nadalje, upravo je dr.sc. Zlatko Hasanbegović po prvi puta u hrvatskoj javnosti tijekom sučeljavanja sa Dalijom Orešković raskrinkao dotičnu i svrstao je uz apologete antifašizma s obzirom da je ista proizvod vladavine Josipović - Milanović koju je SDP-ova saborska većina izabrala za predsjednicu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Uostalom, cijela hrvatska javnost mogla se svojevremeno uvjeriti, a što je i sam Zlatko Hasanbegović apostrofirao kako je zapravo odlukom Dalije Orešković postavljen Andrej Plenković te naknadno skrpana proizvedena većina kavu imamo danas u Hrvatskom saboru u režiji “Velike koalicije”. Osim javnog raskrinkavanja i zloupotrebljavanja sustava za ulazak u visoku politiku od strane  iste Zlatko Hasanbegović dokazao je da je za Daliju Orešković profesor povijesti kojem u tom pogledu ne može intelektualno i znanstveno parirati, već može upirati prstom u pojedine mete u manirima nezadovoljnih apologeta antifašizma, kao što joj je trenutno glavna meta institucija predsjednice RH.    

Dok bivši jugonostalgičari zazivaju totalitarni režim i ime masovnog komunističkog ubojice Josipa Broza Tita putem “Besmrtnog partizanskog odreda” na Dan Europe usred Zagreba Pupovčev SDSS vodi kampanju putem jumbo plakata na ćirilici, a da nitko ne postavlja pitanje koliko košta minuta takvog tipa oglašavanja i tko financira takav tip kampanje?

Očigledno je da je Milorad Pupovac prečesto išao po mišljenje u Beograd pa se iz učestalih susreta došlo do zaključka da se postavi pitanje dijelom na ćirilici kako je biti Srbin u Hrvatskoj ili da Pupovac u 2019. godini konstatira kako je rođen u Hrvatskoj imajući na umu da će takvi provokativni plakati biti išarani u određenim sredinama. Zamislite da netko postavi jumbo plakat na latinici “Ponosan Hrvat uz svoju sliku” usred Beograda kao što Milorad Pupovac koristi ćirilicu za određene termine putem jumbo plakata u Splitu ili Šibeniku. Za pretpostaviti je da bi za takav čin trebalo imati hrabrosti, ali kada participirate u vlasti kao i Milorad Pupovac sa Plenkovićevim HDZ-om onda je lider SDSS-a svemoguć.

U suštini Milorad Pupovac igra na kartu podjele koju proizvede kao u ovom slučaju putem poruke koju odašilja vlastitim biračima, a zatim nas oslobađa od društva koje je upravo sam podijelio putem poruke na ćirilici. U bliskoj budućnosti opstane li Plenkovićeva Vlada dugoročno uz Milorada Pupovca ne bi me iznenadilo da se u svim gradovima diljem Lijepe naše nađu dvojezične ploče kao što je to bio slučaj svojevremeno u Vukovaru, a što se može zaključiti i iz Pupovčeve reakcije za medije koji nas oslobađa od nas samih.

Dok Milorad Pupovac vodi propagandni rat na ćirilici i najavljuje penjanje na traktore u smjeru Brisela postavlja se retoričko pitanje što radi Pupovčev koalicijski partner Plenkovićev HDZ koji koristi ipak moderniji tip putovanja kroz letove aviona do Brisela?

Ako možemo promatrati kroz kontekst kampanje Karla Resslera onda dolazimo do zaključka do se vodi jedna suhoparna i već viđena kampanja. Ističu se projektne vrijednosti i ulaganja u infrastrukturne projekte prilikom predstavljanja kandidata po županijama kada se apostrofira kao vrijednost obnavljane 500 dječjih vrtića ili 96.000 novih radnih mjesta u vremenskom intervalu od 2016. do 2019. godine. Pritom se ne prezentira hrvatskoj javnosti koliko je hrvatskih građana emigriralo jer za očekivati je da bi nas na Zavodu za zapošljavanje bilo i do 500.000 prijavljenih bez posla. Izgleda da se vrtići obnavljaju za djecu koja će se roditi u Njemačkoj ili Irskoj. Smisao za humor na stranu, ali takvu kampanju imali smo prilike vidjeti 2011. godine kada su se isticali projekti u koje je investirala HDZ-ova Vlada Jadranke Kosor. Miloradu Pupovcu dozvoljava se da provodi u miru ono što je izgubio u Domovinskom ratu, a HDZ-ov načelnik općine Vojnić Nebojša Andrić javnim putem pozvao je birače da pomognu na predstojećim EU izborima Miloradu Pupovcu kako bi ušao u Europski parlament.

Sanjin Baković dipl.ing.